עונת 2020/21 לא מאירה עד כה פנים למכבי תל אביב, לפחות בכל מה שקשור לעניינים מחוץ לכר הדשא. פרשת עומר אצילי ודור מיכה העיבה על ההכנות במהלך הקיץ, השניים שוחררו וכשהקבוצה רחוקה 180 דקות משלב הבתים של ליגת האלופות נחתה מכה נוספת. רגע לפני המשחק מול רד בול זלצבורג ב-22:00, תשעה שחקנים נמצאו חיוביים בבדיקת קורונה, מה שמשאיר לגאורגיוס דוניס סגל מצומצם. לחלל הזה צריך להיכנס דן ביטון.

עד שהגיע הקיץ למכבי ת”א בהשאלה מלודוגורץ, ביטון לא היה שם שגור בקרב האוהדים בארץ. הוא גדל במחלקת הנוער של הפועל באר שבע אך מיעט לקבל הזדמנויות וממנה נדד למ.ס אשדוד על מנת לקבל דקות משחק. בעיר הנמל הקשר פרח (12 שערים ו-9 בישולים ב-92 הופעות) והציג לראווה רגל שמאל אימתנית שבקיץ 2019 סידרה לו חוזה ראשון מעבר לים –אצל אלופת בולגריה, שם חיכה לו אקס בני יהודה מאוויס צ’יבוטה, כשטאלב טוואטחה הגיע גם הוא מאוחר יותר.

אימון מכבי תל אביב לקראת זלצבורג

למרות הקשר הישראלי, ביטון הרגיש לבד. תקוות גדולות נתלו בו לאחר שנרכש ב-1.5 מיליון אירו, אך המרחק מהבית והגעגוע עשו את שלהם והקשר לא הצליח להשתלב בצורה עליה חלם. ביטון הגיע על מנת להחליף את מרסליניו, ברזילאי אחד מיני רבים בהם מתהדרת האלופה הבולגרית, אך במהלך עונתו הבודדת אצל הירוקים, רשם שלושה שערים והוסיף שני בישולים בלבד ב-27 הופעות, כאשר ברובן עלה מן הספסל ולא הצליח לממש את הציפיות הגדולות. 

ובחזרה לקיץ האחרון. ביטון עמד בפני צומת דרכים חשוב מאוד בקריירה – להמשיך להילחם על מקומו בלודוגורץ או בקבוצה אחרת, או לחזור ליהנות מכדורגל. כשההצעה ממכבי ת”א הגיעה, היא לא הותירה לקשר ברירה מלבד לבחור באופציה השנייה. “האמת שחיכיתי כבר למעבר הזה”, כך אמר ביטון אחרי ה-0:2 על בני סכנין בגמר גביע הטוטו, בו כבש את השער השני במשחק במשחק השני במדים הצהובים. ניכר היה לשמוע מדבריו של ביטון, מהטון בו דיבר, כי חזרה לישראל ניצבה בראש סדר העדיפויות מבחינתו. לחזור לעשות את הדבר אותו הוא הכי אוהב ולצבור מחדש את הביטחון שמעט אבד בתקופה בבולגריה.  

טאלב טוואטחה, מאוויס צ'יבוטה ודן ביטון (אינסטגרם)טאלב טוואטחה, מאוויס צ'יבוטה ודן ביטון (אינסטגרם)

“אני מכיר אותו עוד ממחלקת הנוער של הפועל ב”ש, אבל נפגשנו באמת באשדוד ושם גיליתי כוכב כדורגל”, מספר אבי בוחבוט, מי שאימן את ביטון בעונת ההישרדות הבלתי נשכחת של הקבוצה מעיר הנמל ב-2018/19. “הוא עדיין לא מימש את הפוטנציאל שלו, אולי 75 אחוזים. יש לו רגל שמאל נהדרת, גם רגל ימין, קורא את המשחק, השתפר מאוד מבחינה פיזית בעונה שבה שיחק באירופה. שחקן שמביא הרבה עוצמות למשחק”.

בוחבוט, שמכיר מקרוב את ביטון, ניסה לנתח את בעיות ההתאקלמות שהקשו על הקשר בבולגריה: “מבחינת כדורגל הוא הציג יכולת גבוהה מאוד. אבל אירופה זה אירופה ומדינת ישראל זו מדינת ישראל. דן גדל עם אם חד הורית שהוא מאוד קשור אליה, הוא היה צריך לעבור משהו מנטלי על מנת לעשות את המעבר, אולי מישהו שיכין אותו לזה. אני חושב שאם בעתיד הוא ירצה לצאת שוב לאירופה הוא יהיה בשל יותר, יותר מוכן”.  

ביטון באשדוד. הרשים ויצא לאירופה (חגי מיכאלי)ביטון באשדוד. הרשים ויצא לאירופה (חגי מיכאלי)

היורש של מיכה?

ביטון נכנס לנעליים גדולות במכבי ת”א. בימים בהם הקישור של האלופה חסר ברק בעקבות שחרור מיכה אצילי, ותוסיפו לכך את הקשרים שייעדרו בגלל הקורונה (דן גלזר, דור פרץ ואבי ריקן), על השחקן מוטלת אחריות לא מועטה.

מיכה, האיש שגדל במועדון ובמשך שנים היה אמון על משימת הכנסת הכדור לרחבה בטיימינג המושלם, אמנם היה רחוק מלשחזר את היכולת ב-2019/20 אך עדיין, ההשוואה בלתי נמנעת בינו לבין דן ביטון, שאם ירצה או לא, ייחשב בעיני אוהדים רבים כזה שאמור למלא את החלל שהותיר אחריו האיש שהפך בעיני רבים לסמל במועדון הצהוב.

מיכה. עבר לקפריסין (רדאד ג'בארה)מיכה. עבר לקפריסין (רדאד ג'בארה)

“הם משחקים סגנון שונה, אבל אין ספק שדן יכול לייצר למכבי ת”א המון שערים”, אומר בוחבוט באשר להשוואה בין מיכה לביטון, ובטוח שהאחרון מביא ערך מוסף למשחק של הצהובים, אותו ראינו הלכה למעשה כבר בשערו הראשון של הקשר באותו 0:2 על סכנין בגמר גביע הטוטו: “דן הוא מסוג השחקנים שבונים את ההתקפה וגם מסוגל לסיים אותה בגול. הוא מייצר את המצבים לעצמו ולקבוצה שלו. הוא מסוגל לעשות דריבל טוב ולהבקיע גול ומצד שני יכול לעזור לקבוצה לייצר שערים, כמו שראינו מול בני יהודה כשבישל למאור קנדיל. הוא נתן כדור רך מאוד, אלה היכולות של דן ביטון”.  

על פניו, ההתחלה של ביטון במכבי נראית מבטיחה. נכון, האלופה עדיין רחוקה מלהרשים ואחרי שני מחזורי ליגה ניצבת במקום לא שגרתי עם נקודה בודדת משש אפשריות, אך באירופה, הרבה בזכות שינוי השיטה למשחק בודד בעקבות הקורונה, הצהובים של דוניס הגיעו עד שלב הפלייאוף.

דן גלזר ודן ביטון חוגגים (רדאד ג'בארה)דן גלזר ודן ביטון חוגגים (רדאד ג'בארה)

ועם כל הכבוד ליריבות מלטביה, ליטא ובלארוס, המבחן הגדול של הצהובים יקרה הערב, וביטון מוצא את עצמו לפתע בעמדה לא צפויה – כמי שעל כתפיו הצנומות מונחת אחריות גדולה להוביל את משחק ההתקפה של האלופה במאני טיים. זלצבורג קבוצה עדיפה גם בלי מכת הקורונה, כזו שעשתה צרות לליברפול בעונה שעברה ומגיעה להתמודדות כפייבוריטית מובהקת.

מבחינת כדורגל – ביטון כבר הראה מה יש לו ברגליים. הוא עשה זאת בכל מקום ששיחק, בין אם במאבקי ההישרדות בפלייאוף התחתון של ליגת העל עם בוחבוט ואשדוד ובין אם במשחקים בליגה האירופית עם לודוגורץ. כעת, מבלי שהתכונן לכך, מבט על הסגל הנוכחי הדל של האלופה מציג תמונת מצב מדאיגה, בה הפך ביטון למוציא לפועל העיקרי וכזה שמשחק ההתקפה ככל הנראה ייפול ויקום על היכולת שלו. “כשהגלים מתחזקים – החזקים מתגלים”, אומרים בחיל הים, ומי יודע, אולי הגל שתפס ביטון עוד יסחוף את הצהובים כנגד כל הסיכויים למפעל הבכיר ביבשת.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה