"אני רוצה שפפ גוארדיולה יהיה כמו סר אלכס פרגוסון במנצ'סטר יונייטד, כמו פרנץ בקנבאואר בבאיירן מינכן. אני רואה אותו הופך לנשיא ברצלונה", זה מה שאמר השבוע סנדרו רוסיי, שכינס מסיבת עיתונאים כדי לסכם את 6 החודשים הראשונים שלו כנשיאה של בארסה וגם שיחרר משפט שהפתיע לא מעט אנשים, כאלה שלא מכירים את הצד האחר של מאמן אלופת ספרד.

האיש שהוביל את ברצלונה לזכייה בסקסטופל (6 תארים בשנה אחת) ב-2009, לא חלם דווקא על אימון ואף הודה במספר מקרים בשנים האחרונות שהיה מעדיף לשמש בכלל כמנהל/ג'נרל-מנג'ר ולא ככזה שעומד על הקווים.

ב-2003, כשברצלונה עמדה בפני מערכת בחירות לנשיאות, הפייבוריט לאורך מרביתה, לואיס באסאט כהן היהודי, לקח את גוארדיולה וניסה לקדם את הקמפיין שלו על-ידי הבטחה להפוך את קפטן הדרים-טים (המקורית) לשעבר למנהל הספורטיבי החדש.

אחרי שז'ואן לאפורטה נבחר לנשיא, פפ שם בצד את קריירת הניהול שהוא רצה ולאחר פרישתו ממשחק, הלך לעמוד על הקווים - תחילה בבארסה ב' ולאחר מכן בקבוצה הבכירה בקאמפ-נואו- והפך לאחד המאמנים הגדולים בתולדות המועדון.

אפלאיי (רויטרס)
אפלאיי. כוכב הולנדי במחיר של שכטר (רויטרס)
 

רכישות תמוהות שביצע המועדון הקטאלוני בשנתיים וחצי שבהן גוארדיולה משמש כמאמן – שלחלקן הוא לא האחראי הבלעדי, מוכיחות שהייעוד שלו הוא לחלק הוראות על הקווים ולא לנהל מו"מ עם שחקנים. מרטין קאסרס, אלכסנדר חלב, דמיטרו צ'יגרינסקי והנריקה שעליהם שילמה ברצלונה בסך-הכל כ-66.5 מיליון יורו, הם דוגמאות טובות.

איברהים אפלאיי, שחקן הרכש החדש של בארסה, הוא בדיוק ההיפך הגמור מהבדיחה שהאורוגוואי, הבלארוסי והאוקראיני הפכו אליה בקאמפ-נואו (הנריקה? הוא מעולם לא זכה ללבוש את מדי הבלאוגראנה).

על-פניו ההגעה של הכישרון ההולנדי לקטאלוניה נראית כמו עסקת השנה בכדורגל העולמי. שליטה בכדור בשתי הרגליים, יכולת הרמה מהאגף, בעיטה חזקה בימין ובשמאל, יכולת לאיים על השער ממרחק (משהו שאין היום לאף שחקן בסגל של בארסה) וכל זה בילד בן 24 ועוד תמורת כ-3 מיליון יורו (פחות או יותר, הסכום שהפועל ת"א רוצה על איתי שכטר)? אי אפשר לבקש יותר מזה.

אמריקן פאי, בערך
אפלאיי שמכונה איבי ואפל-פאי (בתרגום חופשי: עוגת תפוחים) נולד באפריל 1986 להורים שהיגרו ממרוקו להולנד. הוא גדל ברובע המהגרים, אוברווכט, שנמצא באוטרכט, בשכנות לאיסמעיל אייסאתי (שחקן אייאקס המושאל לוויטסה), עוד הולנדי עם שורשים מרוקאים ולמרות ששנתיים מפרידות ביניהם, לא ניתן היה להפריד ביניהם בצעירותם.

הם היו השחקנים הכי טובים באוברווכט בילדותם ואת המסע להגשמת החלום שלהם – להפוך לשחקני כדורגל – הם החלו (ביחד כמובן) בקבוצת אלינוויק החובבנית, מרחק הליכה של חצי שעה מבית מגוריהם. "איבי היה יותר טוב", נזכר הנרי גורץ שקיבל את אפלאיי בתור ילד למועדון שבו שיחק גם מרקו ואן-באסטן.

כשאפלאיי היה בן 10, הוא ואייסאתי עברו לפ.ס.וו. והיו נוסעים מדי יום ברכבת לאיינדהובן במרדף אחר החלום הגדול. אחרי שבע שנים, הוא כבר ערך את הופעת הבכורה בקבוצה הבוגרת של האדומים-לבנים, במשחק גביע מול ברדה ואחרי שבוע וחצי שיחק גם בליגה. את השערים הראשונים שלו במדי איינדהובן, אפלאיי הבקיע מול פיינורד, צמד, אחרי שחגג אליפות ראשונה בגיל 19.

מאוברווכט לברצלונה. אפלאיי ורוסיי במעמד החתימה (רויטרס)
מאוברווכט לברצלונה. אפלאיי ורוסיי במעמד החתימה (רויטרס)
 

בעונת 2005/06, אחרי עזיבתם של הכוכבים מארק ואן-בומל לברצלונה ושל יוהאן פוגל למילאן, ועם היעדרותם בתחילת הליגה של דמרקוס ביזלי ומיקה ואיירינן, אפלאיי לקח את הצ'אנס, הפך לשחקן הרכב וגם זומן לנבחרת הולנד, אותה העדיף על-פני מרוקו. בשבע וחצי עונותיו באצטדיון פיליפס, הוא זכה בשלל תארים, הפך עם הזמן לכוכב הכי גדול ולקפטן של איינדהובן, תוך שהוא גורר התעניינות ממנצ'סטר יונייטד, ארסנל ואתלטיקו מדריד, אבל איבי לא מיהר לשום מקום.

"היו כמה מועדונים שרצו אותי, אבל אני רוצה שתהיה לי הרגשה טובה לגבי הקבוצה הבאה שלי", אמר אפלאיי שגר עם אימו באוברווכט גם לכל אורך שנותיו בקבוצה הבוגרת של פ.ס.ו. בכל יום, הוא היה נוסע כד להתאמן באיינדהובן ונשאר בעיר רק אחרי משחקים, בדירה שהמועדון נתן לו.

בעונת 2006/07, אותה סיים אפלאיי עם 6 שערים ב-27 הופעות, הוא זכה בפרס על שם יוהאן קרויף שמוענק לשחקן הצעיר של השנה בהולנד ונקרא על שמו של מספר 14 האגדי ומי שהיה מאמן הדרים-טים של הקטאלונים.

אפלאיי (GettyImages)
אפלאיי. גמל למעריציו המרוקניים במגרש קטרגל (GettyImages)
 

על-פי המסורת, מי שזוכה בפרס מדי שנה, מקבל גם את הזכות לבחור היכן הוא רוצה שייבנה מגרש קטרגל על שמו, שמוקם במסגרת הקרן של קרויף כשירות לקהילה וממומן בעיקר ממשחקי צדקה. אריאן רובן, למשל, בחר בכרונינגן, ווסלי סניידר באוטרכט וסלומון קאלו ברוטרדאם.

ואפלאיי? הוא בחר באל חוסיימה, עיר חוף בצפון מרוקו, מקור שורשי משפחתו ומקום שבו הוא נחשב אליל בקנה מידה שאתם לא מסוגלים אפילו לדמיין. "אני גאה שניתנה לי האפשרות להחזיר למדינה שלי", אמר הקשר במעמד חניכת המגרש בעיר שבה הוא מבלה את חופשתו השנתית, "זה היה מוזר וחוויה חזקה מאוד. זה לא רק מגרש, זה הרבה יותר מזה".

בקיץ, אפלאיי שמאחוריו כבר 31 הופעות במדי נבחרת הולנד, היה שותף להגעה של האורנג' לגמר המונדיאל אם כי מיעט לקבל דקות ושותף רק בשלושה משחקים בשל עודף הכישרון בקישור הכתום (רובן, סניידר, רפאל ואן דר-וארט).

עם חזרתו מדרום-אפריקה, כשכבר היה ידוע שהוא לא יאריך את חוזהו באיינדהובן מעבר לסוף העונה, שוב הוגשו הצעות ל-פ.ס.ו. עבור הכישרון הצעיר, בין השאר מהמבורג ואברטון, אבל הוא פתח את העונה באצטדיון פיליפס. "כשברצלונה התקשרה, ישר אמרתי 'כן'", סיפר אפלאיי שבחר באלופת ספרד ובגוארדיולה כקבוצה והמאמן שייקחו את הקריירה שלו צעד אחד קדימה.

בחודש שעבר, קצת אחרי שבארסה ואיינדהובן סיכמו על המעבר של אפלאיי לקאמפ-נואו, נבחרת הולנד התכנסה כדי להתכונן למשחק ידידות מול טורקיה. מי שמשך את מירב תשומת הלב לא היה ווסלי סניידר, שהיה אז מועמד לזכייה בכדור הזהב, וגם לא הקפטן מארק ואן-בומל או סופרסטארים כמו רפאל ואן דר-ארט ורובין ואן-פרסי, אלא אותו ילד מאוטרכט.

למרות שהמאמן ברט ואן-מארוויק ביקש ממנו להתרכז באורנג' ולא בקבוצתו המיועדת, המחשבה על מסי, צ'אבי ואינייסטה דיגדגה לו ואפלאיי לא התאפק. "אף אחד לא יכול לומר 'לא' לברצלונה, זה חלום לשחק בקאמפ-נואו", אמר הקשר שפיליפ קוקו, רוד הספ, ואן-בומל, פרנק דה-בור וג'ובאני ואן-ברונקהורסט דאגו לספר לו חוויות מימיהם במדי הבלאוגראנה.

מסי. אפלאיי: &qout;הוא אחד הטובים בעולם, ומי האחרים? אולי אני&qout; (רויטרס)
מסי. אפלאיי: "הוא אחד הטובים בעולם, ומי האחרים? אולי אני" (רויטרס)
 
"מסי? הוא אחד השחקנים הטובים בעולם. מי האחרים? אולי אני אחד מהם", התבדח אפלאיי, שיודע שלהיות בקבוצה שנחשבת היום לטובה בעולם ולאחת הגדולות בהיסטוריה זה נחמד, אבל לשחק בהרכב שלה זה כבר סיפור אחר.

פפ, לשים מרוקאי על הספסל?
אפלאיי מגיע לקבוצה שבה רוב ההרכב כולל שחקנים שהם הטובים ביותר בתפקידם ואי אפשר שלא לתהות: ביכולת של בארסה בחצי הראשון של העונה, בשביל מה היא צריכה את ההולנדי ואיפה לעזאזל הוא יקבל את הצ'אנס? בקישור שכולל את צ'אבי ואינייסטה, שני מנהלי המשחק הטובים בעולם? בהתקפה שבה יש לגוארדיולה את דוד וייה, מסי ופדרו שכבר כבשו העונה 51 שערים?!

התשובה: בין לבין. התפקיד הקלאסי של אפלאיי הוא כפליימייקר במערך ה-4:3:3 ההולנדי המפורסם שבו גם בארסה משתמשת, אם כי בוואריאציה מעט אחרת, אבל הוא מסוגל לשמש גם כקשר 50:50, בעמדה קדמית יותר כשחקן אגף ובלו"ז כזה צפוף שמצפה לבארסה אחרי פגרת הכריסמס, הוא יקבל את ההזדמנויות שלו.

אפלאיי (רויטרס)
אפלאיי. פליימייקר שיכול לשחק גם 50/50, חלומה של כל אם פולניה (רויטרס)
 
בבלאוגראנה, בגלל ההצבה של מסי כשחקן שנע בין הקישור להתקפה באופן חופשי במרכז המגרש, הוא יכול למלא 4 תפקידים במגרש, אבל איזה תפקיד הוא יאייש זה לא ממש משנה לו. " אשחק איפה שהמאמן יאמר לי", אמר אפלאיי שהוורסטיליות – תכונה שגוארדיולה אוהב – תשרת אותו. לא במקרה שחקנים כמו אדריאנו ומקסוול, שיכולים לשחק ביותר מעמדה את, נמצאים בקאמפ-נואו.

מאז מונה למאמן ברצלונה, פפ דגל בעבודה עם סגל קצר ואיכותי על-פני ספסל ארוך שבו מעט שחקנים מקבלים הזדמנות. העונה הוא אף לקח את זה צעד אחד רחוק יותר, כשיצא לקרב מול ריאל מדריד וז'וזה מוריניו עם 19 שחקני סגל בלבד. בינואר גם פצצת הכישרון מקבוצת המילואים, תיאגו אלקנטרה, צפוי להצטרף לסגל הבכיר של אלופת ספרד, אבל מבחינת אפלאיי, הוא מגיע לבארסה בטיימינג מושלם.

ובכל זאת, זכייה בארבע אליפויות הולנד, סופרקאפ וגביע הולנדי עד גיל 24 זה לא רע בכלל ואין ספק שאפלאיי הוא אחד הכישרונות הגדולים ביותר שיש בכדורגל העולמי, אבל לא חסרים שחקנים שהגיעו למועדון הקטאלוני עם רקורד מרשים הרבה יותר, ניסיון ולא פחות כישרון, ומצאו את עצמם על המטוס מחוץ לספרד. תיירי הנרי ואריק אבידל, בעונתם הראשונה בבארסה, הוכיחו שסבלנות היא מילת המפתח, אז האם אפלאיי יצליח איפה שזלאטן איברהימוביץ' נכשל?

יצליח במקום בו כולם נכשלו מאז דווידס? (GettyImages)
יצליח במקום בו כולם נכשלו מאז דווידס? (GettyImages)
 

קל זה בטוח לא יהיה, במיוחד בהתחשב בעובדה שאיבי מצטרף לברצלונה בינואר, אחרי שאת ההכנה בקיץ ואת החצי הראשון של העונה היא העבירה בלעדיו. רק בעשור האחרון פרנצ'סקו קוקו, חואן פבלו סורין, מקסי לופס ודמטריו אלברטיני שהגיעו לקאמפ-נואו בחלון ההעברות של ינואר, נכשלו. למעשה, כדי למצוא שחקן שהגיע לבארסה באמצע העונה והצליח, צריך לחזור עד 2004, אז לאפורטה, בעונתו הראשונה כנשיא, הביא הולנדי אחר - את אדגר דווידס שהיה הצלחה אדירה.

אבל בהולנד בטוחים שאפלאיי יצליח בברצלונה, מועדון שהיה מזוהה בעבר הלא רחוק עם השחקנים מארץ האורנג'. "יש לו איכויות, הוא מהיר עם הכדור והוא תמיד רוצה ללמוד", אומר מארק אוברמארס, ששיחק בבארסה ומשמש כיום כמנהל טכני בקבוצת נעוריו, גו אהד איגלס.

"הוא יכול להסתגל לרמה שבה משחקת ברצלונה ואני רואה אותו מצליח עם שחקנים כמו צ'אבי ואינייסטה", אמר ברט ואן-מרוויק על חניכו בנבחרת הולנד. רק בקיץ השניים הגיעו עד לגמר המונדיאל, אבל רגע קסום של "המהנדס" מנע מהאורנג' זכייה היסטורית.

"אם אתה לא יכול לנצח אותם, הצטרף אליהם", אומרת הקלישאה, אז עכשיו איבי ישתף פעולה עם מרבית השחקנים שלקחו לו את הגביע הנכסף. ואם ככה נראית בארסה בלי כישרון על כמו אפלאיי, מפחיד רק לחשוב איך תיראה המכונה הקטאלונית ביחד איתו.            

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה