מחקר חודשי שפרסם היום (רביעי) המרכז הבינלאומי ללימודי ספורט (CIES) גילה נתון מפתיע לגבי הכדורגל הישראלי – מבין 37 הליגות הבכירות באירופה שנבדקו במחקר, בליגת העל שלנו יש הכי מעט זמן מבוזבז למשחק. דרך אחרת לומר זאת – בישראל, “זמן המשחק האפקטיבי” הוא הגבוה ביותר.

המחקר בדק כאמור 37 ליגות – 30 הליגות הבכירות במדינות שהליגות שלהן מדורגות ב-30 המקומות הראשונים באירופה, 5 הליגות השניות במדינות שנחשבות 5 הגדולות (אנגליה, ספרד, איטליה, צרפת וגרמניה) וכן ליגת האלופות והליגה האירופית.

בעוד שבממוצע בכל 37 הליגות יש “כדורגל נטו” 61.3% מזמן המשחק, כלומר זמן בו הכדור במגרש והמשחק משוחק, בליגת העל המשחק משוחק 66.9% מהזמן, מה שמציב את הליגה שלנו בראש הרשימה, לפני הולנד (65.6% מהזמן), רוסיה (65.4%) וליגת האלופות (64.7%). הפער מהליגות הגדולות משמעותי אף יותר – בגרמניה משחקים 63.9% מהזמן, באיטליה 63.2%, בצרפת 62.4%, באנגליה 62% ובספרד רק 59.3% מהזמן.

ז'וסוואה עם הכדור (אורן בן חקון)ז'וסוואה עם הכדור (אורן בן חקון)

שתי סיבות עיקריות לזמן מבוזבז מוזכרות במחקר. הראשונה והעיקרית היא הזמן בו הכדור נמצא מחוץ לתחומי המגרש והשנייה היא הזמן בו המשחק נעצר בגלל עבירות. בשני המקרים ישראל נמצאת בתחתית הרשימה.

לגבי אחוזים מזמן המשחק בהם הכדור נמצא מחוץ לתחומי המגרש, הממוצע האירופי הוא קצת יותר מ-20% מזמן המשחק. ישראל נמצאת במקום הראשון מהסוף (ולשם שינוי, זה מקום שהכדורגל הישראלי יכול להיות גאה להימצא בו) עם 17.5% מזמן המשחק בו הכדור מחוץ לתחומי המגרש. לשם השוואה הליגה האיטלקית הבכירה מקום שני (מהסוף) עם 17.6%, וליגת האלופות רביעית (מהסוף) עם 18.2% מהזמן, אבל ליגות גדולות אחרות נמצאות מאחור – בצרפת 18.8% מזמן המשחק מבוזבז כשהכדור בחוץ, בגרמניה 19.6%, בספרד 20.6% ובפרמייר ליג 21.6%. אגב, הצ’מפיונשיפ האנגלית נמצאת במקום הראשון (ובמקרה זה, הגרוע ביותר) – ובה הכדור נמצא מחוץ לתחומי המגרש ב-24.7% מזמן המשחק.

באשר לזמן בו המשחק אינו משוחק בגלל עבירות, הממוצע האירופי הוא 14.8% מזמן המשחק (ברוטו) בו המשחק נעצר מרגע השריקה לעבירה ועד המשכו. בישראל רק 12.2% מהזמן המשחק לא משוחק בגלל עבירות, מה שמציב את ליגת העל במקום השני (מהסוף), כשרק בליגה ההולנדית המצב טוב יותר עם 11.5% מהזמן בו המשחק לא משוחק בגלל עבירות. ומה לגבי הליגות הגדולות? גם הפרמייר ליג והבונדסליגה במצב טוב עם 12.5% ו-13% מהזמן בהתאמה, וכך גם בליגת האלופות (13.6% מהזמן) והליגה האירופית (13.9% מהזמן), אבל בליגה הצרפתית 14.8% מזמן המשחק נעצר בגלל עבירות ובספרד מדובר על 16.2% מהזמן. 

ליאו מסי על הדשא. בספרד הכי הרבה זמן מבוזבז על עבירות מבין הליגות הגדולות (רויטרס)ליאו מסי על הדשא. בספרד הכי הרבה זמן מבוזבז על עבירות מבין הליגות הגדולות (רויטרס)

אגב, ישראל נמצאת גם בין האחרונות בזמן שעובר מרגע השריקה לעבירה עד המשך המשחק – 28 שניות בממוצע בליגת העל, מה שמציב אותה במקום הרביעי מהסוף, אחרי בלארוס (25.6 שניות בממוצע, מקום ראשון מהסוף), סרביה ושבדיה. בליגות הגדולות הזמן שמבוזבז גדול יותר – 30.2 שניות ממוצע בגרמניה, 32.4 באיטליה, 33.3 בצרפת, 33.9 באנגליה ו-34.9 בספרד.

במחקר בדקו גם את הזמן הממוצע שמוסיפים בכל ליגה ובישראל למרות שזמן המשחק נטו הוא הגבוה ביותר באירופה (ולכן, לכאורה, צריך להוסיף ממעט יותר זמן בהשוואה לליגות האחרות), זמן המשחק שמוסיפים השופטים הוא בין הגבוהים – 7:46 דקות בממוצע למשחק, מה שמציב את ליגת העל במקום החמישי מבין 37 הליגות שנבדקו.

אחד הנתונים המעניינים ביותר שעולים במחקר הוא שאין קורלציה בין הזמן שמוסיפים בכל ליגה לבין “זמן המשחק האפקטיבי” בכל ליגה. במילים אחרות – לא נמצא קשר ישיר בין הזמן שבוזבז לבין הזמן שהשופטים הוסיפו. כתוצאה מכך טוענים במחקר שנוצר תמריץ לקבוצות שרוצות לבזבז זמן לעשות זאת, כי אין קשר בין בזבוז הזמן לתוספת הזמן בסיום.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה