שמעתם פעם על קבוצה שיומה הגדול ביותר בהיסטוריה התקיים כאשר הייתה בליגה השנייה, כבשה שער עצמי הזוי בטירוף והפסידה במשחק? ובכן, זו בדיוק ההגדרה הנכונה של NEC ניימכן, המועדון החדש של קפטן מכבי חיפה צ'ירון שרי – ובמובן מסוים מונחת על כתפיו של אליל הירוקים המשימה לנסות לשחזר, ולו במעט, את התחושה שאחזה באותו ערב קסום בעיר עמוסת הפארקים במזרח הולנד, ממש על הגבול עם גרמניה.

הערב המדהים, עליו שמע כל אוהד ניימכן גם אם טרם נולד אז, היה ב-19 באוקטובר 1983. כמעט 30 אלף אוהדים נדחסו איכשהו ליציעי חופרטסטדיון הצנוע שלה, כי ברצלונה באה לביקור. ניימכן שיחקה אז, כאמור, בליגה השנייה – היא סיימה את עונת 1982/83 במקום האחרון וירדה בבושת פנים. אלא שבמקביל, היא ניצלה המון מזל בהגרלה והעפילה לגמר הגביע ההולנדי.

היא הובסה שם על ידי אייאקס, ויוהאן קרויף כבש בגומלין בחופרטסטדיון, אבל האמנים מאמסטרדם זכתה גם באליפות – ובמצב כזה הפיינליסטית עלתה לפי תקנות אופ"א לגביע המחזיקות. בסיבוב הראשון עברה ניימכן את בראן ברגן הנורבגית, ובסיבוב השני שובצה עם ברצלונה, כשהמשחק הראשון בביתה.

יגיע לקבוצה עם עבר מעניין. שרי (לילך וויס-רוזנברג)יגיע לקבוצה עם עבר מעניין. שרי (לילך וויס-רוזנברג)

רק דמיינו לעצמכם מה הרגישו אז האוהדים. הקבוצה שלהם הייתה די מחפירה, ובכל זאת התכבדה לארח את האימפריה הקטלונית עם המאמן המפורסם ססאר לואיס מנוטי על הקווים. לאחר פרסום הסגלים, הייתה אכזבה מסוימת מכך ששני הכוכבים הגדולים היו פצועים ונעדרו – דייגו מראדונה הצעיר וברנד שוסטר הגרמני, שהיה אז הכוכב המוביל של הבלאוגרנה אפילו לפני הארגנטינאי. ואולם, היה שם גם זיק תקווה. אולי בלעדיהם יש לניימכן אפילו סיכוי לחולל סנסציה.

ומה אתם יודעים? שחקני בארסה זלזלו מאוד ביריבה עליה מעולם לא שמעו קודם לכן, וניימכן ניצלה זאת. היא עלתה ליתרון בדקה ה-5, ובדקה ה-44 קבע הכוכב המקומי מישל מומרץ 0:2 כי הושאר לגמרי לנגיחה בתיבת השוער. השחקנים חגגו בפראות, ביציעים החלו הריקודים, והאופוריה נמשכה בהפסקה למרות השער המצמק של הקפטן הקטלוני מיגלי.

ואז, בדקה ה-55, ניסה אריק ואן רוסום להחזיר את הכדור לשוער וים ואן קייק. כנראה. כי אף אחד באצטדיון לא הבין עד הסוף מדוע הוא הטיס את הכדור לכיוון השער שלו מ-30 מטרים. זה פגע במשקוף ונכנס פנימה. ואן קייק טען כי סונוור על ידי הזרקורים, אבל אף אחד לא ממש בא אליו בטענות, כי הבעיטה הייתה קשה מאוד לעצירה. כל חלוץ היה מתגאה בה לו היה מבקיע כך. לצערו של ואן רוסום, הביצוע היה לרשת הלא נכונה. למזלו, עוד לא היה אז אינטרנט, ולא היה יוטיוב – ולכן רק תושבי ניימכן צחקו עליו במשך שנים לאחר מכן. מצד שני, זה היה מביך מספיק.

בשלב הזה, אגב, היו שחקני ברצלונה עצבניים. הם הפסיקו לזלזל בהולנדים החביבים ובחרו לכסח אותם. מיגלי נגח בפניו של מומרץ והורחק, אבל לניימכן כבר לא היה כוח לנצל את היתרון המספרי – היא ספגה שער נוסף ונכנעה 3:2. למרות זאת, האוהדים הלכו הביתה מרוצים. הם ציפו לתבוסה, וקיבלו פייט אמיתי. "הפסדנו, אבל הרווחנו המון כבוד", הייתה הכותרת במקומון למחרת. בחלוף שבוע, התרגשו השחקנים לנסוע לקאמפ נואו, וגם שם השיגו תוצאה סבירה – רק הפסד 2:0.

שיחקו בעבר מול בארסה. שחקני ניימכן (אינסטגרם ניימכן)שיחקו בעבר מול בארסה. שחקני ניימכן (אינסטגרם ניימכן)

הזיכרונות האלה נשארו, כי מה עוד יש להם, בעצם? ניימכן מעולם לא זכתה בתואר כלשהו, ואם תשאלו אודותיה אוהד הולנדי ממוצע שאינו מהאזור, הוא לא יצליח לספר כמעט כלום. כפי שקבע עיתונאי שמתגורר שם וביקש לא להזכיר את שמו מסיבות מובנות: "העיר יפה, אבל המועדון מכוער". אף כוכב גדול לא צמח באקדמיה שלו, אין לקבוצה כינוי כלשהו, ולמעשה רוב ההולנדים אפילו לא יודעים לבטא את שמו נכון. קוראים לזה NEC, אבל תושבי העיר דורשים לא לומר נק, אלא אן.אה.סה, לפי ראשי התיבות. "נק זה צוואר, אן.אה.סה זה בלב", הם מתקנים בחיוך.

לכן, אוהדי היריבה האזורית ויטסה אוהבים לעצבן אותם ולהגיד נק. 20 קילומטרים בלבד מפרידים בין ניימכן לארנהם, והמאבק הזה ייצרי מאוד. ויטסה הייתה לרוב הקבוצה הבכירה באזור, ואוהדי ניימכן נולדים עם רגשי נחיתות מובנים. עד לא מכבר, הנחמה הגדולה שלהם הייתה כי גם לוויטסה לא היה אף תואר בהיסטוריה הארוכה, אך זה השתנה ב-2017 כאשר הצהובים-שחורים זכו בגביע. זה היה אסון מבחינת ניימכן, אבל אם לא די בכך – הרי שהקבוצה שלהם עצמה בדיוק ירדה שוב לליגה השנייה. היא חזרה למקומה הטבעי רק בחלוף 4 שנים, ובאופן כללי 2021 הייתה שנה מכוננת ומשמחת עבורם.

יריבות עם ויטסה. שחקני ניימכן (אינסטגרם ניימכן)יריבות עם ויטסה. שחקני ניימכן (אינסטגרם ניימכן)

כי במאי 2021 קיבל לידיו את המועדון האוהד המקומי מרסל בוקהורן. הונו נאמד בכ-2 מיליארד אירו, הוא אחד האנשים העשירים בהולנד, ובמשך עשורים הוא עזב כלכלית לקבוצתו האהודה מהצד. כאשר ראה שזה לא מספיק, הוא בחר להשתלט על העסק בעצמו. "המטרה היא להבריא את המועדון כי הוא נמצא במצב קשה. זה תהליך ארוך טווח, אבל המטרה היא להפוך את ניימכן לקבוצה מכובדת בליגה הבכירה, ואף מעבר לכך", הוא הצהיר. מאז, הוא פועל במרץ לבניית סגל אטרקטיבי, ומגייס בין היתר לא מעט כוכבים ותיקים.

הראשון היה לאסה שונה, הקשר הדני שזכור מהמסע הקסום של איאקס לחצי גמר ליגת האלופות ב-2019. הוא כבר שיחק בניימכן בתחילת דרכו, והיה שותף לקמפיין האירופי המוצלח היחיד שלה מאז הקרב מול ברצלונה. היה זה בעונת 2008/09, כאשר הקבוצה שרדה את שלב הבתים בליגה האירופית, ואפילו ניצחה את אודינזה ואת ספרטק מוסקבה– שונה היה זה שקבע אז 1:2 ברוסיה עם שער מאוחר ודרמטי. שובו של הכוכב האהוב התקבל בהתלהבות, והוא נערץ גם העונה בגיל 37.

לאסה שונה (רויטרס)לאסה שונה (רויטרס)

בקיץ 2022, טס בוקהורן בעצמו לוולנסיה כדי לשכנע את יאספר סילסן לחזור הביתה. שוער ברצלונה לשעבר, כיום בן 34, הוא יליד ניימכן והבוגר הידוע ביותר של המועדון בכל תולדותיו. הוא הסכים וקיווה שהמהלך יאפשר לו לחזור לסגל הנבחרת לקראת המונדיאל, וזה לא קרה, אבל יכולתו בין הקורות בהחלט מסייעת.

הוותיק השלישי שצורף בקיץ האחרון היה החלוץ באס דוסט, וסיפורו היה מוצלח פחות. בשלהי אוקטובר, הוא התמוטט על הדשא במהלך משחק ליגה, וגרם לדאגה גדולה מאוד. הסקורר בן ה-34, שכיכב בעבר בוולפסבורג ובספורטינג ליסבון, התאושש במהרה, אך אובחן בדלקת בשריר הלב, והרופאים ייעצו לו לקחת פסק זמן. נכון לעכשיו, אין לדעת אם הקריירה שלו הסתיימה או לא.

הבאתו של שרי, גם אם בהשאלה, מסתדרת מבחינה הגיונית עם המדיניות הזו. ניימכן רוצה שחקנים מנוסים שיצעידו אותה לחלק העליון של הטבלה, והעונה היא באמת מריחה אפשרות להעפיל לקונפרנס ליג. בעונה שעברה היא סיימה במקום ה-12 עם 39 נקודות, אך העונה יש לה כבר 25 נקודות בתום 18 מחזורים.

צ'ירון שרי (לילך וויס-רוזנברג)צ'ירון שרי (לילך וויס-רוזנברג)

מסתמן כי ההמשכיות עם המאמן הצעיר רוחיר מאייר, שמכהן מאז 2020, משתלמת – וכרגע מדורגת ניימכן שביעית, בטווח הפלייאוף על הכרטיס לאירופה – והוא מזכיר לכולם את ההרפתקה מול ברצלונה. המומנטום חיובי מאוד, היא ניצחה 0:1 את טוונטה החזקה במחזור האחרון, ושרי מצטרף לקבוצה שמשתדלת להציג כדורגל התקפי ויצירתי. זה יתאים לו כמו כפפה ליד.

חוץ מזה, כדאי לאוהדיה להכיר כי יש כאן הזדמנות להתעלות על היריבה המושבעת. שרן ייני, שחזר למכבי תל אביב בתחילת 2017, היה שותף חלקית לזכייה של ויטסה בגביע, והוא זכור כשחקן אהוב במועדון. גם את אלי דסה, שבילה בארנהם 3 שנים מוצלחות, השאיר חותם חיובי – והרי הוא מזוהה במידה לא מבוטלת עם מכבי תל אביב. טבעי, אם כך, שניימכן תתפאר, ולו לזמן קצר, בגיבור ממכבי חיפה.

ייני בוויטסה (האתר הרשמי של ויטסה)ייני בוויטסה (האתר הרשמי של ויטסה)

ואולי אפילו יש לניימכן סיכוי לזכות בגביע ולהשיג משהו היסטורי באמת. ברבע הגמר, הוגרלה הקבוצה מול דן האג מהליג השנייה, ואם תנצח היא עוד עשויה לקבל בחצי הגמר את ויטסה עצמה. שרי הבטיח לחזור לאצטדיון בכרמל כדי לחגוג אליפות עם הירוקים, אבל יהיה מרגש מאוד עבורו אם יצליח להיות שותף לתארים בשתי מדינות שונות באותה עונה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה