הרבה כדורגלנים גדולים תוצרת כחול-לבן שיחקו במדינת ישראל מאז הקמתה. לכבוד יום העצמאות ה-72 שחל בשנת 2020 – הנה חלק א’ – רשימה של 20 הכדורגלנים הגדולים עד למחצית הדרך. בחלק ב’ יופיעו 20 השחקנים של המחצית השנייה.
יעקב חודורוב ז”ל
שנות פעילות: 1940-1966
קבוצות בולטות: הפועל ת"א והפועל ר"ג
חתן פרס ישראל רשם אינספור ציוני דרך בין הקורות. למרות גובהו (1.78 מ') היה ידוע בכך ששלט בכל הרחבה ויצא לכל כדור גובה, כאשר גם בעולם נודעה יכולתו בזכות הופעותיו בנבחרת ישראל. זכורות במיוחד ההופעות מול ברית המועצות ולב יאשין, והניצחון ההיסטורי על יוגוסלביה. הוא אף קיבל הצעות לשחק באירופה, כולל מארסנל עבור סכומי כסף גבוהים, אך התעקש: "לא העליתי על דעתי לתת את שירותיי לזרים. שיחקתי בשביל הסמל ובשביל הגאווה הלאומית, לא בשביל כסף".
איציק ויסוקר
שנות פעילות: 1963-1980
קבוצות בולטות: הפועל פ"ת ומכבי נתניה
האח הצעיר מצמד השוערים הנודע, שרק בגלל אחיו יעקב עבר בכלל לשחק בשער (החל את הקריירה כחלוץ). הגיע להפועל פתח תקווה לאחר תקופת האליפויות, אך היה משחקניה הבולטים במאבקי הצמרת ובכל זאת זכה בתארים לקראת סוף הקריירה, כשעבר למכבי נתניה, שם זכה בשתי אליפויות, גביע וגביע האינטרטוטו. בנבחרת, רשם הופעות מוצלחות רבות, כולל כמובן במונדיאל 1970 ובמשחקים האולימפיים ב-1976.
מיקו בלו
שנות פעילות: 1964-1982
קבוצות בולטות: מכבי תל אביב
אחד המגנים השמאליים הזכורים של מכבי תל אביב, ששיחק כל הקריירה במדים הצהובים וזכה בחמש אליפויות, חמישה גביעים ושני גביעי אסיה. הוא שיאן ההופעות של מכבי ת"א עם 498 הופעות בליגה (שמיני בכל הזמנים) ו-603 בכל המסגרות, אולם כבש רק שער אחד, על אף שהיה ידוע בסיועו להתקפה דווקא בתקופה בה מגנים מיעטו לעשות זאת. הוא גם זכור כשחקן הוגן שמיעט לספוג כרטיסים יחסית לשחקן בעמדתו. בנבחרת היה המגן הפותח תקופה ארוכה ביותר, כולל כמובן במונדיאל במקסיקו 1970 ובטורניר האולימפי ב-1968.
אבי כהן ז"ל
שנות פעילות: 1974-1991
קבוצות בולטות: מכבי ת"א וליברפול
אין הרבה שחקנים בעולם, לא כל שכן בישראל, שיכולים להגיד כי זכו באליפות אנגליה ובגביע אירופה לאלופות. אבי כהן חווה את שניהם, לאחר שהפך לשחקן הישראלי הראשון שמשחק באנגליה. אחרי עונות מוצלחות מאוד במכבי תל אביב, בהן זכה בשתי אליפויות ובשני גביעים והראה מלבד איכויות הגנתיות גם יכולות טכניות גבוהות, המרסיסיידרס רכשו את הבלם ב-450 אלף דולר. הוא היה חלק בלתי נפרד מהצלחתה של הקבוצה האנגלית באותן שנים ואחרי שנתיים וחצי חזר לארץ כשעוד הספיק לצאת לגיחה נוספת כדי לזכות בגביע הסקוטי עם גלאזגו ריינג'רס. בנבחרת היה באנקר בהרכב לאורך כמה קמפיינים ואף כבש שער אחד, ב-2:2 מול יוון באתונה. נהרג בתאונת דרכים ב-2010.
חיים בר
שנות פעילות: 1972-1989
קבוצות בולטות: מכבי נתניה
מעמודי התווך של מכבי נתניה הגדולה בה שיחק במשך כל הקריירה. בלם קשוח שרשם 38 הופעות במדי נבחרת ישראל. זכה עם היהלומים בארבע אליפויות, כולל האחרונה שלו ב-1982/83 בעונת “נתניה ועוד 15”. זכה גם בגביע המדינה ב-1978 וארבע פעמים באלוף האלופים.
צביקה רוזן
שנות פעילות: 1965-1979
קבוצות בולטות: מכבי ת"א
הבלם היה אחד מאלו שהובילו את מכבי תל אביב ואת נבחרת ישראל לתקופותיהן היפות ביותר. הוא היה "אימת החלוצים" וגם היה ידוע במשחק הראש המשובח שלו. כבלם הפותח, זכה רוזן בשלוש אליפויות עם הצהובים, בארבעה גביעי מדינה ובשני גביעי אסיה, כאשר גם בנבחרת היה חלק מהטורנירים הגדולים אליהם העפילה. הוא כבש חמישה שערים במדים הלאומיים, זאת על אף שלא כבש ולו שער אחד בצהוב.
דוד פרימו
שנות פעילות: 1963-1979
קבוצות בולטות: הפועל ת"א, בולטימור, קוסמוס ניו יורק, הפועל ר"ג
משחקני ההגנה הבולטים בתולדות המדינה. יליד בולגריה שגדל ביפו והיה לשחקן הישראלי הראשון ששיחק מחוץ לישראל בליגה מקצוענית בארצות הברית. זה קרה בשנות ה-60, אז הוא עבר לשחק בבולטימור. בארץ, זכה בגביע ובאליפות במדי הפועל תל אביב. נמנה גם על סגל נבחרת ישראל שהגיעה למונדיאל, זכה בגביע אסיה ביחד איתה וכששיחק במדיה לא פעם היה נדמה שהוא מצליח להגיע לכדורים בלתי ניתנים להשגה. בשלהי הקריירה חזר לליגה האמריקאית, שם שיחק לצידם של מוטל'ה שפיגלר ופלה.
מוצי ליאון
שנות פעילות: 1961-1984
קבוצות בולטות: מכבי יפו ו-וסטוויואפולון
נחשב עד היום לאחד המגנים השמאליים הכי טובים בהיסטוריה של ישראל וכמו כן כאחד משחקניה הגדולים של מכבי יפו בכל הזמנים. פרט להיותו בולגרי, זוהה עם הקבוצה היפואית בכל מובן, כולל בסגנון משחקו האגרסיבי והקשוח, כיאה לקבוצה שנאבקה שנים רבות בתחתית. יפו הייתה הקבוצה היחידה בה שיחק בארץ, כאשר במשך ארבע שנים שיחק גם בדרום אפריקה כמקצוען. גם בנבחרת הוא ידע ימים יפים, בראשם שער שכבש בטורניר הגמר של גביע אסיה מול דרום קוריאה, בו זכתה לבסוף ישראל בפעם היחידה בתולדותיה.
גיורא שפיגל
שנות פעילות: 1963-1981
קבוצות בולטות: מכבי ת"א, שטרסבורג, ליון, הכח ר"ג ובית"ר ת"א
ארבעה גביעים, ארבע אליפויות ושני גביעי אסיה לאלופות, זה מה שנמצא בארון הפרטי שלו כשחקן. במשחקו הראשון בגביע כבש חמישייה לרשת של הפועל מחנה יהודה במדי מכבי תל אביב. אחר כך כבש גם שישייה במשחק אחר והפך לאחד מהכובשים הגדולים בתולדות המועדון. יכולתו הגבוהה, האינטליגנציה ודרכו הנעימה הובילו אותו עד מהרה לשחק בשטרסבורג ולאחר מכן בליון, כך שהוא שיחק בליגה הצרפתית במשך חמש עונות. ב-1979 חזר ללבוש צהוב. הוא היה חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של הנבחרת במסעה לעבר השתתפותה במונדיאל ב-1970, כאשר כבש במוקדמות פעמיים נגד ניו זילנד, ולאחר מכן כבש ובישל בצמד המשחקים נגד אוסטרליה שהביאו לנבחרת את הכרטיס למקסיקו. לגיורא שפיגל יש גם 103 שערים ב-288 הופעות בליגה הבכירה בישראל. לאחר מכן הפך למאמן והוביל את מכבי חיפה לאליפות ללא הפסדים ב-1993/94.
אורי מלמיליאן
שנות פעילות: 1973-1993
קבוצות בולטות: בית"ר ירושלים ומכבי ת"א
הסמל האגדי של הירושלמים, גדל בבית"ר ושיחק במדיה במשך 16 עונות אחרי שעלה להופעת בכורה בגיל 16. נודע בתור שחקן עם שליטה נהדרת בכדור וטכניקה מרשימה שבאה לידי ביטוי בין היתר גם בבעיטות חופשיות. ביחד איתו, בית"ר ידעה ימים יפים בצמרת הליגה הראשונה, אך בתחילת שנות ה-80 היא נאלצה לרדת ליגה ומלמיליאן נשאר במועדון גם אז, עד שהקבוצה חזרה תוך שנה. הוא הביא את בית"ר לגדולתה, כאשר ב-1976 זכה עימה בגביע המדינה, תואר ראשון בתולדות המועדון. בשלהי הקריירה עבר לשחק במכבי תל אביב ומספר 8 זכה באליפות אחת איתה ובאליפות נוספת עם בית"ר. בנוסף, זכה בחמישה גביעים ופעמיים סיים כמלך השערים בליגה. הדליק משואה בטקס הדלקת המשואות בהר הרצל ב-2017.
משה סיני
שנות פעילות: 1978-1993
קבוצות בולטות: הפועל ת"א ובני יהודה
עם החולצה מספר 7 וסרט הקפטן על היד, הוא הוביל את הפועל תל אביב לזכיות באליפות ונחשב למנהיג הגדול של הקבוצה בשנות ה-80. היה ידוע במספרים הנהדרים שתרם למשחק ההתקפה של הקבוצה, כאשר בין היתר הוא בישל שער אליפות לגילי לנדאו מול מכבי חיפה באצטדיון בלומפילד, ב-1986 בדקה ה-86. בנוסף, הוא כבש 102 שערים בליגה הבכירה בארץ. ב-1989, אחרי שהאדומים ירדו ליגה, סיני הצטרף לבני יהודה השכנה וזכה איתה באליפות היסטורית שנה לאחר מכן. בסך הכל, זכה בארבע אליפויות ובגביע אחד. חזר העונה להפועל תל אביב בתפקיד נציג הבעלים.
רפעת (ג’ימי) טורק
שנות פעילות: 1972-1987
קבוצות בולטות: הפועל ת"א והפועל ירושלים
זכור מימיו בהפועל תל אביב, שם הוא כיכב בעיקר בשנות ה-80. הוא מונה לקפטן וזכה עם הקבוצה באליפות של 1981, שנה שבה הקבוצה העפילה גם לגמר הגביע והפסידה בו. אחד מהשערים המפורסמים שלו היה באצטדיון ימק"א, שם הוא כבש מ-40 מטר בבעיטה חזקה, מה שזיכה אותו בכינוי "רפעטיל". טורק היה גם הכדורגלן הערבי הראשון בנבחרת ישראל, שם הוא ערך הופעת בכורה בגיל 21.
נחום סטלמך ז”ל
שנות פעילות: 1952-1970
קבוצות בולטות: הפועל פ"ת ובני יהודה
מהחלוצים הבולטים בכדורגל הישראלי בכל הזמנים, בעיקר בשל משחק הראש המשובח שלו שזיכה אותו בכינוי "ראש הזהב". הצעיד את הפועל פתח תקווה לזכייה בחמש אליפויות רצופות ובסך הכל זכה בשש אליפויות, שש סגנויות ובגביע אחד. שערו המפורסם ביותר היה מול שוער נבחרת ברית המועצות, לב יאשין, בהפסד 2:1 של נבחרת ישראל ב-1956. לאחר פרישתו, אימן את הקבוצות הבכירות בישראל. לאחר מכן מונה לעוזרו של שלמה שרף בנבחרת וכאשר שהה בספרד למשימת סקאוטינג נפטר במפתיע מדום לב.
שייע גלזר ז”ל
שנות פעילות: 1945-1967
קבוצות בולטות: מכבי ת"א
זכה עם מכבי תל אביב בשש אליפויות ובשישה גביעים בשנות ה-40 וה-50. החזיק עד לא מזמן בשיא כיבושים של שחקן הקבוצה לעונה, עד שהגיע ערן זהבי וקבע שיא חדש בשנות האלפיים. כיכב גם במדי הנבחרת, בה הבקיע 18 שערים מול נבחרות כמו טורקיה, ברית המועצות ויוגוסלביה. כעבור כמה שנים, החליט לעזוב את מכבי תל אביב וחיפש את עצמו בקבוצות אחרות, עד שפרש בקיץ 1967. הלך לעולמו בסוף 2018.
מוטל’ה שפיגלר
שנות פעילות: 1960-1982
קבוצות בולטות: מכבי נתניה, פאריס סן ז'רמן, ניו יורק קוסמוס והפועל חיפה
אחד מהכובשים הגדולים בתולדות המדינה ומלך השערים של נבחרת ישראל בכל הזמנים עם 33 שערים. כבש את שערה היחיד של ישראל במונדיאל במקסיקו 1970 מול שבדיה בדקה ה-57. החל מ-1966 זכה בתואר מלך השערים שלוש פעמים ברציפות במדי מכבי נתניה. ב-1975 שיחק לצידו של הכדורגלן האגדי פלה במדי קוסמוס האמריקאית.
עודד מכנס
שנות פעילות: 1974-1990
קבוצות בולטות: מכבי נתניה, מכבי פ"ת ומכבי ת"א
במשך שנים הוא החזיק בתואר מלך השערים של ליגת העל בכל הזמנים, עד שנת 2004, אז הוא ירד אל המקום השני. ארבע פעמים היה מלך השערים בעונות בודדות והיה חלק בלתי נפרד מימי הזוהר של מכבי נתניה. הוא זכה במדיה בארבע אליפויות ובגביע, כך שהוא גם זכה בדאבל אחד. מבחינה כמותית, הוא הבקיע בצרורות והיה למנהיג על המגרש.
גידי דמתי
שנות פעילות: 1968-1989
קבוצות בולטות: שמשון ת"א
אחד מהשחקנים שרשמו את מספר הופעות הליגה הגבוהות ביותר (519) ואחד מהשחקנים שנכנסו ל"מועדון ה-100 שערים" בליגה. הוא גם מלך השערים בכל הזמנים של שמשון תל אביב, בה שיחק לאורך כל הקריירה שלו. הבקיע שישה שערים במשחק ליגה אחד נגד רמת עמידר, משחק שהסתיים בתוצאה של 2:6 ב-1976, דבר שאין דומה לו כמעט בעולם.
זאהי ארמלי
שנות פעילות: 1973-1999
קבוצות בולטות: מכבי שפרעם, מכבי חיפה, הפועל ירושלים, הפועל חיפה וצפרירים חולון
החל את דרכו במכבי שפרעם ובמדיה כבש כ-300 שערים. רק בגיל 25 עבר לשורות מועדון גדול כמו מכבי חיפה, אחרי שהפך לשחקן הראשון מהליגה השלישית שהופיע במדי נבחרת. ההסכם היה למשחקים ספורים בתחילה, אך לאחר מכן שוחרר באופן סופי לקבוצה. ניחן בכושר גופני גבוה וביכולות פיזיות מרשימות. הוא זכה בחיפה בשלוש אליפויות והוא מלך שעריה בכל הזמנים. באליפות הראשונה של הירוקים, ב-1984 היה מהשחקנים שעזרו למכבי חיפה לסגור פער של 13 נקודות מהמוליכה בית"ר ירושלים, כאשר במפגש נגדה בסיבוב השני הוא אף כבש בניצחון 1:2. ארמלי היה מבין השחקנים שסללו את הדרך למגזר הערבי בענף הכדורגל בישראל.
משה “קיש” רומנו
שנות פעילות: 1964-1983
קבוצות בולטות: שמשון תל אביב, בית”ר תל אביב, הפועל יהוד.
אחד החלוצים הבולטים של שנות ה-60 וה-70, שנכלל בסגל נבחרת ישראל למונדיאל במקסיקו. זכה ארבע פעמים בתואר מלך השערים של הליגה הבכירה, ב-1966, 1970, 1973 ו-1975. מכהן כמלך השערים של אצטדיון בלומפילד עד היום, למרות שלא שיחק במכבי ת”א או בהפועל ת”א. בראיון ל-ONE לכבוד פתיחתו של בלומפילד המחודש אמר: "הבקעתי 193 שערים בקריירה ורובם היו באצטדיון המפורסם ביותר בארץ. 120 שערים היו לי בבלומפילד. הרבה מהשערים האלה גם היו יפים מאוד ואני בטוח שאם הייתה טלוויזיה בתקופתי יש מצב שהייתי מככב עד היום". רומנו, ששיחק במשך 20 שנה, היה שחקן אדיר. הייתה לו יציאה מדהימה מהמקום, זריזות ברחבה וחוש לשערים. סביר להניח שבמשך עוד הרבה שנים חלוצים פוריים רבים לא יעברו את כמות השערים שאליה הוא הגיע.
שייע פייגנבוים
שנות פעילות: 1964-1983
קבוצות בולטות: הפועל ת"א, שמשון ת"א, הפועל ר"ג והפועל ירושלים
מסמליה הגדולים של הפועל תל אביב ומלך שעריה (148 במסגרת הליגה), איתה הוא גם זכה בשתי אליפויות ובגביע המדינה, כאשר בגמר של המפעל האחרון הוא כבש נגד הפועל ירושלים. בנוסף, היה חלק מסגל נבחרת ישראל שהעפילה למונדיאל היחיד בתולדותיה במקסיקו 1970. לימים הפך למאמן מוערך שהיה ידוע כאחד שהציל כמה וכמה קבוצות מירידת ליגה כנגד כל הסיכויים, כך שזכה לכינוי "המושייע". הפך בשנים האחרונות לאייקון כמעט בכל סלון בעקבות השתתפותו בתוכנית “גולסטאר”.