האם מבנה הספורט הישראלי עומד בפני מהפכה ניהולית? יוזמה חדשה של מרכז השלטון המקומי רוצה להביא לקבוצות העירוניות כוח משמעותי יותר בעתיד הקרוב, עם פתיחתו של מרכז חדש שיקרא מ.ס.י (ראשי תיבות של מרכז ספורט ישראלי) ויעמוד לצד המרכזים החזקים של הפועל ומכבי, שאליהם משתייכות רוב הקבוצות והאגודות במדינה.

מאחורי היוזמה עומדים יו”ר השלטון המקומי בישראל וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס, וראש ועדת הספורט של השלטון המקומי המכהן גם כראש עיריית גבעתיים, רן קוניק.

הרעיון להקמת מ.ס.י נולד לפני כשנתיים. הוא זוכה לגיבוי רחב מראשי הערים, עבר את אישור הנהלת מרכז השלטון המקומי, ולאחר הבחירות לרשויות המקומיות הוא צובר תאוצה. בימים אלה מנסים במרכז השלטון המקומי להוביל לכך שקבוצות הספורט בארץ יעזבו את המרכזים המובילים ויירשמו תחת מ.ס.י, שעשוי להתחיל לעבוד החל מהעונה הקרובה. “טכנית אפשר לפתוח את המרכז די מהר, כי צריך רישום של 50 קבוצות משמונה ישובים ומארבעה ענפי ספורט שונים - וזו לא אמורה להיות בעיה”, אמר גורם המעורה בפרטים. 

אזולאי: אולי היה עדיף להישאר במכבי חיפה

“המטרה היא לשנות את מבנה הספורט בישראל ולעשות מהפכה”, אמר ל-ONE רן קוניק שעומד מאחורי היוזמה ואישר את הפרטים. “למרכזי הספורט הרגילים אין שום תועלת, משום שהם חיים מהקבוצות שברובן מקבלות מימון מהרשויות מקומיות. נכון לעכשיו, בלי התמיכה של הרשויות המקומיות אפשר לסגור את הספורט הישראלי, אבל לרשויות אין בעצם נציגויות באיגודים ואין שום אמירה או נוכחות בצמתים שבהם מתקבלות ההחלטות לגבי חלוקת התקציבים, כמו של המתקנים והאולמות למשל. זה משהו שצריך להשתנות לדעתנו כי נכון לעכשיו יושבים שם אנשים שמשחקים עם כסף שהוא לא שלהם, כשהשחקן המרכזי לא קיים בדיונים האלה”.

עוד הוסיף קוניק כי “המטרה היא בסופו של דבר לייצר רשות ספורט ארצית בלתי תלויה, עם ועדות מקצועיות, שתהיה תחת ניהול של דירקטוריונים ואנשי עסקים רציניים, ונציגות אמיתית של השלטון המקומי - והמהפכה מתחילה בהקמת המרכז. הוא כבר רשום והוא יורכב מאנשי ציבור, אנשי ספורט ונציגים של מרכז השלטון המקומי. המטרה להעביר כמה שיותר מועדונים מכל סוגי הענפים לתוך המרכז הזה, כאשר כל מועדון שייכנס למרכז יקבל תמיכה ממנו”.

שחקני הפועל חדרה (רדאד ג'בארה)שחקני הפועל חדרה (רדאד ג'בארה)

באשר למעורבות של נציגי הערים והרשויות המקומיות בספורט בארץ, הדגיש רן קוניק: “אין לנו עניין בזה שראשי עיריות יחליטו מי יהיה בנבחרת הג’ודו או מי ראוי להיות ספורטאי, זה לא הכיוון שלנו. יש לנו רצון לשנות את מבנה הספורט במדינת ישראל ולתת לאנשי המקצוע ברשויות יכולת להשפיע על מה שקשור במועדונים העירוניים שאותם הם מממנים ובפיתוח הספורט בערים שלהם, בשאיפה להפוך את הספורט למקצועני יותר”.

המהפכה, כך נדמה, לא תקרה בקיץ אחד. מרכז מ.ס.י יצטרך לאסוף אליו עוד ועוד קבוצות עם הזמן, על מנת לצבור יותר כוח, אבל לא מן הנמנע שבקרוב קבוצות עירוניות אפילו ישנו את שמן. “הקבוצות העירוניות קיימות אפילו בליגת העל בכדורגל, אז למה שהפועל חדרה, שמקבלת תקציבים גדולים מהעירייה שלה, לא תחליט להיקרא מ.ס.י חדרה? כך לעירייה יהיה יותר כוח, ההקצבות שלה יעברו למ.ס.י, היא תזכה ליותר תמיכה וכשתהיה הצבעה מסוימת על תקציב ממשלתי מסוים תהיה לה גם יותר השפעה”, הסביר רן קוניק.

עדיין לא ברור כיצד יגיבו המרכזים החדשים לכניסתו של השחקן החדש, שעל הנייר מסתמן גם כמשמעותי ובעל אג’נדה ברורה. בכל זאת, הפוליטיקה היא חלק מהעניין בכל מה שקשור למרכזי הספורט. “כרגע יש כספים שהולכים לכל מיני מקומות, אבל לא מגיעים בחזרה לעיריות שמשקיעות הון עתק ורוצות לקדם את הספורט”, סיכם קוניק. “אנחנו מאמינים שזו פלטפורמה שתאפשר לנו לקבל יותר תקציבים לפיתוח הספורטאים ומתקני הספורט ברחבי הארץ. אנחנו בעד הספורט, אנחנו אלה שמממנים אותו ולדעתי בסופו של יום כל ראש עיר שמשקיע בקבוצות העירוניות שלו רוצה לדעת שהוא מקבל בחזרה גם תמורה מסוימת לעיר שלו”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה