הכדורגל והכדורסל בישראל נמצאים בפתחו של שבוע גורלי לעתיד הליגות המקצועניות בארץ. משרד האוצר וראש הממשלה בנימין נתניהו יצטרכו לקבל השבוע החלטה בנוגע לשאלה האם להעניק רשת ביטחון כלכלית לקבוצות, כדי שיוכלו להתחיל את ההכנות לעונה הבאה.

ללא רשת ביטחון כלכלית כזו, שתבטיח את ההכנסות במקרה של אבדן הכנסה ממנויים וכרטיסים, אין לקבוצות את היכולת הכלכלית לפתוח את העונה הבאה. ההערכה בכדורסל ובכדורגל היא שרשת הביטחון הנדרשת היא של כ-200 מיליון ש”ח.  

מבחינת הקבוצות, מדובר בדרישה לגיטימית וצודקת לקבל רשת ביטחון כזו במקרה של אבדן הכנסות אם נגיף הקורונה ימשיך להשתולל ויימשכו המשחקים ללא קהל, כפי שקורה מאז שהעונה הנוכחית חזרה לפני מספר שבועות.

דני אבדיה מול תומר גינת. גם בכדורסל מחכים לתשובות (חגי מיכאלי)דני אבדיה מול תומר גינת. גם בכדורסל מחכים לתשובות (חגי מיכאלי)

אם לא תתקבל רשת ביטחון כזו והקבוצות לא יחזרו, לא יתקיימו משחקים, ובמצב כזה הטוטו יאבד הכנסה של מאות מיליוני שקלים. כמו כן ללא משחקים לא רק מאמנים ושחקנים ייפגעו, אלא כל המעטפת שכוללת לא מעט מועסקים, אנשי אבטחה, עובדי ניקיון, משרדי כרטיסים, שופטים, צלמים וכו' יאבדו פרנסה ויכנסו למעגל המובטלים שהמדינה תצטרך לשלם להם.

באירופה מצאו פתרונות

בכל אירופה החלו לסייע לקבוצות. הממשלה הפדרלית בגרמניה, למשל, תפצה את הליגות המקצועניות בכ-200 מיליון אירו, ומתקיימים דיונים מתקדמים לפיצויים נוספים בשתי הליגות בכדורגל.

שחקני דורטמונד ובאיירן מינכן. הם יקבלו פיצוי (רויטרס)שחקני דורטמונד ובאיירן מינכן. הם יקבלו פיצוי (רויטרס)

באוסטריה ישנם דיונים מתקדמים מול הממשלה שעוסקים בתחשיב הפסד הכנסות (מקהל, חסויות, אירוח וזכויות שידור) פחות ההוצאות שנחסכו, בתוספת כל העלויות שנגרמו לקבוצות מעצם קיום המשחקים בתנאי הקורונה. התשלום יהיה כפיצוי ולא בהלוואה.

הכדורגל בהולנד נמצא בשלבים מתקדמים לקראת סיכום ולפיו ישולמו 140 מיליון אירו בגין אבדן הכנסות קהל לאורך העונה. ככל ויחזרו לשחק עם קהל, בשלב מסוים יופחת מהפיצוי החלק היחסי.

שחקני אייאקס. בהולנד עובדים על פתרון (רויטרס)שחקני אייאקס. בהולנד עובדים על פתרון (רויטרס)

גם בצרפת בכוונת המדינה לתת רשת ביטחון ופיצוי לקבוצות בגין אבדן הכנסות קהל בגלל נגיף הקורונה.

יש לציין כי בישראל הקבוצות והשחקנים לא התעלמו מהמצב שנוצר כתוצאה מהמשבר וסיכמו על הפחתות בחודשים הרלוונטיים העונה של בין 25 ל-50 אחוזים מהשכר, אך כעת הן הגיעו למצב בו הן תלויות בהכרעה של מקבלי ההחלטות בממשלה. האם הם ייקחו על עצמם את האחריות שלא יהיה פה כדורגל וכדורסל?

בנימין נתניהו. הדברים תלויים בו (רויטרס)בנימין נתניהו. הדברים תלויים בו (רויטרס)

התשובה: לייב בטינג?

הקבוצות ומנהלת הליגה בכדורגל בראשות היו"ר ארז כלפון הציעו לאוצר ולמשרד הספורט לאשר את הימורי ה"לייב בטינג", לעשות זאת תחת פיקוח מבוקר ביותר, וכך ההכנסות שיתקבלו יתחלקו עם קבוצות הכדורגל והכדורסל, מה שיצמצם את הצורך שהמדינה תכניס את היד לכיס. מועצת ההימורים ערוכה להפעיל את ה"לייב בטינג", ורק צריכה לקבל אור ירוק לכך.  

כיום שוק ההימורים הבלתי חוקיים בארץ מוערך בכ-15 מיליארד שקל בשנה. מדובר בכסף שחור שהמדינה מאבדת, והתופעה הזו רק הולכת וגדלה. לכן כל אלה שמתנגדים לאישור הימורים תחת בקרה ופיקוח גורמים להימורים הבלתי חוקיים לפרוח ולשגשג בלי שעוצרים אותם.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה