לא מעט זמן עבר מאז הפעם האחרונה בה נבחרת צרפת הגיעה לגמר גביע העולם וזכתה להניף אותו. יש שיאמרו, יותר מידי זמן. בשני הטורנירים האחרונים הצרפתים לא הצליחו להעפיל לשלבים המכריעים במונדיאל, אחרי שפעם אחת הודחו בשלב הבתים ופעם אחרת נעצרו ברבע הגמר. רק לפני 12 שנה הם הגיעו לגמר אבל הפסידו בו, כך שלמעשה התואר הגדול האחרון שלהם הושג בכלל ביורו 2000, אז דידייה דשאן ותיירי הנרי שיחקו ביחד בהרכב של הטריקולור.

הערב (שלישי) ב-21:00 שניהם ייפגשו שוב, בחצי גמר גביע העולם, אלא שהפעם הם לא יהיו באותו הצד. דשאן הוא מאמן נבחרת צרפת שמנסה להחזיר אותה לימיה הגדולים, בעוד שהנרי, הוא בכלל עוזר המאמן של נבחרת בלגיה שחולמת לעשות היסטוריה ולהעפיל לראשונה לגמר המונדיאל.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
פרסומת
חלוץ צרפת, ז'ירו, משווה בין האזר לאמבפה

שתי הנבחרות מפוצצות בכישרון, אבל לא תמיד קל להביא לידי ביטוי את היכולות של אותם השחקנים בטורנירים מהסוג הזה. בשביל זה צריך דמויות חזקות על הספסל, ועושה רושם שגם לצרפתים וגם לבלגים יש מאמנים שמצליחים להשפיע בצורה ברורה על מה שקורה במגרש. לא סתם הפוקוס במשחק הזה יהיה בעיקר על האנשים שיעבדו מחוץ לקווים.

רבים תוהים איך תיירי הנרי הולך להתנהג בחצי הגמר הזה, בתור צרפתי מלידה שיישב על הספסל הבלגי. בכל זאת, הוא היה שותף לזכייה של צרפת בגביע העולם ב-1998 בימים בהם היה שחקן צעיר בן 20, הוא זכה באליפות אירופה שנתיים לאחר מכן והגיע גם לגמר המונדיאל ב-2006 במדים הלאומיים. סביר להניח שבמשחק הקרוב המצלמות יתעדו אותו יותר פעמים מאשר את רוברטו מרטינס, מאמנה של נבחרת בלגיה שתחתיו הוא עובד.

הנרי במדי נבחרת צרפת (רויטרס)הנרי במדי נבחרת צרפת (רויטרס)

ואז הוא צלצל

הנרי הגיע לבלגיה לפני כשנתיים. אחרי שפרש ממשחק פעיל בניו יורק רד בולס, החלוץ האגדי שאל את עצמו מה עושים אחרי שהקריירה הסתיימה. הוא רצה להישאר קרוב למשחק, כפי שהצהיר לא פעם בראיונות קודמים, והפך לפרשן ברשת 'סקיי'. במקביל, הוא גם נרשם לקורס מאמנים וקיבל את תעודת המאמן שלו אחרי שעבר השתלמויות באקדמיה של ארסנל, הקבוצה במדיה שיחק לאורך רוב הקריירה ואיתה גם זכה בשתי אליפויות פרמייר ליג.

רובר פירס עם תיירי הנרי בארסנל (מערכת ONE)רובר פירס עם תיירי הנרי בארסנל (מערכת ONE)

החלוץ הלך בעקבות אגדות כדורגל רבות שנולדו בצרפת. אלא שבניגוד לדשאן שעומד בראש הנבחרת, לזינדין זידאן שאימן את ריאל מדריד או ללורן בלאן שהוביל את פאריס סן ז'רמן להצלחות, אף מועדון גדול לא התדפק על הדלת של הנרי. "כשאתה שחקן טוב, אתה מתלבט הרבה פעמים ושואל את עצמך 'אני אלך לקבוצה הזו, או שאלך לקבוצה אחרת?' כך שהבחירה היא בידיים שלך. וכשאתה שואף לאמן, אתה פשוט יושב ומחכה שהטלפון שלך יצלצל", תיאר הנרי את הסיטואציה החדשה איתה הוא התמודד בראיון לערוץ CANAL+.

ואז הוא צלצל.

זה היה באוגוסט 2016. על הקו היה רוברטו מרטינס, מאמן נבחרת בלגיה שהציע לו להיות עוזרו השני ולאמן את שחקני ההתקפה של השדים האדומים. "היה לי קשה לסרב לו", ציין הנרי, שלפי הדיווחים בבלגיה לא התעניין בכלל בנושא הכספי. הוא חיפש אתגר.

רוברטו מרטינס ותיירי הנרי. קרובים לגמר (רויטרס)רוברטו מרטינס ותיירי הנרי. קרובים לגמר (רויטרס)

באותו הקיץ, בבלגיה ניסו לאסוף את השברים אחרי שהנבחרת המוכשרת שלהם הודחה על ידי וויילס ברבע גמר יורו 2016. המאמן הבלגי מארק וילמוטס פוטר ומרטינס מונה לתפקיד במקומו. בתקשורת הבלגית ידעו שהספרדי מחפש שם גדול שיעבוד לצידו, אבל הופתעו מאוד מכך שצירף שם גדול כמו הנרי. צוות האימון הזר גרם לאוהדים לחשוש, אבל הבאתו של חלוץ העבר הצרפתי הפכה אפילו את המאמן הספרדי לקונצנזוס.

סביב הנרי יש הילה מיוחדת, כזאת שנוצרה בזכות הקריירה הגדולה שלו כשחקן, אבל גם בגלל האישיות המרשימה שלו. בבלגיה הוא עובד בשקט, מתרחק מהמצלמות ולא מרבה להתראיין. רק מפגש בודד היה לו עם העיתונאים המקומיים, בתחילת דרכו בנבחרת, וגם שם היה ג'נטלמן והבהיר שהוא לא בא כדי להצהיר הצהרות או לשים את עצמו בפרונט. בשביל זה יש מאמן ויש היררכיה, והאמירות האלה קנו את הבלגים וגרמו להם להתאהב בו.

"תיירי הנרי מביא לנבחרת משהו אחר לחלוטין", סיפר מרטינס אחרי שלקח את ההחלטה לצרף אותו לצוות שלו. "היינו צריכים מישהו שיפתח את השחקנים שלנו, בעיקר מבחינה מנטאלית, כי אנחנו רוצים ללכת אחרי החלום שלנו ולהגשים אותו".

הנרי משתיק את הברנבאו. מביא ניסיון עשיר (רויטרס)הנרי משתיק את הברנבאו. מביא ניסיון עשיר (רויטרס)

לצד זה, באופן די מוזר, מרטינס הצהיר כי הוא מעוניין בחוליית התקפה שתעבוד על המגרש בצורה פשוטה יחסית. גם מהנרי הוא ביקש שלא לעבוד על טקטיקה מורכבת מידי. "אני רוצה יסודות של תרגילי התקפה פשוטים", אמר המאמן במסיבת העיתונאים שנעשתה לאחר צירופו של חלוץ העבר. "מה שאהבתי בתיירי הנרי כשחקן זו הפשטות שהייתה בסגנון המשחק שלו. יש לנו איכות גדולה בהתקפה והשחקנים יכולים לקחת ממנו הרבה השראה".

לפי מה שמתארים אנשי התקשורת בבלגיה, הנרי לוקח חלק פעיל מאוד באימונים, דבר שלא ממש מאפיין את יתר אנשי הצוות. הוא מגיע לכל המפגשים עם הסגל, עובד באופן צמוד עם שחקני ההתקפה באימונים ואפילו הפך לאחד מהחברים הקרובים ביותר של החלוצים רומלו לוקאקו ומיצ'י באטשואי. בגיל 40 תיירי הנרי עדיין לא איבד את התשוקה למשחק ובבלגיה משווים את הנוכחות שלו לזו של זידאן בריאל מדריד.

שחקני נבחרת בלגיה (רויטרס)שחקני נבחרת בלגיה (רויטרס)

בנבחרת הזו כולם חולקים לו כבוד, אפילו שחקני ההגנה. "הוא מאוד חשוב לנו", אמר הבלם טובי אלדרווירלד. "הנרי מביא את הסיפור שלו ואת הניסיון שלו, וזה עוזר. אם הוא רק אומר לך משהו, אז באותו הרגע הכל הופך להיות חיובי ואתה מבין עד כמה הידע שלו הוא גדול".

השדים האדומים מציגים את ההתקפה הכי קטלנית ברוסיה, עם 14 שערים שנכבשו עד עכשיו בטורניר, ופרשנים רבים טוענים שלהתקפה הבלגית יש את ה-DNA של הנרי. אחד מהחלוצים הבולטים ביותר בחלק הקדמי שלה הוא לוקאקו שכבש ארבעה שערים והציג יכולת נהדרת שמתחילה להזכיר את התנועה הייחודית של מאמנו האישי.

לוקאקו והנרי באימון המסכם (רויטרס)לוקאקו והנרי באימון המסכם (רויטרס)

"לוקאקו תמיד היה כישרון עם המון פוטנציאל אבל הוא לא היה כל כך מדויק. תמיד היה חסר לו המגע העדין בכדור ולא היה מי שיכוון אותו בקטע הזה", כך טען העיתונאי הבלגי כריסטוף פראנקן בראיון לתקשורת הצרפתית. ואכן, אחרי העבודה עם הנרי נדמה שלוקאקו השתפר מאוד בהיבט הזה, דבר שבא לידי ביטוי למשל בשער השני שלו נגד טוניסיה, שם הוא הקפיץ את הכדור מעל השוער עם המון רגש.

"אני חייב לתיירי הנרי הרבה. הוא עוזר לי בהמון היבטים, כמו בעבודה על הטכניקה שלי ובהבנת המשחק", הודה לאחרונה לוקאקו שמשחק במנצ'סטר יונייטד בראיון ל'פליירס טריבון'.

כשחקן, לא פעם הנרי חמק מהשומרים שלו עם תנועה לאגף, וזה חלק מהדברים שהוא לימד גם את לוקאקו. לא להיות תקוע במרכז ליד הבלמים, אלא למשוך אותם הצידה ולנסות לייצר שטחים ריקים גם עבור חבריו להתקפה. בהקשר הזה, גם מרטינס טען כי להנרי יש חלק גדול בהצלחה של לוקאקו. "מגיע לו קרדיט גדול על העבודה איתו", הדגיש המאמן והוסיף כי לדעתו "לוקאקו בעיקר הפסיק להיות אנוכי".

תיירי הנרי ורומלו לוקאקו (רויטרס)תיירי הנרי ורומלו לוקאקו (רויטרס)

החלוץ המאסיבי לא היה בין המצטיינים בניצחון 2:3 על יפן בשמינית הגמר, אבל לפעולות שלו על המגרש היו אפקט חיובי לדעתו של המאמן, ולוקאקו עזר להשיג את הניצחון גם אם לא כבש או בישל. מרטינס התייחס כמובן לדילוג של לוקאקו מעל הכדור, במהלך שהוביל לשער הניצחון של נאסר צ'אדלי בתוספת הזמן. "היכולת שלו לעזור להתקפה ולא תמיד לנסות ללכת לבד עם הכדור מול השער, כמו במקרה הזה שבו הוא מסייע לשחקן שנמצא במצב טוב יותר ממנו, מלמדת על בגרות ובעיקר על הסיבה שבגללה אנחנו כאן - להיות צוות אחד ולעזור זה לזה לנצח משחקים. אנחנו עושים את זה גם על המגרש וגם מחוצה לו", הדגיש המאמן.

גם עדנאן ינוזאי שכבש נגד אנגליה במשחק האחרון של שלב הבתים, גרם להנרי להתמוגג מגאווה על הספסל. אחת מהמטרות של עוזר המאמן הייתה לממש את הפוטנציאל הגדול ולהפוך את הקשר אותו לכלי נוסף שיוכל לתרום את חלקו בעת הצורך, וינוזאי, שקבע 0:1 באותו המשחק למעשה הנחיל לאנגלים ההפסד היחיד שלהם בדרך לחצי הגמר. "הוא אמר לי 'אתה רואה? כשאתה עובד קשה על פיתוח היכולות שלך, אתה יכול להיות הטוב ביותר'", חשף ינוזאי לאחר מכן.

ינוזאי חוגג עם החברים. הנרי התמוגג (רויטרס)ינוזאי חוגג עם החברים. הנרי התמוגג (רויטרס)

באימונים, הנרי עובד באופן צמוד עם כל אחד משחקני ההתקפה הבלגים ותורם להם מהניסיון שלו. הנרי, הכובש המצטיין של נבחרת צרפת בכל הזמנים עם 51 שערים ב-123 הופעות, הוא גם האיש ששחקני ההתקפה הצרפתים העריצו בצעירותם. בשבועות האחרונים נשלפו מהארכיונים התמונות של אנטואן גריזמן וקיליאן אמבפה כשהם מצולמים ביחד עם הנרי כילדים, ולא סתם הפריצה המסחררת של אמבפה נגד ארגנטינה הובילה להשוואות בינו לבין מספר 14 האגדי.

"זה מוזר שהנרי נגדנו", אמר החלוץ הצרפתי אוליבייה ז'ירו, שלא התחמק מהשאלות עליו והעביר מסר לפיו בצרפת עדיין רוחשים לו כבוד גדול. בעבר, ז'ירו זכה לביקורת קשה מהנרי בזמן שישב בפאנל הפרשנים של 'סקיי' וטען כי ז'ירו לא מסוגל להוביל את התקפת ארסנל להישגים. "אין לי שום כעס עליו ואני לא מחפש לנקום בו", הגיב לכך ז'ירו השבוע. "הוא כבר הספיק לשנות את דעתו ויש בנינו כבוד הדדי. מה שכן, אין ספק שאשמח להוכיח לו שהוא בחר לעבוד עם הנבחרת הלא נכונה".

אנטואן גריזמן ואוליבייה זאנטואן גריזמן ואוליבייה ז'ירו חוגגים. ירצו לנצח את הנרי (רויטרס)

בשנים האחרונות, למרות הדור הנפלא שיש לה, נבחרת בלגיה אכזבה בכל פעם מחדש. במונדיאל האחרון היא הודחה על ידי ארגנטינה ברבע הגמר וגם ביורו היא לא הצליחה להרשים, כך שלבלגים נוצר הרושם כאילו לנבחרת יש מחסום פסיכולוגי שהיא מתקשה לעבור. אלא שבטורניר הנוכחי ברוסיה, המחסום הזה נפרץ ובלגיה הציגה יכולת משכנעת מול כל יריבה שעמדה מולה. היא העפילה לחצי הגמר, הרבה בזכות הנכס שיש לה בצוות המקצועי שמוציא את המיטב מהשחקנים שלו.

הנרי הוא אחד שכבר היה במעמדים האלה והשבוע הכין את שחקני הסגל שלו לקראת מה שעשוי להיות אחד מהמשחקים הגדולים ביותר בקריירה שלהם. זה יהיה אחד מהמשחקים המוזרים ביותר של ‘טיטי’, מי שלקח את גביע העולם עם מאמן היריבה דשאן, וכעת ינסה להדיח אותו עם נבחרת אחרת.

תייר הנרי. בצרפת יש מי שתוהה למה הוא לא אצלם (רויטרס)תייר הנרי. בצרפת יש מי שתוהה למה הוא לא אצלם (רויטרס)

רבים מהאוהדים הצרפתים שיגיעו לאצטדיון בסנט פטרסבורג יגנבו מבטים מעוררי קנאה לעבר ספסל היריבה וישאלו את עצמם איך ייתכן שהוא לא מאמן את אמבפה וגריזמן שלהם. "אלה החיים", התייחס לכך נשיא ההתאחדות הצרפתית, נואל לה גרט, שרמז כי ייתכן ובעתיד הנרי יקבל תפקיד משמעותי גם בנבחרת הצרפתית. "איבדנו אותו ואת הקשר אליו אחרי שנים שהוא היה בליגה האנגלית. אם הוא יחזור לצרפת, זה יהיה רק מהדלת הראשית".

לדבריו של מרטינס, הניסיון שלו אומר כי אחרי המונדיאל הזה הנרי יהפוך למבוקש גם במועדונים הגדולים באירופה. "זה יהיה הגיוני אם הוא ימשיך הלאה", שיתף המאמן. "זה לאו דווקא יהיה מעבר קל עבור אחד כמוהו, גם אם השם שלך הוא תיירי הנרי, אבל אני מאמין שבשלב כזה או אחר הוא יצטרך לצאת ולהוכיח את עצמו". עד אז, הנרי ינסה לשים את הרגשות בצד ולעשות היסטוריה עם נבחרת בלגיה.

לכתבה זו התפרסמו 8 תגובות הוספת תגובה