השבוע, לאחר הזכייה באליפות, הודיעה מילאן כי זלאטן איברהימוביץ’ יעבור ניתוח בברך. איזה ניתוח? בעקבות מה? בוא ננסה להבין. עד אפריל 2017, שם קרע את הרצועה הצולבת, החמיץ זלאטן רק 31 משחקים ב-10 שנים של כדורגל מקצועי – שזה פחות או יותר כמות המשחקים שמחמיץ שחקן ממוצא בשנתיים-שלוש.

אז מה ידוע לנו? ההודעה ממילאן היא שזלאטן "יעבור ניתוח שמתוכנן בעקבות חוסר יציבות ונזק הנגרם בניתוח הקודם לשחזור הרצועה הצולבת ולא צפוי שהוא יחזור עד סוף השנה". בוא נפרק את ההודעה: "ניתוח מתוכנן" - העובדה שהניתוח היה מתוכנן מראש ולא דחוף אומרת לנו כי זה לא היה בעקבות תנועה טראומטית או מקרה יחיד, אלא משהו שמלווה את השחקן תקופה והם חיכו לסוף העונה - סימן ש"ניתן לחיות" עם הפציעה. עובדה שזלאטן שיחק בקביעות במילאן.
 
"חוסר יציבות ונזק" - כדי להבין את המשפט הזה אנו צריכים להבין את תפקיד הרצועה הצולבת הקדמית. בברך ישנן ארבע רצועות מייצבות, כאשר כל אחת מייצבת את מפרק הברך מכיוון שונה והרצועה הצולבת הקדמית (ACL) מחברת את עצם השוק לעצם הירך ומונעת "בריחה" קדמית של עצם השוק. הרצועה עשויה להיפגע כתוצאה מחבלה סיבובית של הירך על פני השוק עם קריסה של הברך פנימה או החוצה.

בגיל 40! רק זלאטן יכול לחגוג אליפות ככה

אז בעצם הרצועה הצולבת אחראית ליציבות הברך במישור הקידמי. כל פגיעה שלה עשוי לגרום לחוסר יציבות של הברך. זלאטן עבר ניתוח לשיחזור הרצועה הצולבת באפריל 2017 כאשר שיחק במנצ'סטר יונייטד וכנראה שלאחר חמש שנים, משהו השתבש. ה"נזק" זה החלק המורכב. בעצם מה שבמילאן אומרים פה הוא שחוץ מהפגיעה ברצועה הצולבת, יש פגיעה משנית בברך.

לרוב, כשמדברים על פגיעה משנית, זה פגיעה במניסקוסים (רקמה סחוסית המפרידה בין הברך לירך) או סחוס הירך, העוטף את החלק המפרקי של עצם הירך. אחד משני המבנים האלו נפגע בעקבות חוסר היציבות של הברך. הסחוסים והמניסקוסים בנויים ומיועדים לספוג זעזועים במישור אנכי וכאשר הברך אינה יציבה, זה יוצר כוחות גזירה, העלולים לגרום לקרעים ופגיעות.

ואכן כך עם זלאטן, שבניתוח עבר תיקון של מניסקוס קרוע ואולי גם טיפול בסחוס הברך. בהודעות הקבוצה גם מצוין כי השבדי עבר חיזוק לטראלי (צד חיצוני של הברך). פרוצודורה זאת נקראת "לאמיר". בה לוקחים חתיכה מרקמה בצד החיצוני של הירך הנקראת ITB, אותה מחברים מחדש כדי לייצב עוד יותר את הברך. מעין מנגנון הגנה וחיזוק לצולבת. 

עד הפציעה ב-2017 בקושי החמיץ משחקים. זלאטן איברהימוביץ' (רויטרס)עד הפציעה ב-2017 בקושי החמיץ משחקים. זלאטן איברהימוביץ' (רויטרס)

בנוסף, בהודעת הקבוצה נאמר שהניתוח יבוצע על ידי ד"ר ברטנרד סונרי-קוטה, מומחה צרפתי לשחזור רצועה צולבת. אז אנחנו יודעים איזה ניתוח זלאטן עבר. אבל מה זה אומר על ההמשך? השיקום שלאחר ניתוח שכזה הוא בין שבעה לעשרה חודשים. כלומר, לא נראה את זלאטן במגרשים בשנת 2022. אם וכאשר יחזור, הוא יהיה כבר בן 41. לא פשוט.

את השיקום ניתן לחלק לשלושה שלבים. בשלב הראשון, כחודש וחצי, מטפלים בנפיחות, כאבים ובטווחי התנועה. בשלב השני, חודש וחצי עד חמישה חודשים, עובדים על חיזוק ותרגול תפקודי, ובשלב השלישי, חמישה חודשים עד חזרה מלאה, מתרגלים את הפונקציה האמיתית, תרגול תנועות וחיזוקים ספציפיים לכדורגל.

אז כאמור, עד הפגיעה בצולבת ב-2017 זלאטן החמיץ רק 31 משחקים, נתון מדהים בפנים עצמו. ומאז 2017? 100 משחקים. כלומר בחמש השנים האחרונות החמיץ החלוץ פי שלושה משחקים משהחמיץ ב-10 השנים שלפני! הגורם העיקרי הוא כאמור הפציעה בצולבת והניתוח, אך גם הגיל הוא פקטור משמעותי.

הגיל מהווה פקטור. זלאטן (רויטרס)הגיל מהווה פקטור. זלאטן (רויטרס)

תהליך ההזדקנות מביא איתו תופעות הגורמות לעליית הסיכון לפציעות כמו: ירידה ביכולת האלסטית של גידים ורצועות, ירידה בתפוקת הלב, האטה ביכולת בניית שריר, "התנוונת" מערכת העצבים הגורמת להאטה בזמן תגובה, ירידה בנפח ריאות ועוד.

אז האם זלאטן יפרוש?

מחקר שנערך בקרב ספורטאים מקצוענים הראה כי 22% אחוז מהספורטאים פורשים בגלל פציעה ומתוכם 25% בגלל פציעת ברך. אך לזלאטן יש סט של תכונות, ערכים ומוסר עבודה מעט שונים. כל חייו הוא משחק כדי להוכיח משהו, גם לעצמו. אבל בעיקר למבקרים. למרות שעבר הרבה מכשולים בחייו, השבדי הענק הגיע לגדול מכולם. חזרה למגרש בגיל מבוגר ועם פציעה (וניתוח) מהקשים בספורט.

הערכה שלי: יעבוד קשה אך לא יצליח לחזור לליגות הבכירות, אולי רק כסוג של קמע. עונת פרישה במאלמו?

בכך מקרה, לא הייתי ממהר לקבור את איברה: "רק אני מחליט על העתיד שלי. אני מחליט מה לעשות. לא אף אחד אחר", -ז. איברהימוביץ'.

הכותב הוא יונתן (יוני) קריא, פיזיותרפיסט ספורט המתמחה בשיקום לאחר ניתוחים ופציעות.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה