חברת דלויט ערכה בחינה למבנה הניהולי של מנהלת הליגה בכדורסל עם מסקנות מעניינות. החברה במסגרת עבודתה ראיינה 21 בעלי הקבוצות, בעלי תפקידים בקבוצות, ואנשי המנהלת בראשות היו"ר שמואל פרנקל. במסגרת הראיונות סיפרו חלק מהמרואיינים כי יש "הסתכלות אישית על צורכי הקבוצה ופחות ראייה מערכתית של צורכי הענף, כל קבוצה מושכת לכיוון שלה, יוצר סלט וקושי לקבל החלטות". את הדו״ח הזמין היו״ר, שמואל פרנקל, שסבור כי חייבים לעשות שינויים במבנה המנהלת.

במסגרת הראיונות עלו הסוגיות הבאות:
"החלטות דירקטוריון מתקבלות בראייה צרה של טובת הקבוצה/הארגון. נדיר שנציגים מצביעים נגד האינטרס של הקבוצה ובעד האינטרס הכללי של הליגה". "קבלת החלטות צריכה להתקיים בראיה מסחרית, מקסום רווחים שיגרור תחרותיות". עוד נאמר: "הייתי מסכים עם כל החלטה, כל עוד היא לא מתקבלת ע"י בעלי עניין. כאשר ההחלטה מתקבלת ע"י נציגים בעלי אינטרס כלכלי אישי - זה מעוות", “הסתכלות אישית על צרכי הקבוצה ופחות ראייה מערכתית של צרכי הענף, כל קבוצה מושכת לכיוון שלה, יוצר סלט וקושי לקבל החלטות". 

שמואל פרנקל (רדאד ג'בארה)שמואל פרנקל (רדאד ג'בארה)

עוד עלה בראיונות כי מבחינת הסמכויות של יו"ר המנהלת, שמואל פרנקל: "ליו"ר המנהלת אין סמכות יתר, אין לו יכולת לכפות החלטות או להטיל סנקציות. כיום זה כמו להיות קוסם, קשה מאוד להלך בין הטיפות. אין ליו"ר מנוף". "לא כל החלטה צריכה להגיע להצבעה בדירקטוריון או לוועדה. יש מנכ"ל ויו"ר שצריכים לקבל החלטות. אי אפשר כל הזמן לחשוש מתגובות הקבוצות לגבי החלטות". "הדירקטוריון צריך לקבל החלטות ניהול (קובע מדיניות), ולא להיות  גוף מתפעל, הוא  מתעסק בדירקטוריון יום-יום".

עוד עלה לגבי חלוקת הכסף: "החלטות של חלוקת כספים – לא יכולות להתקבל ע"י נציגי הקבוצות. רוב הבעיות כיום הם סביב כסף". "אין עקביות בהחלטות – החלטות יכולות להשתנות ע"ב מצב נתון, פוגע בארגון ובמותג ואיך שתופסים אותו בציבור". "כל החלטה שמתקבלת. ניתנת לשינוי ע"פ רוב. אין חוקה, והרוב משתנה  לפי החלטה. יש לשקול מערך שריון להחלטות. לא בטון, אבל סוג מסוים של הגנה". 

שמואל פרנקל (איציק בלניצקי)שמואל פרנקל (איציק בלניצקי)

עוד עלה כי: "יש ניגוד עניינים אינהרנטי בנושא של האנשים שיושבים גם באיגוד וגם במנהלת". "דיון שהיה על חלוקת הכספים מחצי הגמר וגמר גביע המדינה – גזבר האיגוד שיושב בדירקטוריון המנהלת והיה חלק מהדיון שרצו לבקש מהאיגוד לוותר על הכסף מהמנהלת השנה בגלל המשבר".

עוד עולה על מערכת היחסים בין המנהלת לאיגוד הכדורסל כי קיים ניגוד עניינים בין המנהלת לאיגוד: "מורגש יותר בשנתיים האחרונות, יש מתח בנושא עולות/יורדות, גביע המדינה/שופטים". כמו כן, נטען כי: "יו"ר נציג קבוצה שיושב בדירקטוריון גם במנהלת וגם באיגוד יוצר משולש  בעייתי. יש מקרים בהם אותו נציג הצביע אחרת על אתו נושא". 

יאניס ספרופולוס (רדאד ג'בארה)יאניס ספרופולוס (רדאד ג'בארה)

ההמלצות והפתרון המוצע מתבססים על מספר אלמנטים מובילים מרכזיים:

- יעילות ומקצועיות:
שימוש בפורום מצומצם כבסיס  לקבלת החלטות שוטפות.
מזעור ההשפעה של אינטרסים חיצוניים וספציפיים ויצירת מנגנון קבלת החלטות יעיל.

- שקיפות:
הגדרת כללי דיווח ברורים בין הגופים השונים. עדכונים, דיווחים, תשתית לביקורת פנימית בין הגופים.

- גבולות גזרה ברורים:
הגדרה ברורה של גבולות  הגזרה בין המנגנונים הניהוליים השונים.
הגדרה מסודרת חד משמעית של הדיונים וההחלטות המתקבלות בכל גוף וסמכויותיו.

-המשכיות:
יצירת הגדרת שריון/"הגנה" להחלטות המתקבלות ('חוקי יסוד') למניעת דיונים חוזרים ומתמשכים באותן הסוגיות. 

גיא גודס (רדאד ג'בארה)גיא גודס (רדאד ג'בארה)

הפתרון המוצע - הסדרה של מבנה קבלת ההחלטות המבוסס על 3 קומות:

- יו"ר וצוות המנהלת: הובלת הפעילות היומיומית והשוטפת של הליגה באופן עצמאי, יישום הנחיות הדירקטוריון והאקזקוטיבה.

- ועדה מצומצמת – אקזקוטיבה: פורום עבודה שוטף כולל נציגות הקבוצות – מקשר בין הדירקטוריון לצוות המנהלת ומהווה 'קול הקבוצות' בקבלת ההחלטות השוטפת.

- דירקטוריון (אסיפה כללית): קבלת החלטות בנושאי הליבה, הנחייה ופיקוח על עבודת המנהלת.

ביו"ר וצוות המנהלת החברים הם צוות הנהלת המנהלת - יו"ר, מנכ"ל וצוות העובדים במנהלת. אחריות: תפעול המנהלת והליגה באופן שוטף. קבלת החלטות וביצוען ברמה היומיומית, יישום החלטות הקומות הנוספות. 

עודד קטש (רדאד ג'בארה)עודד קטש (רדאד ג'בארה)

בוועדה מצומצמת (אקזקוטיבה) החברים הם פורום מצומצם של נציגים מתוך הדירקטוריון + היו"ר. אחריות: קבלת ואישור החלטות ניהוליות  למעט בנושאי הליבה ובנושאים שבסמכות צוות המנהלת לקבל עצמאית.

בדירקטוריון החברים הם נציגי כלל הקבוצות + דח"צים - בדומה למבנה הנוכחי. תדירות: פעמיים בשנה. אחריות: פיקוח על הוועדה והמנהלת, קבלת החלטות בנושאי הליבה, מינוי חברי האקזקוטיבה. מבנה החברים באקזקוטיבה יורכב מיו"ר + 3 דח"צים + 4 נציגי הקבוצות שיחולקו ל-3 סגמנטים ע"ב דירוג דו –שנתי.

12 הקבוצות בליגה ידורגו ל-3 סגמנטים ע"ב ביצועיהם בשנתיים האחרונות, לפי 4 פרמטרים המשוקללים לפי הנוסחה הבאה: תקציב – 50% מהניקוד, קהל 25% מהניקוד, מיקום 12% מהניקוד, השתתפות באירופה 10% מהניקוד.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה