לא פחות משש קבוצות יש בעיר אשדוד, אבל הססגונית מכולן, כך יטענו במועדון, היא בעלת ההיסטוריה העשירה ביותר. "זו אשדוד שגדלנו עליה ואין לה תחליף", אמר גיא סער, הדובר החדש של מכבי עירוני אשדוד. סוף שבוע כחול־צהוב באשדוד.

טרם אתחיל לדבר על כדורגל של ממש, למי שמכיר את הנסיעה לעיר אשדוד, אז בטח יודע שהכבישים בעיר הדרומית ארוכים, רחבים (יחסית), מעצבנים (יש שיגידו) ומלאים ברמזורים. מזל שלפחות מדובר בעיר מישורית. הי"א, האצטדיון העירוני, שנפתח אי־שם בשנת 1966 ושופץ בפעם השלישית במספר לפני כחמש שנים, ממוקם בלב שכונת מגורים.

יותר נכון, בצידו המזרחי של רובע א' ואם להיות מדויקים יותר – ברחוב ההסתדרות. האצטדיון הגדול, והלא מפואר בלשון המעטה, מארח לעתים די רחוקות את מכבי עירוני אשדוד, שלא לדבר על מועדונים קטנים יותר בעיר, אם בכלל. אבל גם אוהדי מכבי בעיר, מכבי עירוני אשדוד, כמובן, זכו לא פעם לשבת ביציע המרכזי (המערבי) ולעודד את קבוצתם בצורה מרהיבה שאין כדוגמתה, לעתים, גם בליגה הראשונה בישראל.

אוהדי מכבי עירוני אשדוד (באדיבות יונתן גינזבורג)אוהדי מכבי עירוני אשדוד (באדיבות יונתן גינזבורג)

ההיסטוריה סביב הכדורגל בעיר החלה בשנות החמישים. הפועל אשדוד הייתה אז אחת ויחידה בעיר. הייתה זו הקבוצה המזוהה עם עובדי הנמל בעיר ובעלת הקהל הגדול ביותר. המשחקים אז בכלל היו ב"מגרש המעברה", המוכר יותר, לצעירים בינינו, כאצטדיון הי"א כיום. אחרי גלגולים על גבי גלגולים, בין אם זו מכבי (עירוני) ובין אם זו הפועל, הגיעה שנת 1999. "המפץ הגדול" קראו לרגע הזה. מועדון ספורט עירוני אשדוד הוקמה ("החיבור השנוא, המאולץ, המשפיל") ובעבור אוהדי הפועל ועירוני (מכבי), הייתה זו סגירת הכדורגל בעיר. אין יותר תשוקה, אין יותר אהבה, אין יותר התרגשות ואין יותר דרבי. זהו, "סגרנו ת'בסטה", אמרו שם. לחשוב ששני מועדונים, בעלי מסורת, שעברו דבר או שניים בכדורגל הישראלי, ומאחוריהם קהל אוהדים, שלא מבייש אף קבוצת צמרת בליגה הראשונה בישראל, פשוט נעלמו.

ככל שהשנים עברו, מאז 1999 כמובן, אוהדי 'מכבי עירוני' הישנה, "המפוארת" (כך מדגישים בעיר), החליטו לעשות מעשה. לפני שש שנים, בשנת 2015, הוקמה קבוצת האוהדים מכבי עירוני אשדוד. "החזרנו עטרה ליושנה", אמר לנו גיא סער, דובר המועדון החדש, שהחל את דרכו כאוהד מן המניין. באפריל 2015 החליטו להרים את המועדון לאוויר (ליעקב קראדי וסער גינזבורגסקי מגיע לא מעט קרדיט) וכבר ביולי, הקבוצה התאמנה לראשונה באצטדיון הרב־תכליתי, אותו כולם מכירים כ"סינתטי". פיני עייש עמד על הקווים וכבר בעונתה הראשונה על המגרש, הקבוצה העפילה מהמקום הראשון בטבלה – בזכות ולא בחסד. שחקנים כדוגמת אריאל טרבלסי, דניאל טולמסוב, דניאל אטיאס ויצחק יברקן עשו את העבודה בהתקפה עם 72 שערים מתוך כל 120 השערים שאשדוד כבשה באותה עונה. טירוף. אין מילה אחרת לתאר זאת.

שחקני מכבי עירוני אשדוד (ירון קליין)שחקני מכבי עירוני אשדוד (ירון קליין)

את עונת 2018/19 יהיה קשה לשכוח. אפילו נכחתי במשחק המותח ההוא, שמיד נדבר עליו. ראיתי את הקבוצה הצהובה עולה בתם העונה לליגה א'. לאשדודים נגמרו הציפורניים לכסיסה במחזור ה־29, כאשר שדרות, מי שכמעט עלתה ליגה על חשבונה, הגיעה ל"סנתטיקו". כן, הסינתטיקו. אצטדיון מלא עד אפס מקום. שאגות, צעקות, גרעינים, קולה, צבעים בכל מקום, צהוב, ירוק, קונפטי עף מצד לצד וכל זה מול משחק כדורגל מטורף. רגע. חן ליבה, הכרוז, איבד את הקול? מישהו יודע? בסיום, הצהובים חגגו 2:3 משערים של הישאם אזברגה, תומר בן חיים וליאור היילה הצעיר (שכבש בדקה ה־83). הקהל האשדודי לא ידע את נפשו. הצוות המקצועי, שי מאור – המאמן, ברוך דגו (שחקן פעיל באותה עונה, שלא שותף במשחק) על הספסל, השחקנים כולם, האוהדים. "שמחה גדולה הלילה".

העונה הראשונה של מכבי עירוני אשדוד בליגה א', הייתה ממוצעת למדי. גם בעונה שלאחריה, עונת הקורונה, אפשר להגיד זאת בקול רם. המועדון יכול היה להשיג קצת יותר ממקום רביעי בפלייאוף התחתון של ליגה א' דרום, בית ב'. "את עונת 21/22 רוצים לפתוח בצורה שונה", אומרים לי. אבל חושב לזכור, שגם יו"ר הועד המנהל החדש, ברוך דגו, השחקן המוערך בעיר, וגם גיא סער, הדובר החדש, מצננים את האווירה לצד משקה קר. "לא רוצים לצאת בהצהרות של ממש. רוצים לבחור בקפידה את השחקנים שמתאימים לנו, אבל יודעים שנהיה בסופו של דבר קבוצה אטרקטיבית, מעניינת, מושכת וכזו שתתן את הטון בחלק העליון בטבלה. לא נוותר לאף אחד. לא עוד. ברור שאם נגיע למאני־טיים ויתאפשר לנו להתמודד על המקום הראשון, אנחנו בהחלט נעשה את זה ולא נוריד רגל מהגז".

"העונה זה הולך להיות שונה", מבטיח סער. "העונה הקודמת פגעה בלא מעט קבוצות, אבל תחשוב שאנחנו קבוצת אוהדים. אז בהחלט נפגענו. בסופו של דבר, רצינו להישאר בליגה ועשינו את זה. העונה, השתדרגנו מבחינה מקצועית, מה גם שהקהל חוזר אלינו, בתקווה שהקורונה לא תכה שנית". סער מתייחס גם לבחירתו של ברוך דגו לתפקיד היו"ר של הוועד המנהל. "אין ספק שלראות פנים של שחקן עבר מהמועדון זה אחרת. הוא השחקן היחיד מהגלגול הקודם של מכבי שחזר לקבוצה על מנת לעזור לה לעלות ליגה. בעונה הראשונה לא הצלחנו להגיע לליגה א' ובעונה השנייה זה היה מתוק מתמיד. הוא תמיד היה דומיננטי. גם בחדר ההלבשה וגם על המגרש. אנחנו רואים שגם מועדונים גדולים בעולם מחזירים שחקני עבר במטרה לתמוך במועדון ולייצב אותו".

לצד זאת, יו"ר הוועד המנהל החדש, ברוך דגו, יודע שיש עוד הרבה מאוד מה לעשות במועדון. "העבודה מרובה, כפי שאמר סער. עושים הרבה מאוד בזמן קצר, לקראת פתיחת העונה. לצידי נבחרו שי אבו, דוד בן אבו, גיא סער וליאת אפרתי, שיחד איתם אנחנו מובילים את הפרויקט הנפלא הזה, שנקרא מכבי עירוני אשדוד. נכנסנו לפני כשלושה שבועות לתפקיד ואני מרוצה ממה שאני רואה. הצוות המקצועי עשה החתמות טובות ואני צופה קבוצה אטרקטיבית שבהחלט יכולה להתמודד בפלייאוף העליון. לא רוצים להשתגע עם התקציב, כן חושבים במדויק מי יכול להתאים". 

ברוך דגו בוכה (סאן מדיה)ברוך דגו בוכה (סאן מדיה)

דגו הוסיף: "הבאנו את אבי אבינו, שישמש כמאמן העונה, ולצידו רן כהן שיהיה עוזר מאמן ומאמן כושר. עידו לוי יהיה מאמן השוערים שלנו, מעוז סמיה ישמש כמאמן מנטלי וכמובן שיש לנו את אבישי טל, האנליסט שינתח את הקבוצה כולה וכמובן את השחקנים בפרט. אנחנו רוצים לראות כדורגל אטרקטיבי ושמח מצידם. אנחנו רוצים לרקוד ביציעים. יש משפט שאומר 'בטוב וברע לא נעזוב'. כשהקבוצה קמה מחדש בשנת 2015, פחדתי שלא יהיה לה זהות. וכן, עם הזמן הבנתי שיש זהות. יש אסוציאציות מסוימות שמקשורות את האוהדים, הקהילה הזו, למועדון עצמו. זו חוויה".

סער ממשיך בדבריו, כשמתייחס לעמותה שנבנתה סביב עירוני. "הרי יש פה גם מעבר", אני אומר לו. אנחנו מדברים על קהילה של ממש. "כן, בהחלט. אנחנו רוצים להגדיל את הקהילה סביב מכבי עירוני אשדוד, לצרף עוד אנשים, להגדיל את הכוח והמשפחה של המועדון הזה. אבל זה לא רק הכדורגל, אלא גם הדברים מעבר שאנחנו עושים. יש לא מעט פרויקטים שאנחנו מבצעים בשטח. למשל, 'שוויון בכדורגל'. כאשר אנשים, בעלי מוגבלויות, ואנשים טובים אחרים, אוהדים, מגיעים, מתאמנים ומשחקים יחדיו כדורגל פעם בשבוע, כשאנחנו מדברים על פרויקט משותף על ג'וינט ישראל. נלחמים בהקנטות כנגדם ולומדים לקבל את האחר, באהבה. וכמובן – קבוצת הנשים בעיר. קיימת כבר שנתיים והשנה רוצים למנף את זה יותר, כשאנחנו מדברים על שוויון מגדרי ועוד הפתעות בהמשך".

סער התייחס גם ליריבה המושבעת: "יריבות ספורטיבית. לחשוב ש־16 שנה לא היה דרבי בעיר, זה מטורף. אז כן, כשיש דרבי, כל העיר בטירוף. יש פרפרים בבטן. כולם מדברים על זה. בקיוסק השכונתי, בבית־הספר, בפאב, בים, לא משנה איפה. גם עכשיו, שהקבוצה האדומה בליגה הלאומית, עדיין יש יריבות בוואטסאפ, בפייסבוק, בין חברים. זה עדיין מתרחש. החיידק הזה לא יעזוב אף פעם. אבל אנחנו מכבי עירוני אשדוד. זה הכי חשוב".

מכבי עירוני אשדוד תחל את עונתה בגביע המדינה בכדורגל, סיבוב א', כשתתמודד בחוץ מול מועדון ספורט עירוני כסייפה ב־3 בספטמבר. בד בבד, במסגרת המחזור הראשון בליגה א' דרום, שיחל ב-11 בספטמבר, אשדוד תצא למשחק חוץ נוסף, והפעם בלוד – נגד הפועל בני לוד.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה