קח תעודה, ולך לאמן. איך ייתכן שמאמן שתפקידו לחנך ילדים ונערים מתקבל לעבודה בלי שום בדיקה על עברו הפלילי ובלי שום מבדקים בסיסיים? פרשת העבירות הפדופיליות שנחשפה היום (רביעי) בעקבות מעצרו של מאמן הכדוריד בנו ריינהורן מעלה שאלות רבות באשר לעבודתו בקבוצת בנות הרצליה במשך שנים.

ריינהורן חשוד לכאורה בעבירות של מעשים מגונים, אינוס והטרדה של מעל 140 ילדות בגילי 9 עד 15. במשטרה חושדים כי ייתכן והוא פגע גם בשחקניות צעירות שהתאמנו תחתיו והנושא עדיין בבדיקה.

אלא שנכון להיום, אין הסדרה של מעמד המאמן בישראל וכל אדם רשאי לעבור קורס מאמנים בלי אף בדיקה בנוגע לעברו. כך למשל, אדם שהתנהל כנגדו הליך פלילי של עבירות מין בקטינים, יוכל להתקבל למוסדות שמכשירים מאמנים, לעבור קורס מאמנים ולעבוד איתם בעתיד בלי שום מגבלות בדרך - וכך יוכל לקבל גישה לעבודה ישירה עם קטינים.

רק לפני חודש דנו בכנסת במאמנים פדופילים (רויטרס)רק לפני חודש דנו בכנסת במאמנים פדופילים (רויטרס)

לאחרונה במשרד התרבות והספורט עבדו על הצעה לתיקון חוק הספורט הקיים, במטרה להסדיר את מעמד המאמן בישראל ואת העיסוק באימון ספורט. התיקון לחוק עבר בקריאה ראשונה בכנסת, אך בוועדת החינוך, התרבות והספורט ביקשו לקיים דיונים נוספים בנושא לפני שיעבור בקריאה נוספת, ולכן התיקון לחוק עדיין מתעכב ולא נכנס לתוקף.

בתיקון לחוק הוקדש סעיף מיוחד שיקבע תקנות ותנאים לקבלת תעודת מאמן, על מנת להבטיח כי האזרח שיבקש לאמן לא הורשע בעבירה פלילית שתמנע ממנו לעבוד בתחום. בין יתר הסעיפים, בתיקון לחוק הוכנס סעיף מיוחד שמבהיר כי אדם שיבקש לאמן יידרש להוכיח “העדר הרשעה בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה מי שביצעה אינו ראוי להיות בעל רישיון (לאמן, א.מ)”. עוד צויין בסעיף המדובר כי “בקביעת תנאי לפי פסקה זו יביא השר בחשבון, בין השאר, את סוג פעילות ספורט, סוג הרישיון וסוג המתאמנים”. כלומר, בחוק ישנה גם התייחסות למצבם של הספורטאים וגילם.

“מאמן יכול להיות אפילו פדופיל”

לפני כחודש, ב-9 ביולי, התקיימה בכנסת ישיבה שדנה בתיקון החוק לתחום האימון, במהלכה טען שלמה סביה, מנהל אגף הכשרת מאמנים במשרד התרבות והספורט: “היום אנחנו נמצאים עם 63 מוסדות שמכשירים מדריכים ומאמנים בישראל. היום מוסד מקבל מאיתנו אישור להכשיר מדריכים ומאמנים, הוא מלמד, הוא בוחן, הוא מעניק תעודה. אין שום בקרה על איכות המדריך או המאמן בסוף התהליך. השוק הבין שיש כאן פוטנציאל כספי או כלכלי בלתי רגיל, הפך להיות עסק כלכלי. בעצם מבדיקה שערכנו מצאנו שכל מי שמשלם - אני אומר כמעט - כסף, מקבל תעודה”.

התיקון לחוק של משרדה עדיין לא עבר. השרה מירי רגב (איציק בלניצקי)התיקון לחוק של משרדה עדיין לא עבר. השרה מירי רגב (איציק בלניצקי)

עוד הוסיף סביה בדיון כי “אחוזי ההצלחה במוסדות הם יוצאים מן הכלל, מאה אחוזי הצלחה ואין נכשלים… אין מאגר נתונים נכון להיום, כמה מדריכים, כמה מאמנים בכל ענף ספורט. בשום מדינה מתוקנת הדבר הזה לא קיים. אין… יש המון שרלטנים בשטח שצצו והקימו ומעבירים קורסים. יש לי כאן תעודות, יש לי כאן גם שמות של גופים שמעניקים תעודה. אין שום שליטה על מה שקורה בשטח. בקיצור, ההפקרות חוגגת. אנשים נותנים תעודות. המעסיקים לא יודעים אם זו תעודה על פי חוק, לא על פי חוק, לאף אחד אין מושג”.

סביה אף המשיך והדגיש: “היום אין מעורבות של האיגודים בתהליך עצמו. האיגודים הם אאוט-סיידרים. אנחנו רוצים כן לערב אותם. התכניות מיושנות מאוד. היום לא בודקים ר”פ (רישום פלילי, א.מ) של מדריך או מאמן”, אמר נציג משרד הספורט. יו”ר הוועדה, ח”כ יעקב מרגי, העיר: “יכול להיות אפילו פדופיל”, וסביה אישר: “הכול. אף אחד לא בודק את ה-ר"פ של אותו מדריך או אותו מאמן”.

למרות הדברים הקשים שנאמרו בדיון, הוחלט על ידי ח”כ מרגי לדחות את המשך הדיונים בתיקון החוק למועד אחר. בעקבות הפרשה האחרונה, כנראה שהגיע הזמן שהשרה מירי רגב תתערב ותפעל לטובת הספורטאים הצעירים.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה