אמנם עברו שנים רבות מאז מלחמת העולם השנייה, אבל גם בשנים האחרונות מתגלים פרטים חדשים על הגיבורים שהיו שם והצליחו להציל נפשות רבות של יהודים שהיו בסכנת מוות. אחד מהשמות שנחשפו לאחרונה הוא שמו של זיזי ליאון טאייב, שחיין במקצועו ששימש גם כמפקד מחנה ביזארט.

למעשה, הקריירה של טאייב נעצרה בעקבות מלחמת העולם השנייה. השחיין שנולד ב-1016 בעיר תוניס היה אלוף תוניסיה ואלוף צרפת במשחה ל-100 מטר גב כאשר התחרה מטעם אגודת מכבי תוניס. הוא אף היה חבר בנבחרת הכדורמים של תוניסיה.

משום שספורטאים מפורסמים וקצינים בצבא הצרפתי נבחרו למנהלי מחלקות בזמן השלטון הנאצי, בעת הכיבוש הגרמני באפריקה טאייב מונה להיות מפקד מחנה ביזארט והיה ממונה על עובדי הכפייה, כך שהוא היה זה שניהל את חלוקת העבודה שלהם, על כלכלתם ואף שימש כמתאם ומקשר בינם לבין הגרמנים. טאייב פעל בתנאים לא קלים והיה צריך לרצות את שני הצדדים, כאשר לא פעם עמד למבחן, בעיקר בזמן ההפצצות הנוראיות שהיו באזור ולא פעם ציינו עובדי המחנה את הדאגה של טאייב לחבריו שחיו בתנאים בלתי אנושיים.

במחנה הזה הועסקו מעל 600 עובדי כפייה וטאייב שמר עליהם ודאג כגיבור לכל צורכיהם בסיטואציות לא פשוטות. מחנה ביזארט היה המחנה הקשה ביותר משום שהנמל הצבאי "פיליפבאר" הסמוך היה מרכז העצבים של הגרמנים באזור ובו הם קיבלו את כל האספקה שלהם. העיר עצמה פונתה מכל תושביה והיהודים נכלאו בגטו תוניס.

מי שחשף את סיפורו המלא הוא ההיסטוריון יוסף בריח שהקדיש את חייו לחקר השואה של יהדות אפריקה. לאחר ששמו ופועלו הוזכרו בספרו של עורך הדין פול גז, "שישה חודשים תחת המגף", בריח הצליח להתחקות אחר מסלול חייו של זיזי טאייב ולהביא את סיפורו המלא.

יהדות צפון אפריקה סבלה גם היא מהשלטון הנאצי, אך ניסתה להתקיים למרות התנאים הקשים. לא מעט קריירות של ספורטאים בצפון אפריקה נעצרו ונהרסו בגלל הנאצים. בין היתר, נעצרה הקריירה של המתאגרף היהודי אלוף העולם יאנג פרז שנרצח באושוויץ, נהרסה קבוצת הכדורגל היהודית המצליחה UST שהייתה אלופת תוניסיה וסגנית אלופת צפון אפריקה, וקבוצת הרצליה בכדורעף שזכתה באליפות צפון אפריקה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה