בכיכר הבימה בתל אביב נפתחה הערב (שני) התערוכה "בין הצלחה לרדיפה - כוכבי כדורגל יהודים-גרמנים בצל צלב הקרס", הכוללת את דמויות השחקנים בגודל טבעי ומוקירה את חלקם הנכבד של היהודים בהתפתחותו של ענף הכדורגל המודרני בגרמניה. התערוכה תימשך עד ה-9.5, ואותה מציגים המכון למדעי הספורט באוניברסיטה לייבניץ בהאנובר, מרכז קבנר להיסטוריה גרמנית באונברסיטה העברית ירושלים, קרן התרבות של הכדורגל הגרמני ומכון גתה תל אביב.

עם עליית הנאצים לשלטון, שחקנים ומאמנים יהודים הורחקו מאגודות הספורט שהיו חברים בהם, נאלצו לברוח וחלקם נרצחו. השמות המוכרים יותר הם: מאמן נבחרת ישראל לשעבר, עמנואל שפר ז"ל, יוליוס "יולר" הירש וברנהארד גרונפלד.

"החברה הגרמנית והנאצים, שחיו על שנאה, בסופו של דבר אנחנו יודעים מה קרה לאינטלקטואלים וסופרים", אמר ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי. "מעט מאוד יודעים מה קרה לכדורגלנים במהלך השואה, ויש לנו כאן מייצג שמזכיר לנו שהיהודים היו גם שחקני כדורגל, שיחקו בליגות ושיחקו בנבחרת גרמניה. אחד האנשים שקשורים לסיפור הזה הוא עמנואל שפר, היחידי שהביא אותנו למונדיאל, ואת ההסמכה שלו בסופו של דבר כמאמן קיבל אחרי השואה בגלגול הנוסף בגרמניה החדשה נקרא לזה ככה".

וולף אירו (נוי וינברג) (מערכת ONE)
וולף אירו (נוי וינברג)
 

נציג ההתאחדות הישראלית לכדורגל, רונן הרשקו, אמר: "החובה שלנו כעם, כספורטאים, היא לזכור את מסלול החיים הספורטיבי שנקבע מעצם היותם יהודים. כיום יש לנו מערכת יחסים מאוד מיוחדת עם ההתאחדות הגרמנית של מספר עשורים ובעשור האחרון דרך טורניר הנוער מגיעים לכאן בכל שנה הבכירים ביותר בכדורגל הגרמני, נציגי הקבוצות והנבחרת עצמה. הם מבקרים ביחד ביד ושם ומקבלים ביחד פעילויות. אותם שחקנים חוזרים אחר כך לגרמניה והם השגרירים הטובים ביותר שיש לנו".

"התערוכה מראה לנו ספורטאים יהודים גדולים וגם אנשים נורמלים בגרמניה שהפכו פתאום למנודים ונרדפים", הוסיף וולף אירו, מנהל מכון גתה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה