ב-20 בנובמבר 2018, כמעט לפני שנתיים, נבחרת ישראל יצאה למשחק חוץ בסקוטלנד בידיעה שאם לא תפסיד תעלה לפלייאוף ההעפלה ליורו. זה נגמר בהפסד 3:2 כואב, אך בשל השיטה המסובכת והמקלה של ליגת האומות הכחולים-לבנים שלנו העפילו לשם וישחקו מול אותה סקוטלנד. זה יקרה רק בעוד חודש אבל הערב (שישי) ב-21:45 תיערך החזרה הגנרלית בהאמפדן פארק, שוב במסגרת ליגת האומות, רק הפעם בקמפיין מוקדמות המונדיאל.

ומה השתנה בשנתיים האלה? ניתן לראות כי התבצע שינוי מסיבי מאוד בסגל של סקוטלנד לקראת צמד המפגשים הראשון שלה במפעל לעומת הסגל אותו פגשנו ב-2018. שחקנים בכירים כמו ראיין פרייז'ר, סטיבן פלטשר ואלן מקגרגור, שהיו שחקני הרכב במפגשים מול ישראל, נותרו בחוץ, ואילו שחקנים כמו ליאם קופר, דקלן גלאגר, לורנס שנקלנד ושחקנים נוספים שערכו מעט מאוד הופעות במדים הלאומיים ואפילו כאלה עם 0 הופעות, זומנו לסגל. רגע לפני המפגש זו הזדמנות מצוינת לבחון את השינויים בסגל הסקוטי ולהבין כיצד הם יכולים להשפיע על תוצאת הסיום.

שון וייסמן מדבר לקראת סקוטלנד

אחת הסיבות המרכזיות לשינויים הרבים בסגל הסקוטי היא בראש ובראשונה חילוף המאמן. מי שעמד על הקווים של הנבחרת בצמד המשחקים לפני כשנתיים היה אלכס מקליש, אותה אימן במשך שנתיים וחודשיים. במאי 2019 נכנס לנעליו סטיב קלארק, מאמן קצת שונה בגישתו ובהערכתו לשחקני הנבחרת. ברזומה של קלארק נמצאות קבוצות פרמייר ליג רבות, ביניהן ליברפול וצ’לסי, אך כעוזר מאמן בלבד. הקבוצות אותן אימן באנגליה הן ווסט ברומיץ’ ורדינג, וכעת הוא ינסה להוביל את סקוטלנד ליורו 2020 (או 2021 אם תרצו) ולהצלחה בליגת האומות.

סטיב קלארק באימון סקוטלנד (רויטרס)סטיב קלארק באימון סקוטלנד (רויטרס)

פרישה מהנבחרת וכושר לקוי: השחקנים שלא זומנו

השם הכי בולט שניתן לראות מחוץ לסגל סקוטלנד הוא כמובן ראיין פרייז’ר, ששיחק בארבע השנים האחרונות בבורנמות’ שירדה לליגת המשנה באנגליה. מי ששם לב למשחקים של הדובדבנים, ראה כי פרייז’ר לא חזר בכלל מפגרת הקורונה, ובעצם לא ערך משחק רשמי מאז 7 במרץ. הסקוטי שהיה מחוזר על ידי ליברפול ונחשב לאחד הכישרונות הכי גדולים בסקוטלנד עזב את היורדת הטרייה ב-1 ביולי וכעת נמצא ללא קבוצה, ולכן הוחלט לא לזמן אותו.

שחקן נוסף שהישארותו בחוץ מפתיעה הוא סטיבן פלטשר הוותיק. החלוץ בן ה-33 והרכש הטרי של סטוק סיטי הפגין גם הוא אי יציבות בעונה האחרונה עם היעדרויות ממושכות מהסגל של קבוצתו הקודמת שפילד וונסדי, וככל הנראה זוהי הסיבה להיעדרותו. השוער הוותיק אלן מקגרגור שפתח בין הקורות מול הכחולים-לבנים בצמד המשחקים, פרש מהמדים הלאומיים בגיל 38, ואל סוגיית השוער הפותח במקומו נגיע בהמשך.

ראיין פרייזר. לא שיחק מאז הפגרה ונמצא ללא קבוצה, עתיד מעורפל (רויטרס)ראיין פרייזר. לא שיחק מאז הפגרה ונמצא ללא קבוצה, עתיד מעורפל (רויטרס)

שחקן נוסף שנותר בחוץ, ככל הנראה מכיוון שהוא לא מוערך על ידי קלארק, הוא צ’רלי מולגרו מבלקבורן רוברס. השם הזה כנראה מוכר לכם, לאור העובדה שהבלם הבקיע מול הנבחרת במשחק שנערך באצטדיון סמי עופר, ולאחריו ישראל השלימה מהפך והשיגה ניצחון 1:2. כל אלו שייכים לרשימה ארוכה של 14 שחקנים שהיו שייכים לסגל בסך שני המשחקים האחרונים מול ישראל בליגת האומות ולא יפגשו את החבורה של וילי רוטנשטיינר.

מחפשים חלוץ, מחפשים שוער

סקוט בארנס, עיתונאי סקוטי, סיפר ל-ONE על מצוקת החלוצים בסקוטלנד: “ההתמודדות הכי גדולה של המאמן קלארק היא בעמדת החלוץ, שם יש בעיה למצוא שחקן יציב כבר שנים רבות. לי גריפית’ עשוי להיות המענה לכך, אך הוא מתקשה להתברג בסגל של סלטיק ומראה חוסר יציבות. זוהי הסיבה שסקוטלנד שינתה כיוון ללינדון דייקס, הוא לא מבקיע הרבה שערים אבל הוא כנראה האופציה הטובה ביותר”.

צ'רלי מולגרו כובש מול ישראל. קלארק לא מאמין בו ולכן נופה (רויטרס)צ'רלי מולגרו כובש מול ישראל. קלארק לא מאמין בו ולכן נופה (רויטרס)

לאור חסרונו של פלטשר, כמו שציין בארנס אכן דייקס הוא האופציה הבכירה של קלארק לעמדת החלוץ. דייקס נולד באוסטרליה להורים סקוטים, ולאחר התלבטות בסוף בחר לשחק עבור סקוטלנד. הוא חתם בחלון ההעברות הנוכחי בק.פ.ר, ומהווה תקווה עבור נבחרתו. בהגנה, הוחלט לזמן את דקלן גלאגר, שחקנה של מאת’רוול, שצפוי גם לפתוח בהרכב, בהופעתו השלישית בלבד במדים הלאומיים. 

בעמדת השוער נוצרה דילמה בעייתית בעקבות פרישתו של מקגרגור. שני השוערים של ריינג’רס, ג’ון מקלוקלין ורובי מקרורי (שמושאל לליבינגסטון) יילחמו על אפודת ההרכב, ולפי התקשורת הסקוטית מי שמקבל עדיפות הוא מקרורי, ועשוי לעשות את הופעת הבכורה שלו כבר מול ישראל. 

דקלן גלאגר. התקווה של סקוטלנד בחוד ההתקפה (רויטרס)דקלן גלאגר. התקווה של סקוטלנד בחוד ההתקפה (רויטרס)

מה התקשורת הסקוטית חושבת על ישראל?

רוס פילצ’ר, עיתונאי ב”דיילי רקורד” הסקוטי, סיפר ל-ONE כי הוא חושב שסקוטלנד עדיפה, אך היעדר הקהל יכול להוות מכשול למקומיים ולעזור לישראל: “הסיכויים של סקוטלנד טובים, למרות שהעובדה שלא תהיה קהל בהאמפדן תעזור לישראל. החזרה של קיראן טירני מפציעה תהווה תוספת גדולה, אבל הוא ככל הנראה יוסט מעמדתו הטבעית כדי לשתף פעולה בהרכב עם אנדרו רוברסטון. ההכנה של סקוטלנד תהיה רגילה ככל האפשר בהתאם למגבלות ולשינויים הרבים בסגל, שנותר חזק למרות הכל”.

בארנס לעומתו לא מקל ראש בכחולים-לבנים, בעיקר בזכות השחקנים הישראליים אותם הסקוטים מכירים: “כולם מודעים לכך שישראל נבחרת טובה, עם שחקנים איכותיים והיא הולכת להוות איום אמיתי. ראינו כמה שחקנים טובים בליגה המקומית כמו אופיר מרציאנו, ניר ביטון וחאתם עבד אלחמיד שמשחקים בסקוטלנד, וגם בירם כיאל ששיחק בסלטיק בעבר”.

אנדרו רוברטסון. "יחד עם טירני ייתנו תוספת גדולה לנבחרת" (רויטרס)אנדרו רוברטסון. "יחד עם טירני ייתנו תוספת גדולה לנבחרת" (רויטרס)

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה