מכבי חיפה ספגה בסוף השבוע שעבר את הפסדה השלישי ברציפות. זו הפעם הראשונה העונה שהירוקים רושמים כזה נתון, כשאפילו בתקופת פרד רוטן לא הגיעו לשפל שכזה. הכרטיס לאירופה, שנראה ״בכיס״ עד לפני כמה שבועות, כבר ממש לא נראה בטוח ונדרשת התעשתות מהירה כדי שהעונה הזאת לא תסתיים בכישלון חרוץ, אלא עם כיוון חיובי לעונה הבאה.

אחת העמדות שעמדו במרכז הדיון, בעיקר בשבוע האחרון, היא עמדת השוער. גיא חיימוב שהגיע הקיץ מהפועל באר שבע תפס אותה ללא עוררין, ואף הציל את הקבוצה בלא מעט משחקים. אולם הטעויות שלו בהפסד לחדרה גררו דיבורים לגבי זהות השוער בעונה הבאה, כאשר שוער זר נמצא על הפרק וחיימוב עלול אפילו לאבד את מקומו כבר ביום ראשון נגד מכבי נתניה (20:30)

לפיכך, החלטנו ב״מספרת לחיבור״ להעמיד את השאלה הזאת למבחן. בעזרת הנתונים המפורטים שאספה חברת ״אינסטט ספורט״ (InStat Sport), בדקנו האם יש ממש בביקורות? או שמא גיא חיימוב הוא בסך הכל ה״שעיר לעזאזל״ התורן.

קו מגמה

עלינו לזכור כי חיימוב הגיע לחיפה אחרי שתי עונות מצוינות בהפועל באר שבע, בהן אף הפך לחבר קבוע בסגל נבחרת ישראל. לפיכך, למרות שעזב את הפועל ב"ש בטונים צורמים, הציפיות ממנו הן בלי ספק גבוהות למדי. במבט על נתוניו של חיימוב אשתקד לעומת העונה, ניכר כי אכן חלה ירידה במספרים החשובים שהוא מספק. אם אשתקד הוא הציל 80 אחוז מהאיומים לעברו, השנה הוא יורד ל-70 אחוז, כשגם מספרית ניכרת הירידה - מ-3.1 הצלות למשחק בב"ש, ל-2.6 עצירות בחיפה (16 אחוז פחות).

אם נשווה זאת לשוערים אחרים העונה, המצב לא מזהיר: רק ארבעה שוערים רשמו פחות מ-70 אחוזים בהצלות האיומים שמולם - דודו גורש, במשחקים הלא רבים שעמד בשערה של בית"ר, אריאל הרוש שאיבד את מקומו ב-11 של ב"ש, מחמוד קנדיל, שוערה של נועלת הטבלה סכנין, ודני עמוס ממכבי נתניה, שמספק מספרים דומים למדי לאלו של חיימוב.

הנתונים של גיא חיימוב (מערכת ONE)הנתונים של גיא חיימוב (מערכת ONE)

ביקשנו מרפי כהן, שוער נבחרת ישראל לשעבר שזכור היטב גם במכבי חיפה, בה זכה בכל התארים, וכיום משמש כמאמן שוערים ברמת השרון, את דעתו לירידה ביכולת: "שוער, לפעמים גם אם הוא טוב, אם הקבוצה פחות טובה וסופגת הרבה, לא רק בגללו, זה נוגס בביטחון שלו. דוגמה טובה היא וינסנט אניימה, שעונתו הראשונה בהפועל ת"א לא הייתה טובה, כי הקבוצה לא הייתה טובה, ובעונה לאחר מכן, כשהתייצבה ההגנה, גם הכישורים והיכולות שלו באו הרבה יותר לידי ביטוי ומתי שהיו צריכים אותו הוא היה במקום".

טווח נגיעה

בכל זאת ניסינו לבדוק מנין מגיע ההבדל המשמעותי מהעונה שעברה ונברנו מעט יותר בשערים שספג השוער בן ה-33. ובכן, בחלוקה לפי איזורים על המגרש, קל לראות (שרטוט מצורף) כי ההבדל המשמעותי ביותר בין העונה שעברה לנוכחית ומה שנראה כנקודת התורפה של השוער הוא ב"איזור הביניים", קרי לא בבעיטות הקרובות לשער, אלא מעט רחוק יותר, בין 11 ל-16 מטר לערך ממרכז השער. באיזור זה, ספג השוער 13 שערים מתוך 32 איומים לעברו (שימו לב כי מדובר בנתונים בכל המסגרות), קרי 59 אחוזי הצלחה. בעונה שעברה, לעומת זאת, ספג השוער מאיזור זה 4 שערים בלבד מ-30 איומים, 87 אחוזי הצלחה.

אמנם גם בשאר האיזורים חלו ירידות באחוזי העצירה של השוער, אולם הן של אחוזים בודדים ואף מתקבלות על הדעת. קשה להאשים שוער בספיגת שערים מאיומים מאוד קרובים לשער (שם לחיימוב העונה 43 אחוזי הצלחה), בבעיטות מרחוק אנו נוטים לייחס חלק לשוער, אך שם נראה כי לחיימוב אחוזים טובים מאוד, ולפיכך האיזור "האמצעי", זה בו חלה הירידה, אמור להיות הערך המוסף ולהפוך שוער מטוב למצוין. שם, כאמור, הנסיגה במספרים.

נתוני הספיגות של גיא חיימוב (מערכת ONE)נתוני הספיגות של גיא חיימוב (מערכת ONE)

כפי שראינו במחזור שעבר, חיימוב גם סופג יותר שערים באשמתו הישירה -  בסך הכל שישה או שבעה העונה (ישנה מחלוקת סטטיסטית לגבי השביעי). בעונה שעברה, לעומת זאת, ספג חיימוב רק שני שערים באשמתו. בהתאמה, הוא סובל יותר גם מ"משחקי שפל" (משחקים בהם קיבל באיזור 200 או פחות במדד האיכות המצטבר של InStat). כאלו, היו לו כבר חמישה העונה, לעומת אחד בלבד ב-2017/18.

"זה הרבה מאוד עניין של ביטחון ושל כושר משחק, הוא לא נהיה פתאום שוער פחות טוב", מסביר כהן: “הוא לא מבוגר עם תגובות פחות טובות, הוא בסך הכל בן 33, הגיל הוא לא פקטור, זה כלום לשוער. עם זאת, בהחלט ייתכן שהאיומים מולו העונה הם עם פחות כיסוי מכיוון שההגנה שלו פחות טובה מאשר הייתה לו בבאר שבע".

על הגנות והצלות

כהן נגע בנקודה חשובה, להגנה שניצבת לפני השוער יש חלק מהותי בסטטיסטיקה. בב"ש של השנתיים האחרונות הייתה לחיימוב את ההגנה הטובה בליגה, אשר בלי ספק סייעה לו הן ביכולתה והן בביטחון. בחיפה, ידע המערך האחורי לא מעט תהפוכות במהלך העונה (בהתאם לשינויים על הקווים), ואין ספק שאלו תנאים שמקשים הרבה יותר על השוער.

עוד נסייג ונציין שגם עם הנתונים הפחות טובים מהעונה הנוכחית, במרבית המדדים חיימוב עדיין ניצב בצמרת השוערים בליגה. הוא מספק כמות גדולה מאוד של "הצלות גדולות" (Super Saves) ליתר דיוק 33 במספר העונה, כאשר רק ליואב ג'ראפי מאשדוד וארנסטס שטקוס מהפועל חיפה ממוצעים טובים יותר, וגם זה בפער קטן ובעיקר כי נבעטו לעברם יותר כדורים.

גיא חיימוב עם הכדור (נעם מורנו)גיא חיימוב עם הכדור (נעם מורנו)

כמו כן, לצד משחקי ה"שפל", הוא מספק גם לא מעט משחקים גדולים - בלא פחות משבעה משחקים העונה הוא סיפק הצגות של איזור 280 נקודות ומעלה, כולל משחק הירואי אחד מול סכנין לפני כחודש, בו סיפק 6 הצלות גדולות, הוסיף 6 "יציאות התערבות" מוצלחות וסיים עם שער נקי ומדד של 347, מהופעות השיא של שוער העונה. בכלל, גם ביציאות (91 אחוז הצלחה) וגם במסירות (83 אחוז), המספרים של חיימוב דומים לעונות הקודמות וטובים גם ביחס לשאר שוערי הליגה.

כהן מסכם: "גם גלזר וגם חיימוב באו למכבי חיפה בתקופה שהיא לא טובה וקשה להם. אני מכיר את הלחץ שיש במועדון הזה, זה מועדון שרוצה לספק תארים וזה לגיטימי. אני חושב ששוער כמו גלזר, שהוא מאוד מוכשר, זה שלא שיחק כל העונה זה לא טוב, לדעתי הוא היה צריך ללכת לקבוצה פחות טובה, לעשות טעויות וללמוד מהן, כי במכבי חיפה אי אפשר ללמוד מטעויות, על כל טעות יש זרקור. אסור לו להישאר עוד עונה, הוא חייב ללכת ולשחק".

שחקני מכבי חיפה מאוכזבים (עמית מצפה)שחקני מכבי חיפה מאוכזבים (עמית מצפה)

"חיימוב הוכיח את עצמו בשנים האחרונות, הוא לקח אליפויות, הוא שוער ליגה טוב, שיש לו מכל דבר משהו, אין לו משהו שהוא חלש בו: כדורי גובה, תגובות, משחק רגל, בסך הכל הוא באמת שוער טוב והוא הוכיח את זה. אם מכבי חיפה תהיה קבוצה טובה כמו בימים הטובים, הוא שוער לגיטימי לחלוטין למועדון".

אז כעת כל הנתונים והפרשנות לפניכם. חיימוב אמנם לא מספק את עונת השיא שלו בקריירה, ובהחלט חלה ירידה במדדים מסוימים, אולם בסך הכל גם היום מדובר באחד השוערים הטובים בליגה אשר יכול להמשיך לעמוד בשער הירוק בהצלחה. האם תינתן לו ההזדמנות לעשות זאת גם בעונה הבאה? כנראה שהמחזורים שנותרו לסיום העונה, הם אלה שיכריעו. ובינתיים, גם אתם מוזמנים להצביע בסקר ולחוות את דעתכם.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה