ההתאחדות לכדורגל השיקה היום (שלישי) קורס הכשרת שופטי כדורגל של לשכת עורכי הדין בישראל, לזכרו של שופט העבר, עו”ד איתן סולומון ז”ל, באירוע שהתקיים בבלומפילד. עשרות עורכי ועורכות דין כבר נרשמו ויחלו את הקורס. הקורס מתקיים למען קידום ערכיה של לשכת עורכי הדין, אשר חרטה על דגלה את המאבק באלימות בספורט ובמגרשי הכדורגל. עורכי הדין שיוכשרו לשיפוט במשחקי כדורגל יקדמו את המסר לפיו מניעת אלימות בספורט היא ערך עליון.

את הכנס ואת הקורס יזמו עו״ד חגי הראל, חבר המועצה הארצית בלשכת עורכי הדין ועו״ד יריב טפר מנכ״ל איגוד השופטים ולמחזור הראשון נרשמו כ-70 עורכי ועורכות דין. בין המשתתפים בערב ההשקה נכחו יו”ר ההתאחדות, אורן חסון, ראש לשכת עורכי הדין, עו”ד אבי חימי, יו”ר איגוד השופטים, רונית תירוש, יו”ר מחוז מרכז, עו”ד רומי קנבל, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו”ד רז נזרי, וחנן דנצינגר. בנוסף, השתתפו אלון חזן, אוראל גרינפלד, אלונה ברקת, עו”ד הדס פורר, עו”ד ארי שמאי ועו”ד מורן מאירי.

חברי הפאנל (חגי מיכאלי)חברי הפאנל (חגי מיכאלי)

את האירוע פתח עו”ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין, שהודה לכל המעורבים ואמר: “יש קשר הדוק בין עולם הכדורגל לעולם המשפט. זה ספורט קבוצתי, גם אנחנו במשרדים אנחנו קבוצה אבל היחיד יש משמעות גדולה, רק היחיד יכול להכניס את הגול בסוף אבל מי שאוהב רק את עצמו הקבוצה והמשרד מוקיעים אותו, יש חשיבות גדולה לתחרותיות אבל אני מניח שהקורס התקדימי הזה שהוא ראשון מתוך רבים יביא עורכי דין שיתחילו להיות שופטי כדורגל בליגות הנמוכות בליגות ילדים, לי יש חלום להיות שופט בליגת האלופות אבל נתחיל מהילדים ונראה לאן נגיע. כל יום ראשון אנחנו רואים ב-ONE ביקורת על איגוד השופטים, אל דאגה גם על שופטי ישראל יש ביקורת, אבל שתי המערכות עושות עבודה טובה ואני מקווה שהמיזם ינחיל ערכים טובים של הוגנות של שוויון של רוח ספורטיבית אני גאה להיות פה היום ואני מאחל הצלחה לכולנו”.

עו"ד אבי חימי (חגי מיכאלי)עו"ד אבי חימי (חגי מיכאלי)

עוד הוסיף: “שמח על המיזם המשותף של איגוד השופטים ולשכת עורכי הדין, אני חושב שעורכי דין, ראוי שיהיו שופטי כדורגל וינחילו ערכים חשובים של הגינות בספורט, של רוח תחרותית אבל חיובית, של אהבת אדם. אני חושב שעורכי דין צריכים לתרום לחברה הישראלית ובטח לספורט הישראלי. נרשמו עשרות עורכי דין ללמוד שיפוט מהו, הם יעשו עבודה טובה ויאדירו את הספורט בישראל ובעיקר את ההגינות. אין לי ספק שעורכי הדין יעבירו רוח חיובית, שקטה, נכונה, טובה, גם לשחקנים, וגם להורים שלהם וגם לצופים. הדרך שלנו זה לגשר, בין המשחק לבין האזרחים שבאים לצפות. אני בטוח ששופטי הכדורגל החדשים שיבואו מלשכת עורכי הדין יעלו את קרנו של איגוד השופטים״.

רונית תירוש (חגי מיכאלי)רונית תירוש (חגי מיכאלי)

יו”ר איגוד השופטים, רונית תירוש, אמרה: “שמחתי לשמוע על הפרויקט. אין דרך טובה להנציח אדם מאשר דרך פרויקט שכולו ערכים והשקעה בצעירים. כחברה, יש לנו הרבה בעיות, אלימות פיזית, מינית וכהנה וכהנה, כל זה התגבר בגלל הקורונה. ילדים ישבו בבית, חשו בדידות, חרדה, שסוף העולם מתקרב וכל האגרסיות לפתע יצאו החוצה כאילו אין מחר, ומה שחמור יותר שלא היה מבוגר אחראי שינחה אותם. אני חושבת שהבחירה בכדורגל ובהדגשה בשיפוט, היא נבונה ונכונה כי זה הענף הכי פופולרי והצפייה בו מקיפה את כל הסקטורים בחברה הישראלית ואין כמו לגייס אנשים מבוססי ערכים, שיובילו את הנוער בדרכים עקיפות, דרך הספורט. בהיותי מנהלת בית ספר הקפדתי לפתח ענפי ספורט והיו מגיעים מאמנים להבין איך אני רואה את הערך המוסף, ואמרתי שדרך הספורט אפשר להנחיל ערכים של סובלנות, כבוד ולא לאלימות. מאחלת שתצליחו בפעולה הכל כך חשובה הזו”.

עו״ד יריב טפר, מנכ״ל איגוד השופטים, סיפר: ״אנחנו זקוקים לשיפוט איכותי, ערכי שתורם גם לחברה טובה יותר. ההתגייסות של לשכת עורכי הדין, הרצון של רבים ורבות מעורכי ועורכות הדין לעלות על כר הדשא ולקחת על עצמם אתגר לא פשוט, מלמדת על אכפתיות גדולה. אני בטוח שאיגוד השופטים ייהנה מתוספת מבורכת״.

עו"ד יריב טפר (חגי מיכאלי)עו"ד יריב טפר (חגי מיכאלי)

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו”ד רז ניזרי, אמר: “זה רעיון מעניין וחשוב, ראיה חברתית שלשכת עורכי הדין יורדת ממגדל השן ועוסקת בדברים נוספים. יש הרבה דברים שונים בין סוגי השופטים. שופטים בבית משפט יכולים לבחור דרך משל עצמם, עם כל הקושי יש להם קולות ויתרונות על שופט הכדורגל, שאין לו זמן להתייעץ ולקרוא חומרים וזה מייצר הבדלים. השבוע עלתה הצעת חוק לצלם דיונים בבית משפט, בסוף הוחלט שלא, במגרשי כדורגל זה כבר קורה וכל החלטה מבוקרת מיד וזה קשה ומורכב. יש גם הרבה דברים משותפים, אולי באולם לא מקללים, אבל גם באולם יש טענות של צד מפסיד. כך או כך זה צעד יפה”.

ספיר ברמן (חגי מיכאלי)ספיר ברמן (חגי מיכאלי)

חנן דנציגר, סגן ראש מינהל הספורט במשרד התרבות והספורט, אמר: “בתור אוהד כדורגל עם מנוי, זה צעד מחולל שינוי, זה יסלול את הדרך למהפכה בעולם הכדורגל. במקרה או שלא, השר שם כמטרה למגר את האלימות ואנחנו יושבים יחד עם המשטרה וגורמים נוספים כדי למצוא את הדרך הטובה ביותר למגר את האלימות, כדי שזו תהיה חוויה והנאה לבוא לראות כדורגל”.

איילה סולומון, אחותו של עו”ד איתן ז”ל, חתמה את הנאומים ואמרה: “אני רוצה להודות על האירוע המרגש. איתן היה שופט ומשבץ אזור השרון, חינך דור של שופטים והיה אדם עם נשמה טובה, מצטיין, צנוע, עניו, מסייע לכל אדם. בחרתי לסיים במילות השיר של חנה סנש שמתארות את המיזם: ‘יש כוכבים שאורם מגיע ארצה רק כאשר הם עצמם אבדו ואינם, יש אנשים שזיו זכרם מאיר כאשר הם עצמם אינם עוד בתוכנו. אורות אלה, המבהיקים בחשכת הליל, הם, הם שמראים לאדם את הדרך’. תודה לכולם”.

לירן וקסברגר (חגי מיכאלי)לירן וקסברגר (חגי מיכאלי)

לירן וקסברגר, יו"ר הוועדה המקצועית באיגוד השופטים, אמר: “אני רוצה לדבר על התשוקה למקצוע, זה המרכיב החשוב ביותר בשיפוט כדורגל. פגשתי כאן מכר, עו”ד בן 52 מחיפה, אמר לי: ‘קיבלנו את המייל על המיזם, אני שופט בשבת את הבן שלי ופתאום אני אומר יש לי דלת לעולם ומלואו’. זה דבר ענק לראות אדם בן 52 בא למיזם כזה. לקחת משרוקית, לצאת בשבת בבוקר, ליגות ילדים ונוער וכל המקומות ההזויים. מבחינתי אנשים שבאים עם תשוקה, זה המתכון הכי בטוח להגיע להישגים ואני מאחל לכולנו שיהיה מיזם פורה”.

אלונה ברקת (חגי מיכאלי)אלונה ברקת (חגי מיכאלי)

בעלי הפועל באר שבע, אלונה ברקת, אמרה: “אני חושבת שאנחנו צריכים לצאת מנקודת הנחה שאוהדים זה נכס ולא נטל, אוהדים הם שותפים שלך. אני מנהלת שיחות קבועות עם אוהדים, להבין מה מציק, מה חסר, תוך כדי הבנה שזכויות הניהול אצלנו, המון בעיות נפתרו בזכות זה. יש לנו יחסים מעולים גם עם המשטרה, בזכות זה כל הצלעות מסתדרות ואפשר לפתור בעיות. דוגמה קטנה, החליטו לא להכניס ציוד עידוד, אבל בזכות שיח הצלחנו לבוא לקראת והאוהדים משתפים פעולה באופן מלא. אני מאמינה ששיח פתוח פותר הרבה דברים”.

מורן מאירי ואלונה ברקת (חגי מיכאלי)מורן מאירי ואלונה ברקת (חגי מיכאלי)

ברקת המשיכה: “אצלנו התמורות חלו מתוך הכרה פנימית של הקהל שהם רוצים לחוות חוויות אחרות, להביא את המשפחה, זה הפך למופע נפלא. כשהתודעה באה מתוכך אז השינוי חל, זה קרה עוד לפני שהגענו לטרנר, האצטדיון החדש רק לקח את זה למחוזות אחרים. האוהדים שלנו שותפים, כך אנחנו רואים אותם ומתייחסים אליהם, לא הכול וורוד אבל גם כשנוצרות בעיות הדרך הטובה לפתור אותם זה על ידי שיחה”.

עו”ד מורן מאירי, היועץ המשפטי של מכבי ת"א, אמר: “אפשר לדבר שעות על האחריות השילוחית. אני לא יכול לומר שזה לא עובד, אבל זה צריך לעבוד במינון הנכון. למשל בזמנו ביקשתי לבטל את עונש הרדיוס, זה כמעט לא קיים באירופה, אין את הדברים האלה. צריך ללכת לענישה נקודתית, להשקיע בזה ולמצוא, ללא מאמץ גדול, את האשמים עצמם. העונש האפקטיבי ביותר הוא הרחקת אוהדים, להגיש תביעה זה עונש נוסף לקבוצה, העונש האמיתי הוא הרחקה של בעייתיים. בתי הדין צריכים לגלות הבנה לקבוצות ולא להעניש את כל האוהדים”.

מאמן הנבחרת הצעירה, אלון חזן, אמר: “כשמדברים על אלימות והתמודדות מולה זו דוגמה אישית. כשמאמן או שחקן, שמשלמים לצפות בהם, אוהדים כמובן רוצים לראות היבט מקצועי אבל גם לראות ספורטאי. כשאתה מתנהג כמו פרחח אתה מצית את האוהדים וגורם להם לחשוב שמותר להם להתנהג כמוך. דוגמה אישית זה הכי נכון כדי להנמיך את מפלס האלימות. לא יודע מה ההגדרה לאלימות, אבל כשהורים שוקלים לשלוח ילד או אלימות מילולית זה אלימות. אנחנו צריכים להביא דוגמה אישית. אני לא יודע כמה כדורגלנים אני אצליח להוציא, אבל אני אנסה להנחיל להם את הערכים הכי טובים שיש ואני מקווה שהם ירוויחו אותי, גם כשחקנים וגם כבני אדם”.

אלון חזן (חגי מיכאלי)אלון חזן (חגי מיכאלי)

השופט אוראל גרינפלד אמר:  “שפטתי את גמר גביע המדינה ללא קהל וזה נקודה טובה, כי כשלא היה קהל זה גרם שהמשחק היה פחות עצבני, פחות עבירות, פחות מחאות ופחות בזבוזי זמן, שהשחקנים פחות רצו להראות. גם אנחנו כשופטים מבינים ששריקה כזו או אחרת יכולה להלהיט או להרגיע את הקהל. פחות רוצה לדבר על הרשות המחוקקת אלא על האוהדים, אם נוקיע את אלו שמתנהגים באלימות זה ייפסק. הדברים האלו לא היו חוזרים על עצמם”.

אוראל גרינפלד (חגי מיכאלי)אוראל גרינפלד (חגי מיכאלי)

גרינפלד הוסיף: “גם המאמנים עצמם משתמשים בצוות השיפוט כדי לדרבן את השחקנים ולמשוך את האש. כבוד זו המילה החשובה, ככל שתיתן כבוד תקבל בחזרה. לפני שבועיים הייתי במשחק שהמאמן ניסה להלהיט את הרוחות, אמרתי לו בוא נכבד אחד את השני והוא אמר לי מקובל. גם באופ”א מנסים לא להראות את הדברים האלימים, גם אם שחקן יבקיע ויעשה פיו פיו זה כרטיס צהוב, ולכן לא מצלמים את האבוקות ואת האוהד שפורץ, כי זה שמירת המותג. אני באמת מאמין שעם הכבוד הדדי כולם מרוויחים”.

עו”ד ארי שמאי הוסיף: ״אני לא חושב שצריך לצנזר את התקשורת, אני לא חושב שהתנאי הזה של אופ”א לא להראות אבוקות או מישהו פורץ לדשא. בתור אדם שחרד לחופש הביטוי אני חרד לזה. מי יחליט שאני לא יכול לראות את פואד פורץ לדשא? אני חושב שפואד היה צריך להיות מורחק ל10 שנים או לצמיתות. אני חרד לחופש הביטוי, להגנת הפרטיות. אנשים מורחקים לפעמים בלי סיבה. הסברה היא ששוטרים משקרים. אם רוצים להרחיק צריך להרחיק אחרי כתב אישום. בכדורגל האירופאי רוצים לגנוב לעם את הכדורגל, ואני מפחד שזה יגיע לפה. בכדורגל מותר לקלל. בכדורגל האנגלי אסור אפילו לעמוד היום. הכדורגל זה משחק של העם, אני חרד לזה שעוד כמה שנים יהיה אסור להיכנס למגרשי הכדורגל”.

עו”ד רומי קנבל (חגי מיכאלי)עו”ד רומי קנבל (חגי מיכאלי)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה