“תראו קבוצת נוער מחוזקת של פ”ת מול סוללת כוכבים פלוס זרים יוצאים מן הכלל”, כך אמר המאמן גיא לוזון לקראת גמר גביע המדינה שייערך הערב (שני) ב-20:45 באצטדיון בלומפילד. בין אם לוזון מנסה “להרדים” את הפועל באר שבע הפייבוריטית ובין אם הוא צודק, אחד מה”שפנים” שינסה לשלוף מהכובע הוא ארד בר.

לוזון כבר הצליח להפתיע בעבר ובעונה הנוכחית נתן את המושכות לחבורה צעירה במיוחד לאורך כל הדרך עד לעליית ליגה אחרי שנה בלבד. מי שעוקב אחרי המלאבסים יכול לראות כי אחד הברגים המשמעותיים שעומדים לרשותו של המאמן הוא בר (20), תוצרת מחלקת הנוער של מכבי פ”ת. הוא הגיע למלאבסים בגיל 15 ממכבי תל אביב וההתחלה לא הייתה פשוטה. כל מעבר בין הנוער לבוגרים נחשב קשה ודורש הסתגלות, אבל בפתח תקווה לא חששו וידעו כי היהלום החדש עתיד לנצנץ באצטדיון המושבה.

ארד בר מרחיק. מספר 11 של לוזון (חגי מיכאלי)ארד בר מרחיק. מספר 11 של לוזון (חגי מיכאלי)

כאבי גדילה

ארד בר גדל ומתגורר בתל אביב, בנם הבכור של הראל וגלית, ואח של כרמל בת ה-16 ושל תמיר בן ה-10. הוא התחיל לשחק כדורגל מגיל שלוש אך נכנס למסגרת מסודרת בגיל 9 בילדים של מכבי תל אביב צפון. בגיל 14 הקריירה המבטיחה נראתה בסכנה כשארד הצעיר החל לסבול מכאבים לא מוסברים שהקשו עליו לרוץ ולנוע באופן רגיל. המשפחה ובעיקר האב, הראל, שמלווה את בנו בכל שלב ושלב בקריירה, לקחו אותו ללא מעט רופאים מומחים כדי לבצע בדיקות שונות ולאתר את מקור הבעיה. אחרי תקופה לא פשוטה, נפשית ופיזית, בה לא שיחק כדורגל במשך כ-10 חודשים, הצליחו להבין כי הוא סבל מכאבי גדילה וצמח באותה שנה בערך 10 ס"מ שהקשו עליו בפעילות הפיזית ובהתנהלות יומיומיות.

באותם ימים הוחלט במכבי תל אביב להקים אקדמיה לכדורגל בראשותו של ניר לוין שהיה אז אמון על מחלקת הנוער במועדון. כחלק מאותה החלטה החלה מכבי בשיתוף פעולה עם בית הספר מקווה ישראל ודרשה מהשחקנים הצעירים לעבור ללמוד שם על מנת ליצור תנאי פנימייה במודל של אקדמיות באירופה.

ארד בר חוגג. יודע להבקיע (חגי מיכאלי)ארד בר חוגג. יודע להבקיע (חגי מיכאלי)

למרות שבאותה שנה בה לא שיחק בשל כאבי הגדילה, בר נקרא לאיחוד של מכבי צפון ומכבי דרום, אך משפחתו וארד בפרט לא התלהבו לעשות את המעבר המדובר בעיקר בשל הלימודים של השחקן וכן החברים מבית הספר אותם לא רצה לעזוב. בעקבות החובה בהחלפת בית ספר, הצהובים אפשרו למי שרצה לעזוב והצדדים החליטו על פרידה. לימים מספרים מקורביו של בר כי הייתה זו ההחלטה הטובה ביותר שקיבלו. לא בגלל העזיבה של מכבי ת”א – אלא כיוון שארד סיים את לימודיו עם תעודת בגרות מלאה שכוללת חמש יחידות מתמטיקה וחמש יחידות אנגלית.

אגב, העזיבה לא נגמרה בטונים צורמים, שכן האח הצעיר של המשפחה, תמיר, מתאמן בימים אלה במכבי צפון, ממש באותו המסלול של אחיו ואפילו עם אותו המאמן שקיבל את ארד בילדים, אסף פרופטה. עם זאת, מבחינת ארד מפגש עם הצהובים עצמם או עם קבוצת הבת שלהם, בית"ר תל אביב/בת ים, בה משחקים שחקנים שגדלו עמו כמו האחים תמיר ועמית גלזר, מעורר בארד תחושה של “דרבי פרטי”. לאחר הפרידה התלבט השחקן האם לעבור להפועל תל אביב שגיששה או לעבור למכבי פתח תקווה, אך ההחלטה התקבלה במהירות מיד אחרי שיחה עם מנהל מחלקת הנוער של המועדון, אופיר לוזון, ומאז מספרים שבר "לא הסתכל לאחור".

ווהאחים גלזר. כמו דרבי (אורן בן חקון)ווהאחים גלזר. כמו דרבי (אורן בן חקון)

“נתתי לו להבין שמכבי ת”א שכחו אותו”

״הסיפור מתחיל לפני הרבה מאוד שנים כשארד עוד היה ילד קטן, בן 10-11", נזכר אופיר לוזון בשיחה עם ONE, "בזמנו הייתי הסקאוט של מחלקת הנוער של מכבי פתח תקווה והכרתי אותו כשהיה במכבי תל אביב. הוא היה ילד עם יכולות מיוחדות, היה ממש יהלום. מכורח התחרות הספורטיבית שיש לנו עם מכבי תל אביב על כל ילדי האזור, מן הסתם כמו שמכבי תל אביב מכירה אותנו היטב ככה גם אנחנו מכירים אותם היטב וידענו במשך שנים שהוא שחקן איכותי ומוכשר. תמיד עקבנו אחריו, ובמסגרת אותם מעקבים עם השנים נוכחתי לדעת שפתאום תקופה ארד לא משחק. אחרי שחקרתי לעומק הבנתי שהייתה לו בעיית גדילה, שנה שלמה שהוא לא שיחק בה כדורגל. ידעתי שזו ההזדמנות שלי מהיכרותי עם ענף הנוער ומחלקות הנוער בפרט, זו ההזדמנות ששחקן כדורגל לא משחק שנה שלמה אז לפעמים המועדון שלו שוכח אותו ומתארגן בלעדיו. ידעתי להיכנס לוואקום הזה ופניתי לאבא, הראל, שמהשיחה הראשונה שלנו היה לנו חיבור מאוד מיוחד. כבר בסוף הפגישה הראשונה ידעתי שהילד הזה יעבור למכבי פתח תקווה. נתתי לו להבין שמה שמכבי תל אביב עשו, שפשוט שכחו אותו, אני לא אעשה ואני אהיה זה שירים אותו בחזרה מתוך אמונה ביכולות שלו, ידעתי מה הילד שווה. השיחה שלי עם האבא, החיבור הטוב וההוגנות שהייתה לנו לאורך כל הדרך הובילה אותנו למקום שאנחנו נמצאים בו היום".

השחקן המבטיח גדל והתפתח במועדון שידוע כחממת צעירים המייצאת לא מעט כישרונות לכדורגל הישראלי וגם לרחבי העולם – ע”ע מנור סולומון. בר הפך לאחד השמות המדוברים במועדון וסומן כמי שהולך לכבוש גם את קבוצת הבוגרים. בעונת האליפות של קבוצת הנוער ב-2018/19, שהייתה גם שנתו האחרונה כשחקן נוער, כבש 11 שערים בכל המסגרות. עם ירידת הקבוצה הבוגרת לליגה הלאומית ברור היה במועדון כי ארד יהיה אחד מאותם השחקנים שיעשו את קפיצת המדרגה לבוגרים אלא שאז החליט המאמן גיא לוזון להפתיע את כולם והסיט את הכובש המצטיין של מחלקת הנוער לעמדה אחורית יותר, קשר 50/50 במרכז המגרש.

גיא לוזון. הפך את בר לקשר 50:50 (אורן בן חקון)גיא לוזון. הפך את בר לקשר 50:50 (אורן בן חקון)

בהתחלה ארד התקשה להתנהל בתפקידו החדש ועל כן גם פחתו דקות המשחק שקיבל בליגה הלאומית. הייתה זו תקופה קשה עבורו אך השחקן סירב להרים ידיים והחל לעשות אימונים נוספים על מנת להתחזק. בנוסף החל לעבוד עם אנליסט עמו למד את הבסיס של התפקיד המצופה ממנו. בנוסף, לארד יש מחברת בה הוא מסכם כל משחק ומשחק אחרי שהוא צופה בו ומנתח אותו לגורמים. במחברת אפשר למצוא חישובי זמנים של מתי לבוא לכדור, מתי להישאר גבוה, מה העוצמה המדויקת שצריך לפגוש כדור כדי לבעוט ממרחק ובאיזה מרחק ואיך להיות מעורב יותר במשחק הקבוצתי. השיפור העצמי עליו עבד הפך את ארד לשחקן "באנקר" בהרכב של לוזון, כשסביבו שחקנים יכולים להתחלף בעוד הוא נותר "על הלוח".

בר נחשב לשחקן ברמה טכנית גבוהה עם ראיית משחק יוצאת מן הכלל, אבל מי שמכיר אותו מעיד בעיקר על האופי שתורם לא מעט למשחק עצמו, "הוא מאוד חכם", הוסיף מנהל מחלקת הנוער לוזון. "גם מאוד אינטליגנט, מאוד מחויב, שחקן שהוא סוג של רוצח שקט. למי שלא מכיר אותו בהתחלה הוא ייראה קצת אדיש אבל הוא כל כך חד ופשוט בשקט שלו שזה הקסם. הוא צריך לדעת להשתמש יותר ברגל הפחות טובה שלו, צריך יותר להעז ברמה של לתקוף ולא להיות מקובע מאחורה. ארד שיחק במחלקת נוער את כל תפקידי ההתקפה, חלוץ, כנף, מתחת לחלוץ, למעשה רק בבוגרים גיא החליט שהוא משנה לו את התפקיד. אני חושב שבגלל היכולות הכל כך מגוונות שלו וכמובן השכל שיש לו, הוא יכול לבצע כמעט כל תפקיד על המגרש בצורה נהדרת וכל מאמן ירצה שחקן מאוד מגוון. אני ברמה האישית אוהב את היכולת שלו מול השער אז לדעתי הוא יכול בשקט לשחק גם בתפקיד יותר קדמי אבל כרגע השינוי תפקיד מתברר כנכון, גיא עשה פה איזשהו מהלך שנראה טוב עד עכשיו״.

בקרוב בגרמניה?

אז מה צופן העתיד? בשיחות פנימיות יו"ר המועדון, אבי לוזון, כבר סימן את הליגה הגרמנית כמקום האידאלי עבור ארד שחולם להגיע לשם ואף מכוון להגשים את החלום הגדול ולשחק בפרמייר ליג.

אבי לוזון. מגדלים כוכבים (רדאד ג'בארה)אבי לוזון. מגדלים כוכבים (רדאד ג'בארה)

במכבי פ”ת וגם בסביבתו בטוחים שעדיף לו לא לעבור בדרך בקבוצה גדולה בישראל שיכולה להיות "מלכודת דבש" עבורו אחרי שכבר נדחתה הצעה ממכבי חיפה העונה. אם הכל יילך על פי התוכנית, לארד בר ישנו חוזה לעוד עונה בפתח תקווה עם אופציה להחתימו לשנתיים מה שכנראה יקרה בטרם יפרוש כנפיים אל הקריירה המפוארת שצופים לו.

"אין לי ספק שהיכולות שלו לא רק על המגרש אלא גם מחוצה לו, היכולת המנטלית, השקט הנפשי והצניעות אלה מקומות שיביאו אותו הכי רחוק שאפשר", העיד לסיום אופיר לוזון, "הוא עוף מוזר – לחיוב. הצניעות והעבודה הקשה בעידן של היום, זה לא טריוויאלי למצוא ילדים כאלה וזה שלו וזה הכוח שלו גם״. לפני החלומות על אירופה, בר יכול לזכות בגיל 20 בתואר ראשון בבוגרים – גביע המדינה. לשם כך יצטרך להיאבק בקישור של יוסי אבוקסיס, אולי בדרך להפתעה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה