המפגשים בין מכבי תל אביב לפנאתינייקוס נחשבים כבר מזמן לקלאסיקה מודרנית, והערב (שלישי, 21:15) שתי הקבוצות מגיעות למפגש שאלמלא תקופת הקורונה, בטוח שהיה נראה אחרת. הירוקים מאתונה מגיעים לתל אביב עם שלווין מאק וכשהם מדורגים במקום ה-14 בטבלת היורוליג. היוונים נמצאים לקראת סופו של תהליך השלמת המשחקים שנדחו העונה בעקבות הקורונה.

כל מועדון אליו הגיע זליקו אובראדוביץ' לאורך השנים הפך לכזה שאמור ללכת עד הסוף, יחד עם זאת, עוד האגדה מספרת כי כאשר "זוק" עוזב את המועדון לוקח לו זמן מה להתאושש. למעשה המועדון היחיד שהצליח להתאושש ולזכות שוב ביורוליג היה ריאל מדריד וגם לבלאנקוס לקח 20 שנה עד שהניפו את הגביע היוקרתי במגרשם הביתי.

אבדיה חוגג יום הולדת לאנג׳ס פסצ׳ניקס

כשם שקרה עם פרטיזן בלגרד שעוד הצליחה להעפיל לפיינל פור, חובנטוד בדאלונה עימה זכה זוק ב-1994, לא בדיוק התאוששה בזירה הבכירה של אירופה, כמוה גם פרטיזן (למעט הופעה אחת בפיינל פור), בנטון טרוויזו הפכה לזיכרון חולף, ופנרבחצ'ה רק החלה לחוות את עידן הפוסט אובראדוביץ' ממנו מנסים הירוקים להתאושש.

מאז עזיבתו של זוק, פאו חיפשה את המושיעים שלה, ומי שהיו קרובים להיחשב ככאלה היו צ'אבי פסקוואל שזכה עם ברצלונה ביורוליג, וריק פיטינו אליו נגיע בעוד רגע או שניים. בין השניים הללו ארגיריס פדולאקיס ערך מספר הופעות אורח על הקווים, דושקו איבאנוביץ' היה אורח לרגע, אלכסנדר דג'ורג'ביץ' הפך לאפיזודה חולפת, והירוקים שעדיין מחפשים פיינל פור ראשון מאז ימי ז’ליקו, עלולים להפוך לטרגדיה יוונית.

פסקוואל נתן לאוהדי הקבוצה תקווה לימים טובים יותר, ועם פיטינו הייתה אהבה של ממש בכל הנוגע לתורת "הדיפלקשנים" אותה הוא הנחיל בקבוצתו. פיטינו כזכור חתם בפאו, עזב בתום אותה העונה, חזר שוב בעונה שלאחר מכן רק כדי לעזוב שוב במהלכה. העניין הוא שבכל הנוגע לתורה לה הטיף, כשהיה גם מי שהקשיב, לירוקים הלך אולי הריק (פיטינו) אך הקבוצה נשארה עם הטריק.

ז'ליקו אובראדוביץ' (איציק בלניצקי)ז'ליקו אובראדוביץ' (איציק בלניצקי)

מי שסיים את העונה על הקווים היה יורגוס וובוראס שכבר תיפקד על תקן מאמן זמני רגע לפני שפיטינו הגיע. יורגוס ממשיך העונה את תורתו של קודמו בתפקיד והקבוצה עד כה הצליחה להקשות על יריבותיה. אך הסיפור של פנאתינייקוס מודל 2020/21 אינו על הפרקט כי אם מחוצה לא, היות ומה שקורה העונה על הפרקט, מתרחש כתוצאה ממה שקרה מחוצה לו.

חשוב לומר כבר עכשיו, כי המאזן של פנאתינייקוס עד כה הוא לא הצלחה אך גם לא כישלון, והביצועים על הפרקט בהתחשב בנסיבות נראים לא רע בכלל. הקבוצה כצפוי הפסידה לקבוצות שנחשבות לטובות ממנה, והצליחה לנצח את באיירן ומילאנו שנחשבו לחזקות ממנה. אך כפי שכבר נרמז ישנו סיפור גדול יותר, והוא איך לא, קשור לכסף.

תקציבה של פנאתינייקוס העונה כפי שמספרים ביוון נאמד בכ-6-7 מיליון אירו, לשם השוואה בשנה שעברה תקציב המועדון היה (בערך) כפול מהתקציב השנה. לשם השוואה נוספת, ז'לגיריס שנחשבת לאחת הקבוצות היותר צנועות תקציבית, העמידה תקציב שמוערך בכ-9 מיליון אירו. וכמו בכל ספר בלשים טוב, שביל הכסף כמעט תמיד מספר את הסיפור, או לפחות מהווה נדבך מרכזי בסיפור.

היבשת הישנה מתמודדת עם מגפת הקורונה שיצרה עבור מועדוני הכדורסל והכדורגל משברים כלכליים, ופנאתינייקוס כמו גם מכבי תל אביב ספגו מהלומה כלכלית רצינית לאור העובדה שלא ניתן להכניס קהל למגרשים. ואם לא די בפגיעה התקציבית המחסור בקהל הפך את האואקה האימתני למגרש כדורסל נוסף כשפנאתינייקוס סופרת העונה כבר חמישה הפסדי בית. ועדין זה לא הסיפור הכי גדול של פנאתינייקוס העונה.

האואקה ריק (מערכת ONE)האואקה ריק (מערכת ONE)

דימיטריס ינאקופולוס, כיכב לאורך השנים בכותרות רק שבמהלך הקיץ החולף הוא הטיל פצצה עם ההודעה כי המועדון עומד למכירה עבור 25 מיליון אירו, כשהוא מביע את רצונו שהקבוצה תעזוב את היורוליג. בחודש ספטמבר האחרון מי שהחזיק ברוב המניות של פנאתינייקוס, מאנוס פאפאדופולוס עזב לזניט סט. פטרסבורג התוצאה כאמור היא בעלים שמחזיק בנתח הארי של המניות שכבר לא רוצה להיות חלק מהמועדון.

המועדון שהיה מעשירי היבשת, פתח את העונה עם תקציב נמוך במיוחד, והסגל תחרותי מאוד, האחראים על הניסים הם איך לא אגדות ירוקות. בדומה למכבי תל אביב שם מנהלה הספורטיבי של הקבוצה ניקולה וויצ'יץ', אגדת יורוליג ומכבי תל אביב, גם בפנאתינייקוס כך הדבר ומי שמנהלים את ההצגה הם פרג'יסקוס אלברטיס ודימיטריס דיאמנטידיס שהצטרף אליו העונה.   

השניים שהיו חלק מהמועדון ומבינים גם את רוח המועדון, הצליחו להעמיד סגל מרשים ותחרותי מאוד בהתחשב בנסיבות שהביאו עימם עננה שעדין מרחפת מעל האואקה. קו אחורי שמורכב משלווין מאק, ונמניה נדוביץ', שני שחקנים שבפתיחת העונה שעברה היו במילאנו והיו אמורים להוביל את הקו האחורי של מסינה לעבר הארץ המובטחת, הראשון כאמור הגיע להפועל ירושלים בעוד שהאחרון סבל ממספר פציעות.

אדלשטיין, דיאמנטידיס, פניני (האתר הרשמי של מכבי ת"א)אדלשטיין, דיאמנטידיס, פניני (האתר הרשמי של מכבי ת"א)

הגעתם של השניים הייתה ניצול הזדמנויות אופטימלי של שתי האגדות הירוקות, מאק היה על המדף לאחר שהקבוצה נפרדה מפייר ג'קסון ומקיפר סייקס שהגיע על חוזה זמני. מנגד הסיפור עם נדוביץ' היה סוג של הימור לאור הנטייה של הגארד הסרבי להיפצע. בנוסף לג'קסון ולמאק שעברו בארץ, פאו שמה את ידיה על מרקוס פוסטר שמנייתו עלתה לאחר העונה שלו בהפועל חולון, ואם בניצול הזדמנויות עסקינן גם הגעתו של הווארד סיינט רוס היא כזו. כזכור גם צסק"א נפגעה כלכלית, ואלמלא הצרות הכלכליות שפקדו את היבשת הישנה אחד משחקני הכנף ההגנתיים באירופה בכלל לא היה על המדף.

מבחינת הסגל על הנייר, לירוקים יש את השילוב הראוי בין אורך לאתלטיות, יכולת להגיע לטבעת לצד יכולת הקליעה מבחוץ, כשגם כוח לא חסר עם קונסטנטינוס מיטוגלו. מבחינה הליבה מקומית יש לקבוצה לא מעט כישרון וכמו שהיה עם פיטינו, יורגוס פאפאיאניס ממשיך לצמוח מאז שחזר לאירופה. העונה עד כה הוא מעמיד את הממוצעים הטובים ביותר בקריירה שלו עם 9.8 נקודות לצד 6.3 ריבאונדים וכשהוא מנסה להוסיף לארסנל ההתקפי שלו גם קליעה מבחוץ. כשהדברים מתחברים לוובוראס וחניכיו הם יותר ממסוגלים לנצח במקרה  הטוב, ולהקשות מאוד על יריבותיהם במקרה הפחות, כמו במשחק נגד ריאל מדריד שהוכרע לאחר שתי הארכות. 

דיאמנטידיס ואלברטיס, לא נחים לרגע במועדון מאתונה, ובתוך העננה שמרחפת מעל המועדון לאור הצרות הכלכליות, השנים מצליחים בינתיים ליצר יש מאין, אך חשוב מכך המהלך האחרון של השניים הוא חתיכת נקודת אור ואיתות שלמרות שהם כבר לא מועדון הכדורסל העשיר ביותר ביוון (אולימפיאקוס נחשבת לעשירה כעת), הם עדין הצליחו להחתים את כישרון העתיד של הכדורסל היווני, לפטריס מנזוקאס שעד לפני ארבעה ימים היה שחקנה של פרומיטאס פטראס. היוצרות בכדורסל היווני אולי התהפכו בכדורסל מבחינה פיננסית, אך כשמסתכלים על הליבה המקומית של הירוקים אל מול זו של האדומים שם משחקים קוסטאס סלוקאס וסשה וזנקוב, החתמתו של מנזוקאס נחשבת לשוברת שוויון במידה ולא יעזוב לליגה הטובה בעולם.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה