"אי הופעה למשחק" – אחד מבין רבים מהסעיפים בגינם קבוצות עולות לוועדת המשמעת בבית הדין המשמעתי של ההתאחדות לכדורגל. מבדיקת ONE עולה כי 25 פעמים עלו העונה (2023/24) קבוצות נערים ג' לדין בגין סעיף זה. 32 פעמים עלו לדין קבוצות ילדים א', 27 פעמים עלו לדין קבוצות ילדים ב' וילדים ג' כ”א.

"ההופעות בבית הדין המשמעתי לא בהכרח מציגות את מה שקורה בפועל. יש עוד עשרות אם לא מאות בודדות של משחקי כדורגל שנסגרים בין המועדונים וכלל לא עולים לוועדת משמעת", מציינים מספר ראשי מועדונים וקבוצות המכירים את התופעה שחלה בעיקר בקבוצת גיל של נערים ג' ומטה, שם ניתן לעשות זאת ‘מתחת לרדאר’. ברוב המקרים, הקבוצות שכן מגיעות לבית הדין המשמעתי, נקנסות בסכום של בין 500 ל-1,500 שקלים וסופגות הפסד טכני (3:0 לקבוצה היריבה).

לאחרונה המשחק בין הפועל מחנה יהודה "צו פיוס" למכבי יפו "יעקב משולם" מליגת נערים ג' דרג 2 דרום לא התקיים לנוכח מתקפת הכטב"מים מאיראן שהייתה בלילה בין ה-13 ל-14 בחודש. המשחק היה אמור להתקיים ב-14, אלא שבהתאחדות לכדורגל, לצל הודעת פיקוד העורף, ביטלו את ההתמודדויות שנקבעו לימים 15-14 בחודש. ביפו פנו למחנה יהודה על מנת לקבוע מחדש את המשחק, אלא שהאחרונים העדיפו שלא לקיים משחק חוזר, שכן אין חובה לעשות זאת.

ביפו, הזעם ברור. אם מועדון לא יכול להעמיד קבוצת כדורגל, הרי שמלכתחילה אולי לא כדאי לרשום אותה בליגה, מכיוון שהיא יוצרת בעיה גדולה מול יתר קבוצות הליגה ומביאה איתה פגם ספורטיבי הפוגע בילדים המשחקים במדיה וביתר הילדים מהליגה שלה. אם ההתאחדות לכדורגל כן מפרסמת את התוצאות בליגות נערים ג' בדף ההתאחדות לכדורגל, הרי שכן רואה היא ערך ספורטיבי כלשהו במשחקים הללו.

זהו ממש לא הסיפור היחידי בנושא הנ”ל. לאחרונה פורסם ב-ONE כי בהפועל בקעת הירדן אמרו כי "מאכזב שאף אחד לא רוצה לבוא למושב תומר". הסיבות לאי הופעה למשחק רבות: "לא בא לנו להוציא הסעות, זה יקר לנו", סגלים קצרים, שחקנים שיש להם מבחנים ולא יכולים להגיע למשחקים, הורים שלא מרשים לילדיהם לנסוע למקומות מסוימים ו"קומבינה" בין קבוצות המתרחשת לנוכח הסכמה הדדית – משחקים שנעלמים מתחת לרדאר.

שחקני הפועל בקעת הירדן (יונתן גינזבורג)שחקני הפועל בקעת הירדן (יונתן גינזבורג)

קבוצות רבות מעדיפות שלא לנסוע אל מעבר לקו הירוק, בטענה כי "מפחיד שם". אחת הנפגעות מהסיפור היא מ.כ עירוני אריאל, קבוצת כדורגל בצמוד לקו הירוק, מועדון המקבל אינספור הודעות כדוגמת: "אריאל מקום יפה אבל על גבול הקו הירוק ואנחנו לא מוכנים לקחת אחריות על ביטחונם של השחקנים", וזה רק על קצה המזלג. ההיסטוריה, לפחות בעשור האחרון, מראה כי לא היה כל אירוע ביטחוני בו קבוצת כדורגל נסעה אל מעבר לקו הירוק ונפגעה ממתקפת טרור, אך זה לא מונע מקבוצות לסרב להגיע לשם.

סיבה נוספת לאי הופעה למשחקים היא נסיעתן של קבוצות יהודיות אל מקומות מהמגזר. "בקרב ההורים יש פחד שהילד שלהם ייפגש עם ילד מהמגזר או ישחק במקום לא בטוח", ציינו במספר מועדונים. על פניו, חמור מאוד ואף גזעני לומר זאת. גם בנוגע לטענה זו, מעולם קבוצת כדורגל שנסעה אל יישובים מהמגזר לא נתקלה באירוע לאומני או כל אירוע חמור אחר שדומה לו (מלבד אי-ספורטיביות על כר הדשא, המתרחש גם במגרשי קבוצות יהודיות).

נדמה כי בתקופה הנוכחית, המלחמה תורמת לפחד ולמתיחות הזו עוד יותר, וכתוצאה מכך למה שמתרחש בפועל. חשוב לציין את קונגרס פיפ"א, שיתקיים בחודש הבא בבנגקוק, ובו ההתאחדות הפלסטינית תטען כי הטריטוריה שלה חולשת גם על פני אריאל, מעלה אדומים, גבעת זאב, אורנית ותומר, ובמועדונים הצנועים והפריפריאליים האלה, חוששים מאוד מהחלטת פיפ"א בנושא, כשמן הסתם להתאחדות לכדורגל יש הרבה מה להפסיד אם לא תתפשר ואולי, במקרה, תתפשר דווקא כנגד אלו שצוינו קודם לכן.

ג'יבריל רג'וב (רויטרס)ג'יבריל רג'וב (רויטרס)

הדבר הזה מדאיג. קבוצות רבות מעדיפות שלא להופיע למשחקי כדורגל מסיבות לא ברורות, לא מקצועיות, לא חינוכיות ולעיתים לא אתיות ואף גזעניות. "לשם כך בניתם מועדוני וקבוצות כדורגל? על כך מושתת החינוך לילדים הנמצאים בקבוצות ובמועדונים? תמוה כל כך", מציינים הנפגעים מכך. ניתן להגיד כי ההתאחדות לכדורגל, בנושאים הללו, בגילאים הללו, לא מקיימת את הייעוד שלמטרתה היא קיימת.

יש לציין כי במרוצת הדרך גבעת זאב התפרקה, אליצור יהודה התפרקה, בית"ר שומרון התפרקה, אליצור בית אל התפרקה, מטה בנימין לא מהטובים שיש בכדורגל ובכל זאת שורדים, בקעת הירדן מוחרמים וכאמור, מעלה אדומים מאוימים בכך שלא יגיעו אליהם וכך גם באריאל מאוימים, אך לא מוותרים לקבוצות אחרות. אורנית שורדת, אבל גם היא לא מהטובות שיש בכדורגל, בליגות נערים ג' ומטה.

אלו מועדונים שהשיח כנגדם לעיתים חורץ גורלות ומשפיע, בעיקר, על הילדים, שבסך הכל רוצים להיות ספורטאים וספורטיביים כמו חבריהם במקומות אחרים. ובכלל, מה יגידו באילת? ואם יקומו מועדונים שיחליטו להחרים ביום אחד את העיר הדרומית ביותר כיוון שעלויות הנסיעה יקרות? "יהיה כאן אסון. זה פותח דלת לחדלות הכדורגל הישראלי", מדגישים במועדונים.

מהאקדמיה לנוער של מכבי יפו נמסר בתגובה: "ליגות שבהן לא מתקיימים כל המשחקים או נקבעים ניצחונות טכניים על אי הופעה, אינן ליגות ואין לקרוא להן כך. אין טעם בלוחות זמנים אם כך מתייחסים אליהם. אם קבוצות לא רוצות לשחק - שיוציאו אותן מהליגה. אנחנו מחנכים את שחקנינו למקצוענות ויש מקומות שהופכים את הכדורגל לחוג".

משי ברנטל, יו"ר מ.כ עירוני אריאל נמסר בתגובה: "אי הופעות למשחקי ליגה בכוונת מכוון היא תופעה פסולה וגם פוגענית שאמורה להיות מטופלת במלוא חומר הדין ע"י הגוף האחראי, שזו ההתאחדות לכדורגל. יש לנקוט בצעדים חריפים במיוחד כאשר מעורבים בכך שיקולים זרים כמו הדרות על רקע מגזרי ו/או מיקום היריבה. אין לתת להורים או למאמני קבוצות להוביל את מנהליהם לכך. ההנהלות הן אלו שצריכות לגלות מנהיגות ולא לאפשר זאת כלל".

"במיוחד, יש להוקיע החלטות הנובעות משיקולים פוליטיים, שאינם נסמכים על עובדות באצטלה של חשש ביטחוני אמיתי. זו תופעה שעל ההתאחדות לעקור אותה מן השורש כי היא עלולה לכרות את כל הענף עליו כולנו יושבים ואת ייעודנו כאנשי חינוך וספורט. אין לאפשר כל חרמות ונידויים שעלולים גם להיות כחרב פיפיות לכולנו. העיתוי חשוב מתמיד במיוחד לאור העובדה שגורל הכדורגל הישראלי עומד להיות על המדוכה בחודש הקרוב בפיפ"א בניסיון להדירו ולהחרימו".

מההתאחדות לכדורגל נמסר בתגובה: "לפי התקנון, משחקים שבוטלו בנערים ג' ומטה אינם מחייבים קיום משחקים חוזרים, אלה ליגות לא תחרותיות. נערים ג’, ספציפית, עשויה בעונה הבאה להיות תחרותית. התקנון אומר שאין התניות לגבי מועד ספציפי של מועד המשחק החוזר בליגות לא תחרותיות".

"ספציפית השנה, בגלל עומס המשחקים, אגף תחרויות פועל כך שלא מקיימים משחקים אלא אם שתי הקבוצות מבקשות לקיים והסכימו מראש על מועד. קבוצה שלא מופיעה עומדת לדין ומקבלת עונש לא רך - קנסות ואם זה חוזר על עצמו שלוש פעמים אז גם הפסקת פעילות. אין היתר לא להופיע. אם המשחק בוטל שלא באשמת מי מהקבוצות זה סיפור אחר, וזה המצב כאן”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה