"מי זה השחקן הזה? תראה איזה שרירים יש לו, בטח הוא ברזילאי", אמר אחד הצלמים בחדר התקשורת בבלומפילד. זאת הייתה מסיבת העיתונאים של אפואל ניקוסיה לקראת המשחק מול מכבי תל אביב בליגה האירופית ב-2013. ו"הברזילאי" עם השרירים היה קוסטאס חרלמבידיס, קפטן האלופה הקפריסאית דאז.

אנחנו, כישראלים, נוטים לזלזל בנבחרת מהאי השכן. לעיתים בצדק. אך אותה תמונה ואותה תגובה בחדר התקשורת בבלומפילד נתנה קצת פרופורציות. כן, גם בקפריסין אפשר לגדל שחקנים רציניים, שעובדים קשה על הכושר הגופני שלהם ונראים יותר חזקים מחלק משחקני הסגל של נבחרת ישראל. "מבחינת הנבחרת הלאומית, קפריסין מתחזקת אבל ישראל טובה יותר", מבהיר ג'ורדי קרויף בעיצומו של ראיון עם ONE על הכדורגל הקפריסאי ממנו הגיע למכבי תל אביב כמנהל מקצועי.

ג´ורדי קרויף (עמרי שטיין)
ג´ורדי קרויף (עמרי שטיין)
 

אבל הכתבה שלפניכם לא תעסוק רק בזה, היא תתייחס לשינוי הגדול שקורה באי השכן, שינוי שעל הכדורגל הישראלי ללמוד ממנו את הדברים הטובים וגם להימנע מלבצע בעתיד את הדברים הרעים. או כמו שקרויף אמר: "נבחרת ישראל טובה יותר, גם הליגה פה טובה יותר, אבל הקבוצות הקפריסאיות מתחרות ברמות גבוהות יותר".

אז איך זה קרה? מבט על הדשא של האי השכן
בסגל נבחרת קפריסין ארבעה "ליגיונרים": דוסה ג'וניור (קוניאספור), ג'ייסון דמיטריו (וולסול), מריוס ניקולאו (לבדאיקוס) וגירגיוס קסטנוס (יובנטוס U19).

בהתחשב במצב של הכדורגל הקפריסאי זה מפתיע שכן הליגה מלאה בזרים, אולם הקבוצות הגדולות כן נותנות במה לחומר המקומי שכבר הולך ונגמר לו. הכוכבים הגדולים, כמו חרלמבידיס (34) מזדקנים. איליס חרלמבוס, מהבודדים בסגל שטעם ליגות שונות (יוון, רומניה והבונדסליגה השנייה) כבר בן 35, סטאטיוס אלונפטיס בן 32, וינסנט לבאן בן 31 וקונסטנטיוס מאקרידיס בן 33.

שחקני נבחרת קפריסין. מעט נציגים באירופה (אורן בן חקון)
שחקני נבחרת קפריסין. מעט נציגים באירופה (אורן בן חקון)
 

דור העתיד מסתמך כרגע על שלושה, שאחד מהם הוא עוד שחקן בהתהוות שאף אחד לא יודע איך יתפתח. מדובר כמובן בקשר ההתקפי גיורגיוס קסטנוס בן ה-17 שמשחק בקבוצת הנוער של יובנטוס. השאר הם דמיטריס חריסטופי, שפצוע וללא קשר נמצא בירידה אדירה ואף חזר הקיץ מסיון לאומוניה ניקוסיה, וכמובן גיורגוס אפרם שהצטיין באומוניה ועושה חיל גם באפואל, אך בגיל 26 עדיין תקוע בליגה המקומית ולא מצליח לצאת. ועם כל אלה, הקבוצות הקפריסאיות מצליחות להגיע רחוק יותר מהישראליות בשנים האחרונות.

אפואל ניקוסיה לדוגמא, משחקת העונה בליגה האירופית בלבד, אך כן מצליחה להגיע לשלב בתים אירופי כמעט בכל עונה. ב-2013 הייתה כאמור בבית עם אלופת ישראל, שנה לאחר מכן שיחקה בליגת האלופות עם ברצלונה, פ.ס.ז' ואייאקס. ב-2012 עלתה לשמינית גמר הצ'מפיונס מבית שכלל את פורטו, זניט סנט פטרסבורג ושחטאר דונייצק רק כדי להיות מודחת על ידי ריאל מדריד. היא הייתה בשלב הבתים גם ב-2009 עם אתלטיקו מדריד, צ'לסי ופורטו. אומוניה ניקוסיה, אפולון לימסול וא.א.ק לרנקה ידעו שלבי בתים בליגה האירופית בשנים האחרונות. אשתקד היו אלו שתי הראשונות בזמן שמכבי ת"א, עירוני קריית שמונה, הפועל באר שבע והפועל תל אביב שייצגו את ישראל לא הצליחו להגיע לשם.

שחקני מכבי ת&qout;א. &qout;הליגה הישראלית חזקה יותר&qout; (יניב גונן)
שחקני מכבי ת"א. "הליגה הישראלית חזקה יותר" (יניב גונן)
 

למה זה קורה?
"השילוב של שחקנים זרים רבים ומאמנים זרים, מאפשר לקבוצות הקפריסאיות להתחרות בליגת האלופות ובליגה האירופית. זה העלה את רמת השחקנים המקומיים, ששמרו על המאפיינים האישיים שלהם ולצד זאת השתפרו והוסיפו לעצמם דברים שלמדו מהזרים", מסביר קרויף. "אני חושב שהליגה הישראלית חזקה יותר, אבל הקבוצות הקפריסאיות מצויידות טוב יותר ומוכנות יותר למפגשים מול קבוצות אירופאיות. זאת המסקנה אם אתה מנתח את היעילות של המועדונים הקפריסאים באירופה לעומת המועדונים מישראל. בשנים האחרונות, קבוצות קפריסאיות לקחו הרבה יותר נקודות באירופה מאשר ישראליות", מוסיף ההולנדי.

אלדו אדורנו, אחד שהיה פה במכבי ת"א ומאז הפך למומחה באי השכן (שיחק בפראלימני, א.א.ק לרנקה, אפולון לימסול, אפואל ניקוסיה, ארמיס ארדיפו וכעת בנאה סלאמינה), נותן את הזווית שלו בשיחה עם ONE מביתו בפמגוסטה: "אני חושב שהמאמנים הזרים השפיעו. לאחרונה הקבוצות הקפריסאיות משתפרות. זה נכון שאין יותר מדי שחקנים קפריסאים בקבוצות האלה, אבל מה שאפואל עשתה באירופה והעובדה שבכל שנה יש קבוצה אחת לפחות בשלב בתים, שיפרה אותם, את שיטות העבודה והאימון וזה בא לידי ביטוי".

אדורנו. מומחה לאי השכן
אדורנו. מומחה לאי השכן
 

הנבחרת כרגע בשיאה, השאלה כמה זמן זה יימשך
אז הקבוצות הקפריסאיות מצליחות יותר, בעיקר בגלל האפשרות לשתף זרים ללא הגבלה. וקרויף מדגיש את זה: "משחקים שם הרבה זרים מפורטוגל, דרום אמריקה, ספרד וסרביה והם למדו איך מתמודדים עם היריבות האירופאיות במסגרת הקבוצות, אבל אני לא יודע מה רמת הדור הצעיר שלהם. כמו שאמרתי, הליגה בישראל טובה יותר וגם הנבחרת". וזוהי הנקודה הבאה. הקבוצות מצליחות, אבל מעמד השחקן הקפריסאי היה עד העונה האחרונה בבעיה גדולה. כמה גדולה? מספיק כדי לשאוב רעיונות מהכדורסל.

הכירו את החוק הרוסי, גרסת הכדורגל של האי השכן. החל מהעונה, כל קבוצה חייבת לשתף בהרכב שני שחקנים קפריסאים. בכל שלב על כר הדשא חייבים להיות שניים, כך שאי אפשר להכניס זר במקום שחקן מקומי כחילוף ראשון. על הנבחרת זה כרגע לא משפיע, שכן שחקניה המובילים ברובם נחשבים לכוכבים בקבוצות שלהם, או כוכבי משנה, אך התקווה היא שהכנסתו של החוק החדש תאפשר לקבוצות להצמיח כשרונות חדשים לקראת העתיד.

"הבעיה הגדולה בקפריסין היא שרק עכשיו הכניסו את החוק הזה", אומר אדורנו. "בישראל משחקים לפחות שישה ישראלים בכל משחק. זה הבדל משמעותי, המאגר שלכם גדול יותר. זאת בעיה גדולה עבור הקפריסאים אם הם לא יצליחו לייצר שחקנים חדשים, למרות שאני מתחיל לראות יותר ויותר צעירים עולים ומציגים יכולת לא רעה". הקפריסאים נתקלים בבעיות שמוכרות גם לשחקן הישראלי על פי החלוץ מפרגוואי: "קשה מאוד להוציא מכאן שחקנים בגיל צעיר כי הם מחוייבים בצבא, זה כמו בישראל. אבל החוק של שילוב של שני שחקנים לפחות בהרכב, אולי יעזור אם השחקנים יתפזרו בצורה חכמה בין המועדונים. רוב השחקנים של הנבחרת משחקים בליגה בקבוצות הגדולות וככל שיותר שחקנים ישחקו במועדונים שמגיעים להצלחה באירופה, גם הרמה של השחקן הקפריסאי תעלה".

דור פרץ וגוטמן. &qout;שחקנים אצלכם הולכים לצבא&qout; (אחמד מוררה)
דור פרץ וגוטמן. "שחקנים אצלכם הולכים לצבא" (אחמד מוררה)
 

סיבות לחשוש לקראת שבת?
לפני שנה הנבחרת של אלי גוטמן הגיעה לניקוסיה וחזרה עם שלוש הנקודות. אלא שהנבחרת הקפריסאית מאז הפכה ליריבה עיקשת במיוחד עבור הנבחרות הגדולות יותר בבית, בעיקר במשחקים האחרונים. וויילס וגם בלגיה סחטו 1:0 דחוק מאוד בניקוסיה את בוסניה הם כזכור ניצחו 1:2 בחוץ עוד לפני המפגש הראשון מול הגוטמנים. כעת התקווה של כולם תהיה שאת הביקור בטדי הם לא ייצלחו. "הנבחרת עושה עבודה טובה מאוד. הם עשו התקדמות גדולה. אני כאן הרבה זמן. כשהגעתי לקפריסין הנבחרת תמיד הפסידה. הם שינו מנטליות", אומר אדורנו.

"הם לא הולכים כדי לסחוט תיקו או להפסיד בכבוד, אלא באים כדי לנצח ולעשות שם לעצמם וזה ההבדל. תמיד היו להם שחקנים טובים אבל בנבחרת זה לא עבד, הם שינוי את הגישה שלהם למשחק וזה משפיע". על שינוי הגישה הזה אמון המאמן, פאמבוס חריסטודולו. "הוא עשה שינוי גדול. הוא הכניס מימד של טקטיקה שאולי לא היה לפני, הוא עובד איתם יפה מאוד ורואים שנבחרות מתקשות נגדם מאוד ואם הם ימשיכו ככה בעתיד יהיו להם גם יותר נקודות", אומר אדורנו.

פאמבוס חריסטודולו. אחראי על השינוי (רז אמיר)
פאמבוס חריסטודולו. אחראי על השינוי (רז אמיר)
 

שני המשחקים האחרונים נתנו תקווה גדולה לקפריסאים לקראת הביקור בירושלים. והם מחפשים בנרות עוד ניצחון יוקרתי. עבורם יהיה מדובר בהישג גדול, עבורנו במשחק שחייבים לקחת בו נקודות. אז איך זה יסתיים? קרויף בטוח. "ישראל טובה יותר מקפריסין", ואדורנו מסכים אך מוסיף: "אתם עדיפים, אבל אני מקווה שיהיה משחק יפה ומי שתהיה טובה יותר תנצח". השאלה היא מתי הליגה הישראלית תצליח לנצח את ההצלחות של נציגות הליגה הקפריסאית באירופה. כרגע זה נראה עוד רחוק.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה