כשמביטים אחורה על קמפיין היורו של נבחרת ספרד בדרך אל הגמר, שמים לב קודם כל להתקפה שלה. שחקנים צעירים ומלהיבים כמו לאמין ימאל, ניקו וויליאמס ודני אולמו שמספקים את הסחורה, רוקדים על הדשא ומהפנטים את הקהל. הספרדים הבקיעו עד כה 13 שערים, יותר מכל נבחרת אחרת, כשהבאה אחריה היא המארחת גרמניה שהבקיעה 11 שערים, שמתוכם 5 היו במשחק הפתיחה.

היכולת האדירה בצד ההתקפי של המגרש גורמת לאנשים לשכוח כמה מרשימה היכולת ההגנתית של 'לה רוחה', שהיא היחידה שלא ספגה שער לאורך כל שלב הבתים בבית שנחשב ל"בית המוות", ובהמשך ספגה שלושה שערים בלבד כשבדרך פגשה את גרמניה וצרפת החזקות.

כשההתקפה בשיאה וההגנה יציבה בצורה מפתיעה, יש אחד עם תלתלים שמחבר בין השתיים. הוא לא מחוליית הקישור, הוא לא נוצץ, יש שיגידו אפילו מושמץ, ואת האמת שהוא בכלל לא היה "אמור" להיות שם. קוראים לו מארק קוקורייה.

קוקורייה, בכלל לא היה אמור להיות בהרכב ספרד (רויטרס)קוקורייה, בכלל לא היה אמור להיות בהרכב ספרד (רויטרס)

מעוד פספוס של 'לה מאסיה' לפרמייר ליג

קוקורייה הוא עוד סיפור על ילד שגדל במחלקת הנוער המפוארת של ברצלונה, 'לה מאסיה', ועוד מקרה בו חוסר האמון בגיל צעיר גרם לו לעזוב. המגן השמאלי בן ה-25 נחשב כנער לאחד הכישרונות הגדולים במחלקה, כאשר שיחק גם כמגן שמאלי וגם כשחקן כנף. בגלל אופי המשחק ההתקפי שלו רבים חשבו שהוא בכלל צריך להיות שחקן התקפה, אך לבסוף האיזון נמצא והוא תופקד כמגן שמצטיין בהתקפה ובמיוחד במערך של חמישה בהגנה.

ב-2018, כאשר המגן קלט שלא בונים עליו לקבוצת הבוגרים של ברצלונה, הוא הושאל לאייבר מהליגה הספרדית הראשונה עם סעיף רכישה של 5 מיליון אירו. בגיל 19 בלבד, קוקורייה סיפק עונה מצוינת בה רשם 33 הופעות ובעיקר צבר המון ניסיון וחשיפה ב'לה ליגה'. הקבוצה הבאסקית מיהרה לשלם את סעיף הרכישה, אך הקטלונים מימשו את סעיף הרכישה חזרה והמגן שב לאדומים-כחולים. ברצלונה לא למדה מטעויות, וכבר באותו הקיץ השאילה את המגן שקיבל חשיפה רבה בספרד לחטאפה, לה היה סעיף רכישה של 10 מיליון אירו, אך הפעם ללא סעיף רכישה בחזרה.

משם הצמיחה המטאורית החלה באמת. המגן המתולתל הרשים מאוד בעונת הבכורה בקבוצה הצנועה ממדריד, שרכשה אותו עבור סכום של כ-10 מיליון אירו וסיימה רשמית את הפרק שלו בברצלונה. לאחר עונה נוספת שבה רשם 40 הופעות, התאים בצורה מושלמת לסגנון המשחק ההתקפי של הקבוצה והפך לאחד המגנים השמאליים הטובים בספרד, הוא ביצע את קפיצת המדרגה הגדולה כאשר נרכש על ידי ברייטון מהפרמייר ליג, אותה אימן גרהאם פוטר.

קפיצת המדרגה המשמעותית הגיעה בברייטון תחת פוטר (רויטרס)קפיצת המדרגה המשמעותית הגיעה בברייטון תחת פוטר (רויטרס)

המאמן התלהב מאוד מהרכש ואמר: "רצינו מאוד להביא את מארק למועדון, הוא שחקן ורסטילי ויוסיף לנו המון אפשרויות", והוא אכן צדק. המגן היה החתיכה המדויקת בפאזל כאשר שיחק גם כבלם בצד שמאל וגם כמגן שמאלי במערך של חמישה בהגנה, בדרך לעונה מצוינת שבה "השחפים" סיימו במקום ה-9.

תואר "המגן היקר בהיסטוריה" השפיע?

העונה המעולה בברייטון עשתה את שלה. בחלון ההעברות לקראת עונת 2022/23, נפתח "קרב" בין מנצ'סטר סיטי לצ'לסי על מארק קוקורייה. פפ גווארדיולה והסיטיזנס היו מעוניינים מאוד במגן הספרדי ואף הגישו הצעה רשמית על סך 40 מיליון אירו, אבל השחפים לא היו מוכנים לרדת מ-50 מיליון אירו, דבר שהוריד אותם מהעסקה בטענה שהוא לא שווה מחיר כזה. לעומת זאת, לצ'לסי תג המחיר לא הפריע, היא שילמה עליו לבסוף 63 מיליון פאונד, איחדה אותו עם גרהאם פוטר שהגיע לקבוצה גם הוא, והפכה אותו למגן היקר בהיסטוריה.

כמו רבים וטובים לפניו, כנראה שתג המחיר האסטרונומי השפיע גם על קוקורייה. הוא הגיע לבלוז שנרכשו שלושה חודשים לפני כן על ידי המיליארדר טוד בוהלי. הוא השקיע סכומים בלתי נתפסים על רכישת על שחקנים במקום על ניהול נכון ומבוקר, והקבוצה נראתה בהתאם. הרבה שחקנים על אותן העמדות, חוסר איזון והתאמה, לחץ ובעיקר בלגן גדול שהוביל לפיטורים של גרהאם פוטר לאחר כחצי שנה בלבד.

מארק קוקורייה מאוכזב, תג המחיר השפיע עליו? (רויטרס)מארק קוקורייה מאוכזב, תג המחיר השפיע עליו? (רויטרס)

כל זה כמובן לא עזר למגן הספרדי, שהפך כבר במהלך העונה הראשונה מהמגן היקר בהיסטוריה למושא ללעג בקרב אוהדי צ'לסי ואוהדי הכדורגל בכלל, ולא רק בגלל התספורת. הוא שיחק לא טוב בלשון המעטה, הרבה להיפצע ואיבד את מקומו בהרכב לבן צ'ילוול ובעונה השנייה אף ללוי קולוויל הצעיר. בשיא השפל, האוהדים אף שרקו לו בוז בתבוסה לבורוסיה דורטמונד בליגת האלופות וטענו ש"אין לו מה לחפש על המגרש, הוא לא יודע לעשות הגנה".

בשתי העונות בלונדון הוא פתח ב-41 משחקים בלבד, כאשר רק לקראת סיום העונה החולפת, לאחר שהשתקם מפציעה ורכש את אמונו של מאמנו מאוריסיו פוצ'טינו, הוא הצליח להיכנס לקצב והראה יכולת משופרת במהלך הריצה המרשימה של צ'לסי שהובילה לבסוף להשגת הכרטיס לאירופה.

ותודה לדה לה פואנטה

ב-2021 התקיימה אולימפיאדת טוקיו והמאמן של הנבחרת הספרדית היה לואיס דה לה פואנטה, שהוביל אותה למדליית כסף מכובדת. בנבחרת הזו נכללו שבעה שחקנים שזומנו גם לסגל לקראת היורו הנוכחי – אונאי סימון, דני אולמו, מיקל מרינו, מיקל אויארסאבל, מרטין זובימנדי, פדרי וכמובן מארק קוקורייה. דה לה פואנטה מעולם לא הכחיש את העובדה שהוא מאמין בלזמן את השחקנים שאיתם עבד פעם, "אני מכיר אותם טוב מאוד ויודע מה הפוטנציאל שלהם. אני בוחר שחקנים כדי לשחק בצורה מסוימת", אמר לאחר פרסום הסגל.

שחקני נבחרת ספרד (רויטרס)שחקני נבחרת ספרד (רויטרס)

אז כנראה שהשיפור לקראת סיום העונה בצ'לסי תרם וגם הפציעות של אלחנדרו באלדה וחוסה גאיה לא הזיקו, אבל אף אחד לא חשב שהמגן של הבלוז יהיה ב-11 של 'לה רוחה', הרי מתחרה איתו על המקום בהרכב לא אחר מאלכס גרימאלדו, המגן הלוהט ואחד השחקנים המשמעותיים של באייר לברקוזן, אלופת גרמניה שרק לפני רגע סיימה עונה היסטורית.

את דה לה פואנטה זה לא הרשים, הוא מכיר את קוקורייה. בנוסף לזאת, הוא מאמין גדול בשחקנים עם אופי שתורמים לחדר ההלבשה, והמגן המתולתל ללא ספק אחד מהעוגנים של חדר ההלבשה בנבחרת ספרד. ואכן, קוקורייה פתח בהרכב והרשים במשחק הראשון שבו ספרד הביסה 0:3 קרואטיה, בדרך למקום של קבע ב-11 לאורך כל הטורניר. מה שנקרא, בינגו.

דה לה פואנטה, קוקורייה חייב לו הרבה (רויטרס)דה לה פואנטה, קוקורייה חייב לו הרבה (רויטרס)

יד זהב בדרך לגביע הכסוף?

אחד האירועים הזכורים ביותר מיורו 2024 ככל הנראה היה נגיעת היד של מארק קוקורייה מול נבחרת גרמניה. במהלך ההארכה ברבע הגמר, בדקה ה-105, ג'מאל מוסיאלה בעט כדור שהלך לכיוון השער ופגע בבירור בידו של המגן הספרדי, אך השופט אנתוני טיילור החליט שלא להעניק למנשאפט פנדל. בהמשך כמו שאתם כבר יודעים, הספרדים הבקיעו בדקה ה-119 והמארחת סיימה את דרכה בטורניר.

האוהדים הגרמנים כנראה היו משוכנעים שהם יעברו את ספרד, מכיוון שהמונים רכשו כרטיסים לחצי הגמר בשאיפה לראות את הנבחרת שלהם. לצערם, הם היו צריכים לראות את קוקורייה. הם לא ריחמו עליו, בכל נגיעה שלו בכדור הם שרקו לו בוז וניסו להפריע לו לשחק. אבל הוא, כמו שהספקתם להבין, לא נותן לכל דבר לשבור אותו. הוא רגיל לשריקות בוז מצ'לסי וגם נגד צרפת זה לא הפריע לו לספק משחק מעולה בדרך לגמר הגדול.

היורו הזה הוא ככל הנראה "טורניר התקומה" של קוקורייה, שכבר עכשיו מדווחים שנמצא חזק בתוכניות של הבלוז לעונה הבאה, אחרי שכבר היו דיבורים רבים על עזיבה אפשרית. אולי החלטת השופט לא לשרוק לפנדל לא הייתה מקרית והמזל באמת הולך עם הטובים. אין ספק שקוקורייה הוא המגן השמאלי הטוב בטורניר, בנבחרת הטובה בטורניר. עוד משחק מרשים אחד מול סוללת הכוכבים של אנגליה ב-22:00, והוא יחרוט את שמו ואת תלתליו בספרי ההיסטוריה.

מארק קוקורייה בפועלה, טורניר התקומה? (רויטרס)מארק קוקורייה בפועלה, טורניר התקומה? (רויטרס)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה