יוסף קלוץ היה שחקן נבחרת פולין ב-1922 ובמשחק שנערך בשטוקהולם נגד נבחרת שבדיה, בו ניצחה פולין את ניצחונה הראשון, הוא הבקיע את השער הראשון אי-פעם של הנבחרת הפולנית.

קלוץ, יליד 1900, שהתחיל את קריירת הכדורגל שלו ביוצ'נקה קרקוב, התפרסם בזכות הביצועים הטכניים המבריקים ומיומנות הבעיטה שלו. בדרך כלל הוא היה זה שבעט את בעיטות העונשין.  בשנת 1941 הוא נרצח ע"י הנאצים בוורשה.

על הישגיו של קלוץ, ושל עשרות ספורטאים יהודים מצטיינים, ניתן ללמוד מתערוכה ראשונה מסוגה, שתיפתח ביום השואה ה-28 באפריל במכון וינגייט. תערוכה המציגה תיעוד נדיר של פעילות הספורט היהודי בקרקוב שבין שתי המלחמות, במסגרתה יוצגו תמונות, קטעי עיתונות מאותה תקופה, תעודות, מסמכים ועוד.

למעלה מ-20 אגודות ספורט יהודיות היו בקרקוב, פולין. בקהילה הקטנה שמנתה בסך הכל 60,000 יהודים, התקיימה פעילות ספורטיבית ענפה, ברמה גבוהה, וכמעט בכל ענפי הספורט: כדורעף, כדור-מים, שחייה, חתירה, שייט, ספורט חורף, ספורט מוטורי, איגרוף, היאבקות, אופניים, טניס, טניס שולחן, התעמלות, אתלטיקה וכמובן כדורגל.

הספורטאים היהודים מקרקוב בלטו במישור הלאומי וייצגו את פולין בקבוצות הלאומיות ובתחרויות ארציות, וזכו לשלל הישגים. על פי הוראות השלטון הגרמנ,י מיום 23 ליולי 1940 נסגרו כל מועדוני הספורט היהודיים ורכושם נתפס והוחרם על ידי שלטונות הכיבוש. רוב הספורטאים היהודיים של קרקוב מצאו את מותם בשואה.

הספורטאים היהודים בקרקוב (ONE)
הספורטאים היהודים בקרקוב
 

את התערוכה ערכו והפיקו במוזיאון ההיסטורי של קרקוב, שם הוצגה במשך מספר חודשים בשנת 2012. יוזמת ומפיקת התערוכה היא לילי הבר, יו"ר ארגון יוצאי קרקוב בישראל.

בין אגודות הספורט יהודיות היו שתי אגודות גדולות: מכבי (הציונית) ויוצ'נקה (הבונד), אבל היו גם נוספות: החשמונאי, מלודושץ (נעורים), אדריה, אמטוזי (חובבים), בר-כוכבא, דרור, גבורה, גדעון, כוכב, הגיבור, הכדור, הכוח, יהודה, קדימה, אוריינט, הפועל, הכוח ועוד. להוראת השואה בישראל ראוי להוסיף פרק חשוב ומיוחד זה על חיי צעירים יהודיים, שאפתנים ומצטיינים בתחומי הספורט.

אירוע פתיחת התערוכה יתקיים ביום הזיכרון לשואה כ"ח בניסן תשע"ד, ה-28 לאפריל 2014 בשעה 10:00 בבוקר, ויכלול טקס התייחדות עם קהילת יהודי קרקוב שנספו בשואה. התערוכה פתוחה לקהל הרחב עד ה-10 במאי (בין השעות 08:00-17:00, ביום שישי בין השעות 08:00-13:00). מיקום התערוכה: בגשר שבין אולם הרשטריט לבין המכללה האקדמית במכון וינגייט.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה