ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות חבר הכנסת יוסף טייב קיימה היום (חמישי) דיון בנושא משבר עולם הספורט בעקבות המלחמה, בהשתתפות שר התרבות והספורט מיקי זוהר.

שר  התרבות והספורט סיפר על מתווה הפיצויים המסתמן: "אני ממוקד בחזרת הספורט לשגרת חירום. מתווה הפיצויים לגופים הנתמכים ע"י המשרד ייסגר היום עם הצד המשפטי אצלנו. מתווה הפיצויים לגופים הנתמכים ע"י המשרד ייסגר היום עם הצד המשפטי אצלנו. כל מי שאיבד הכנסות, יקבל פיצוי בשיעור של 70%. אנחנו מנסים להגיע לסיכום עם האוצר. ופועלים גם למתן מקדמות. פיצוי מסך אובדן הכנסות של גוף נתמך הוא המענה הנכון. אין פתרון יצירתי אחר". 

יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב הוסיף: "יש להחזיר את עולם הספורט לשגרה שבחירום. זה יחזיר לתפקוד צעירים ומבוגרים כאחד. הוועדה פונה לגופי השידור לאפשר צפייה בערוצי הספורט גם מהטלפונים הניידים. אני קורא למשרד האוצר להפנות יותר תקציבים לתרבות ולספורט. בדגש על תקציבים לפעילויות ספורט למפונים".

ח"כ סימון דוידסון הוסיף: "בתקופת הקורונה כולם הבינו שמה שהציל את הילדים היה הספורט - אלה שיצאו לפעילות ספורטיבית ואימונים - נשארו שפויים ולא נפלו לאלימות, אלכוהול. מי שמחזיק את הספורט זה מאות אגודות שחלקן הגדול סגור היום. לצערי הרב, עד היום מדינת ישראל לא מבינה את הכוח האדיר שיש לספורט ודרוש כאן תקציב גבוה יותר. אני קורא פה לשר האוצר להפנות כספים לספורט ואמרתי לו את זה היום".

סימון דוידסון (שחר גרוס)סימון דוידסון (שחר גרוס)

נשיא ומנכ"ל התאחדות "אילת" אריק קפלן אמר: "הבעיה הקריטית שלנו היא יציאת משלחות לחו"ל. הטיסות לחו"ל היא הבסיס להישגיות של הספורט, מעבר לכבוד שזה מביא לנו. במשלחת יוצאים 8 ספורטאים עם 5 מאבטחים. אין לי טענה לשב"כ על הדרישות אבל אין סיכוי שהאיגודים יעמדו בזה. יוצא מזה שספורטאים רבים נשארים בארץ".

מנכ"ל הוועד האולימפי גילי לוסטיג הוסיף: "היחידה לספורט הישגי הכינה רשימה של תחרויות שאי אפשר להפסיד אותן, אחרת לא נוכל להשתתף במשחקים האולימפיים בפריז. יש לנו סיוע של השב"כ להוציא את הספורטאים ודרישות האבטחה כעת הן מאד חריגות. אנחנו מודעים להנחיות ולא רוצים לסכן אף אחד. נצטרך סיוע כלכלי לאיגודי הספורט בכל הקשור באבטחה, במיוחד אם מתחרים במדינות כמו מרוקו, ירדן וטורקיה". השר התייחס לנושא ואמר: "בראש סדר העדיפויות נמצא מי שצריך להתחרות בתחרויות רשמיות, בעיקר משום שכח האדם באבטחה של שב"כ פחת בשל הגיוס למלחמה וכו'".

גילי לוסטיג (גלעד קוולרציק, הוועד האולימפי בישראל)גילי לוסטיג (גלעד קוולרציק, הוועד האולימפי בישראל)

המאמן אלכס אברבוך הוסיף: "חשוב שנרים את דגל ישראל על כל במה באירופה בסוף תחרויות של הספורטאים שלנו. זה יחזק את העם ויעזור לנו בהסברה. עם בריא הוא עם חזק".

נציג התאחדות הכדורגל דודי גיל אמר: "כנראה שנקיים כדורגל ללא קהל ב-25.11 וההנחה היא שלפחות 3 חודשים לא יהיה קהל. תקציב הכדורגל הוא הגבוה ביותר מבין הענפים, אבל כל אחוז שלא אקבל – אין לי מאיפה להביא להתאחדות".

מנהלת אגף הספורט באיגוד מנהלי הספורט ברשויות רינה דור הוסיפה: "כל הכספים צריכים להיות מופנים עכשיו לרשויות המקומיות שקולטות מפונים. חובה לעזור לנוער, שהם רגע לפני נפילה לפשיעה. יש כשל תכנוני גדול - הרבה אנשים עושים הרבה, אבל לא הכל מגיע לשטח. כספים של תרבות וספורט תקועים במשרד האוצר, צריך לשחרר את הפקק שם”.

היו"ר טייב הציע: "ראינו שמשרד החינוך הקצה נציג בכל מרכז פינוי של משפחות באילת ובים המלח למשל. אני מציע שגם בנושא הספורט יימצא מישהו שיתכלל ויעשה את הדברים האלה בצורה מסודרת. חובתנו כממשלה לתכלל את זה ולהמעיט את הנזקים שיהיו".

נציגי עמותות ספורט לילדים ונוער טענו בדיון שהוקפאו תקציבים לפרויקטים שוטפים שלהם. השר זוהר השיב: "החלטת מוצדקת של האוצר, היא להקפיא כל מה שאמור היה להתבצע עד סוף השנה. הקפיאו לא רק פעילויות ספורט אלא גם כספים קואליציוניים ועוד. כך נוצרה הדרך לשלם על המלחמה".

בתום הדיון, כשהתברר כי נציגת משרד האוצר לא נכחה בו, על אף שקיבלה אישור חריג להשתתף באמצעות הזום ולא להגיע פיזית, מחה היו"ר טייב: "ביקשתי שנציגת משרד האוצר תקשיב לכל מה שעולה בדיון ותגיב בסופו. זה לא מקובל עליי שהאוצר לא נשאר פה עד סוף הדיון". השר זוהר אמר: "אם אני יושב פה כשר, ראוי היה שיהיה פה נציגי משרדי ממשלה".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה