בישיבת הוועד המנהל של מנהלת הליגות הועלתה היום (חמישי) היוזמה להכניס את מערכת ה-VAR לליגת העל, תחת הכותרת “מינימום התערבות, מקסימום תועלת”. המערכת כבר פועלת בליגה האיטלקית, הספרדית (החל מהעונה הנוכחית), הגרמנית, הגביע האנגלי, הפורטוגלית, הפולנית, האמריקאית, הסינית, הקוריאנית, הצ’כית, האוסטרלית והבלגית, כאשר בצרפת, הולנד והברזילאית המערכת פועלת חלקית. תחילה, המערכת “תתערב” אך ורק בנושאים של שערים, פנדלים, כרטיסים אדומים וטעויות בזיהוי שחקנים.

אין VAR? השופט המציא שיטה גאונית משלו

על כך, פורט בישיבה: “במהלך המשחק שופט ה-VAR בודק כל גול, פנדל וכרטיס אדום או חשש לפנדל ולכרטיס אדום (“בדיקות שקטות”). על מנת לראות כל מהלך, בזמן הבדיקה השקטה, ה-VAR ממשיך לצפות במשחק. רק כאשר שופט ה-VAR שם לב לאירוע ששופט המגרש לא יכול היה לראות, שופט ה-VAR ממליץ לשופט לבחון את המהלך. ההחלטה לגשת למסך, ו/או לקבל את פניית ה-VAR היא של שופט המגרש בלבד”.

טכנולוגיית ה-VAR (רויטרס)טכנולוגיית ה-VAR (רויטרס)

בנוסף, הוצג כי מערכת ה-VAR מגדילה את דיוק החלטות השופטים מ-93% ל-98.8%, תקטין פי 2 טעויות קריטיות (טעויות שעלולות להשפיע על תוצאת המשחק מ-1/3 משחקים ל-1/19, תקטין ב-22% כרטיסים אדומים (משחק הוגן יותר), תקטין ב-23% כרטיסים צהובים (פחות התחזויות ופחות ויכוחים) ותגדיל בזמן אמת את זמן המשחק “נטו”.

שימוש ב-VAR (רויטרס)שימוש ב-VAR (רויטרס)

מונדיאל 2018, כידוע, יחזק את הצורך ב-VAR. ב-48 משחקי שלב הבתים היו 335 בדיקות של המערכת ו-14 שינויי החלטות, כך שאחוז דיוק ההחלטות עלה מ-95% ל-99.3%, צוין כי “המשחק הפך ליותר הוגן ופחות שרירותי” וכי “הכנסת שופטי הטלוויזיה התקבלה בצורה טובה בציבור”, “ליגה ללא שופטי טלוויזיה תיתפס כמיושנת, לא הוגנת וגם תשפיע לרעה על הנבחרת הלאומית וקבוצות שישחקו במסגרת האירופית”.

שופט נעזר ב-VAR (רויטרס)שופט נעזר ב-VAR (רויטרס)

יישום ה-VAR בישראל אמור להתנהל בצורה הבאה: שימוש בארבע ניידות VAR (יכולת לכסות 4 משחקים במקביל, כמות המשחקים בשבת), ללא תלות באצטדיונים, זול יותר מבניית חדרים קבועים באצטדיונים ואינו דורש השקעה במקרה של עולות/יורדות המשתמשות באצטדיון אחר, זול יותר מחדר בקרה מרכזי (חוסך עלויות תקשורת גבוהות מאוד וסיבים המחברים בין כל אצטדיון וחדר מרכזי), בכל חלופה חייבים נוכחות במגרש (RA) בחלופה של ניידת, אותו אדם יהיה מפיק שטח, אחראי על חיבור לניידת, חיבור מסך שופט ונהג ניידת.

שופט וידאו (רויטרס)שופט וידאו (רויטרס)

ההערכות הן כי בנוסף ל-4 הניידות יש לרכוש 7 מערכות וידאו, גם כגיבוי, החל מעונת 2018/19 יחלו הכשרות, הדרכות ופיילוטים כדי לקבל את האישור מ-IFAB (התאחדות הכדורגל העולמי) להפעיל את ה-VAR באופן רשמי, השאיפה היא להגיע להפעלה מלאה של שופטי הטלוויזיה במשחקי ליגת העל בפלייאוף העונה הקרובה.

שימוש במערכת VAR (רויטרס)שימוש במערכת VAR (רויטרס)

העלות המוערכת היא: עלות לוגיסטית ניידת עם מערכת VAR, עורך וידאו ומסך עם טכנאי במגרש כ-1.8 מיליון שקל לעונה (כ-7,500 שקל למשחק), עלות צוות שיפוט טלוויזיה, שופט ועוזר כ-1 מיליון שקל לעונה (כ-4,000 שקל למשחק) – בסך הכל כ-2.8 מיליון שקל לעונה עבור 240 משחקים בהתחייבות ל-5 שנים, עלות לקבוצה 200 אלף שקל לעונה (לא כולל עלויות הכשרת השופטים).

ארז כלפון, יו"ר מנהלת הליגות, מי שיזם את המהלך ודחף לאישורו כבר לקראת העונה הקרובה, אמר לאחר מכן: “בכדורגל הצדק חייב להיעשות ולהראות. הליגה הישראלית משמשת מזה זמן ככר פעולה לחברות הייטק וסטארט-אפ ישראליות וכליגה טכנולוגית, היה חשוב לנו לשלב את שופטי העזר הטלוויזיוניים, אחרי ההצלחה הכבירה לה זכה הניסוי במונדיאל האחרון. המנהלת, ההתאחדות לכדורגל, איגוד השופטים והקבוצות יירתמו למהלך כדי שהטכנולוגיה והסכמת השופטים תאושרנה עוד במהלך העונה הנוכחית, כך ששופטי העזר ישולבו כבר במשחקי הפלייאוף השנה”.

ארז כלפון (נעם מורנו)ארז כלפון (נעם מורנו)

במהלך הישיבה אמר כלפון: “השופטים יצטרכו לעמוד בזמנים שנקבעו. בחיים לא תמיד יש צדק לצערנו, אבל בספורט ובכדורגל בפרט הצדק חייב להיעשות ולהיראות. אין דרך אחרת ולכן אנחנו מאשרים היום רשמית את ה-VAR. לא יכול להיות שקבוצה תנצח בגלל טעות ולא בגלל ספורטיביות”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה