ריו פרדיננד וג'ון טרי הם בלמים, צ'אבי ואנדרס אינייסטה משחקים בקישור וסמואל אטו נע בעיקר בעמדת החלוץ, לפחות כל עוד למאמן שלו לא קוראים ז'וזה מוריניו. אבל מה תפקידם, לדוגמא, של ליאו מסי וכריסטיאנו רונאלדו? קשר? אולי חלוץ?

ואיך הייתם מגדירים את העמדה של גארת' בייל, דני אלבס ומרסלו? מגן, או קיצוני? השאלה היא האם בעידן המודרני - שבו כדורגלנים רצים 12 ק"מ ב-90 דקות (לא בליגה השישית באירופה) ומחליפים פוזיציות כמו גרביים במהלך המשחק - זה בכלל אפשרי להדביק לכל שחקן טייטל אחד.

פעם זה היה קל. בראשיתו של המשחק, התפקיד המקורי של המגן (Full Back) היה שונה לחלוטין מזה שאנחנו מכירים היום. בזמן שכמעט כל קבוצה או נבחרת אימצה את מערך ה-2:3:5 (בו שיחקו 5 שחקני התקפה - 3 חלוצים ועוד 2 קיצונים), את החוליה האחורית איישו 2 מגינים. שהוצבו במרכז הרחבה ומשימתם היתה לסגור את הקיצונים כשהכדור אצל היריב. זהו. תמיכה בהתקפה? אף אחד אפילו לא חשב על זה.

אלא שמאז עברו יותר מ-130 שנה, הטוטאל פוטבול הומצא, אף מאמן כבר לא משתמש ב-2:3:5 וגם הדרישות משחקני ההגנה השתנו. "בעידן המודרני", נכתב בוויקיפדיה, "לתפקיד של המגן יש פן יותר התקפי והוא נדרש גם ליכולת כדרור, דיוק במסירה, חוכמת משחק, מהירות וריצה לשטחים מתים".

כשחושבים על המגינים הטובים בעולם כיום – או לפחות אלה שנראים כאלה, רובם (דני אלבס, מרסלו, פיליפ לאם, פטריס אברה ופאביו קונטראו) יתאימו להגדרה של האינציקלופדיה האינטרנטית ורק מעטים (אריק אבידל וסרחיו ראמוס) יהיו בעלי אוריינטציה הגנתית. ברשימה הזו יש רק 2 ברזילאים - אחד משחק בצד ימין והשני בשמאל – שייפגשו על אותו אגף בקלאסיקו הראשון מתוך ארבעה שמצפה לנו ב-18 הימים הקרובים ואל תופתעו אם אחד מהם יהיה גורם מכריע בהשפעה עליו, לכאן או לכאן.

דני אלבס ומרסלו (GettyImages)
דני אלבס ומרסלו בקלאסיקו הראשון של העונה (GettyImages)
 

במדי הבלאוגראנה: הטבח מברצלונה
נתחיל מהעובדות. כך נראית טבלת המבשלים העונה בליגה הספרדית: מסי מוביל עם 17 אסיסטים והסגן שלו הוא לא אחר מאשר דני אלבס עם 13 מסירות לשערים. כן, קראתם נכון. לברזילאי של בארסה, זה שמכונה מגן, יש יותר בישולים העונה מאשר שחקני התקפה מובהקים של ריאל מדריד כאנחל די-מאריה (11), מסוט אוזיל (10) ואפילו כריסטיאנו רונאלדו (8).

ואנחנו מדברים רק על הליגה. בכל המסגרות יש לדני אלבס כבר 19 בישולים, שזה שווה לשיא הקריירה שלו מעונת 2006/07, אלא שאז – כשחקן סביליה – הוא הגיע לכך ב-14 משחקים יותר מאשר העונה. חושבים שזו מקריות? תחשבו שוב. את כל אחת מ-7 העונות האחרונות שלו בספרד – במדי האנדלוסים והקטאלונים – הוא סיים בדאבל-פיגרס בטור האסיסטים ועם לפחות 13 כאלה.

דני אלבס (GettyImages)
דני אלבס נכנס לאווירה. בישל יותר מרונאלדו, די-מאריה ואוזיל (GettyImages)
 

כשהליצן הברזילאי נקנה מסביליה ב-35 מיליון יורו בקיץ 2008, נשיא ברצלונה באותה תקופה, ז'ואן לאפורטה, ניסה להצדיק את הרכישה באומרו: "הוא המגן הימני הכי טוב בעולם". כבר אז דני אלבס היה מהבולטים בתפקידו, אבל קשה להאמין שאפילו קודמו של סנדרו רוסל ידע לאיזו רמה ישודרג המשחק של מספר 2 במדי הבלאוגראנה.

בבסיסו הוא באמת מגן, אבל את לא מעט ממשחקיו, מסיים הברזילאי כשהמיקום הממוצע שלו במגרש, גבוה יותר מצמד הקשרים ההתקפיים של בארסה - בדרך כלל צ'אבי ואינייסטה – במה שהופך לסוג של מערך 3:4:3 כשדני אלבס משחקן כקשר ימני.

דני אלבס (GettyImages)
מגן? אל תצחיקו אותו (GettyImages)
 

אפשר להסתכל על זה כחוסר אחריות של שחקן שמפקיר את עמדתו, אבל זה מהלך מתוכנן. הדוגמא הכי טובה היא המפגש עם סביליה (0:5) בליגה העונה, בו פפ גוארדיולה העביר את פדרו לצד שמאל, את דוד וייה למרכז והשאיר את כל האגף הימני לדני אלבס, שכבש מול האקסית מתוך הרחבה. דייגו קאפל, אחד הקיצונים הטובים בספרד, נדחק כל-כך אחורה על-ידי הברזילאי באותו משחק, עד שהפך למין מגן שמאלי נוסף.

מאמן אלופת ספרד כל כך סומך על היכולת ההתקפית של הברזילאי, עד כדי כך שהוא נותן לו חופש מוחלט בחלק הקדמי, ודני אלבס פשוט הפך לשחקן השני-המסוכן ביותר בהתקפה הקטאלונית. אחרי מסי, אבל לפני וייה ופדרו. מול פנאתינאיקוס בליגת האלופות, הברזילאי קיבל 94 מסירות מתוך 94 ניסיונות – רובן בחצי המגרש של היוונים, יצר 3 מצבי הבקעה ובישל את אחד מ-5 השערים. העניין הוא שזה לא מקרי: מבין כל השחקנים (בכל הקבוצות) שהשתתפו העונה בשלב הבתים בצ'מפיונס, הוא השלים הכי הרבה מסירות (276) בשליש הקדמי של המגרש.

דני אלבס ומסי (רויטרס)
דני אלבס עם מסי. הכי מסוכן בהתקפה, חוץ משחקן השנה בעולם (רויטרס)
 

אז מה הופך אותו לשחקן כל כך אפקטיבי? התנועה הנהדרת שהוא עושה באיזור המסוכן של הקבוצה היריבה. זה מתחיל בשליש האחרון של המגרש בצד ימין, אז הוא עוקף את ההגנה שממול עם ספרינט לכיוון הרחבה ומקבל מסירה מאיזור המרכז/הצד השמאלי של הקישור – בדרך כלל מצ'אבי או אינייסטה - בדיוק ברגע הנכון, בערך כמו ווייד רסיבר בפוטבול.

עד שהוא מגיע לקו ההגנה של היריבה, יש לו, ברוב הפעמים, כ-20 מטרים להאיץ והוא מגיע לאיזור השער בפול ספיד. אין אף שחקן הגנה בעולם שיכול לעצור דבר כזה. ברוב המקרים, עד שהשומר של דני אלבס מבין מה קרה, ה"מגן" של בארסה כבר שולח את האסיסט התורן. מסי? פדרו? וייה? הוא רק צריך לבחור. לצ'אבי ולאינייסטה יש העונה 8 בישולים בליגה. ביחד. פשוט בגלל שהאסיסטים "עברו" לדני אלבס, שנותן את המסירה האחרונה לפני שהכדור חוצה את קו השער.

דני אלבס (רויטרס)
פדרו רץ להודות לדני אלבס אחרי עוד אסיסט (רויטרס)
 

הקבוצות היריבות יודעות עם מה יש להן עסק והן התחילו להבין שלא מספיק להצר את צעדיהם של מסי, פדרו, וייה, צ'אבי ואינייסטה. מעטים המאמנים שעלו מול בארסה במערך התקפי – דוגמת מאוריסיו פוצ'טינו מאספניול, שראה את דני אלבס משחק לבדו באגף ומבשל את אחד השערים ב-1:5 בדרבי.

אחרים ניסו בונקרים כאלה ואחרים, אבל השיטה הנפוצה בותר היא הצבה של מגן בעמדת הקשר השמאלי. הרי במילא דני אלבס ידחוף אותו בחזרה לעמדתו המקורית. אבל גם זה לא עבד. פרטים אצל ג'רמי מתייה (ולנסיה) וכריסטיאן קיבו (אינטר).

דני אלבס (GettyImages)
דני אלבס מול ג'ורדי אלבה מוולנסיה, מתייה רואה את הגב שלו (GettyImages)
 

אז אין עוררין על כך שדני אלבס - היורש של קאפו - ניחן באיכויות התקפיות מהטופ העולמי, אבל יש את הצד השני של המטבע. הדעה הרווחת היא שעבור הברזילאי, כמו הרבה מגינים אחרים מארץ הסמבה, הגנה היא בגדר המלצה. למרות זאת, דני אלבס יודע לעשות גם את זה במידת הצורך. למעשה, אחד הדברים הכי טובים שהוא מביא למכונה הקטאלונית זה משחק הלחץ.

"בלי הכדור, אנחנו קבוצה נוראית", אומר גוארדיולה, שאחד העקרונות הגדולים שלו הוא להשיג את החפץ העגול כמה שיותר מהר מרגע שהוא עובר לקבוצה היריבה. דני אלבס, שניחן בכושר גופני מדהים, הוא כנראה עושה הלחץ הטוב ביותר של אלופת ספרד - אולי למעט פדרו – ולא מעט מגינים שמאליים (וקשרים. וחלוצים) רואים אותו רץ לעברם באטרף, גם באיזור הרחבה שלהם וגם בדקות האחרונות של המשחק.

דני אלבס (GettyImages)
דני אלבס. לוחץ על הקבוצה היריבה בלי הפסקה (GettyImages)
 

במדי הבלאנקוס: הסטלן ממדריד
מוריניו, גם אם לא יודה בזה, ניסה במהלך העונה לעשות בריאל מדריד משהו דומה למה שעושה גוארדיולה עם דני אלבס בברצלונה. ל"שפן הניסיונות" של "המיוחד" קוראים מרסלו, ברזילאי מוכשר בן 22, פחות יציב ואיכותי בהשוואה למספר 2 של הקטאלונים, וגם אחד שהוציא את המיץ בשנתיים וחצי האחרונות לחואנדה ראמוס ולמנואל פלגריני, שיצאו מדעתם לנוכח היכולת ההגנתית העלובה שלו.

בדומה לדני אלבס שעבר לאירופה בגיל צעיר (19), מרסלו עזב את ברזיל כשהיה בן 18 בלבד, אלא שהוא הגיע ישר למועדון גדול: ריאל רכשה אותו מפלומיננזה בחלון ההעברות של ינואר 2007. מי שנראה ככפיל של רוביניו (כשהוא מסופר) וכסטלן (כשהוא לא), התקשה להיכנס בהצלחה לעמדת המגן השמאלי במדריד, שם קיוו סוף סוף למצוא יורש לרוברטו קרלוס, אליל ילדותו של מרסלו.

מרסלו (רויטרס)
מרסלו מול דני אלבס בקלאסיקו ה-2:6. גם הוא הגיע לאירופה בגיל צעיר (רויטרס)
 

רק 5 שנים קודם לכן, כשהצטרף למחלקת הנוער של פלומיננזה בגיל 13, הוא עוד שיחק כקשר, אבל הוסט לחוליה האחורית כדי לנצל את מהירותו. הבעיה של מרסלו מאז היותו נער ועד היום היא חוסר היכולת שלו לקרוא את המשחק בצורה מספקת לשחקן הגנה במועדון מפואר כמו ריאל. המודעות הטקטית שלו שואפת כמעט לאפס.

פעם אחר פעם שחקני התקפה היו מנצלים טעויות שלו כדי לייצר מצבים עד שחואנדה ראמוס ופלגריני – מאמניו האחרונים של מרסלו בריאל לפני מוריניו – העדיפו להעביר אותו לעמדתו המקורית כקשר שמאלי מאשר לתלוש את השערות שוב ושוב. השחקן הצעיר, שניחן בשליטה טובה בכדור, יכולת כדרור וטכניקה, פרח בתפקיד החדש/ישן, ועשה את הפריצה המיוחלת בעונה שעברה, אותה סיים עם 4 שערים ו-9 בישולים בליגה.

מרסלו (GettyImages)
מרסלו חוגג עם רונאלדו. שחקן נהדר, אבל לא מגן (GettyImages)
 

עם הגעתו של מוריניו לסנטיאגו ברנבאו בקיץ, הפורטוגלי החזיר את מרסלו לתפקיד המגן השמאלי. זה גילה יכולת נהדרת, במיוחד בתמיכה בהתקפה, ואוהדי ריאל היו בטוחים ש"המיוחד" – זה שכונה "גאון" אחרי המוצב שהוא בנה בקאמפ-נואו בעונה שעברה – הפך את הברזילאי לשחקן הגנה ראוי. עד שהגיע הקלאסיקו.

במפגש הראשון בין ריאל לבארסה בליגה העונה, מרסלו עלה בהרכב הבלאנקוס בצד שמאל של ההגנה והקטאלונים חשפו את כל הליקויים הדפנסיביים שלו. הוא גלש ופספס את הכדור בשער הראשון של צ'אבי, איבד את פדרו שהבקיע את השני וכל זה עד הדקה ה-60, אז מוריניו הבין את גודל הטעות, שלח את מרסלו לספסל והעלה במקומו את אלבארו ארבלואה.

מרסלו (רויטרס)
מרסלו. קרס בקאמפ-נואו מול ברצלונה (רויטרס)
 

מוריניו למד את הלקח מתבוסת ה-5:0, אותה הגדיר הנשיא פלורנטינו פרס כמשחק הגרוע ביותר בתולדות ריאל, ולקראת הקלאסיקו השני שלו בקריירה, "המיוחד" הכין תוכנית משחק אחרת. בגומלין מול טוטנהאם ברבע-גמר ליגת האלופות, הפורטוגלי הציב את מרסלו בעמדה שונה – במרכז המגרש לצד סמי חדירה וצ'אבי אלונסו, וזאת במטרה לעבות את הקישור.

בכלי התקשורת במדריד, שראו את מוריניו שותק במסיבת העיתונאים לקראת המשחק מול ברצלונה ומפנה את הבמה, שלא כהרגלו, לעוזרו אייטור קראנקה, בטוחים שהמערך בווייט הארט ליין לא היה מקרי, אלא כהכנה לקלאסיקו הראשון בסדרה. הרעיון הוא להתמודד טוב יותר עם 3 הקשרים של בארסה ולאפשר למרסלו לעזור לארבלואה לסגור את האגף הימני של התקפת הקטאלונים. כן, זה שבו ישחק דני אלבס. אחרי הכל, מדובר בעוד ניסיון של מאמן יריב לעצור את סגן-מלך האסיסטים של הליגה הספרדית.

מרסלו מול ארון לנון (רויטרס)
מרסלו עוצר את ארון לנון בלונדון. הפיתרון של מוריניו? (רויטרס)
 

בין כל המץ'-אפים שיהיו בסנטיאגו ברנבאו, זה שבין דני אלבס למרסלו יכול להיות משמעותי במיוחד. המגן של בארסה, הטוב בעולם בתפקידו, יגיע למדריד בכושר מצויין, בזמן שמוריניו ינסה "להחביא" את הליקויים של מרסלו. ויש לו סיבה טובה.

לדני אלבס שבישל את שער הניצחון של זלאטן איברהימוביץ' ב-0:1 על ריאל בעונה שעברה, יש 10 ניצחונות (מ-16 משחקים) בקריירה מול הבלאנקוס, הכי הרבה מבין כל שחקני הסגל של ברצלונה. אפילו יותר מוותיקים כמו קרלס פויול וצ'אבי (9), שיאן ההופעות של הבלאוגראנה בכל הזמנים. מה הברזילאי מבשל לתחילת סדרת הקלאסיקו?

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה