מעברו של ענאן חלאילי לאוניון סן ז'ילואז מרגיש כמו מהלך מושלם עבור כוכבה הצעיר של מכבי חיפה. מובילת הטבלה בליגה הבלגית היא בדיוק הקבוצה האופטימלית עבורו כדי לעשות את הצעד הבא בקריירה, מכל הבחינות. מדובר בקידום מקצועי משמעותי, אבל לא גדול מדי. הציפיות יהיו גבוהות, אבל לא מוגזמות. האתגרים קשים, אבל ממש לא בלתי אפשריים. הקהל צבעוני ותומך, אבל מספר האוהדים צנוע, והאווירה באצטדיון כמעט משפחתית. השתתפות במפעלים האירופים מובטח, עם סיכוי גבוה לליגת האלופות בעונה הבאה. וגם האפשרויות למעבר עתידי מבטיחות מאוד, במיוחד בכל מה שקשור לפרמייר ליג. 

חשוב מכל, זהו מועדון מסודר מאוד, עם מדיניות רכש שמבוססת על ניתוח סטטיסטי מעמיק, כלומר מדעי בעיקרו. סן ז'ילואז לא זורקת כסף סתם, ולא מסתמכת אף פעם על דיווחים של סוכנים. אם היא מחתימה שחקן, קל וחומר תמורת שיא מועדון בגובה 7.5 מיליון אירו, סימן שהיא מאמינה בו, והוא יקבל את כל הסיוע הנדרש על מנת להתאקלם באופן אופטימלי במתקן האימונים החדיש שנבנה לא מכבר. זה נשמע כמו אוטופיה, אך עבור חלאילי זו המציאות. עכשיו הוא רק צריך לקחת את הצ'אנס המופלא הזה בשתי הידיים.

סיפורה של אוניון סן ז'ילואז עצמה הוא סוג של פנטזיה שהתגשמה. מדובר במועדון ותיק מבריסל, שנוסד אי שם ב-1897, והיה המצליח ביותר בבלגיה בשליש הראשון של המאה ה-20. עד 1935 זכתה סן ז'ילואז ב-11 אליפויות, אולם עד לא מכבר ראו אותה רוב האוהדים כ’דינוזאור שנכחד’. מאז הירידה ב-1973 היא נעלמה במעמקים, ואיש מלבד האוהדים המקומיים ששמרו לה אמונים לא שמע עליה. נכון ל-2018, היא הייתה בתחתית הליגה השנייה עם תקציב זעום, וזה כבר הישג מבחינתה כי בעבר זה היה הרבה יותר גרוע.

ענאן חלאילי (עמרי שטיין)ענאן חלאילי (עמרי שטיין)

זה העיתוי בו רכש את המועדון איש העסקים האנגלי טוני בלום. הוא ממש לא נרתע משיקום מועדונים ששקעו, כי זה בדיוק מה שבוצע עם ברייטון אהובתו. כאוהד מושבע של השחפים מאז שהוא זוכר את עצמו, הוא היה מתוסכל מכך שהם צולעים אי שם בליגה השלישית. אז הוא לקח אותם ב-2009, יישם את שיטות העבודה החדשניות, ובנה אימפריה של ממש. ב-2017 עלתה ברייטון לפרמייר ליג, וזה הזמן בו החל בלום לחפש מועדון נוסף במדינה אחרת. 

למה? פשוט כי הוא רצה גם לזכות בתארים, וידע שזה יהיה בלתי אפשרי עם ברייטון אל מול המועדונים העשירים בבעלות מדינות ומיליארדרים שהשתלטו על צמרת הכדורגל האנגלי. בכך הוא המעיט בערכו, אגב, כי ברייטון טיפסה בהדרגה לחלק העליון של הטבלה, העפילה למפעלים האירופיים וחולמת בזהירות אפילו על ליגת האלופות, אבל כל זה נתפס כאשליה לפני שש שנים, ובלום בחן היכן יוכל להשקיע כדי שאפשר יהיה גם להיאבק על אליפות. כהרגלו, הוא ביצע מחקרים מעמיקים, שבחנו מגוון היבטים, כולל הקהל ויחסו לבעלים זר. בשקלול התוצאות, הוחלט כי סן ז'ילואז היא האופציה הטובה ביותר – והתוצאות הוכיחו שזה היה נכון.

טוני בלום. רצה תארים, והבין שבאנגליה זה יהיה קשה מאוד (רויטרס)טוני בלום. רצה תארים, והבין שבאנגליה זה יהיה קשה מאוד (רויטרס)

ביחד עם שותפו אלכס מוזיו, שמונה ליו"ר ופעל להטמעת התהליכים, המועדון הבלגי העתיק קם לתחייה. שלוש שנים בלבד אחרי ההשתלטות שלהם, חזרה הקבוצה לליגה הבכירה, בתום היעדרות בת כמעט חצי מאה. כבר בעונתה הראשונה, היא נאבקה על תואר האליפות, מבלי לבצע שינויים משמעותיים בסגל. גם אשתקד היא פספסה את התואר באופן דרמטי, ובמקביל עשתה חיים משוגעים באירופה, לא הייתה רחוקה מהעפלה לשלב הבתים בליגת האלופות, והגיעה עד רבע גמר הליגה האירופית.

העונה היא צועדת שוב בבטחה בפסגת הטבלה. האליפות ההיסטורית עדיין רחוקה מלהיות מובטחת בגלל שיטת הפלייאוף שפעלה נגדה עוד ב-2022, אך היא מוחשית מאוד – ויש סיכוי סביר כי חלאילי יצטרף בקיץ למי שתהיה המלכה הטרייה של בלגיה. אם כך יהיה, יתגשם חלומו הגדול של בלום, וחשוב מאוד להבין כי מבחינתו לא מדובר במועדון שנמצא תחת ברייטון, ובוודאי לא בקבוצת הבת שלה. אוניון סן ז'ילואז היא מועדון עצמאי לחלוטין, כפי שמקפיד להדגיש מוזיו.

"יש רשתות של מועדונים שחולקים משאבים ואנשי צוות. זה ממש לא המקרה אצלנו. סן ז'ילואז היא ישות נפרדת לחלוטין מברייטון, ויש לה מטרות משלה", הוא טוען – וזו האמת. אין הרבה מעברים של שחקנים בין הקבוצות, גם אם הם קיימים. הכוכב היחיד שהבלגים העבירו לברייטון הוא החלוץ הגרמני דניז אונדאב, שקורע העונה רשתות בהשאלה במדי שטוטגרט וצפוי להיות חלק מהסגל של יוליאן נאגלסמן ביורו 2024. בכיוון השני, הגיעו לתקופות השאלה קאורו מיטומה היפני לפני שנתיים, וסימון אדינגרה מחוף השנהב בעונה שעברה. העונה אין לסן ז'ילואז אף מושאל מברייטון, ולמעשה אין שחקנים מושאלים כלל. 

ברור כי ערוץ המידע קיים, ואם ברייטון תחפץ בשלב כלשהו בשירותיו של חלאילי, תינתן לה עדיפות. עם זאת, סן ז'ילואז החתימה את הישראלי כדי לשלב אותו בסגל שלה, וגם לא תהסס לשווק אותו ברווח אם תהיה הזדמנות כזו. הדוגמה הטובה ביותר היא ויקטור בוניפייס, החלוץ הניגרי שנרכש מבודו גלימט הנורבגית בקיץ 2022, ועבר בחלוף שנה תמורת 20 מיליון יורו ללברקוזן כדי להפוך לכוכב גדול בבונדסליגה. פציעה בברכו השביתה אותו השנה, אך שום דבר לא יבטל את תרומתו לזכייה המסתמנת באליפות הראשונה בתולדות המועדון.

ויקטור בוניפייס. החלוץ האחרון שיצא מהמועדון (רויטרס)ויקטור בוניפייס. החלוץ האחרון שיצא מהמועדון (רויטרס)

יהיה זה מרגש מאוד עבורו אם קבוצתו הנוכחית והאקסית יעשו היסטוריה במקביל, והצלחתו המסחררת היא עדות נוספת לכך שהסקאוטינג המדעי של סן ז'ילואז עובד נהדר. זה הפוך את שחקניה (וגם את שחקני ברייטון) לסחורה מבוקשת מאוד בשוק ההעברות, כי כל מי שמגיע למועדונים אלה מקבל סוג של "תו איכות וירטואלי". 

מכיוון שמדובר במהלך מחושב מאוד, יהיה מסקרן כיצד מתכוונת הקבוצה לשלב את שחקן הכנף הישראלי בהרכב. המאמן הנוכחי, אלכסנדר בלסין הגרמני שעבד במשך שנים באקדמיה של לייפציג, מעדיף את המערך 2-5-3 בו אין מקום לקיצונים קלאסיים. סביר להניח כי הישראלי לא מתאים לכסות את כל האגף, ולכן סן ז'ילואז מייעדת לו תפקיד של חלוץ. מאידך, ייתכן כי השיטה הטקטית תשתנה בעונה הבאה, וגם לא ידוע אם בלסין ימשיך בתפקידו – הרי גם המאמנים של המועדון מבוקשים במחוזות אחרים. פליפה מאצו, שהעלה את הקבוצה וכמעט זכה איתה באליפות, פותה ב-2022 לעזוב לטובת אנדרלכט (בה נכשל).

אלכסנדר בלסין. אם יישאר, יעדיף ככל הנראה את חלאילי כחלוץ (רויטרס)אלכסנדר בלסין. אם יישאר, יעדיף ככל הנראה את חלאילי כחלוץ (רויטרס)

מבחינת איכות החיים, המועדון מציע שילוב מצוין של מגורים בבריסל עצמה, אך אווירה כמעט כפרית באצטדיון ז'וזף מריאן הצנוע בפרבר ליד יער יפה, ומכיל פחות מ-10 אלף מקומות אחרי השיפוץ שנערך בעקבות בואו של בלום ב-2018. באופן טבעי, היציעים תמיד מלאים במשחקי הבית באוהדים משולהבים שלובשים צהוב-כחול, אבל הקהל הזה ידוע בגישה חיובית מאוד כלפי השחקנים, ואינו תובעני – הרי הם היו רגילים לליגות הנמוכות. את המשחקים באירופה מקיימת סן ז'ילואז באצטדיונה של אנדרלכט, שם ההרגשה שונה ב-180 מעלות.

בשורה התחתונה, זהו מועדון מאורגן להפליא שמצליח לשלב הישגיות ושאיפה למצוינות עם אווירה שקטה ומשפחתית. במקרה של הצלחה, הדלתות לקידום פתוחות, הביקוש לשחקנים מצטיינים של סן ז'ילואז גבוה, והליגה הבלגית היא בדיוק קפיצת המדרגה המתאימה לחלאילי שעדיין לא בשל להתמודד על מקום בהרכב בקבוצות באנגליה, גרמניה או ספרד. ההחלטה הזו מצוינת, ומכאן הכל תלוי בעיקר בו.

לפני חיפה: פיורנטינה ספגה 2:2 בדקה ה-95
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה