משלחת קבוצת הנשים של מועדון הפאר צ׳לסי הנמצאת בארץ המשיכה את השבוע הגדוש באירועים מבחינתם, כשהבוקר (שלישי) נערך סמינר בהשתתפותם בנושא תפקיד הספורט בקידום סובלנות ואחדות, והדרכים בהן ספורט יכול למנף את השפעתו לשינוי חברתי. האירוע התקיים ב״מרכז פרס לשלום וחדשנות״ ביפו, בנוכחות הלורד הבריטי סטוארט פולאק, יו״ר המרכז חמי פרס, מנכ״ל ההתאחדות רותם קמר, יו"ר צ'לסי ברוס באק, מאמנת נבחרת הנשים של צ'לסי אמה הייס ועוד.
כזכור, קבוצת הנשים של המועדון נמצאת בישראל לטובת משחק הידידות מול נבחרת הנשים הלאומית שלנו אשר יתקיים הערב (19:30) באצטדיון המושבה. מטרת המשחק היא קודם כל חגיגת כדורגל ובנוסף קידום ופיתוח ספורט הנשים בארץ. המשחק והביקור עצמו הינו חלק מפרויקט משותף של צ'לסי, בחסות הבעלים הרוסי-ישראלי רומן אברמוביץ׳, וההתאחדות לכדורגל בישראל.
יו״ר המרכז, חמי פרס, פתח את הכנס: ״המשחק הערב בין הקבוצות הוא אירוע נפלא וחשוב. לא רק לכוח הנשי, אלא כי הוא מעביר לעולם מסר של ספורט פורץ יבשות וחיבור בין מדינות לטובת מטרה משותפת, ואני מאושר מכך. מרכז פרס שמח להיות מעורב בפרויקט הזה, תודה לרומן אברמוביץ׳ על היוזמה ולמשלחת צ׳לסי שנעתרה לפרויקט וכמובן להתאחדות לכדורגל. המרכז משתמש בכדורגל ככלי לחינוך אחדות וסובלנות בין בני נוער הישראלים והערבים, אנחנו נמשיך בעשייה שלנו בקרב אלפי הילדים. אנחנו תומכים בנשים גם פלסטיניות וישראליות להתקדם ולהתפתח, צ׳לסי נותנת השראה לילדות האלה. הכל סביב הכוח של כדורגל, ספורט ואנשים על מנת להפוך את העולם לטוב יותר והעברת המסר של שלום כאן בישראל וברחבי העולם״.
מנכ״ל ההתאחדות לכדורגל, רותם קמר, אמר: ״מלבד ליופי שהביקור הזה מייצג אסור לשכוח את המסר של הביקור שהוא קידום כדורגל הנשים ומאבק בגזענות. זו הבטחה של שיתוף פעולה והבנה הדדית של המצב הקיים. ספורט וכדורגל מחבר אנשים מרחבי העולם, ההשפעה שלו יכולה לגרום לשינוי. שיתוף הפעולה בין ההתאחדות לכדורגל למרכז פרס הוא דוגמה שזה אפשרי, אנחנו מאמינים שאפשר להגיע למטרה הזו בזכות הספורט. אנחנו שמחים מהאפשרות שניתנה לנו לקחת השראה וללמוד מצ’לסי״.
תמר חי שגיב, מנהלת מחלקת החינוך לשלום במרכז, הוסיפה: ״יש אלפי סיפורים שמסבירים מדוע אנחנו עושים מה שעושים במרכז, השימוש בספורט בחיבור אנשים בדגש על הדור הצעיר, הוא הכוח החזק ביותר מסתבר. בשיתוף פעולה עם ההתאחדות בישראל אנחנו נותנים הזדמנות לילדים ישראלים וערבים לשחק יחד כדורגל. רוב הילדים בארץ הולכים לבתי ספר משלהם ואין להם הזדמנויות להיפגש יחד עם הילדים הערבים, אנחנו יוצרים להם את ההזדמנות להיפגש ולהבין מה זאת תקווה. זה קשה ומלא באתגרים כמו פחד אצל הילדים ותקשורת ביניהם מבחינת השפה, אבל אנחנו מצליחים להתגבר על המכשולים״.
״כאן במרכז אנחנו מלמדים את בני הנוער כישורי מנהיגות ויכולת התבטאות. גורמים לילדים לייצר ביחד את הדרך שלהם לתקשר ביניהם. מלמדים אותם את השפות אחת של השני ואת ההגינות שבכדורגל, תוך כדי העברת משחקים בקבוצות משולבות של ערבים וישראלים יחד. לאחר המשחק מתקיים החלק החשוב ביותר, הילדים יושבים במעגל ומנהלים שיח מכובד על המשחק וההבנה של הדרך לשחק כדורגל הוגן. 80% ממשפחות המשתתפים בפרויקטים אומרים שהתוכנית גרמה לעידוד הנושא בקרב הילדים והשפיעה עליהם לטובה. זה לא נהיה קל יותר, אבל חייבים להמשיך במלאכה ולא לוותר למרות הקשיים״, הוסיפה תמר חי שגיב.
יו״ר מועדון צ׳לסי, ברוס באק, התייחס לנושא: ״הביקור כאן מדהים. יש גורם שאי אפשר להתעלם ממנו והוא הכוח של הכדורגל. אם אתה לא עוקב ומעורב אחרי הכדורגל אתה מוותר על כוח עצום של חיבור עולמי. יש לצ’לסי מאות אלפי אוהדים באסיה אפריקה ואמריקה, אנחנו מעבירים את המסר שלנו בין כולם. רומן אברמוביץ׳ ניסה להילחם בגזענות מהיום שהגיע לצ’לסי, עשינו גם דברים מלפני אבל אברמוביץ׳ רצה לעלות שלב בחינוך השחקנים והאוהדים״.
״שחקני כדורגל מתרכזים לרוב רק בכדורגל, שינינו את זה והחלנו בפעולות חינוכיות גם לקבוצה הבוגרת ובעיקר לבני הנוער, כמו טיסות לפולין והסברים על השואה, הכל סביב המלחמה בגזענות ואנטישמיות. היינו מופתעים מכמה שכולם התחברו לנושא והתעניינו, והבינו כמה הם ברי מזל במקום שהם נמצאים בו בחיים”, אמר באק והוסיף: ״אני יודע שספורט יכול לשנות את התפיסה העולמית, אני רואה זאת בכל יום. באירופה הכדורגל חלק בלתי נפרד מהתרבות של המדינה הרי. ושוב, הכל הוא סביב החינוך, פעם היינו מרחיקים לצמיתות אוהדים מתפרעים במגרשים. שינינו את הנושא ולאחר שאותו אוהד מודה במעשה שעשה ומבין את המשמעות שלו, הוא נפגש עם איש מקצוע למשך שעתיים כדי לחתום את הנושא, ואז חוזר למגרשים, וזה עבד בסופו של דבר. הכדורגל הוא משחק המלא בחוקים על מנת ליצור משחק הוגן, ועל זה בדיוק אנחנו מדברים בקרב חינוך הילדים הצעירים בחוקים חברתיים דרך הכדורגל״.
מאמנת קבוצת הנשים של צ׳לסי, אמה הייס, אמרה: ״לכולם יש את החלק והאחריות שלהם לתרום, הכל סביב יצירת ההזדמנויות לשינוי. אם מועדוני העולם ירתמו לנושא יחדיו השינוי יהיה חייב להתקיים״.
הלורד הבריטי, סטוארט פולאק, סגר את הכנס: ״כבוד להגיע לכאן עם צ׳לסי. צ׳לסי לוקחת את ההובלה בכדורגל האנגלי במלחמה בגזענות ואנטישמיות. הרבה קבוצות מדברות אבל צ׳לסי באמת עושה, יש הרבה דיבורים בפרמייר ליג ובאירופה, וצ’לסי לוקחים את הדיבורים ומתרגמים למעשים. באנגליה יש שיגידו שכדורגל הוא עניין של חיים ומוות, ויש שיגידו שאפילו יותר מכך, בכל אופן הכוח של הספורט הזה להשפיע הוא פשוט אדיר. כששביט אלימלך נתן את משחק חייו נגד צ׳לסי בזמנו, האוהדים היו בפניקה ולא הבינו איך הדבר הזה קורה, בזמנו אמרתי לאנשים סביבי שה׳ היה איתם הרי אז זה הגיוני למדי”.
“אני רוצה למסור שלוש הודעות, הראשונה היא לענקיות הרשתות החברתיות לתמוך בנושא בגלל הכוח העצום של הפלטפורמה שלהם. השנייה היא לקבוצות הפרמייר ליג ואירופה - תעקבו אחרי דוגמת צ׳לסי ותחקו אותה, זה קמפיין שכולם חייבים להצטרף אליו. והשלישית היא לממשלת ישראל - תבינו את משמעות הכלי של הספורט וכמה הוא חשוב, בייחוד ספורט הנשים מבחינת קידום השינוי החברתי”, הוסיף פולאק.