במכון הבינלאומי ללימודי השואה, משואה, מציגים בתערוכה המתקיימת במכון תמונה של אוהדי בית”ר ירושלים מחזיקים את השלט ״בית”ר טהורה לעד״ לצד תמונות של ארגונים פשיסטים וניאו-נאצים.

הדבר נחשף בעת שקבוצת תלמידי כיתה י”ב ערכו סיור במקום והשתאו נוכח ההשוואה בין אוהדי בית”ר לבין תנועות ניאו-נאציות ופשיסטיות. בדף הפייסבוק של “הצל” (יואב אליאסי) הוצגה התמונה המדוברת והנושא הועבר גם לידיעת ראשי המועדון. הבעלים מושיקו חוגג, שגם הוא נחשף לתמונה, הודיע כי הנושא יטופל על ידו באופן אישי.

הדבר עורר סערה בקרב אנשי המועדון ובקרב אוהדי בית”ר. במועדון אף אומרים כי ישנה פגיעה במוניטין ובתדמית המועדון ולכן יפעלו בנושא בכל הכוח בפן המשפטי. מבית”ר נמסר: “רואים זאת בחומרה, זה מזעזע, בדיוק עושה את השימוש ההפוך ממה שבמועדון מנסה לייצג, זה עבר לטיפול הגורמים המשפטיים של המועדון״”.

תמונת האוהדים בתערוכה (הפייסבוק של הצל)תמונת האוהדים בתערוכה (הפייסבוק של הצל)

במשואה, המכון הבינלאומי ללימודי השואה, הגיבו לטענה כי מדובר בהסתה וכתבו בתגובה: “התערוכה, ‘תעשיית השנאה - אנטישמיות וגזענות במאה השנים האחרונות׳, מבקשת לבחון את הסכנות הטמונות בשימוש באמצעי התקשורת ההמונית להסתה ולתעמולה ולשאול לפשר הישנות של שיח פוגעני ומסית במאה ה-21 בקרב חברות שונות. ביממה האחרונה התפרסמו ברשתות החברתיות, באופן מסית ומקומם מספר פוסטים ובהם האשמה כאילו התערוכה משווה באופן מכוון בין אוהדי בית"ר ירושלים לנאצים - אך לא היא! חלל התצוגה המוזכר לשימצה, עוסק, כמו חלקה הארי של התערוכה, בתופעות של הסתה וגזענות במאה ה-21 (אין הוא עוסק בנאציזם!), ובאופן ספציפי התצלומים הנזכרים בו מתייחסים לביטויי גזענות במגרשי הספורט”.

“הגזענות בכלל ובספורט בפרט, היא תופעה רחבה אשר לא פסחה על הספורט הישראלי. גזענות היא עמדה ממדרת ומפלה, הקושרת בין מוצא ביולוגי של אדם לבין תכונות אופי ויכולת קוגניטיבית. הגזענות בדרך כלל מפרשת את עליונותה של קבוצה אחת על אחרת על בסיס אותם הבדלים. בשני התצלומים הנזכרים השתמשו האוהדים בסמלים ובביטויים גזעניים: השלט שהונף "בית”ר טהורה לעד" על ידי מספר אוהדי בית"ר ירושלים במחאה על צירופם של שחקנים צ'צניים מוסלמיים לשורות הקבוצה, הינו גזעני ודומה באופיו למופעים נוספים של גזענות שאנו עדים להם במגרשי ספורט ברחבי העולם; נכון היה שהיינו מזדעזעים לנוכח ביטויים של גזענות מבית כפי שאנו מזדעזעים כשאלו נפוצים על פני תבל”.

אוהדי בית"ר ירושלים. למצולמים אין קשר לכתבה (אורן בן חקון)אוהדי בית"ר ירושלים. למצולמים אין קשר לכתבה (אורן בן חקון)

“התערוכה עוסקת בפרקים שונים החל מהמאה העשרים ועד למאה ה-21. שני הפרקים האחרונים של התערוכה עוסקים בהקצנה בדעות קדומות ובגזענות בעשור האחרון ובהסתה במדיה החברתית. בפרק הדן בגזענות בספורט באירופה ובישראל מוצגות שתי תמונות של קהל אוהדים במגרש כדורגל בקייב בשנת 2016 המניף כרזות גזעניות ובקהל אוהדים במגרש טדי בירושלים המניף שלט גזעני. מדובר בגזענות במגרשי הספורט במאה ה-21 ואין כל השוואה לגרמניה הנאצית! כשם שבפרק שלאחריו הדיון הוא בהסתה ברשתות ובמדיה החברתית. אלו פרקים נפרדים - כל טענה של השוואה לגרמניה הנאצית היא הסתה לשמה. מכון משואה מקפיד על דיון היסטורי וחינוכי מהימן - התגובות המופצות ברשת בשעות האחרונות מעידות על חוסר הבנה בסיסי של התצוגה”.

“60,000 מבקרים צפו בפרקי התערוכה השונים בשנה האחרונה - ולכולם ההקשר היה ברור - הנושא בפרק זה הוא גזענות במגרשי הספורט. אל תלכו שולל אחרי ההתלהמות ודברי בלע של מספר תלמידים שסרבו להקשיב והתקשו להבין”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה