לאבי לוזון אין ניגוד עניינים כיו"ר ההתאחדות לכדורגל, כך נקבע בחוות דעת משפטית שנשלח למנכ"ל ההתאחדות, רותם קמר ועליה חתומים ד"ר אליהו וינוגרד, לשעבר, נשיא בית המשפט המחוזי ושופט בית המשפט העליון, ועורכי הדין גדעון פישר ודן שווץ המתמחה בדיני ספורט.
לאור חוות הדעת של משרד הספורט כי יו"ר ההתאחדות לכדורגל, אבי לוזון, נמצא בניגוד עניינים, בהתאחדות לכדורגל ביקשו חוות דעת שבחנה את הסוגיה הזו, ועורכי הדין וקבעו כי לוזון אינו נמצא בניגוד עניינים.
בחוות הדעת מציינים מפורשות עורכי הדין: "עמדתנו הינה, כי לא הוכח, שמר לוזון, כיו"ר ההתאחדות נמצא במצב של ניגוד עניינים אישי, בין תפקידו כיו"ר ההתאחדות לבין קבוצת מכבי פ"ת. הבסיס העובדתי בחוות דעתה של היועצת המשפטית למשרד התרבות והספורט שומט למעשה את הקרקע בדבר קיומו של ניגוד עניינים אישי, הואיל, למר לוזון אין כל יכולת להיטיב מצבן של קבוצות ספיציפיות בהתאחדות לכדורגל".
עוד מצויין בחוות הדעת של עורכי הדין וינוגרד, פישר ושווץ כי: "גם אילו ייקבע, כי אכן מתקיים ניגוד עניינים אישי, עולים בפנינו מספר נתונים אשר מקשים על קבלת טענתה של היועצת המשפטית לפיה קבלתן של המלצות דו"ח זליכה ודו"ח ועדת הרפורמה מקשה על המשך כהונתו של מר לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל בישראל בתפקידו הנוכחי: ככל שיימצא שמתקיים ניגוד עניינים, חוסר יכולתו של מר לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל להשפיע על הליך קבלת ההחלטות ביחס למכבי פ"ת וכן חוסר יכולתו להעביר לקבוצה כספים מכל סוג, שוללת את האפשרות שמתקיים חשש ממשי לניגוד עניינים וחשש זה מסוג כתיאורטי גרידא. הדברים מקבלים משנה חשיבות, נוכח הודעת ההתאחדות לכדורגל על החלטתה להקים מנהלת".
|
| אף אם המלצות דו"ח ועדת הרפורמה יאומצו, אין משמעות הדבר, כי מר לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל יימצא לא כשיר לכהן בתפקידו, כפי שנטען על ידי היועצת המשפטית של משרד התרבות והספורט | |
|
|
|
חוות הדעת בראשות השופט בדימוס וינוגרד עוד קובעת: "יתרה מכך, אף אם המלצות דו"ח ועדת הרפורמה יאומצו, אין משמעות הדבר, כי מר לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל יימצא לא כשיר לכהן בתפקידו, כפי שנטען על ידי היועצת המשפטית של משרד התרבות והספורט".
חוות הדעת בראשות השופט וינוגרד מותחת ביקורת על היועצת המשפטית של משרד הספורט. "אנו סבורים, כי הואיל והבסיס העובדתי בחוות דעתה של היועצת המשפטית למשרד התרבות והספורט התגלה כשגוי ברובו, הוא שומט את הקרקע בדבר היכולת של היועצת המשפטית להסיק ולקבוע, כי מר לוזון נמצא במצב של ניגוד עניינים אישי".
עורכי הדין מציינים: "בניגוד לנטען לחוות הדעת של היועצת המשפטית למשרד התרבות והספורט, עולה כי בהתאם למרשמי הקבוצה בהתאחדות לכדורגל, עמוס לוזון, אינו משמש בכל תפקיד רשמי בקבוצה, ואינו מורשה החתימה מטעם הקבוצה בהתאחדות לכדורגל".
|
אליהו וינוגרד. חוות דעת מנומקת |
|
|
בחוות הדעת של היועצת המשפטית של משרד הספורט, מצויינים התפקידים הרבים בהם משמש איציק לוזון אחיו של אבי במכבי פ"ת, על כך אומרים עורכי הדין: "מאחר שעסקינן בקבוצה קטנה עם מספר בעלי תפקיד מצומצם, הרי שהגיוני ואף מתבקש שאדם אחד יימלא מספר תפקידים באותה קבוצה, שכן כל תפקיד מצריך השקעה מועטה וקיומם של בעלי תפקידים רבים בקבוצה קטנה, יוביל לבזבוז כספים לריק. יתרה מכך, עצם האמור אינו מהווה ניגוד עניינים".
על על כך שייטב לוזון משמש כעוזר מאמן מכבי פ"ת נטען בחוות הדעת כי אין בכך ניגוד עניינים: "על אחת כמה וכמה לאור חוסר יכולת ההשפעה של מר לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל".
כפי שכבר צויין ב-ONE בחוות הדעת של עורכי הדין מציינים כי בניגוד לחוות הדעת של היועצת המשפטית, תמיר לוזון איננו שחקן במכבי פ"ת מזה כ-4 שנים, אורי לוזון אינו שחקן מכבי הרצליה מזה כ-4 שנים, ועידן מליחי אינו שחקן בני יהודה מזה כ-4 שנים.
|
| הואיל ולמר לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל, אין כל יכולת השפעה על תקציבים המועברים לקבוצות, כמו גם שאין לו כל יכולת להיטיב עם קבוצה כזו או אחרת בהתאחדות לכדורגל, הרי שלא יכול להיות ניגוד עניינים אישי | |
|
|
|
בחוות הדעת נמתחת ביקורת קשה על חוות הדעת של משרד הספורט: "חוות הדעת התבססה ברובה על מקורות לא מהימנים כגון: כתבות באתרי אינטרנט, תחושת בטן של אוהדים וכו'. מאחר שעסקינן במקורות לא רשמיים ולא מוכחים, ומאחר שאין ביסוס עובדתי למקורות אלה, לרבות העובדה שלא נערכה כל פניה לאימות הנתונים עם ההתאחדות לכדורגל וקבוצת מכבי פ"ת, אין זה מפתיע, כי קיימות טעויות רבות העובדתי, העומד ביסוד חוות דעת זו ואשר מהווה אינדיקציה לקיומו של ניגוד עניינים לכאורה".
"לא יכול להיות ניגוד עניינים אישי"
עוד מצויין בחוות הדעת לגבי טענה לטעויות כי: "דוגמה לטעות מתבססת על מקורות לא מהימנים ניתן לראות בהתייחסות בדו"ח משרד התרבות והספורט, לכך שמר לוזון כינס לפני אחד המשחקים המכריעים את שחקני קבוצת מכבי פ"ת לשיחת מוטיבציה. מר לוזון, כפי שמסר לנו, כלל לא ביצע את שיחת המוטיבציה הנטענת, עם שחקני קבוצת פתח תקווה".
"כאשר מתעורר חשד לניגוד עניינים, יש לבחון תחילה האם מדובר בחשש תיאורטי או בחשש ממשי. ככל שיתעורר החשד שמדובר בחשש ממשי, יש לבדוק האם חשד זה עומד במבחן שנקבע לקיומו של ניגוד עניינים. מבחן זה מתחלק לשני שלבים: שלב איסוף הנתונים ושלב גיבוש הערכה. השלב הראשון, המכונה גם "שלב האיתור", הינו שלב הכרחי בכל הליך מנהלי שאמור להסתיים בהחלטה. שלב זה אף זכה להתייחסות בספרו של יצחק זמיר כדלהלן: "שלב האיתור, שהינו השלב ההתחלתי, כרוך בהשוואה של שתי המערכות שביניהן עלול להתעורר מצב של ניגוד עניינים. לשם כך, יש לתאר באופן מפורט ומדויק, עד כמה שאפשר, את הגדרת התפקיד הציבורי ואופן מילויו בפועל מחד, ולאסוף את כל הנתונים לגבי העניין האחר שבו מעורב בעל התפקיד מאידך. ההשוואה בין שתי המערכות מאפשרת את איתור נקודות המגע הפוטנציאלית אשר עלולות לגרום לבעל התפקיד הציבורי להיות במצב, שבעת קבלת ההחלטה, יהיו לנגד עיניו יותר מאינטרס אחד".
על קיומו של ניגוד עניינים מבחינת לוזון נכתב: "הואיל ולמר לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל, אין כל יכולת השפעה על תקציבים המועברים לקבוצות, כמו גם שאין לו כל יכולת להיטיב עם קבוצה כזו או אחרת בהתאחדות לכדורגל, הרי שלא יכול להיות ניגוד עניינים אישי. יתר על כן, טענות ניגוד העניינים בקשר עם מינויי של גיא לוזון נדחית בעניינינו שכן ניתן ללמוד מפסק דינו של בית המשפט, כי לא היה פסול במינוי האמור".
|
אבי לוזון. "אין ניגוד עניינים" (משה חרמון) |
|
|
"הואיל וחוות הדעת של היועצת המשפטית למשרד התרבות והספורט התבססה ברובה על עובדות לא מהימנות ביחס להיותם של בני משפחתו של יו"ר ההתאחדות לכדורגל בעלי תפקידים במכבי פ"ת, והואיל ובעלי התפקיד היחידים בקבוצה כאמור מקרב משפחתו אינם מכהנים בתפקידים שבמסגרתם יש למר לוזון כיו"ר ההתאחדות לכדורגל יכולת השפעה כספית או אחרת, לא יכולה להיות מחלוקת, כי לא מתקיים בענייניו ניגוד עניינים אישי".
על אהדתו של אבי לוזון לקבוצת מכבי פ"ת, מציינים עורכי הדין, וינוגרד, פישר ושווץ: "יצוין, כי אהדה של יו"ר ההתאחדות לכדורגל כלפי קבוצת כדורגל הינה דבר שבשגרה, והיא נגזרת מאופי התפקיד. יתר על כן, התעניינות ואהדה מצופות ממי שעומד בראש התאחדות לכדורגל, שהרי לא מתקבל על הדעת שאדם שעולם הספורט ככלל, והכדורגל בפרט, נעדר מעיניו, יכהן בתפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל". בחוות הדעת מובאות דוגמאות מהעולם על כך שיו"ר של התאחדויות כמו הולנד, פורטוגל, שווייץ היו לפני כן קשורים לקבוצות.
עורכי הדין אף ממליצים להתאחדות לכדורגל, שאם משרד הספורט בעקבות חוות הדעת לא יחזור בו מקביעתו "לפיה מר לוזון מצוי בניגוד עניינים אישי, ומהחלטתו, באמצעות המועצה להימורים בספורט, לבטל את הסכם החסות עם ההתאחדות לכדורגל, לשיטתנו, על ההתאחדות לכדורגל לשקול נקיטת ההליכים כנגד משרד התרבות והספורט ו/או מועצת ההימורים", אז עליהם לפנות לבית המשפט באשר לפגיעה באינטרס ההסתמכות רב השנים של ההתאחדות לכדורגל, בחסות מועצת ההימורים, כאשר יש לקחת בחשבון, גם פגיעה באינטרס ההסתמכות של צדדים שלישיים לרבות, ציבור האוהדים, ספונסרים, בעלי קבוצות. פנייה לבית המשפט המוסמך בטענה לאפליה ולקיפוח של ההתאחדות ביחס לאיגודי הספורט הענפי ספורט אחרים. כמו כן ממלצים עורכי הדין פנייה לבית המשפט בגין תביעות כספיות שעילותיהן מתחום דיני החוזים והנזיקין, תביעה נגזרת בהתאם לחוק החברות.
משרד הספורט בתגובה: "יש חלון הזדמנויות לביצוע שינוי היסטורי"
בתגובה לדו"ח וינוגרד נמסר ממשרד הספורט כי: "יש כאן חלון הזדמנויות היסטורי לביצוע שינוי חשוב בכדורגל הישראלי. האוהדים, בעלי הקבוצות וכל מי שהכדורגל יקר ללבו משוועים לכדורגל שנקי מתופעות שליליות וליו"ר התאחדות שאינו נמצא בניגוד עניינים ושאין לו זיקה לאחת הקבוצות. בדיוק כפי שקבעו שתי ועדות ציבוריות, האחת שמונתה על ידי ההתאחדות עצמה והשנייה שמונתה על ידי שרת הספורט. חוות הדעת של היועצת המשפטית של משרד הספורט מדברת בעד עצמה. אוהדי הכדורגל ובעלי הקבוצות בישראל לא באמת זקוקים לחוות דעת משפטית כדי לדעת שישנו ניגוד עניינים בעייתי מאוד בשעה עמוס לוזון משמש כנשיא מכבי פ"ת והספונסר הראשי שלה והוא ולא אחר זה שמייצג את הקבוצה במנהלת ליגת העל באופן קבוע. שרת הספורט מתחייבת להמשיך לעמוד לצד ראשי הקבוצות והאוהדים באתגר של שינוי פני הענף".