הקמת היורוליג במתכונתו הנוכחית ראתה את באסקוניה במלוא הדרה. בשנים הראשונות היא הגיעה לפיינל פור של התחרות הבכירה באירופה, רק ש-24 שנים אל תוך הליגה שנחשבת לשנייה בטיבה בעולם ואפילו ההופעות של הקבוצה הבאסקית בפלייאוף היורוליג משום מה מרגישות כלא יותר מזיכרון עמום.

ההופעות בפיינל פור היורוליג כללו גם את דושקו איבאנוביץ', נצר לשושלת ספליט הגדולה על הקווים של באסקוניה. כזכור, הוא שוב חזר לקווים של הקבוצה ממחוז גאסטייז העונה. הערב (חמישי, 21:30), היא מחכה למכבי תל אביב.

העבר זוהר

העבר של הקבוצה הבאסקית היה זוהר, כאשר הג'יאם היה אלפרדו סלזאר שמונה על ידי נשיא הקבוצה חוזה אנטוניו קרחטה. סלזאר היה נוסע לארגנטינה בין היתר והוא אחראי גם על לא מעט שמות שחתמו בסופו של דבר בקבוצה בה עברו כישרונות עצומים. כדי לסבר את האוזן, בין השמות שלבשו את הגופייה של באסקוניה שהייתה ידועה גם בתור טאו סרמיקה (תזכרו לרגע את השם) – טיאגו ספליטר, לואיס סקולה, דיוויד אנדרסן, מירזה טלטוביץ', פבריציו אוברטו, ארווידאס מצ'יאוסקס חוזה קלדרון, איגור רקוצ'ביץ' אנדראס נוציוני ועוד עברו בעידן שכלל את אחד הספונסרים היותר זכורים של הקבוצה הבאסקית, והמשכורות היו בהתאם.

השנים הראשונות של העשור השני במילניום הנוכחי, כמו גם תקופת המעבר בין שני העשורים, כללו כמה שמות מעניינים כמובן כמו ליאור אליהו, נמניה בייליצה, טיבור פלייס ועוד, אך משהו שם השתנה בין התקופות. מי שמתחיל להסביר את ההבדל הראשוני בין באסקוניה של היום לזו של פעם הוא אמט ריאן מהאתר ‘BallinEurope.com’ שאמר: "השוק השתנה באופן ממשי, היתרון האסטרטגי שהם יכלו לנצח בשוק השתנה, המון ויותר קבוצות מסוגלות להשיג את השחקנים האלו". 

חציו השני של העשור השני עבור הבאסקים יצר איזשהו חלון הזדמנויות מדהים מאין כמותו ופתאום בעונת 2015/16 בסגל הקבוצה הבאסקית שיחקו מייק ג'יימס, דאריוס אדאמס, דייוויס ברטאנס, אדם האנגה, יואניס בורוסיס, טורניקה שנגלייה, פאביין קוזר, יאקה בלאזיץ', קים טילי ועוד. כל אלו הודרכו על ידי ולימיר פראסוביץ' והמסע הקסום של באסקוניה באותה עונה נעצר בפיינל פור. מאז אגב באסקוניה הצליחה לעשות פלייאוף ביורוליג, אבל לא מעבר. הסגלים, נוצצים ככל שהיו עם כישרונות גדולים ככל שהיו, והיו, פשוט לא היו עמוקים דיים וראיין מרחיב על אותה עונה ואומר: "וגם אז זה כלל כמה דברים שהלכו לכיוון שלהם". 

גורם בכיר בכדורסל האירופי מיטיב להסביר את תור הזהב של הקבוצה הבאסקית, כמו גם מדוע לא סביר שהמצב יחזור לקדמותו: “אז היה להם הרבה יותר כסף, זה היה עידן שונה שלא היו בו כל כך הרבה קבוצות עשירות והיה להם יתרון גדול מבחינת מיסוי. יש להם יתרון גם היום, אך לא כמו בעבר שהוא היה עצום, בעיקר בגלל שעסק הבנייה (טאו סרמיקה זוכרים?) הזרים הרבה כסף ובמשבר של 2008 העסק פשט רגל היו להם הרבה בעיות”.

“כעת הם שורדים בגלל הכסף מקבוצת הכדורגל של אלאבס, הם תחת אותו חשבון בנק ועמותה ולפני כן לא הייתה גלובליזציה. גם הג'יאם אלפרדו סלזאר היה זה שעובד בעיקר וטס ברחבי העולם, וכעת עם הגלובליזציה והאינטרנט והווטסאפ כל אחד יודע הכל בתוך שנייה. כך שהפער נסגר ואין להם את היתרון הזה והקבוצות עם יותר כסף שמות אותה בסיטואציה שבה היא נמצאת. כעת אפילו פרטיזן והכוכב האדום עם תקציב גדול יותר”. 

“התקציב של אולימפיאקוס, מילאנו ופנאתינייקוס גבוה יותר, אז לא היו מונאקו ובולוניה. כיום גם כן באסקוניה מחזיקה בתקציב גבוה יותר ואותו גורם מסכם: "זה עידן שונה לחלוטין והם הצליחו הכי הרבה בתקופה שבה מי שנלחם ורצה יותר גם השיג את התוצאות הכי טובות והצליח למצוא יהלומים באמצע שום מקום. כעת, יהלומים באמצע שום מקום כבר לא קיימים כי כולם מוצאים אותם". 

ההווה לא ברור והעתיד אפילו פחות?

"כמובן שהשינוי בעמדת המאמן שינה באמת את הקבוצה כי עם פנארויה בחמשת המשחקים הראשונים הם נראו אבודים", מספר כתב איטלקי על הקבוצה הבאסקית בגרסתה הנוכחית שמוסיף בנוגע לחלק מהכישרונות שפתחו את העונה אצל הקבוצה ממחוז גאסטייז: "הם לא שיחקו ברמה שציפו מהם". הקבוצה כאמור ביצעה שינויים במהלך העונה על הקווים ועל הפרקט ולמחזור ה-24 באסקוניה מגיעה כאשר היא מאוזנת לחלוטין, אם כי לא בדרך שהיא הייתה רוצה להיות. 

ערב המשחק, קבוצתו של איבאנוביץ' מחזיקה במאזן של 12 ניצחונות אל מול 12 הפסדים, כלומר – 50 אחוזי הצלחה. אותם אחוזי הצלחה יש לקבוצה גם במשחקי הבית העונה בפרננדו בוואסה ארינה. באירופה בטוחים שהתלות שלהם במרקוס הווארד היא לא פחות מאבסולוטית, ובערבים שבהם הוא לא קולע כמו שהוא רגיל אז הם 'נדפקים' כי אין להם אופציה אחרת.

קודי מילר מקינטייר, היה יעיל בכמה משחקים וקלע כמה זריקות גדולות, אבל הם עדין תלויים מדי בכישרון של הווארד וזו אחת הבעיות שלהם. מהרגע שאיבאנוביץ' הגיע המצב השתפר, אבל עדיין יש להם הרבה בעיות בעיקר בצד ההגנתי. “יש להם עדין רגעים במשחקים שהם חסרים ריכוז הגנתי לחלוטין והם מנסים להיות הקבוצה הזו שצריכה לקלועה נקודה יותר מהיריבה בניגוד ללנצח דרך ההגנה", מנתחים ביבשת הישנה. 

"הגנתית הם לא עשו את השינוי המתאים כדי להיות קבוצת פלייאוף רצינית", מציינים ביבשת הישנה שם רואים את הווארד כשחקן התקפי נהדר, שאפשר לקבל את החיסרון ההגנתי שלו. הבעיה היא שבנוסף אליו איבאנוביץ' נהנה מטאדאס סדקרסקיס ההגנה של ואניה מרינקוביץ', וכמובן שמצ'ימה מונקה עליו, אומרים כי הוא "מאוד חיובי למרות שלפעמים עם הגישה שהוא בכל מקום כל הזמן הוא שוכח שהוא גם יכול לגרום נזק לקבוצה שלו”.

“הוא הלב והנשמה של הקבוצה שם לחץ על הריבאונד טוב הגנתית, הוא לא קלעי שלשות ממש טוב, אבל בסופו של יום באסקוניה זה הוא האוורד, סדקרסקיס וקצת עזרה הגנתית של מרינקוביץ'. אם לוקחים אותם לא נשאר בקבוצה הזו, דבר במיוחד בקו הקדמי, אין להם שחקן דומיננטי. העונה של קוטסאר לא טובה במיוחד ואין להם מספיק עומק, כך שכשלוקחים את השחקנים האלו זה חמישים אחוז מהקבוצה”.

המשחק הערב קריטי עבור שתי הקבוצות. מכבי תל אביב רוצה להישאר במאבק על הכניסה לשש הראשונות, שכן הכרטיס הישיר לפלייאוף היורוליג עובר בדיוק דרך אחד מהמקומות הללו בטבלה, ובאסקוניה פשוט רוצה להישאר במאבק. לאחר משחקי ליל אמש, באסקוניה קרובה מאוד לכניסה לפלייאין ומעשית היא גם לא כל כך רחוקה מהמקום השישי, שכן בין המקום השישי למקום ה-11 מפרידים שני ניצחונות. באירופה בינתיים לא יודעים למה לצפות מקבוצתו של דושקו איבאנוביץ' ואומרים: “הם אולי עוד יכנסו לפלייאוף, אבל לא סומכים על ההגנה ועל העומק שלהם”. 

“הם תלויים מדי בשחקנים מסוימים, אבל זו לא תהיה הפעם הראשונה שדושקו עוזר להם לחזור חזרה. לא ברור כמה הם עוד יוכלו להמשיך כך כי זה לא בר קיימא. הוא נהדר כשצריך להחיות את הקבוצה, אבל אז אם הוא צריך לבנות משהו לטווח הארוך בשיטה שלו ובגישה שלו ושיטת המשחק שלו זה לא בר קיימא וזו הבעיה. ברור שבהשוואה לשלב הראשון עם פנארויה הם עדיין בחיים והם ילחמו, אבל הם לא מספיק טובים הגנתית. אפילו במשחק האחרון נגד באיירן הם היו נוראיים מול קבוצה שאין לה בדיוק את ההתקפה הכי חזקה בקבוצה, אבל הם קבוצה לא צפויה אפילו תחת דושקו". 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה