בימים האחרונים אנו עדים לאחד הקרבות החשובים בתולדות הספורט הישראלי. טוטו-ווינר בשנים האחרונים הגדיל את הכנסותיו במאות אחוזים. בשנת 2013 טוטו-ווינר דיווח על הכנסות שנתיות של 1.92 מיליארד ש"ח (!) ורווח נקי של 420 מיליון ש"ח.

כמובן שטוטו-ווינר הוא גוף ציבורי לכל דבר ועניין. העובדה היחידה שמאפשרת לטוטו-ווינר להתקיים וגם לייצר רווח כל כך גדול היא העובדה שבחסות המדינה, פועל טוטו-ווינר כמונופול לכל דבר ועניין בתחום ההימורים החוקיים.

עבור ציבור המנחשים בישראל נעשה פה עוול גדול, כאשר במצב בו אין תחרות, אין גם פיקוח יעיל על יחסי ההימורים, אין גיוון אמיתי באפשרויות ההימורים, ובטח שאין מקום לערוך השוואה בין סוכניות הימורים שונות.

כמו בכל מונופול, המפסידים הגדולים ביותר הם הלקוחות, אבל במקרה של טוטו-ווינר נוצרה נוסחא שלמעשה מצדיקה את העוול שנעשה למנחשים. על פי הנוסחא הנהוגה בישראל (אך ורק בישראל), טוטו-ווינר היא סוכנות הימורי הספורט החוקית היחידה, אבל הצד החיובי הוא שכל הכנסותיה חוזרים לספורט הישראלי. אך ורק לספורט הישראלי.

הקפטנים של ליגת העל (חגי ניזרי)
צחי פישביין (מימין) עם קפטנים מליגת העל. הטוטו חייב לעזור לכדורגל (חגי ניזרי)
 

הטוטו מעביר 80 מיליון ש"ח בשנה עבור הסכם שיווק על הכדורגל הישראלי. חלק מחברי דירקטוריון הטוטו טוענים שהסכם השיווק הזה הוא למעשה מפוברק ושהסכם החסות הזה לא שווה את הסכום המשולם.

האמת? הם צודקים! אין שום סיבה לקרוא להסכם הזה הסכם חסות, אבל כן ראוי לקבוע בחוק ש-80 מיליון השקלים האלו צריכים לעבור לכדורגל הישראלי, לא כהסכם חסות, אלא כהשקעה בספורט הישראלי.

בהחלט ייתכן שלטוטו-ווינר יש חופש פעולה גדול מדי באופן בו הוא מחלק את הכספים שהוא מרוויח מהציבור, אבל הרצון של משרד האוצר ו-ועדת הכספים, לפקח ולאשר את העברות הכספים ממועצת ההימורים, עד כמה שהוא נכון כעקרון, הוא סכנה בלתי רגילה לכל הספורט בישראל.

נתניהו ובלאטר (חיים צח, לע&qout;מ) (מערכת ONE)
נתניהו ובלאטר. לראש הממשלה ושר האוצר יש הרבה מה לעשות עם הכנסות הטוטו
 

במציאות בה הספורט נמצא בתחתית סדר העדיפויות הפוליטי וכמעט בכל שנה יש קיצוצים רוחביים בכל משרדי הממשלה, בגלל חריגות תקציב של משרד הביטחון, לא רחוק היום בו פקידי האוצר יעשו את החישוב ויבינו שכדאי להעביר את רווחי הטוטו היישר אל משרד הביטחון.

חובבי הספורט וגם ציבור המהמרים בישראל מקבלים על עצמם את עניין המונופול בהימורים, שמייצר סיכויי זכייה נמוכים ופשוט עולה להם כסף. הסיבה שהציבור מקבל את ההתנהלות הזו היא הידיעה שהכסף בסופו של דבר חוזר אל חובבי הספורט, דרך השקעה במתקנים, בקבוצות, בספורטאים.

על אנשי משרד הספורט לעמוד על שתי רגליו מול פקידי האוצר וחברי ועדת הכספים, ולדרוש שחלוקת תקציב הטוטו-ווינר יהיה בתחום אחריותם, ולא בתחום האחריות של משרד האוצר. היום בו הכנסות הטוטו-ווינר ייחשבו לחלק מהכנסות המדינה, יהיה היום בו יוחלט שציבור המהמרים בישראל צריך לממן את הטנק, המטוס או הצוללת החדשה של צה"ל.

בלאט, מזרחי וסמית´ (חגי ניזרי)
מכבי חוגגת. הסכמי החסות לא צריכים להיות הסיבה להשקעה בספורט (חגי ניזרי)
 

יש שתי אפשרויות בעיני - האפשרות האחת היא לבטל את האיסור על הימורים באתרי הימורים בחו"ל (אשר חלקם הגדול מופעלים מישראל) ובכך להיות כמו כל מדינה אחרת בעולם, והאפשרות השנייה היא לוודא שהכסף שנכנס לטוטו-ווינר יחזור אך ורק לספורט, ולא לשום דבר אחר.

את הפיקוח על כספי הטוטו-ווינר צריך להדק, כי לא ייתכן שכל כך הרבה מיליארדים יילכו חלילה לכיסים הלא נכונים. אבל אסור להתייחס לכסף הזה כאל שקול למיסים שהאזרחים משלמים.

כל תקציב הספורט של ישראל נשען על הכנסות הטוטו וכל עוד החוק הקיים עומד בעינו, התערבות של פקידי האוצר היא מסוכנת ועשויה להמית אסון על הספורט בישראל. משרד הספורט הוא הגוף הראוי להיות אחראי על חלוקת כספי הטוטו, ולא משרד האוצר. אם הכנסות טוטו-ווינר יחושבו כהכנסות מדינה לכל דבר, תקציב הספורט בישראל למעשה יהפוך לאפסי.

הכתוב הינו טור דעה

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה