אחד הדיונים המרכזיים ביותר בספורט הישראלי הנו המאבק באלימות בספורט. ONE מציג בפניכם פרוייקט מיוחד בו יוצגו בפניכם בחודש הקרוב פתרונות שיושמו בעולם ומבקש מכם לקחת חלק פעיל בפיתרון.

צפו בקמפיין

כתבו לנו במייל myway@one.co.il מה הפיתרון שלכם לבעיית האלימות והמקורי ביותר יזכה פעמיים: גם הפיתרון שלנו יועבר למשרד התרבות והספורט וגם הוא יזכה בזוג כרטיסים מתנה לליגת העל. אל תחסכו במילים ונסו להציג פיתרון מפורט ככל האפשר.

הפיתרון הטורקי לאלימות בספורט

בשנת 532 לספירה התרחש האירוע האלים הראשון בתולדות הספורט העולמי. במסגרת מרוץ מרכבות שנערך בקונסטנטינופול הרומאית (איסטנבול של היום) בין הקבוצות המקומיות, האדומה והכחולה, פרצו מהומות שהוליכו ללא פחות מ-30,000 הרוגים.

מאז, לא התרחש באירוע ספורטיבי קטל שכזה וכיום מי שנאלצת באותו המקום אך בזמן אחר להתמודד עם האלימות הגואה בכדורגל זו ההתאחדות הטורקית. חצי אשמה רבים הופנו להתאחדות על פרשיית השחיתות ומכירות המשחקים אשתקד ואולי יש בכך מן הצדק אולם בכל הקשור ל"מלחמת חורמה" באלימות אזי התאחדות הכדורגל הטורקית עשתה רבות.

כבר כ-105 שנים נחשב הדרבי של איסטנבול בין פנרבחצ'ה לגלטסראיי כבכיר ביותר בכדורגל הטורקי. שתי הקבוצות הינן המפוארות ביותר בהיסטוריה של הכדורגל הטורקי ומאז הקמת הליגה המאוחדת זכו כל אחת ב-17 אליפויות יותר מכל אחת אחרת.

המחיר השלילי של דרבי זה על כל הצבע שלו הינו החוליגניזם שהלך וגבר בכדורגל הטורקי במשך השנים בזמן שאף אחד לא נקף אצבע עד חצי גמר גביע אופ"א בעונת 1999/2000 בין הדאבליסטית דאז, גלטסראיי, ללידס שיצא מכלל שליטה.

עוד בטרם המשחק, במסגרת קרבות רחוב באיסטנבול בין חוליגנים מקומיים לאנגלים נדקרו למוות שני אוהדי לידס חפים מפשע, קווין ספייט וכריסטופר לופטוס. המשחק התקיים בסופו של דבר וגלטסראיי הפכה באותה העונה לקבוצה הטורקית הראשונה עד היום שזוכה בגביע אירופי אבל הבעיה העמיקה בגלל היעדר הענישה הראויה. עלי אומיט דמיר שדקר למוות הורשע ונשפט ל-15 שנות מאסר על רצח שהומרו בהמשך ל-5 שנות מאסר בלבד בגין התפרעות חמורה. חמישה טורקים נוספים שהתפרעו בקרבות עם האנגלים נשפטו לארבעה חודשי מאסר בלבד בזמן שהוריהם באים בטענות: "הילדים שלנו הושפעו מהבריטים הפרועים".

עדות נוספת לחוסר האפקטיביות בענישה הגיעה בגמר גביע אופ"א של אותה השנה בקופנהאגן בין גלטסראיי לארסנל בו נדקר אוהד מכל אחד מהצדדים ואף דני נוסף. בהמשך הזמן האירועים הלכו וגברו בעיקר בליגות הנמוכות בהן התרחשו התכתשויות רבות בין אוהדי קבוצות שונות לשוטרים.

אוהדי גלאטסראיי. אם לא יתנהגו יפה, כדאי שיסבירו לאישה מה זה נבדל (רויטרס)
אוהדי גלאטסראיי. אם לא יתנהגו יפה, כדאי שיסבירו לאישה מה זה נבדל (רויטרס)
 

הפרעות הגיעו במחזור האחרון של עונת 2003/04 גם לליגה הבכירה. במשחק שהועתק בגלל רגישותו לעיר גולצ'ק, בורסאספור, הייתה חייבת ניצחון מול ריזספור בכדי לשרוד בליגה הבכירה אולם היא הפסידה 1:0. זהו היה אות הפתיחה לאוהדי הקרוקודילים הירוקים לפתוח בהריסת האיצטדיון המקומי ורחובות העיר. החוליגנים המקומיים לא שכחו פרעות מהן ובמחזור לא משמעותי לקראת תום העונה שעברה מול יריבה גדולה שלהם, בשיקטאש, האוהדים "ירו לעצמם ברגל" למעשה והחלו במלחמה אלימה עם המשטרה בה פצעו כ- 25 שוטרים. התוצאה של אירועים אלו הייתה תשעה אוהדים עצורים והפסד טכני 3:0.

השנה האחרונה היוותה את נקודת המפנה. התאחדות הכדורגל הטורקית הבינה כי מחד גיסא, היא לא יכולה להמשיך להעניק לחוליגנים במה ומאידך גיסא, חייבים למצוא פיתרון לעונש הרדיוס ללא קהל בו השתמשה, היוצר משחקי כדורגל באצטדיוני ענק ההופכים להיות גוש בטון עם כר דשא באמצע.

נשים וילדים בלבד...

הרעיון שאושר הוא שבמידה וקהל של קבוצה כלשהי יתנהג לא כראוי אז למשחק הבית של אותה קבוצה יורשו להיכנס אך ורק נשים וילדים מתחת לגיל 12 בזמן שאך ורק שוטרות יאבטחו את המשחקים. "עונש" זה הופעל לראשונה כנגד פנרבחצ'ה כבר במחזור השלישי בו אירחה את מניסאספור עקב פריצת הקהל המקומי לשדה המשחק במסגרת משחק ידידות מול אלופת אוקראינה, שחטאר דונייצק. זאת תוך ניצול הורדת הגדרות האופייניים שהוסרו מאצטדיון שוקרו סראצ'וג'לו. המשחק אמנם הסתיים ב-1:1 אבל השוקרו סראצ'וג'לו לבש חג. לא פחות מ-42,000 נשים וילדים גדשו את האיצטדיון של הקנריות הצהובות ומילאו אותו כמעט לחלוטין.

נשים וילדים בלבד. מרגש ומקורי (רויטרס)
נשים וילדים בלבד. מרגש ומקורי (רויטרס)
 

כאות תודה לאוהדים זרקו עליהם שחקני שתי הקבוצות פרחים. "הזיכרון מיום זה יישאר עמי לעד" סיפר הקפטן והסמל של פנרבחצ'ה, אלכס. קשר מניסאספור, אומר אייסאן, הוסיף: "היה כיף גדול לשחק והאווירה הייתה פשוט נפלאה".

החמרת הענישה

בנוסף להתאחדות, הפרלמנט הטורקי הבין אף הוא כי שינוי צריך להגיע מלמעלה ושינה את כל חוק הספורט המקומי. במסגרת הצבעה אחת אישר הפרלמנט עונשים חמורים בהרבה לחוליגנים: עד שש שנות מאסר בפועל לשורפי כיסאות (מכת מדינה בטורקיה), שנתיים מאסר בגין שירים גזעניים ואף שנת מאסר על ביזה בסמוך לאצטדיונים. העונשים הללו רחוקים שנות אור מחמש השנים בלבד בהן ישב עלי אומיט דמיר בכלא על רצח ידוע ומכוון של אוהדים אנגלים חפים מפשע.

בכדי להקל על המעקב אחר חוליגנים הפרלמנט גם אישר כי קניית כרטיסים למשחקי כדורגל תתאפשר אך ורק בעזרת מספר מיוחד שתעניק המדינה לכל אוהד בכדי לתפוס מבעוד מועד חוליגנים שבניגוד לקביעת בתי המשפט המקומיים הגיעו למשחקים.

אוהדים טורקים. לא כל אחד יכול לקנות כרטיס למשחק (רויטרס)
אוהדים טורקים. לא כל אחד יכול לקנות כרטיס למשחק (רויטרס)
 

לעומת זאת בארץ הקודש, מתקשה המשטרה לגרום לכל אוהד מורשע להתייצב לפני כל משחק קבוצתו בתחנת המשטרה ובכך הטורקים פתרו למעשה את בעיית המעקב. בהנהלות מועדוני הכדורגל הטורקיות מרוצים מאוד מהשינויים ואף קראו לנשיא, עבדוללה גול, בכדי שישפיע על הפרלמנט שייקבעו שינויים מרחיקי לכת נוספים. האירוע שגרם להם לבקש להחמיר אף יותר את העונשים היה מתקפת השירים הגזעניים של קהל בשיקטאש כנגד עמנואל אבואה מגלטסראיי. למעט שירים אלו לא נרשמו מפתיחת העונה בליגה הטורקית אירועים חמורים.

 ההתאחדות הטורקית מוכיחה בשונה מהקולגות בישראל ששיתוף פעולה ישיר בין הממשל, הפרלמנט להתאחדויות הספורט יכול לשפר את מצב האלימות משמעותית.

עכשיו תורכם

כתבו לנו במייל myway@one.co.il מה הפיתרון שלכם לבעיית האלימות והמקורי ביותר יזכה פעמיים: גם הפיתרון שלו יועבר למשרד התרבות והספורט וגם הוא יזכה בזוג כרטיסים מתנה לליגת העל

צפו בקמפיין

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה