אחרי שבמשרד התרבות והספורט גיבשו את תוכנית המתקנים החדשה ל-2027 והתחילו כבר לפעול על פיה, דו"ח חדש של מרכז המחקר והמידע בכנסת בדק את נתוני תפוצת אולמות הספורט ומגרשי הכדורגל ברשויות המקומית הערביות. הדו"ח נכתב לבקשת ח"כ מאזן גנאים, לשעבר יו"ר בני סכנין, שביקש לדעת מה המצב ברשויות הערביות, כולל ברשויות עם אוכלוסיה בדואית, דרוזית וצ'רקסית. 

מדובר בבדיקה מיוחדת, ואולי אף תקדימית, של הכנסת, בניסיון להבין את מצב התשתיות ביישובים הערבים. לפי הממצאים, ברשויות הערביות נכון לעכשיו יש פחות אולמות ספורט מאשר באזורים אחרים במדינה, עם 168 אולמות ביישובים ערבים לעומת 1,718 ברשויות היהודיות והמעורבות, כך שמדובר ב-1.3 אולמות לכל 10,000 תושבים ערבים לעומת 2.2 אולמות לכל 10,000 איש מהאוכלסיה היהודית והמעורבת.

מאזן גנאים (רדאד ג'בארה)מאזן גנאים (רדאד ג'בארה)

לעומת זאת, ביישובים הערבים יש 123 מגרשי כדורגל לעומת 623 מגרשים באוכלוסיה שאינה ערבית, כך שלכל 10,000 ערבים יש 0.9 מגרשי כדורגל ולכל 10,000 יהודים יש 0.8 מגרשים בממוצע. וכשמדובר במגרשי מיני פיץ', כלומר מגרשי כדורגל קטנים על בסיס דשא סינטטי לרווחת הקהילה, נמצא כי יש 0.6 מגרשים כאלה לכל 10,000 איש באוכלוסיה הערבית לעומת רק 0.4 מגרשים מהסוג הזה לכל 10,000 איש מהאוכלוסיה היהודית והמעורבת.

מהבדיקה עולה כי בחמש השנים האחרונות 26% מהאולמות החדשים שנבנו בישראל הוקמו ברשויות הערביות, 27% ממגרשי הכדורגל החדשים נבנו עבור האוכלוסייה הערבית וכך גם 23% ממגרשי המיני פיץ' - זאת, כאשר חלקה של האוכלוסייה הערבית המתגוררת ברשויות הערביות מכלל האוכלוסיה בישראל עומדת על 14%.

האולם החדש בכפר סבא ע"ש אריק איינשטיין (רדאד ג'בארה)האולם החדש בכפר סבא ע"ש אריק איינשטיין (רדאד ג'בארה)

על פי המסקנות בדו"ח, "בכל קבוצת רשויות יש רשויות מקומיות שבהן אין כלל אולמות ספורט או מגרשי כדורגל. לדוגמה, בתשע רשויות ערביות ובחמש רשויות לא ערביות אין נכון להיום אף לא אולם ספורט אחד".

הרשויות הערביות שאין בהן אולם ספורט הן אל-בטוף, אל קסום, ג’סר א-זרקא, כעביה-טבאש-חג’אג’רה, כפר ברא, מסעדה, עג’ר, עין קנייא, עמנואל ושיבלי אום אלג’נם. הרשויות הערביות ללא מגרש כדורגל הן אבו גוש, בית ג’ן, זרזיר, כאבול, לקיה, מזרעה, מעלה עירון ושיבלי אום אלג’נם. לפי הבדיקה של הכנסת, "כל הרשויות שבהן לא נמצא במיפוי אולם ספורט או מגרש כדורגל נכללות ברשימת הרשויות שזכאיות לתמיכה בביצוע הקמה של מתקנים אלה".

בכנסת גם בדקו כמה בני נוער פעילים בספורט. לפי הממצאים, שיעור הנערים והנערות שעוסקים בספורט קבוצתי, ללא כדורגל, באגודות מסודרות ברשויות הערביות עומד על 103 לכל 10,000 תושבים. בהשוואה לאוכלוסיה שאינה ערבית בישראל, מדובר בנתון נמוך יחסית, הרי שבשאר הארץ יש 238 נערים ונערות שעוסקים בספורט על כל 10,000 תושבים. אלא שבענף הכדורגל התמונה הפוכה לחלוטין במגזר הערבי, משום שישנם בממוצע 234 כדורגלנים וכדורגלניות בכל 10,000 תושבים ערבים, לעומת 167 נערים ונערות שמשחקים כדורגל באוכלוסיה שאינה ערבית.

מאזן גנאים, "אפעל לשיפוץ המגרשים הקיימים" (יניב גונן)מאזן גנאים, "אפעל לשיפוץ המגרשים הקיימים" (יניב גונן)

ח"כ מאזן גנאים התייחס לדו"ח שהזמין וציין כי ספורט יכול להפחית את האלימות והפשע במגזר הערבי: "היום יש הרבה מגרשים שכתוב כי הם מופיעים בשטח, אבל הם לא בשימוש בפועל. במגזר הערבי אנשים מחוברים יותר לכדורגל ונמצאים באחוזים נמוכים יותר בקבוצות כדורסל, כדוריד, כדורעף, טניס או שחייה. אפעל על פי הדו"ח לשיפוץ המגרשים הקיימים יחד עם הרשויות המקומיות ונכניס יותר בריכות שחייה שיהיו שייכות לרשויות".

עלי מוחמד מוצג במדי מכבי חיפה
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה