שדרן הספורט הנודע, זוהיר בהלול, חבר לרמי ברוש, שהגה רעיון מקורי - כתיבת אנציקלופדיה מקיפה לכדורגל הישראלי. כל זאת בעקבות מחסור בחומרים לעבודה של בנו של ברוש על הפועל חיפה. גם הגיס התגייס והתוצאה היא שלושה כרכים עבי כרס שישמשו כארכיון הכדורגל הישראלי.

מפעל חיים של שבע שנים הגיע בחודשים האחרונים לסיומו ואת התוצאה יכולים לראות כל חובבי הכדורגל. "היכל הכדורגל הישראלי", אנציקלופדיה מקיפה ומושקעת בת למעלה מ-1,000 עמודים, המגוללת את סיפורו של הכדורגל הישראלי.

הכרך הראשון מתמקד בליגה, עם פירוט מלא של כל עונה, מאז שהחלו לשחק כדורגל בארץ ישראל, עוד לפני הקמת המדינה. כל עונה והפרשיות שלה, הדרמות, הטרגדיות, השינויים והמשברים. בסוף הכרך סטטיסטיקות מלאות של כובשים מצטיינים, דירוג קבוצות ופרטים נוספים שיעניינו את הקוראים.

משחקי הגביע והנבחרת מרכיבים את הכרך השני. כל משחקי הנבחרת מופיעים בפירוט מלא, בדגש על ההישגים באולימפיאדות 1968 ו-1976 וכמובן מונדיאל 1970. הכרך השלישי מתמקד בקבוצות, כל אחת ששהתה בליגה הבכירה לפחות עונה אחת וב-150 האישים הבולטים של הכדורגל הישראלי, שחקנים, מאמנים ושופטים שנקבעו לפי 14 קריטריונים מחמירים.

זוהיר בהלול ליווה הפרויקט כיועץ מקצועי. "עד כה לא היה ארכיון מסודר של הכדורגל הישראלי ובאנו לתת לזה מענה", אומר אחד מאנשי התקשורת הבולטים המלווים את הענף מקרוב. "הסתמכנו על כל הארכיונים הקיימים, כמו מעריב, ידיעות אחרונות, ארכיון ההתאחדות לכדורגל, בדקנו והצלבנו מקורות", ויחד עם יוזמי הפרויקט, רמי ברוש ויגאל ביטון, הקימו למעשה ארכיון חדש ומקיף.

זוהיר בהלול. &qout;עד כה לא היה  (עמית מצפה)
זוהיר בהלול. "עד כה לא היה ארכיון מסודר" (עמית מצפה)
 

"מאז שפנו אליי עבדנו יחד באופן אינטנסיבי שלוש שנים. כל אחד מאיתנו גר באזור אחר, אז היינו מתכנסים אחת לכמה זמן, אחרי שכל אחד מאיתנו אסף ותיעד במשך מאות ואלפי שעות". בהלול צבר חוויות רבות המהלך העבודה הארכיונית, "עבודת נמלים", כלשונו. "נפגשתי עם הדמויות שליוו אותי במשך השנים, כאלה ששמעתי עליהם וליוו אותי באופן סוריאליסטי".

אחד כזה, עליו שמע זוהיר מסיפורים וסיקורים, הוא ניסים אלמליח, "הכובש האולטימטיבי", של ביתר ת"א. "דיברנו עם המשפחה שלו והיה מאוד מרגש. עברנו על הצמתים של הכדורגל הישראלי, כמו למשל הרנסנס של נבחרת ישראל באסיה שנות ה-60 וה-70".

מקרה אחר עליו מדבר בהלול בהתרגשות הוא פגישה עם שייע פייגנבוים באולפן ערוץ 1 במונדיאל האחרון, לקראת משחק של גאנה. בהלול הזכיר לשייע שלושער של כדורגלן העבר לרשת גאנה והשניים הפליגו בזיכרונות.

שייע פייגנבוים (אלעד ירקון)
שייע פייגנבוים. גם השלושער בפנים (אלעד ירקון)
 

היוזמה היא כאמור של ברוש, איש צבא לשעבר וגיסו ביטון. "באנו מאהבה לכדורגל", אומר ברוש. הרעיון הגיע לאחר שבנו רצה להכין עבודה לבית הספר על מועדון הכדורגל של הפועל חיפה, אך גילה לצערו שאין לו מקורות להסתמך עליהם.

ברוש מספר כי העבודה זימנה לו סיפורים מרתקים ופיקנטריה עליה הוא יכול לדבר שעות ללא הפסק. למשל, שתי אליפויות שהוענקו להפועל ת"א בשנים 1936 ו-1939, שנים של מתח ביטחוני והתנגשות לא פוסקת עם ערביי הארץ, בהן הליגה לא הגיעה אל סיומה וההתאחדות לא הכריזה על זהות האלופה. להוכחת טענתו כי יש להפחית לאדומים שתי אליפויות אומר ברוש כי "בשתי העונות שהגיעו לאחר מכן (37 ו-40) הפועל החרימה את משחקי הגביע במחאה".

אוהדי הפועל ת&qout;א חוגגים (אלעד ירקון)
אוהדי הפועל ת"א. יש להפחית שתי אליפויות? (אלעד ירקון)
 

מקור השם הכח ר"ג אגב הוא מהכח וינה, קבוצה שהוקמה בתחילת המאה ה-20 על ידי יהודים, ואלה מהם שניצלו מציפורני המפלצת הנאצית עלו לישראל והקימו מועדון כדורגל בישראל. בתחילה נקרא המועדון 'הכח 09' אך בשל תבוסות רבות שספגו ובדיחות שהתלוו לשם בעקבות זאת נקראה הקבוצה 'הכח ת"א' ולאחר האיחוד עם מכבי ר"ג שונה השם שוב כמובן.

האנציקלופדיה יצאה בהוצאה עצמאית שהקימו ברוש וביטון, 'ישראגול'. המחיר, באמצעות אתר האינטרנט של ישראגול, הוא סביר בהחלט יחסית להיקף היריעה, 405 שקלים.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה