עונשי הרדיוס ימשיכו להיות בסל הענישה של בתי הדין של ההתאחדות לכדורגל, כך קבע צוות היגוי לבחינת חלופות לעונש הרדיוס שהוקם בראשות יו"ר ההתאחדות אורן חסון, בו היו חברים שינו זוארץ, שמעון מימון, עו"ד משה אביבי ועו"ד עמית פינס, כאשר בדיונים השתתפו גם מנכ"ל ההתאחדות רתם קמר, ראש האגף המשפטי, עו"ד אמיר נבון וראש אגף ההסברה, שלומי ברזל.

עו"ד מורן מאירי, חבר ההנהלה ויועצה המשפטי של מכבי ת"א, הופיע גם בפני הוועדה שציינה כי: "מבין כלל העמדות שנשמעו, עמדתה של מכבי ת"א הייתה החריגה מבין העמדות האחרות והביאה לידי ביטוי דרישה לביטול כולל של עונשי הרדיוס ומשחקים ללא קהל. מהנמקת עמדתה של מכבי ת"א ניתן היה להתרשם כי מורת רוחה מופנית דווקא כלפי שיקול הדעת של בתי הדין בהפעלת העונשים ועל השימוש המוגזם והבלתי שקול שעושים בתי הדין בהטלת עונשי הרדיוס (שיסודו בניתוק של בתי הדין מן המתרחש בשטח) ולאו דווקא כנגד קיומם של העונשים עצמם”.

אוהדי מכבי ת''א חוגגים בכיכר רבין

אך בהחלטה של הצוות מציינים כי: "הצוות מצא לנכון להעניק משקל לעמדת המשטרה, אשר הבהירה כי מבחינתה מדובר בכלי יעיל ואפקטיבי במקרים מסוימים, וכי במאמץ המשולב למיגור ומניעת אלימות במגרשי הספורט, יש לשאוף לכך שלבתי הדין המשמעתיים יהיו כלים רבים ככל האפשר על מנת שיוכלו ליישמם באפקטיביות במקרים מסוימים".

עו"ד מורן מאירי (נעם מורנו)עו"ד מורן מאירי (נעם מורנו)

כמו כן, מציינים כי ניתן משקל לעמדתו של נשיא בית הדין העליון, השופט בדימוס, אמנון סטרשנוב, אשר "ציין כי עונשי הרדיוס וקיום משחקים ללא קהל הינם כלים חשובים ונחוצים בסל הענישה מכדי לבטלם. עם זאת, הסכים הנשיא כי יש לשקול שימוש נרחב יותר בעונש של סגירת יציעים בנסיבות המתאימות".

אמנון סטרשנוב (רדאד ג'בארה)אמנון סטרשנוב (רדאד ג'בארה)

המלצות הצוות: "אין נימוקים כבדי משקל אשר יש בכוחם להביא לביטול כולל וגורף של עונשי הרדיוס וקיום משחקים ללא קהל, על ידי מחיקתם מתקנון המשמעת, וזאת בעיקר עקב העדרה של חלופה אמיתית ומשביעת רצון לענישה זו. יש דווקא להרחיב את הכלים הענישתיים  העומדים לרשות בתי הדין, על מנת שההלימה בין העבירות לבין העונשים תהיה מדויקת ומתואמת יותר. במסגרת זו, יש לשקול תיקון של תקנון המשמעת באופן שתינתן לבתי הדין המשמעתיים סמכות להורות על סגירת יציעים (על מנת למקד את הענישה ולהפכה לאפקטיבית יותר).

תיקון זה הינו לצורך הבהרה בלבד ולמען הסדר הטוב בלבד, שכן הסמכות לפסוק על קיום משחק ללא קהל כוללת אף את הסמכות לפסוק לעונש חלקי ולפיכך (כפי שנפסק בבתי הדין המשמעתיים של איגוד הכדורסל) כוללת כבר היום סמכותם של בתי הדין את הסמכות להורות על סגירת יציעים מסוימים.

אורן חסון (חגי מיכאלי)אורן חסון (חגי מיכאלי)

עוד מציינים בצוות כי: "יודגש כי אין הכוונה לסגירת יציעים תוך "ניוד" אוהדים לשערים אחרים, אלא שלילת המנויים מכל יושבי היציע לפרק הזמן החופף את תקופת סגירת היציע. אוהד אשר היציע אליו הוא מחזיק במינוי שנתי נסגר, יאלץ לרכוש כרטיס בכסף מלא ליציע אחר ולא יוכל להשתמש במנוי השנתי".

עוד ממליצים כי: "לאור פסיקת בתי הדין בעניין, תבחן האפשרות להפעיל עונש של סגירת יציעים, גם אם עבירות הקהל נעשו על ידי קבוצה אורחת. כלומר, עונש של סגירת יציעים לא יוטל רק במקרה והוכח שנעשו עבירות על ידי אוהדים מאותו יציע, אלא גם במקרה ובו נעשו עבירות על ידי אותה קבוצה במשחקי חוץ”.

אוהדי מכבי תל אביב (עמית מצפה)אוהדי מכבי תל אביב (עמית מצפה)

על מנת למקד את הענישה בקהל המועד לפורענות, ובהסתמך על ההכרה הכללית בכך כי ברוב המקרים, קיימת חפיפה (לא מוחלטת, אבל מאופיינת ועקבית) בין הקהל המאכלס את יציעי ה"אולטראס" במשחקי הבית לבין הקהל המתלווה לקבוצה למשחקי החוץ, תידרש כל  קבוצה מקצוענית, בתחילת כל עונה תדווח להתאחדות על אותם יציעים שבמשחקי הבית מאוכלסים באוהדים ה’אדוקים’”.

כמו כן סבורים בצוות כי: "יש להתיר את שיקול הדעת בידי בתי הדין תוך הנחייתם כי רצוי להרחיב את השימוש בענישה של סגירת יציעים על חשבון ענישה במשחקי רדיוס, מתוך תפיסה כי ענישה כזו אפקטיבית יותר (לא מתוך רצון להקל בענישה). יש לעודד את העמקת הפעילות (המשפטית והפלילית) של הקבוצות נגד אוהדים מתפרעים (באופן אינדבידואלי) על ידי הקלה בעונשן של קבוצות אשר פועלות כך (להבדיל מעמדת מכבי ת"א אשר דרשה זיכוי מלא של הקבוצה במידה ויוכח כי הקבוצה פועלת משפטית נגד אוהדים ספציפיים)".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה