הכל החל בקיץ 2004. ד"ר אלון ליאל (72), החליט לקחת לידיו קבוצת כדורגל שתחבר בין אבו גוש ומבשרת ציון. המרחק בין שתי המועצות המקומיות תלוי בכביש שתבחרו לנסוע עליו. כ-6 ק"מ דרך הוואדי וכ-10 ק"מ דרך כביש 1. אנחנו מדברים חיבור בין מועצה מקומית מוסלמית לבין מועצה מקומית יהודית. החזון היה לפתוח מועדון כדורגל שחברי ההנהלה בו יהיו חצי יהודים וחצי ערבים. "עד היום זה ככה. על פי תקנון העמותה, אנחנו חייבים להעמיד קבוצה יהודית-ערבית. לא זזים מילימטר ממה שהיה לנו חשוב לייצר כאן", מספר ליאל ל-ONE. ליאל, שנולד באוקטובר 1948, הוא חוקר יחסים בינלאומיים ודיפלומט ישראלי ששימש במשך 31 שנה בתפקידים בשירות החוץ והממשלה. אין אחד שלא מכיר אותו ברחוב במבשרת ציון, או בכלל, באזור ירושלים.

"הפועל ע.ס. אבו גוש מבשרת ציון", הוא קורא לה. מה זה ע.ס.? "אתה לא תאמין, אבל ע.ס זה עלי סאלח. זה המייסד של אבו גוש. פורמלית, אי אפשר היה לייחד בין המועצות המקומיות כי מכבי אבו גוש התפרקה בזמנו והיה צריך לקבל החלטה על שם חדש. הרעיון היה להתחיל מהנהלה משותפת. אנחנו שומעים על שחקנים ערבים שמשחקים בקבוצות יהודיות ושחקנים יהודים שמשחקים בקבוצות ערביות. כאן היה חשוב לנו להקים הנהלה שתהיה 50-50". בעונת 2009/10 המועדון הגיע עד לליגה א'. בעונת 2011/12 ירד לליגה ב' והעונה – פותח המועדון את עונתו העשירית בליגה ג'.

עמנואל זופרה ואלון ליאל (פייסבוק)עמנואל זופרה ואלון ליאל (פייסבוק)

17 שנים שאתם מחזיקים מעמד.
"כן, שנים על גבי שנים שיש כאן הנהלה שמורכבת מארבעה יהודים וארבעה מוסלמים. אין צ'ק שיוצא, גם על לקנות בקבוק מים מינרלים עם חתימה רק של יהודי או רק של ערבי. צריך צ'ק שחתומים בו יחד גם חבר הנהלה יהודי וגם חבר הנהלה ערבי. האיחוד מתחיל מלמעלה – לא מהשחקנים. שנתיים אחרי שהקמנו את המועדון, הגיעו אלינו אוהדי קטמון שהיו מיואשים מוויקטור יונה ורצו להתאחד איתנו. בשנתיים הראשונות של האיחוד, הקבוצה נקראה הפועל קטמון מבשרת. החיבור הזה פורק מהר כפי שהוקם. בקטמון שאפו להיות קבוצה מקצוענית. ואנחנו? אנחנו קבוצה יהודית-ערבית, בעלת ערכים שונים, ולא רצינו לפרק את החבילה הזו".

שאיפה לעלות ליגה? להיות קבוצה מקצוענית?
"לא. אין לנו היכולת, למרות שהיינו בעבר בליגה א'. העיקרון שלנו פשוט. שבכל שש הקבוצות שלנו, החל מהילדים ועד לבוגרים – יהיה שיתוף של יהודים וערבים. הרעיון הוא גם חברתי. לחשוף את הילדים מגיל 11 גם לשכנים שלהם. כשאתה בונה קבוצה מקצוענית והמאמן אומר 'אני צריך שוער מקרואטיה', אתה תביא שוער מקרואטיה. אם תגיד לו שאתה רוצה הרכב יהודי ערבי הוא יגיד תלך הביתה. אני מאמן, אני מביא את מי שאני חושב לנכון על מנת להצליח".

הקבוצה כולה יחד עם ליאל (פייסבוק)הקבוצה כולה יחד עם ליאל (פייסבוק)

כולנו זוכרים את הסיפור של בית”ר ירושלים והשחקנים הצ’צ’נים. "אחת הסיבות להקמת הפועל ע.ס אבו גוש מבשרת ציון זו בית"ר ירושלים. להראות שדווקא באזור ירושלים אפשר להצליח גם עם קבוצה מעורבת". בשנת 2013, ארקדי גאידמק, בעלי בית"ר ירושלים, החליט להנחית 2 צ'צ'נים מוסלמים שיועדו לשחק במועדון. זאור סדאייב וג'יבריל קדאייב. סערה קמה סביב הסיפור. איך ייתכן שקבוצה בעלת אופי ימני מנחיתה מוסלמים לשורותיה? "לאבו גוש יש קשר מאוד מיוחד עם רפובליקת צ'צ'ניה. יש שם מסגד גדול שנבנה בתמיכת צ'צ'ניה. בזמנו, סלים ג'אבר, ראש המועצה, היה מעורב בהבאת 2 הצ'צ'נים לבית"ר. למרות שהם לא היו ערבים, אלא מוסלמים, זה פשוט לא הלך".

דו-קיום שנוי במחלוקת ברחוב. "17 שנים שאנחנו משחקים במגרש של מבשרת וזה יצר הרבה טענות במבשרת, גם של ראש העיר, שאנחנו נותנים לערבים לשחק במגרש של מבשרת, וזהו. בשנה האחרונה קם מגרש הרבה הרבה יותר טוב משלנו באבו גוש. עוד חודשיים אנחנו אמורים להתחיל להתאמן עליו ואינשאללה גם לשחק בו, באישור ההתאחדות. אין תמיכה כספית. הן מצד מבשרת ציון והן מצד אבו גוש, למרות שבאבו גוש מתלהבים יותר מהרעיון הזה מאשר במבשרת. למבשרת ציון היו הרבה יותר אוהדים לפני האיחוד מאשר עכשיו. היישוב לא מתלהב. עצם העובדה שאנחנו באזור ירושלים, היחסים בין יהודים לערבים הם מתוחים. זה לא פשוט. זה עצוב, אבל אני לא חדש פה. אני מכיר את מדינת ישראל ואת אזור ירושלים. ממשיכים למרות הכל וזו החוזקה שלנו".

אבו גוש מבשרת (פייסבוק)אבו גוש מבשרת (פייסבוק)

מה לגבי המאמן והסגל?
"לפני הכל, אני חייב להגיד שהאווירה בקבוצה פשוט נפלאה, בין אם בעניין היהודי-ערבי ובין אם בעניין החברתי. לגבי הקבוצה, מוטי מנחם, ששיחק בזמנו בבית"ר ירושלים, הפועל ירושלים ומכבי נתניה, פותח עונה רביעית אצלנו על הקווים. זה גם מה שנותן המון יציבות במועדון. יש לנו אפילו 2 שחקנים שגרים במזרח ירושלים, בעלי תעודת זהות כחולה. אזרחי ישראל. שני אחים סטודנטים, צעירים וחביבים. יוסף ושמס בדראן. חבר'ה שיש להם לא מעט השפעה על הקבוצה. זה נדיר אצלנו בשנים האחרונות, מאז הקמתה של הליגה הפלסטינית, לשם הולכים כל הכישרונות ממזרח ירושלים".

לסיום, ליגה ג' עד מתי?
"כשאין תקציב, והתרומות הן מינימום, אני לא רואה איך אנחנו עולים לליגה ב' בטעות. אבל זה לא החלום. החלום זה להמשיך ולהתקיים כהפועל אבו גוש מבשרת ציון".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה