עונת 2020/2021 בכדורגל הישראלי אמורה להיות זו שבה יבצעו לא מעט כישרונות צעירים את קפיצת המדרגה בקריירה שלהם. מגפת הקורונה גרמה לצורך בסגלים מורחבים יותר וגם לקשיים כלכליים שמביאים להסתמכות על שחקנים צעירים מבית על פני שחקני רכש והקבוצות מבינות שקידומם יכול לתרום לא רק מבחינה מקצועית, אלא גם להשתלם כלכלית בהמשך הדרך.

הדוגמה הטובה מכולם היא זו של מנור סולומון שהוקפץ לקבוצה הבוגרת של מכבי פתח תקווה בגיל מוקדם, וכעבור תקופה קצרה כבר הכניס לקופת המועדון 6 מיליון אירו (ונראה שזו רק ההתחלה) וכבר מצא את עצמו כובש בליגת האלופות מול ריאל מדריד. אז נכון, כישרונות כמו קשר שחטאר דונייצק דיי נדירים במחוזותינו, אבל זה לא אומר שלצעירי הליגה אין מה למכור וב-ONE החלטנו לסמן את הכוכבים הבאים, שעשויים להוות את “האקזיט הבא” עבור הקבוצות שלהם. והפעם – רועי בן שמעון מבני יהודה.

נתוני פתיחה מרשימים

מלבד מכבי פתח תקווה, מ.ס אשדוד ובני יהודה ידועות כיצואניות הגדולות של הכישרונות בישראל, בתוך ליגת העל, וממנה לאירופה, ובעיקר ככאלה שכמעט ולא מפספסות את הטאלנטים הגדולים שלהן – אלא זוכות מן ההפקר של הקבוצות הגדולות יותר. במקרה של רועי בן שמעון, מדובר בפספוס גדול של אשדוד, שלא סימנה אותו כמו את גדי קינדה, אור אינברום, מיכאל אוחנה, ניב זריהן ואחרים, בעוד שבני יהודה אימצה אותו לחיקה והפכה אותו למי שמסומן אולי יותר מכולם – כ"אקזיט הבא" שלה. 

"אין ספק שהוא הדבר הבא בכדורגל הישראלי", אמרו בשכונת התקווה על בן שמעון, אבל למען האמת, הוא כבר מתחיל להיות הדבר הנוכחי, כאן ועכשיו. ואשדוד, היא כנראה לא הבינה מה לה בידיים, ובינתיים הכישרון התפוצץ בכתום של בני יהודה.

רועי בן שמעון מקדים את אביאל זרגרי (נעם מורנו)רועי בן שמעון מקדים את אביאל זרגרי (נעם מורנו)

עוד לפני סיפור המעבר מאשדוד לבני יהודה, צריך להתעכב על הנתונים של בן שמעון. החלוץ בן ה-19 מבית עזרא ממש לא נראה ולא מרגיש כמו כדורגלן ממוצע בגיל שלו (“נראה כאילו הוא בלע ילד בגיל שלו”), ויעידו על כך בלמי ליגת העל שנכנסו איתו לתאקלים והצטערו, ראה ערך אוראל דגני שראה את הגב שלו בבלומפילד לפני שבישל לניב זריהן את שער הניצחון על בית"ר ירושלים במחזור האחרון.  

מבנה רחב, 1.83 של שרירים ועבודה קשה מגיל צעיר, עוצמות פיזיות שאין לשחקנים צעירים בגיל זה, קור רוח מרשים ביותר, כישרון טבעי לתנועות עומק והתמצאות באזורים המסוכנים, טכניקת בעיטה טובה, משחק ראש משובח ובעיקר, כמו שמגדירים בבני יהודה, "חזק בראש בצורה קיצונית".

מעבר לכך, אחרי שכבש ארבעה שערים בעונה שעברה בפלייאוף התחתון של ליגת העל, במסגרתו פרץ לאחר פגרת הקורונה הראשונה, העונה הוא כבש כבר שער אחד ובישל שניים, שלדעת רבים אומרים עליו ועל השיפור שלו – הכל. בן שמעון, שמתופקד כחלוץ 9 קלאסי, הוא כזה שלא בא עם החסרונות שבדרך כלל "מגיעים" עם חלוץ בתפקיד הזה, הוא וורסטילי מאוד והוכיח את זה בבישולים הללו, כשהקשית באצטדיון דוחא ובישל לשי מזור ובאחד על אחד מול דגני כשהוציא כדור רוחב מתוזמן להפליא כדי למצוא את זריהן בשנייה שיכול היה לשלוח את הרגל ולהבקיע מול איתמר ניצן.

שחקני בני יהודה חוגגים עם רועי בן שמעון (רדאד גשחקני בני יהודה חוגגים עם רועי בן שמעון (רדאד ג'בארה)

"פתיחת העונה שלו והבישולים האלה בעיקר הראו איזה שחקן רב-גוני הוא", אמרו בסביבת השחקן. "חשבו שהוא חלוץ טוב וזהו, אבל הוא הראה שיש לו איכויות גם של שחקן אגף. הוא יכול לשחק כחלוץ בודד, אחד מתוך שניים, אחד מתוך שלושה, עם הגב אל השער, הכל. הוא חיית רחבה, בקיצור".  

מתחת לאף של ג’קי

אז איך חיית הרחבה, שמכונה גם "מפלצת" בשכונת התקווה, חמק מבין ידיו של ג'קי בן זקן? יום לפני שמלאו לו 17, בן שמעון נכנס להסגר קטין אחרי שלא שיחק בעקביות בקבוצת הנוער של אשדוד. היה שחקן ספסל. באחת הפעמים שנכנס כמחליף בתוספת הזמן, הוא החליט שזהו זה. הלך הביתה ושוחח עם אביו, יחדיו הם החליטו שעוזבים את עיר הנמל.

חצי שנה בלי אימוני כדורגל קבוצתיים היו מחנה אימונים של ממש עבור החלוץ, שלמד לעבוד לבד, התפתח גופנית בצורה מרשימה, התאהב בחדר הכושר והפך אותו למקום האהוב עליו ביותר, אחרי מגרש הכדורגל, עבד הרבה על הפן המנטלי והתבגר בכמה שנים כביכול. לבני יהודה, הוא כבר הגיע כמעט בשל.

בעוד בן שמעון הרשים את אנשי המועדון בהתרשמות, הוחלט שלא ללכת לוועדה למעמד השחקן ואביו הגיע לסיכום עם אשדוד שישוחרר תמורת 100 אלף שקלים. ברק אברמוב ובני יהודה קפצו על המציאה והימרו עליו מהרגע הראשון, אחרי שהתלהבו מהבחור החסון שהגיע ומיד סומן כפוטנציאל לקבוצה הבוגרת, רק הטיימינג נשאר פתוח, המסגרת: תוך שנתיים הוא בליגת העל. בעונת 2018/19 הוא ערך שתי הופעות בבוגרים בכל המסגרות, ב-2019/20 כבר ערך 11 הופעות ואת העונה הוא כבר החל כחלוץ הפותח של הקבוצה.

רועי בן שמעון (רדאד גרועי בן שמעון (רדאד ג'בארה)

“בלי לזלזל בבני יהודה, היא רק התחנה הראשונה”

"אלי ביטון ואני הגענו לקבוצת הנוער, ישר אמרו לנו שיש חלוץ עם פוטנציאל אדיר שהגיע מאשדוד", אמר ל-ONE אופיר קופל, מי שאימן את בן שמעון בקבוצת הנוער של בני יהודה וכיום מאמן את קבוצת נערים ב' של מ.ס אשדוד לצד עבודתו כמורה לחינוך גופני בבית ספר לחינוך מיוחד. "לא ראינו אותו כמעט בהתחלה כי הוא התאמן עם הבוגרים, אחרי שהם סיימו את מחנה האימונים יוסי אבוקסיס פחות בנה עליו והוא הגיע לנוער. 

"ישר ראינו כוח פריצה, נוכחות ברחבה, תנועה ללא כדור ויכולת הבקעה. לא אשקר, כשהוא ירד לנוער הוא הגיע קצת עם פרצוף חמוץ כי אחרי שאתה מתאמן עם הבוגרים ויוצא למחנה ואז חוזר לנוער זה משפיע קצת, אבל עודדנו אותו שכל ירידיה היא לצורך עלייה וזה היה קשה כי היינו בליגה הלאומית. 

"הוא עשה את המקסימום שלו, אבל ציפינו ממנו לקצת יותר בנוער. היה שלב שהוא היה מתוסכל, רצה לצאת להשאלה בליגה א' במקום לשחק בלאומית בנוער. ‘אם לא סופרים אותי, אני מחפש קבוצה לשחק בבוגרים’. המועדון אמר לו שאין סיכוי וזה לא יקרה, גם אנחנו כמאמנים כמובן. אחרי הקורונה הוא חזר לבוגרת, ביחד עם אלישע, ואז נפתח לו דף חדש. כשהגיע אלישע לוי, והוא היה המאמן שלי פעם, אמרתי לו ישר ההמלצה שלי היא להעלות אותו מיד ולתת לו לשחק, ואני שמח שהוא עשה את זה. מבלי לזלזל בבני יהודה, זו רק התחנה הראשונה שלו". 

רועי בן שמעון חוגג (שחר גרוס)רועי בן שמעון חוגג (שחר גרוס)

אז מה תהיה התחנה הבאה של רב"ש החדש? בסביבתו מספרים שהוא ממש לא מסוג השחקנים שחולמים על קבוצה מסוימת, אבל הוא כן יודע לומר שהמטרה הגדולה היא הפרמייר ליג. החלוץ, לו דרכון פורטוגלי, יודע בדיוק לאן הוא מכוון ולא נתון לפיתויים. גם לא כשבית"ר ירושלים גיששה לגביו וגם כשהאפשרות לעבור למכבי חיפה עלתה על הפרק.

בקיץ האחרון, בעוד המעבר של ירדן שועה ממכבי חיפה לבית"ר ירושלים נראה היה תקוע, השיחות בין אברמוב למשה חוגג הגיעו גם לשמו של בן שמעון, למקרה ששועה יישאר בכרמל. התשובה של הבעלים הכתום הייתה לא, חד משמעית, כך שהנושא בכלל לא התקדם. בחיפה, שמו הועלה לאחר שהקבוצה התעניינה בדור ג'אן של בני יהודה, שגם הוא כיוון רק לאירופה ולבסוף חתם בפאסוס פריירה הפורטוגלית ועושה שם חיל.

"רועי יודע שכל מעבר לקבוצה ישראלית גדולה יעכב לו את המעבר לאירופה בעוד שנה-שנתיים לפחות והוא לא רוצה שזה יקרה", אמרו בסביבתו. "היו דיבורים על חיפה ובית"ר, אבל הוא ביקש לעזוב את זה ושלא יעדכנו אותו יותר. רוצה רק להתרכז בללמוד ולהשתפר בבני יהודה, לא להסתנוור ולחכות למעבר הגדול לאירופה".

ניתוק חיובי

"הדבר הכי בולט הוא שזה ממש לא נראה שהוא בשנה הראשונה תכל'ס בליגת העל", אומרים עליו בבני יהודה. "בן שמעון הוא כמו עומר ניראון בקטע הזה. הם בטוחים בעצמם ומאמינים בעצמם בטירוף, ולא בקטע שחצני, נטו ביטחון עצמי, אבל גבוה מאוד, זה אצלם בבסיס. וזה מביא אותם לעלות לבוגרים ולהרגיש בבית מהשנייה הראשונה, ככה שהם לא עושים כבוד לאף אחד, בצורה חיובית כמובן".

שחקני בני יהודה חוגגים עם רועי בן שמעון (שחר גרוס)שחקני בני יהודה חוגגים עם רועי בן שמעון (שחר גרוס)

"הוא מנותק כזה", מספרים בשכונה על הבחור שכולם אומרים עליו את אותם הדברים: צנוע, ביישן, מופנם אהוב ועובד קשה יותר מכולם. "הצחוק עליו זה שהוא כאילו לא איתנו אף פעם. אנחנו אף פעם לא יודעים על מה הוא חושב. זה מצחיק מהצד, אבל זה הכוח שלו ומה שמסמל אותו. הוא לא חושב על מה אומרים עליו או חושבים עליו. יש לו איזה ניתוק במשחק. על המגרש הוא מתנתק מהכול, קשה להסביר את זה במילים, אבל הוא מצליח להתרכז רק במשחק בצורה חריגה. בגלל זה רואים את הביטחון שלו והוא מרגיש בנוח".

"כיף לראות את הילד הזה פורח", אמר זורי ברמכר, מאמן הנוער באשדוד לשעבר והמנהל המקצועי של מחלקת הנוער, שעבד עם בן שמעון בשני הכובעים. "הוא ילד מדהים, אישיות פגז, רוצה ללמוד ולעבוד, יש לו חוש לשערים ואת זה אי אפשר ללמד. הוא עבד כל כך קשה לפתח את עצמו מקצועית וגופנית. כבחור צעיר תמיד כבש שערים, במיוחד קריטיים, ויש לו תכונות אדירות: תנועה פנטסטית והוא יכול לכבוש מכל מצב. יש כאלה שצריכים ארבעה-חמישה מצבים במשחק כדי לכבוש, הוא צריך אחד. תמיד היה לו משחק ראש מצוין, עכשיו התרחב מאוד, אז זה בא לידי ביטוי יותר היום". 

"אני לא יודע למה אשדוד הפסידה אותו, באמת, אבל יכול מאוד להיות שלא הערכנו אותו מספיק טוב", הוסיף ברמכר על ההעברה מאשדוד לבני יהודה, כאשר בזמן שיוסי מזרחי היה המנהל המקצועי בעיר הנמל, הוא ניסה לשנות את החלטתו של בן שמעון ולהשאירו באשדוד, אך ללא הצלחה. "הוא והאבא פשוט קיבלו החלטה והלכו, זה כבר היה בסדר גודל של ההנהלה וכדומה. אני לא יודע להסביר מה קרה. זה היה מהלך חד צדדי. לדעתי, הוא ראה שהוא לא הולך להתקדם באשדוד ובחר ללכת. יש לו משפחה טובה ותומכת ואבא שמלווה אותו בכל צעד וצעד, וככה הם החליטו.

"אני אימנתי את גדי קינדה, אור אינברום ומיכאל אוחנה, הוא לא הבריק כמוהם בגילאים הצעירים, אבל תמיד כבש שערים", נזכר ברמכר, מי שכיום מעביר אימונים אישיים ומספק שירותי ייעוץ לאגודות ספורט בנושא מחלקות נוער. "משה קונסטנטין אימן את בני יהודה בנוער ולקח אותו, התקשר אליי לשאול מה דעתי עליו, אמרתי לו פשוט מאוד: 'גולר, אתה תהנה ממנו'. אין לו אגו, אי אפשר לריב איתו, זה חייל מצטיין”.

גדי קינדה (רויטרס)גדי קינדה (רויטרס)

"לדוגמה, הייתה לו פריקת כתף בנערים א' ונלחמנו על הישארות בליגה, חודש שלם הוא משך את הפציעה עם מגן מיוחד ואז טיפל בבעיה רק בסיום העונה, רק אחרי שהקבוצה נשארה בליגה עם שערים מכריעים שלו בהישרדות. מהפציעה הזאת הוא התחזק כי המשיך לעבוד על הגוף ועל השרירים הרבה יותר אחרי שהחלים".

מאז, הוא הספיק להגיע לבני יהודה, להתאמן עם הנוער, לעלות לבוגרים, לרדת לנוער, לחוות משבר ואז לעלות לבוגרים בדיוק בזמן. "אני וביטון עם העבר שלנו בכדורגל, נתנו לו כלים, בעיקר פסיכולוגיים כי מקצועיים יש לו באופן טבעי", הוסיף קופל. "אלי עבד איתו על תנועות וקור רוח מול השער, נתתי לו את הקרדיט להנהיג את הקבוצה ולהוביל אותה. הוא עשה שינוי פאזה והצטיין בעונה שעברה, זה מה שאפשר לו לחזור לבוגרים”.

"אחרי תקופה קשה עם הירידה לנוער והגיוס, שמחנו שהצלחנו לשכנע אותו להישאר והוא חזר להיות חיובי. הוא מקצוען, צנוע וילד שמעריך, קצת מופנם, אבל שום גינונים למרות שהיה בא מאימוני הבוגרת, לא הרגיש כוכב לשנייה אחת אפילו, כיבד את כולם, כולל את הצעירים שהיו בשנה הראשונה שלהם בנוער. הוא אחלה ילד והוא יצליח בגדול".

רועי בן שמעון מול רז נחמיאס (נעם מורנו)רועי בן שמעון מול רז נחמיאס (נעם מורנו)

“חבל ששחקנים משלמים מחיר על הפוליטיקות בהתאחדות”

כדי להגיע לאנגליה, מתי שלא יהיה, הוא יצטרך לעבור בתחנה אחת לפחות מעבר לים, או לצבור ניסיון בנבחרת ישראל, מה שעדיין לא קורה. אחרי שקיבל זימון לנבחרת הצעירה מניר לוין ושיחק מול איי פארו, הגיעה החתונה של אחותו בישראל שהובילה לכך שפספס את המשחק מול קזחסטן כיוון ששוחרר לבקשתו ובברכת המאמן, אך מאז לא זומן לצעירה, בזמן שבבני יהודה ולא מעט אנשי כדורגל טוענים שבהחלט הגיע לו לקבל זימון לנבחרת הבוגרת, בטח ובטח אחרי שמונס דאבור נגרע מהסגל, במקום אוסאמה חלאילה שזומן.

"חבל ששחקנים משלמים את המחיר על הפוליטיקות שיש בהתאחדות לכדורגל", זעמו בשכונת התקווה. "בן שמעון הורג את הליגה כל שבוע, במחזור האחרון הראה בדיוק באיזה רמה הוא אחרי שניער את אוראל דגני, בלם נבחרת קבוע, ועשה בישול גדול לניב זריהן. יש לו מקום בבוגרת, אבל לא לקבל זימון לאולימפית? גם לא מרשימת הגיבוי? איפה ההיגיון? הוא בכושר שיא ומתעלמים ממנו".

אוסאמה חלאילה, הועדף על פניו (רדאד גאוסאמה חלאילה, הועדף על פניו (רדאד ג'בארה)

השחקן, שמשרת בצה"ל אך לא כספורטאי פעיל אפילו, מתאמץ בכל פעם כדי לנסות ולהשתחרר לאימוני הנבחרת, כאשר בהתאחדות לכדורגל בישרו לו כי הנושא בטיפול, בזמן שנותרו לו עוד כשנתיים לשרת. בינתיים, הוא עושה שמירות כמו כל חייל מן המניין ועושה הכל כדי להגיע בזמן לאימוני בני יהודה. עד שהנושא יוסדר, הוא ימשיך להרשים במדים הכתומים של בני יהודה, יחכה בסבלנות ללבוש את הכחול-לבן של הנבחרת וימשיך לחלום על אירופה, ועל אנגליה בפרט. ומעל לכל, לעבוד כמו מטורף באימוני הקבוצה ובחדר הכושר – מה שהוא יודע לעשות הכי טוב.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה