חילי טרופר יסיים בימים הקרובים את הקדנציה שלו כשר התרבות והספורט כאשר הממשלה החדשה תושבע. היום (חמישי) דיבר השר היוצא בראיון מיוחד ל-ONE על סיכום הקדנציה ועוד שלל נושאים רבים שעומדים במוקד הספורט הישראלי. 

טרופר הוא איש מיוחד ולא שגרתי, תרם כליה, מאמץ ילדים, ותמיד שמר לאורך כל הקדנציה על שיח מכבד, תרבותי, וגם כאשר ידענו שהוא מתפוצץ מבפנים על התנהלות מסוימת הוא לא נתן לה לחלחל החוצה.

בתקופה שלו, טרופר דאג לחלק את העוגה התקציבית בצורה אחרת, על פי מדדים של הישגיות ולא רק לפי גודל הענפים, הוא דאג שהמשרד יקבל תקציב בהרבה יותר גדול, אך עדיין זה לא מספיק. דבר אחד לא הצליח לעצור השר בתקופה שלו וזו האלימות שהגיעה לשיאה. אמנם הוא היה שותף מרכזי בחוק נגד האלימות בספורט, אך הוא אמור להיכנס לתוקף רק בממשלה החדשה.

נובאק ג'וקוביץ' וחילי טרופר (חגי מיכאלי)נובאק ג'וקוביץ' וחילי טרופר (חגי מיכאלי)

חילי, איך אתה מסכם את הקדנציה, האם הספורט הישראלי מבחינתך במקום טוב יותר מאיך שקיבלת אותו?
“ברמה האישית שלי אני מסכם אותו כחוויה טובה ומשמעותית. אני מאוד אוהב ספורט ולקום כל בוקר ולעסוק בספורט בתפקיד של אחראי על הספורט בישראל, מבחינתי זו זכות גדולה ואני מרגיש שבסך הכל עשינו עבודה משמעותית. אני כן חושב שכיום הספורט הישראלי במקום מאוד טוב, אני לא לוקח את כל הקרדיט אליי כמובן, אבל אני מקווה שיש לי חלק בזה. זה תהליך של כמה שנים והישגים מאוד יפים עם עלייה גדולה בתקציב ושיפור במעמד הספורט בתפישה הציבורית והחברתית. אני חושב שכל הדברים האלה מצטברים ביחד לזה שהספורט הישראלי כיום במקום טוב, חזק ויציב, אבל יש לו עוד הרבה לאן להתקדם”.

אתה הזכרת את התקציב, אם אני לא טועה הוא על כמיליארד שקל בשנה?
“אפילו קצת יותר. עברנו השנה את המיליארד שקל וזה עלייה של כמעט 30 אחוז בתקציב מאז שאני נכנסתי לתפקיד. עדיין אני אומר, אי אפשר לנוח על זרי הדפנה כי הפערים הם עדיין מאוד משמעותיים”.

למה המדינה לא משקיעה יותר בספורט, ומשחררת יותר תקציבים? הרי ספורט עושה אנשים יותר בריאים, מפחית עומסים בבתי חולים, מונע פשע, כשיש הצלחות כל המדינה שמחה ובאופוריה ועוד הרבה דברים.
“אני בוודאי מאמין בכל מה שאתה אומר ולכן אני מאוד שמח שהצלחנו להגדיל את זה בכמעט שלושים אחוז. אני חושב שאם גם בתקציב הקרוב שהממשלה החדשה צריכה להעביר, תהיה עוד גדילה בסדר גודל דומה וזו תהיה מגמה שתימשל לכמה שנים, אז אנחנו נתחיל לסגור את הפערים. הפערים כל כך עמוקים שאי אפשר לסגור אותם בשנה או שנתיים, אבל המגמה היא מאוד מאוד חיובית. אני לא יכול להתעלם מזה שבישראל יש כל כך הרבה צרכים, ביטחוניים, בריאותיים וחינוכיים, עדיין אני רואה משהו טוב ויש עוד דרך”.

שחקני נבחרת ישראל חוגגים. כשיש הצלחות המדינה באופוריה (רדאד ג'בארה)שחקני נבחרת ישראל חוגגים. כשיש הצלחות המדינה באופוריה (רדאד ג'בארה)

אני רואה עכשיו שהולכים להעלות את התקציב של האברכים פי שניים, אתה אומר צרכים חיוניים, זה לא הכי חיוני.
“אני אמרתי כבר, חייבים להעלות עוד את תקציב הספורט. זה שאני אומר שיש עוד צרכים, אני לא אומר את זה כי אני מוותר, אני אומר את זה כמי שלא רק מדבר בתאוריה אלא במעשים. הגדלנו את בסיס התקציב בכמעט שלושים אחוז, תוסיף לזה את החתימה על תכנית המתקנים – שלושה מיליארד שקל לעשור קדימה שהיא מחוץ לתקציב הקבוע של המשרד, שני הדברים האלה הם דרמטיים, אבל עדיין חסר עוד הרבה”.

עשית שינוי מרכזי של לחלק את העוגה בצורה אחרת, לא על פי המדדים של ההישגיות אלא על פי גודל הענפים.
“דבר ראשון אני מאמין שזה לא נכון למדוד את הדברים רק על פי גודל, זה ייצר מצב שחלק מהענפים התחילו פשוט לרשום מלא ילדים ולא היה שום תמריץ להישגים. זה  לא שאני לא לוקח בחשבון את המספרים של כל ענף, אבל נתתי דגש מיוחד להישגים ואני חושב שכבר רואים את התוצאות של זה. זה לא רק באותן מדליות שזה תהליך של שנים, אתה רואה שבכל אליפויות אירופה ועולם האחרונות, כולל בענפים כמו אתלטיקה ואחרים, רואים שהדבר הזה מתחיל להשפיע. לצד האמירה העקרונית שאני מתגמל הישגיות, עשינו עוד כמה דברים ותרגלנו את תפיסת העולם שלנו לתוך אופן חלוקת התקציב. גם בתעדוף משמועתי לפריפריה, ספורטאי בפריפריה יקבל יותר מספורטאי במרכז. גם נשים, אם יש ספורטאית, יש לנו בעיה עמוקה שחסר בנות שבוחרות בספורט, אז אם יש לך במועדון ספורטאית אתה מקבל יותר מספורטאי ויש גם תגמול מיוחד לספורטאים עם מוגבלויות, אלה דברים שהם בסיס תפיסת העולם שלי והדרך  לתרגל תפישת עולם היא לתת תמריץ תקציבי כדי לעודד דברים כאלה”.

יש השלמה של תכנית המתקנים שמתכננים לעשות, אבל אנחנו יודעים שמבחינת כמות המגרשים במדינה חסרים פה ים של מגרשים, חסרים פה מגרשים עם תאורה , עכשיו הולכים לבנות עוד אולמות כדורסל, אבל זה עדיין לא מספיק כדי שיהיו פה את התנאים האופטימליים והאמתיים שצריך.
“קודם כל צריך להודות בכנות, יש פער אדיר בתשתיות ספורט. זה פער שנצבר במשך עשרות שנים, עובדה שמאמצע שנות ה-90 מפסיקים לחייב בתי ספר לבנות אולם ומגרשים היא חלק גדול מהפער הזה פלוס חוסר תיעדוף משמועתי לספורט במהלך השנים. אבל זה נמצא בתוך תהליך של תיקון, אני לא אומר שהתוכנית תסגור את כל הפערים כי לא סוגרים בתוכנית אחת את הפער, אבל תסתכל עכשיו באתר של משרד הספורט כמה קולות קוראים למתקני ספורט יש, לא היה מעולם היקף עצום כזה, זה אגף אצלי במשרד שהוא בעומס פסיכי, אנשים שם לא ישנים כי הוצאנו שתי ארנות שלא יצאו שנים, כי בריכות שחייה עכשיו בחוץ, כי אולמות ואוהלי התעמלות בחוץ, כי מתקני אתלטיקה בחוץ, כי מגרשים. גם סוגיית התאורה שמנו שם כבר 80 מיליון שקל על תאורה במגרשים קיימים ועכשיו המגרשים החדשים שנבנים, נבנים בסטנדרד עם תאורה. מצד אחד אני רואה את הפערים ולא עוצם עיניים, מצד שני, אנחנו בקצב מטורף בניסיון לצמצם את הפערים”.

ברוך שמאילוב מקבל את המדליה מחילי טרופר (חגי מיכאלי)ברוך שמאילוב מקבל את המדליה מחילי טרופר (חגי מיכאלי)

מה דעתך על רמת ניהול הספורט במדינת ישראל?
“זה מאוד קשה להגיד אמירה כללית כי זה מאוד משתנה. יש אזורים שבהם זה אזורים של מצוינות ואתה רואה גם את התוצאות, לא סתם אולמות כמו התעמלות או אתלטיקה – בכלל בוועד האולימפי קורים מלא דברים טובים. יש מקומות של יותר מדי עסקנות ופוליטיקה, אבל גם זה יצטמצם”.

באיזה מקומות?
“אני לא רוצה לתת מקומות ספציפיים. אני חושב שתבדקו אל מול התוצאות, איפה שיש פערים גדולים זה לא רק בגלל עסקנות ופוליטיקה, אבל אני בטוח שעסקנות ופוליטיקה זה כמו משקולת על הספורט. אני מאוד הקפדתי לא לערב שיקולים פוליטיים, מבחינתי הכל היה מקצועי וענייני. ברגע שפוליטיקה נכנסת לספורט זה כמו משקולת על רגליים של רצים, הם לא יכולים לרוץ קדימה. לשמחתי, הרבה פחות פוליטיקה, אבל עדיין יש”.

מה ההישג הכי גדול שלך?
“אומרים יהללך זר ולא פיך. אבל קודם כל אני מאוד שמח על המעמד של הספורט, אני חושב שבאופן פרדוקסלי הקורונה פגעה בספורט הישראלי אבל גם שדרגה מאוד את המעמד שלו, פתאום אנשים הבינו מה זה לחיות בלי ספורט, מה זה משחקים בלי קהל והדבר הזה הזכיר לכולם כמה אי אפשר לוותר על זה. אני מאוד שמח שבגלי הקורונה האחרונים הספורט הישראלי לא נסגר ליום אחד. הייתה פה קורונה בישראל והאצטדיונים היו עם 30,000 איש, מהעולם התקשרו אלינו לבדוק איך זה קורה, זה ביטוי לזה שהספורט קיבל מעמד אחד. תוסיף לזה את ההישגים הפנומנליים בשנה וחצי האחרונות, מהמדליות בטוקיו דרך המדליות באליפות אירופה ועולם כולל בענפי ליב”ה, הדבר הזה מייצר מעמד מיוחד לספורט הישראלי. לצד זה יש גם את תוכנית המתקנים, העובדה שעשור קדימה יש כבר תקציב קבוע לתשתיות ספורט בישראל ואת תוכנית המאמנים שיצאה לדרך, אנחנו מתגמלים מאמנים בעיקר בפריפריה וכשהמאמן יהיה מצוין אז גם יהיו פה ספורטאים מצוינים. אני חושב שאלה הדברים העיקריים”.

אוהדי מכבי חיפה. "בתקופת הקורונה האצטדיונים היו מלאים" (שחר גרוס)אוהדי מכבי חיפה. "בתקופת הקורונה האצטדיונים היו מלאים" (שחר גרוס)

אני חושב שדבר אחד לא הצלחת בו וזה האלימות בספורט שרק הולכת וגוברת שזה אני מאשים את משרד המשפטים שהתמהמה עם התקנות, ושרים לא בדיוק מיהרו להעביר את הדברים, והמשטרה שלא בדיוק השקיעה  ופירקו את היחידה לאלימות בספורט ועוד פעם היא קמה בממדים צרים, אני חושב שהיית צריך לדפוק על השולחנות של חברים שלך בממשלה ולעשות קצת יותר כי האלימות רק גוברת. מה אתה חושב ומה צריך לעשות?
“בשורה התחתונה יש אלימות קשה בחלק מהמגרשים ואני חושב שכולנו לא יכולים להסיר אחריות וזה כולל גם אותי. יש באמת מגרשים שגם אני באמת לא לוקח את הילדים שלי אליהם בגלל שזה אווירה של שדה קרב ולא של אירוע ספורט. איזה מגרשים? אני לא רוצה לתקוף קבוצה אישית, אבל בוא נגיד שכל מי שלמשל היה בדרבי תל אביבי לאחרונה יודע על מה אני מדבר. העובדה שבדרבי האחרון המשחק נעצר ל-25 דקות, אוהבים להתגאות ולהשוות אותנו לאירופה, בוא נתחיל בזה שההתנהלות של הספורט והחוויה הספורטיבית תהיה דומה לאירופה. אני לא מכיר מגרשים באירופה במקומות החזקים שמחשק נעצר ל-25 דקות והשלכת חזיזים וכדורים, זה לא מקום שהייתי רוצה להיות בו. אחרי שאני אומר את כל זה אבל, צריך להבין שאחרי המון שנים בהן כולם מדברים כמה רע ואלימות יש בספורט, סוף סוף עבר חוק, אני לא אומר שאני יעביר חוק, אלא ברגע זה יש חוק בספר החוקים של ישראל שעבר בקריאה שלישית למאבק באלימות בספורט. עכשיו האתגר וזה יהיה כבר למי שיבוא אחריי ובעיקר למשטרה כמוהן לממש את החוק הזה בצורה מדויקת”. 

“אני יודע שיש המון אוהדים שכעסו על החוק, אבל לאוהדים האלה אני אומר שני דברים: דבר ראשון, אם כולנו נמשיך לשבת על הגדר ולצקצק בלשוננו ביום שיהיה פה הרוג במגרש כולנו נשאל את עצמינו איפה היינו, אז אף אחד לא יכול להתנער מאחריות. דבר שני, החוק הזה להפך, מי שלא רק קורא כותרות אלא מעמיק בפרטים מגלה שהחוק הזה בדיוק נועד לצמצם את העונשים הקולקטיביים. אני לא מאמין בעונשים הקולקטיביים זה גם לא הוגן וגם לא אפקטיבי. החוק הזה בדיוק בא לעשות תהליך הפוך, עונשים כירורגיים וממוקדים רק נגד  עבריינים ומיידים. חלק מהבעיה זה שכל התהליך הארוך והמסורבל מול הפרקליטות ובתי משפט לא הצליח לייצר את ההרתעה הנדרשת ובסוף הרבה פעמים פגשנו גם עונשים מגוחכים. לכן הדרך היא עונש מיידי במקום עם הרחקה לתקופה ממושכת, קנס שכואב בכיס ורק מול מי שבאמת הוכח שהוא התנהג בעבריינות. זה שיש היום חוק, זו היה היעד שלי שהעונה הזאת תפתח כשיש חוק ויש אותו, עכשיו צריך לעבוד עם המשטרה, זה לא תמיד קל, המשטרה לא מאורגנת בזה ולא תמיד היא עושה עבודה מספיק מדויקת, אבל במשטר דמוקרטי המשטרה היא הכלי לדאוג לסדר וביטחון. נעבוד איתם ביחד ונדאג שהעבריינים יהיו בחוץ והקהל הגדול וההוגן יהיה בפנים”.

מה דעתך על האמירה של סמוטריץ’ לגבי הכדורגל בשבת והמכתב ששלח, אתה אמנם שומר שבת והכל, אבל איך אתה בעניין? אנשים פה התחילו להגיד שעוד מעט לא יהיה פה כדורגל. 
“זה עניין מורכב ואני מבין את שני הצדדים בו. גם את מי ששומר שבת ונמנעת ממנו החוויה וגם מי שלא שומר שבת ואומר ‘זה ההזדמנות היחידה שלי ללכת לאירוע משפחתי בשעה נורמלית וחיילים וכו’. הדרך להתמודד עם הדבר הזה זה בטח לא באמצעות מכתבים והצהרות לתקשורת, ככה לא פותרים עניינים מורכבים, אלא יושבים בחדר. עובדה כיום, רוב מוחלט של המשחקים בשתי הליגות העליונות בכלל לא מתקיים בשבת, הלאומית בשישי ובשני וליגת העל משוחקת ברובה במוצאי שבת, ראשון ושני ויש שני משחקים שמיועדים לקהל הרחב ולמשפחות שמשוחקים בשעה מוקדמת בשבת. אמרתי גם לסמוטריץ’ ואני אומר גם לארז, אם רוצים לדבר על הדברים יושבים בחדר, מלבים את העניינים, מנסים להגיע להסכמה וכל צד מבין שהוא לא ירוויח את הכל, אי אפשר לבוא צד אחד ולכפות את תפיסת עולמך באופן מוחלט על הצד השני, אתה יכול לשבת ולהגיע לפשרות”.

בצלאל סמוטריץ'. "אי אפשר לכפות את דעתך על אחרים" (רויטרס)בצלאל סמוטריץ'. "אי אפשר לכפות את דעתך על אחרים" (רויטרס)

מה אתה חושב על כך שעומר אצילי פרש מהנבחרת אחרי שארגוני הנשים עתרו לבית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל אם הוא צריך להיות בנבחרת או לא, והעובדה שהוא לא הגיע למשפט ולא הוגש כתב אישום נגדו כשיש ראש ממשלה שחוזר לכהן כשהוא תחת כתב אישום?
“אצילי בעיני הוא לא הסיפור. אני לא מכיר אותו אישית ורק הבעתי לאורך כך הדרך עמדה עקרונית: אני מאמין בהזדמנות שנייה ובאפשרות לקום מטעות ולתקן, אבל הצעד הראשון במסע תיקון עובר דרך התנצלות ישירה בפני הנפגע. גם אם בית המשפט אמר שלא הייתה שם פגיעה ואני מכבד את החלטת הפרקליטות, בסוף יש פה שתי נערות שהן בוודאות קורבן של מסע שיימינג נוראי ואנשים שיכולים לעשות את המסע הזה אלו שני השחקנים. ברגע שעד היום הם מדלגים על התנצלות ישירה, אלא מין חרטה כללית כזו, בעיניי המסע לא יכול לצאת לדרך. לכן אני גם חשבתי שבנבחרת ישראל שאמורה להיות אופק של השחקנים שגם הכי טובים מקצועית וגם מודל לחיקוי, הם הנבחרת הייצוגית שלנו כשהם עולים על המגרש הם מייצגים אותך ואותי, אני רוצה שהם יהיו נקיים. גם אם מישהו מהם כשל בעבר שיבקש סליחה ישירה ממי שנפגע ממנו וזה לא קרה עד היום”.

מה דעתך על ההצלחה עד עכשיו של הפועל ירושלים שאתה אוהד שלהם?
“זה כיף גדול. קודם כל כי זה באמת קבוצה שהיא משפחה וקהילה והיא באה בצניעות ובקטנה ומוכיחה שאפשר להתמודד עם האריות הכי גדולות, אני לא נאיבי אני יודע שהם לא ייקחו אליפות השנה, אבל הם מוכיחים שכסף הוא מרכיב חשוב בספורט אבל לא המרכיב היחיד ואין תחליף לאהבה”.

מה דעתך על הדמות של זיו אריה?
“דמות צבעונית אין מה לומר. בסוף כמו את השחקנים גם את המאמן בודקים על המגרש והעונה הביא אחלה תוצאות ואני מפרגן לו”.

זיו אריה. "דמות צבעונית" (אורן בן חקון)זיו אריה. "דמות צבעונית" (אורן בן חקון)

מה דעתך על קבוצת הכדורסל שלך הפועל ירושלים?
”היא האהבה הגדולה שלי. נבנתה קבוצה חדשה העונה ואני מרגיש שזה עוד חבלי לידה של הקבוצה, בסך הכל אני חושב שיש מגמת שיפור ומניח שנצטרך עוד קצת חיזוקים כד להגיע לשלבים הרחוקים יותר בעונה במצב יותר טוב. אני מאמין בה”.

מה דעתך על ההתמודדות לראשות ההתאחדות לכדורגל בין אורן חסון לשינו זוארץ?
”אני לא נכנס לזה ולא מתערב. עבדתי מצוין עם אורן חסון והייתה לנו חוויה טובה אבל בוודאי לא מתערב בזה ולא מבין מספיק בדרך הבחירות שם כדי להגיד משהו”.

מה הכי מפריע לך בספורט הישראלי?
”האלימות. בעיקר בכדורגל וקצת בכדורסל זה הכאב הכי גדול שלי”.

שר הספורט חילי טרופר ביציע (איציק בלניצקי)שר הספורט חילי טרופר ביציע (איציק בלניצקי)

מי הנבחרת הפייבוריטית שלך למונדיאל?
”ארגנטינה. אני מניח שאחרי תפקיד שר יהיה לי קצת יותר זמן לעקוב ולראות את המשחקים, בעיקר של הערב והלילה, חלקם לפחות”.

מה אתה אוהב בארגנטינה?
”קודם כל את התשוקה לכדורגל שיש שם וגם אני מעדיף נבחרות שבאות לא מאירופה, בגדול. גם באירופה יש נבחרות שאני אוהב כמו הולנד ואנגליה, בסוף אני רוצה לקוות שמישהי מדרום אמריקה תגיע עד הסוף”.

מה מייחד אז את ארגנטינה?
”זה המונדיאל האחרון של מסי וזה יכול להיות סיפור מושלם. הוא הצליח בכל הדברים האחרים אבל במונדיאלים הוא לא הוכיח את עצמו ותמיד יש את הצל הזה שמרחף מעליו והלוואי שהוא יסיר את זה בפעם האחרונה שלו”.

ליאו מסי. "שיסיר את הצל שמעליו" (רויטרס)ליאו מסי. "שיסיר את הצל שמעליו" (רויטרס)

איך אתה רואה את ההפסד שלכם בבחירות והממשלה שעומדת לקום?
”כואב לי. זה הפסד כואב, אבל אני מכבד את הדמוקרטיה וההערכה היא מאוד ברורה, תקום פה ממשלה שלפחות איך שהיא מסתמנת יש שם דברים שמדאיגים אותי, אבל אני אופוזיציה לממשלה ולא למדינה וכל דבר טוב שהממשלה תעשה, אני אתמוך”.

מה הכי מדאיג אותך?
“גם התנהלות לא אחראית בצד הביטחוני מדיני ובסוף זה החיים שלנו. הייתי בקבינטים האחרונים ואני יודע כמה המצב הוא רגיש ואני מודאג שלא תהיה שם מספיק אחריות ושיקול דעת. גם בצד המשפטי, אני מאלה שחושבים שצריך תיקונים במערכת המשפט, אבל לא לחרב אותה. הליכה למקומות קיצוניים מדי זה בעייתי בעיניי”.

מה דעתך על ההתנהלות שלכם בבחירות, אומרים שעשיתם טעויות?
”בטוח שעשינו טעויות. אני חושב שדווקא המחנה הממלכתי הייתה מפלגה יותר אחראית, היא גם היחידה שעסקה באיחודים, היחידים שהבאנו שחקנים חדשים כמו גדי אייזנקוט. בסוף התוצאה לא מספיק טובה, אבל יש גם עכשיו למעלה מ-430,000 ישראלים שתמכו בנו ומאמינים בדרך הזו ואני איש של דרך ארוכה”.

ג'ו ביידן וחילי טרופר (פרטי)ג'ו ביידן וחילי טרופר (פרטי)

למה לא הצלחתם להביא יותר מנדטים לדעתך?
”בוא ניקח משל מעולם הכדורגל: אתה לא משחק מול קונוסים. היו עוד מפלגות ששיחקו על המגרש הפוליטי. אני חושב שדווקא בגלל המיקום שלנו במרכז הישראלי אז היינו נתונים להתקפות משני הצדדים וכשיורים עליך מכל הכיוונים, אנחנו לא נבהלים או נלחצים, אבל זה מאתגר”.

ראש המטה שלך, גיא גוטמן,  אמר שאתה תגיע רחוק מאוד בפוליטיקה?
”זה אתה צריך לשאול אותו. אני באתי לדרך ארוכה ואני נשאר בצד הפוליטי, באופוזיציה ומקווה בעתיד לחזור לתפקידים משמעותיים יותר”.

אתה תרמת כליה וגם אחיך, אתה מאמץ ילדים ויש עוד דברים מיוחדים נוספים שאתה עושה. מה הדבר הבא שתפתיע אותנו?
“הדבר הכי חשוב בחיים זה לתת לאחרים, ככה חונכתי וככה אני אשתדל לחיות ולחנך את הילדים שלי. לדעתי אם כולנו לא נהיה משועבדים למחלקות הפוליטיות, לכעסים ושנאה ונבחר לתת אחד לשני כי אנחנו אחים, תהיה לנו אחלה מדינה פה”.

חילי טרופר ונועם ממו (איציק בלניצקי)חילי טרופר ונועם ממו (איציק בלניצקי)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה