יום האישה הוא יום העצמה נשית, יום שבו אפשר ורצוי לפרגן למין הנשי, בספורט אבל לא רק. אבל גם יום שבו רצוי לעשות חשבון נפש ולשם כך יצאנו לבדוק איפה עומדות הנשים בתפקידי המפתח בענפי הספורט המובילים בארץ.

כדורגל

בענף הפופולרי בישראל יש כ-40 אלף שחקנים ומתוכם לפי ההערכות כ-1,500 שחקניות. בהנהלת ההתאחדות לכדורגל יושבים 29 חברים הנהלה, מתוכם יש 4 נשים שמהוות כ-14% מהרכב ההנהלה. מדובר בלירון כהן הכדורסלנית לשעבר, אלונה בוריה שעומדת בראש מכבי שיכון המזרח, אלונה ברקת שמחזיקה בבעלות על הפועל באר שבע ואושרת חבר אזולאי שהצטרפה השנה. בנוסף, יש בדיוני ההנהלה גם את הילה לביא כנציגת ציבור וכנרת דנינו-אהרוני שנמצאת שם כמשקיפה. מעבר לזה, במזכירות ההתאחדות מתוך עשרה נציגים יש רק אישה אחת וזו אלונה ברקת.

אם נסתכל על חצי הכוס המלאה, בתפקידי המפתח בהתאחדות נמצאת יו"ר איגוד השופטים רונית תירוש. אומנם יש רק גברים בתפקיד היו"ר והמנכ"ל, אך מבין שני הסמנכ"לים יש גם אישה, וזוהי טלי אורביטו שהיא גם ראש אגף הכספים בהתאחדות, כאשר חוץ ממנה יש עוד כמה נציגות בקרב ראשי האגפים שמנהלות את הארגון בפועל. בבתי הדין, מבין ארבעת חברי נשיאות בית הדין העליון יש אישה אחת, כאשר בקרב הדיינים יש עוד 3 נשים. מבין כל המאמנים בנבחרות ישראל יש רק מאמנת ראשית אחת, איריס אנטמן, אך בוועדת הנשים שאחראית על כדורגל הנשים יש ייצוג יותר הולם, עם חמש נשים מתוך עשרה נציגים.

רונית תירוש (נעם מורנו)רונית תירוש (נעם מורנו)

בתוך מנהלת הליגות לכדורגל שעוסקת רק בשתי הליגות הבכירות לגברים, יש יו"ר ומנכ"ל גברים, כאשר רק בצוות המסייע יש נוכחות של שלוש נשים מתוך 13 עובדים. ליאת גווילי ואפרת וינגרטן מנהלות הפרסום, שיווק וניהול משחקים תחת ניר ינקלביץ’. אלה קורל היא מנהלת החשבונות.

השער היפה ביותר שנכבש בכדורגל נשים?

אגב, מבין תפקידי המפתח בליגת העל בכדורגל, יש רק את אלונה ברקת כיו"ר ואת שרון תמם, שנחשבת כסמנכ"לית שממלאת מקום המנכ"ל אחרי עזיבתו של בן מנספורד. כל היתר, גברים.

שרון תמם. המנכ"לית בפועל (רדאד ג'בארה)שרון תמם. המנכ"לית בפועל (רדאד ג'בארה)

כדורסל

אם נחפש נחמה בצד של הכדור הכתום, לא בטוח שנצליח למצוא. בתפקידי מפתח בקבוצות ליגת העל בכדורסל, כלומר מבין היו"רים והמנכ"לים בקבוצות המובילות יש אפס(!) נשים. כן, אין אף מנכל"ית או יו"רית באף קבוצת כדורסל בכירה, מה שאומר שבתוך דריקטוריון המנהלת לא יושבת אף אישה. בתוך מהנהלת עצמה יש 4 נשים, סמנכ"לית שיווק ואירועים, מנהלת החשבונות, דוברת ומנהלת קשרי הקהילה. 

גם בראש איגוד הכדורסל יש יו"ר ומנכ"ל גברים. בהנהלת האיגוד יושבות רבקה בליסטרה, נאווה גל, אורה גלזר, כנרת צדף, איריס ועקנין וטלי קריאף, כך שמתוך 29 חברי הנהלה ישנן רק שש נשים. כ-21%. החל מהבחירות הקרובות תהיה חובה ל-30% נשים בהנהלה.

ענפים אולימפיים

בענף שהביא לנו הכי הרבה הישגים בשנים האחרונות, הג'ודו, יש יו"ר ומנכ"ל גברים, כאשר בהנהלה שלו יש רק 3 נשים מתוך 11 חברי הנהלה: מיכל אפרת, איילת זבולון ומירב פרימו שהיא אימה של הג'ודאית גפן פרימו.

באיגוד השייט יש יו"ר זכר, אבל גם מנכ"לית העונה לשם סמדר פינטוב, כאשר בהנהלת האיגוד יושבות ארבע נשים מתוך 13 חברים: ענבל דריהן שהיא אימה של נוי דריהן, אורלי מוריס שבתה היא הגולשת מאיה, שירה בונה ויפעת לוי. 

גפן וכרם פרימו (חגי מיכאלי)גפן וכרם פרימו (חגי מיכאלי)

באיגוד השחייה יש יו"ר ומנכ"ל גברים, כאשר בהנהלה שלו יושבות 4 נשים מתוך 14 חברים: מורן בוזובסקי שנחשבת למתעמלת אמנותית לשעבר, דורית לימור שחיינית העבר, יעל נחמן וג'וליה קדם-שמואלי.

ענף הספורט המוביל היחיד בישראל שבו יש רוב נשי בכל התפקידים הוא ענף ההתעמלות. יש לו שני יושבי-ראש משותפים, עם גבר אחד ואישה אחת, העונה לשם כנרת צדף. מתחת לשניהם יש את המנכ"לית שרית שנער, כאשר כל הצוות שעובד איתה באיגוד מורכב מנשים, כולל היועצת המשפטית החדשה עו"ד חיות גרינברג.  

בנוסף, בישיבות ההנהלה של איגוד ההתעמלות יש כעת רוב נשי מוחץ שכולל את ורד עצמון, הדס כהן, רונה עמיצור, אורית רז, הילה שבתאי, שלומית טפירו, צינה האריס ומורן מסיקה שהצטרפה לאחרונה - כך שמתוך 13 חברי הנהלה יש רק ארבעה גברים לעומת תשע נשים, שמהוות 69% מסך כל חברי ההנהלה. מדובר ביחס חריג בעולם הספורט הישראלי. 

שרית שנער (נעם מורנו)שרית שנער (נעם מורנו)

"עולים ספורט שמנוהל על ידי גברים? לא אצלנו באיגוד", אמרה המנכ"לית שרית שנער. "זה לא סתם שענף ההתעמלות הוא בין הגדולים והמוצלחים ביותר מבין ענפי הספורט האישיים, הוא גם בעל רוב נשי מובהק של ספורטאיות, של חברות ועד מנהל, של מאמנות וגם בקרב צוות העובדות באיגוד שמורכב כולו מנשים. מעבר למדליות הנוצצות, יש המון עבודה יומיומית סביב ספורטאי העילית של האיגוד, אבל לא פחות חשוב מזה יש גם פעילות של אלפי מתעמלים ומתעמלות בשישה ענפי התעמלות שונים, כך שזו ספינה ענקית שצריך לנווט והקברניטות פה הן נשים. הן הכוח המניע של האיגוד. נשים חזקות, חרוצות ומסורות שיש להן מטרה מאוד ברורה לנגד עיניהן, וזה עובד. משהו טוב קורה פה ואפשר לומר שלנשות האיגוד בתפקידים השונים יש חלק לא קטן בהצלחה".

למעשה, בכל ענפי הספורט המובילים יש רק שתי נשים בתפקידי היו"ר של כל ההתאחדויות והאיגודים שמנהלים אותם. חוץ מכנרת צדף, יש גם את יו"ר איגוד הכדורמים, רויטל גלוסקא-כהן, שבונה מחדש את הענף הזה. "הייתי לאחרונה בקורס דירקטוריות וגיליתי שיש כמות גדולה של נשים איכותיות. הכמות היא לא מה שחשוב פה, אלא האיכות שלהן", אמרה היו"ר. "אני חושבת שיותר נשים צריכות לבוא לתפקידי ניהול ולשנות את המצב".

לינוי אשרם וכנרת צדף (חגי מיכאלי)לינוי אשרם וכנרת צדף (חגי מיכאלי)

גלוסקא-כהן הוסיפה וסיפרה: "כשלקחתי את התפקיד הזה פחדתי נורא. תמיד היו שם אנשי עסקים, עורכי דין ואנשים נחשבים. שאלתי את עצמי 'איך אני אתמודד עם זה?', אבל בסופו של דבר, זה ללמוד את התפקיד, כמו כל תפקיד אחר, ולהתחיל לעבוד עם האנשים הנכונים שיעזרו לך. הלוואי שניתן השראה לעוד נשים שיבינו שהן מספיק חזקות כדי לעמוד בראש ארגון ספורט כזה או אחר. לצערי, אנחנו מגיעות למקום הזה בגיל מאוחר יותר מגברים, ולכן זה משהו שצריך להכניס כבר בתוך מסגרות החינוך. צריך לומר לילדות ולנשים הצעירות שהכול פתוח בפניהן ושהכול אפשרי, פשוט לכו ותעשו את זה". 

בוועד האולימפי תמיד מציגים את העובדה שבמשלחת הישראלית לאולימפיאדת ריו 2016 היו יותר ספורטאיות מספורטאים, והאמת שזה בא לידי ביטוי גם בעובדה שיש יותר מדליסטיות עולם בשנה האחרונה מאשר מדליסטים גברים, הרי שמתוך חמש זכיות באליפויות העולם בשנה האחרונה, זכו שגיא מוקי וארטיום דולגופיאט, לצד לינוי אשרם, קטי ספיצ'קוב ונוי דריהן. מרשים מאוד. 

אלא שלצד זאת, בוועד האולימפי עדיין לא רואים אישה כמנהיגה המובילה, הרי שלארגון הזה יש כרגע שני גברים בעמדות היו"ר והמנכ"ל. גם בהנהלת הוועד יש רוב גברי, שם יושבות 8 נשים מבין 35 חברי ההנהלה: המדליסטית האולימפי לשעבר בג'ודו יעל ארד, המתעמלת האמנותית לשעבר נטע ריבקין, סיגל אולפינר, אלונה ברקת, אורה גלזר, רויטל גלוסקא-כהן, פנינה פחימה והמשקיפה חנה שזיפי. לנשים יש ייצוג של כ-23% בלבד בישיבות ההנהלה.

בעקבות זאת, לאחרונה הוועד האולימפי פתח קורס מיוחד לדירקטוריות, על מנת לשלב כמה שיותר נשים במערכות הניהול בספורט הישראלי בעתיד. כ-60 נשים וגברים נרשמו אליו בשני המחזורים שנפתחו עד כה, כולל כמה גברים שהשתלבו בקורס (כן, אין הדרת גברים, למרות שהקורס מיועד לפיתוח דירקטוריות). מבין הדמויות שנרשמו אליו, ניתן למצוא בנוסף לספורטאיות עבר אפילו קצינות במיל' בצה"ל, נציגות של רשויות מקומיות ועורכות דין.

מאחורי היוזמה עומדת בין היתר גם יו"ר הוועדה לשוויון מגדרי שהוקמה בוועד האולימפי, כאשר היו"ר שלה היא תת-אלוף במיל' סוזי יוגב, שהייתה בעברה יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים. אולי משם יבוא השינוי?

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה