כפי שפורסם ב-ONE, המשטרה בוחנת הפעלת פירוטכניקה באישור במגרשי הכדורגל. בעבר, דובר על כך שאולי אפשר יהיה לאשר הפעלת פירוטכניקה תחת ביקורת, כאשר יוקצה אזור מיוחד באצטדיון לצורך הנושא. בדיון מיוחד בסוף החודש בהשתתפות בכירים במשטרה הקשורים למרחב תל אביב והאזור, אנשי מנהלת הליגות בכדורגל, ההתאחדות, מנהלי האצטדיונים ונציגי הקבוצות התל אביביות, הנושא ייבחן. אך מה זה בעצם אומר? ואיך זה עובד בשאר העולם?

הראשונה להרים את הכפפה הייתה ההתאחדות הנורבגית. כבר ב-2005, התאחדות האוהדים יצרה קשר עם ההתאחדות לכדורגל, וגובשו תנאים להפעלת הפירוטכניקה, ביניהם חוק שאוסר על שימוש באביזרים דליקים בזמן המשחק עצמו, אלא לפניו ואחריו. בשבדיה הדברים עבדו קצת אחרת: ההתאחדות במדינה הכירה בבעיה, והציעה פתרון לפיו האוהדים יוכלו לבקש אישור מהמשטרה לפני כל משחק, אך עד היום לא ניתן אישור לשימוש בפירוטכניקה שם, והמשטרה אף אוסרת את השימוש באמצעים אלה.

פירוטכניקה (רויטרס)פירוטכניקה (רויטרס)

איפה כן ניכרה ההצלחה? אחד הסעיפים בחוק השבדי לאישור פירוטכניקה, מצביע על כך שאם לא הושג אישור משטרתי, ואוהדי המועדון הדליקו בכל זאת אמצעי פירוטכניקה, אך שמרו על כללי הבטיחות, הקבוצה לא תקבל קנס כספי (או לפחות לא קנס גבוה), מה שמעודד את הקהל להיצמד כמה שניתן להוראות הבטיחות.

מעבר לים, בארה"ב, מועדון הדגל בנושא הפירוטכניקה החוקית הוא ללא ספק מועדון הכדורגל של אורלנדו. אוהדי המועדון, שלהם היסטוריה ארוכה בשימוש באמצעים דליקים בליגות הנמוכות, נכנסו לפני מספר שנים ל-MLS, והמועדון חיפש פתרון לקהל המעודד שלו. הפשרה שהושגה היא פשוטה למדי: הוגדר אזור מאושר להפעלת פירוטכניקה ביציע העמידה (שהוא גם יציע העמידה הראשון בארה"ב). האישור ניתן לאחר הבקעת שער ולפני/אחרי השריקה בלבד. כרגע, עוד מספר קבוצות הצטרפו ליוזמה, ביניהן ניו יורק רד בולס ופורטלנד טימברס.

אוהדי פורטונה דיסלדורף בתצוגת פירוטכניקה (רויטרס)אוהדי פורטונה דיסלדורף בתצוגת פירוטכניקה (רויטרס)

ההתאחדות הגרמנית היא האחרונה להצטרף. בפברואר 2020 ניתן אישור ל-10 אוהדי המבורג להפעיל אבוקות בשטח ייעודי, במשחק הליגה השנייה נגד קרלסרוהה. הפעילות התקיימה בחלק ייעודי ביציע, ובתיאום מלא עם המשטרה. ומה עם הסכנות? בנובמבר 2016 פרסמה אופ"א מסמך של הדוקטור תום סמית', הבוחן את הסכנות בשימוש בפירוטכניקה. הממצאים היו לא פשוטים: טענות על כוויות, שריפות ושאיפת עשן, כל הטענות אגב, מבוססות ונכונות. אך המסמך פורסם שנה אחרי שהנתונים בהתאחדות הנורבגית הראו כי מתוך 80 משחקים בהם היה שימוש באמצעי פירוטכניקה, לא היה אף נפגע.

אין פתרון קסם לבעיית הפירוטכניקה במגרשים, אך מכל המדינות שבחנו את הנושא ברצינות, בין אם הן אישרו את השימוש ובין אם לא, עולה הבנה מרכזית אחת: חייב להתקיים שיח בין ההתאחדות, המשטרה והאוהדים, וכרגע לפחות, נראה כי אנחנו הולכים בכיוון הנכון.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה