תקציבי ההכנות האולימפיות והמלגות החודשיות לספורטאים צפויים לעבור לאחריות מלאה של מכון וינגייט במקום הוועד האולימפי, כפי שנחשף לראשונה ב-ONE. אם המהלך אכן יאושר בשבוע הבא וייצא לדרך, תהיה שיטת חדשה לחלוקת הכספים שתעביר אותם לאיגודים ולספורטאים. איך המנגנון החדש יעבוד? הנה הפרטים החדשים לגבי המהלך של המדינה.

לפי ההערכות, המנגנון החדש להעברת הכספים ינוהל על ידי ועדה מקצועית, שתורכב משישה נציגים, שיהיו אחראים על אופן חלוקת הכספים על פי אותם הקריטריונים הקיימים, הן לאיגודים והן לספורטאים, כאשר הכסף יגיע לקופת המכון ממשרד התרבות והספורט ומשם הוא יחולק אליהם ישירות.

בוועדה צפויים לשבת ראשת מינהל הספורט במשרד התרבות והספורט מורן מסיקה, מנכ"ל מכון וינגייט גיא אטיאס, סמנכ"לית הספורט בווינגייט סהר אלוני ומנהל היחידה לספורט הישגי דני אורן. כמו כן, לוועדה ימונו גם שלושה מחברי הדירקטוריון של וינגייט, שגם הם יהיו מבין אנשי המקצוע במשרד התרבות והספורט, וביניהן אחראית תחום הנשים נורית שרביט.

מיקי זוהר (אסי ממן)מיקי זוהר (אסי ממן)

אם הדברים אכן יהיו כך, התקציבים יחולקו לספורטאים לראשונה ללא מעורבות של הוועד האולימפי, לראשונה משנת 2001, כאשר גם בוועדה מסתמן כי ככל הנראה לא יהיה אף גורם מקצועי מהוועד האולימפי. גורמים מסוימים בדירקטוריון מכון וינגייט עשויים לבקש להוסיף לוועדה גורם בכיר מהוועד האולימפי, אך לא בטוח שזה יזכה להסכמת הרוב בישיבתו הקרובה.

אומנם כבר עכשיו הסכמי ההכנות האולימפיות נעשים דרך משרד התרבות והספורט ויש שיאמרו כי העברת הכספים הללו לאחריות וינגייט תהיה מבורכת כי היא תיעשה ללא בירוקרטיה וייתכן שהתקציבים יגיעו מהר יותר אליהם, אך השינוי המשמעותי הוא העברת המלגות החודשיות לספורטאים מגוף אחר ולא באמצעות הוועד האולימפי.

גיא אטיאס (רדאד ג'בארה)גיא אטיאס (רדאד ג'בארה)

בנוגע למלגות הספורטאים, בספורט הישראלי חוששים כי המדינה לא תעביר תקציבים בזמן והספורטאים לא יקבלו את המלגות באופן סדיר מידי חודש בחודשו. בניגוד לוועד האולימפי, ארגון שיש "כרית ביטחון" של מיליוני שקלים בעו"ש כך שהמלגות ממשיכות לעבור אליהם גם אם המדינה מתעכבת בהעברת התקציבים, במכון וינגייט נאבקים בגירעון מידי שנה ולכן קיים החשש הזה.

המלגות הללו, ששוות אלפי שקלים בודדים לחודש עבור כל ספורטאי, הן מלגות קיום ולחלק מהספורטאים הן חשובות מאוד. לכן, אם הכספים הללו לא יגיעו לחשבונות הבנק ויתעכבו חודשיים-שלושה, תיתכן פגיעה משמעותית בתפקודם. "במשרד התרבות והספורט ובמכון וינגייט יצטרכו לתת את הדעת על כך", אמרו אנשי מקצוע בספורט האולימפי. "יש חשש אמיתי כי ספורטאים לא יקבלו את המלגות בזמן, מה יקרה אם המנגנון שיוקם לא יעביר מלגות לספורטאים בינואר? לא כולם יצליחו לשרוד ולהישאר בספורט".

מכון וינגייט (מערכת ONE)מכון וינגייט (מערכת ONE)

גורמים בספורט הישראלי הגיבו נגד המהלך: "מנגנון חלוקת המלגות עובד טוב, זה נראה כמו ניסיון השתלטות עוין על השיטה ועל הדרך. זה לא תמים. זה לא הגיוני שמהלך כזה ייעשה אחרי המחזור הכי מוצלח וללא התייעצות עם הוועד האולימפי והפראלימפי. מה המניע של זה? יש הסכם הבנות היסטורי בין הוועד למשרד לגבי היחידה לספורט הישגי ובאחריות מי היא תהיה. לפי החוק, היחידה מופעלת על ידי הוועד האולימפי ביחד עם המכון, אבל הרצון להעביר את האחריות המלאה ישירות לווינגייט ללא התייעצות עם הוועד האולימפי טורפת את כל ההסכמים".

יו"ר איגוד בכיר טען: "במכון וינגייט מנהלים מתקנים, הם צריכים שיהיו מים בבריכה, שהדשא יהיה ירוק, שתהיה באולם תאורה - מה הקשר להם ולחלוקת כספים? הוועד האולימפי ידע לחלק את הכסף ולתת מימון ביניים אם המדינה לא העבירה תקציבים בזמן, בווינגייט יודעים לעשות את זה? אני לא בטוח".

דירקטוריון מכון וינגייט יתכנס ביום ראשון כדי לדון בהחלטה האם לאשר את המהלך ולהקים את הוועדה המדוברת. לפי ההערכות, אם התוכנית שתוצג לחברי הדירקטוריון תהיה טובה ותראה שיטת עבודה שתשביע את רצונם, היא צפויה לעבור ברוב קולות. גורם המעורה בפרטים אישר: "תוקם ועדה מקצועית שתהיה מנותקת משיקולים פוליטיים או אינטרסים כאלה ואחרים".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה