יורו 1996. נבחרת צ'כיה פותחת את שלב הבתים עם 2:0 לנבחרת גרמניה. במשחק הבא הצ'כים מנצחים 1:2 מדהים את איטליה משערים של פאבל נדבד וראדק בייבל ומחזור לסיום תמונת הבית נראית כך: גרמניה עם 6 נק', צ'כיה עם 3, איטליה עם 3 ורוסיה עם 0.

הצ'כים יודעים: ניצחון איטלקי, וגם הם צריכים לנצח. תיקו של האיטלקים יאפשר להם לסיים בתיקו ולעלות ובמצב של הפסד איטלקי, לא בטוח שהפסד יספיק לצ'כים. יאן סוחופארק ואבל קוקה מסדרים 0:2 מהיר, אך מהפך רוסי בדקה ה-85 בצירוף 0:0 מהמשחק בין גרמניה לאיטליה שמים את צ'כיה במרחק יריקה מהדחה. כואבת, אך צפויה. הדחה? ולדימיר שמיצר חשב אחרת ובדקה ה-88 סידר 3:3 מדהים וכרטיס דרמטי לרבע הגמר מול פורטוגל, למרות הפרש שערים שלילי בשלב הבתים.

יורו 2012. נבחרת צ'כיה פותחת את שלב הבתים עם 4:1 לנבחרת רוסיה. במשחק הבא הצ'כים משיגים 1:2 על יוון ומחזור אחד לתום הבית המוקדם, הטבלה נראית כך: רוסיה עם 4 נקודות, צ'כיה עם 3 נקודות, פולין עם נקודה ויוון עם 2.

הצ'כים יודעים שיחס השערים הנוראי שלה יגרום לכך שניצחון יווני ידיח אותם ועל הפסד שלהם אין בכלל מה לדבר. בתוספת הזמן של המחצית הראשונה כובש קראגוניס ומסדר ליוון יתרון. הנבחרת של מיכל בילאק יורדת לחדר ההפסקה בידיעה שנכון לרגע זה, היא מודחת. כאוב, אך די צפוי. מודחת? פטר ייראצ'ק חשב אחרת ובדקה ה-72 סיים התקפה נהדרת בשער ניצחון וסידר כרטיס דרמטי לרבע הגמר מול פורטוגל, למרות הפרש שערים שלילי בשלב הבתים.

צעירים מול כוכבים של ממש
רבע הגמר באותו יורו ב-1996 הפגיש את צ'כיה הקטנה והמפתיעה, עם פורטוגל ששיחקה בשלב הבתים כדורגל סוחף במיוחד והציגה לראווה את פרננדו קאוטו (באותם ימים בפארמה, אחרי היורו עבר לברצלונה) במרכז ההגנה ואת לואיס פיגו (ברצלונה) ורוי קושטה (פיורנטינה) בקישור.

פאבל נדבד, אז שחקן ספרטה פראג בן 24 בסך הכל, קארל פובורסקי בן גילו מסלביה פראג ופטריק ברגר (23 באותם ימים) שכבר הספיק לשחק בדורטמונד, הפגינו כדורגל מלא תשוקה תחת הדרכתו של דושאן אוהרין, לימים מאמן מכבי חיפה, וניצחו את פורטוגל המאיימת משער מדהים של פובורסקי.

פובורסקי כובש מול פורטוגל (GettyImages)
פובורסקי כובש מול פורטוגל (GettyImages)
 

אחרי ניצחון על צרפת בחצי הגמר כשכל שלושת הכוכבים העולים כובשים בדו קרב הפנדלים, הובילו הצ'כים בגמר מול גרמניה משער של ברגר, אך נכנעו לשני שערים של אוליבר בירהוף, כשהשני, שער זהב, הכריע את זהות האלופה.

16 שנים אחרי, כשאף שריד לא נשאר בשתי הנבחרות, הפורטוגלים עדיין פייבוריטים ברורים. מול כוכבים כמו כריסטיאנו רונאלדו, נאני, פפה וקואנטראו, עומד כוכב על אחד (פטר צ'ך), קשר פצוע (תומאס רוזיצקי) וחלוץ שלא מצליח לפרוח (מילאן בארוש). במצב כזה, מישהו צריך למלא את המקום.

פילאר וייראצ'ק רוקדים עם זאבים
אחרי שלושת משחקי שלב הבתים לצ'כים יש 4 שערי זכות. שניים מהם של וצ'אלב פילאר ושניים של פטר ייראצ'ק. השניים, בלי שום הודעה מוקדמת, הפכו לכוכבים של הנבחרת וסחפו אותה לרבע הגמר.

 
 "ברור שזה כבוד גדול, אבל אני בטוח שנדבד היה שחקן הרבה יותר טוב ממה שאני כיום", הצטנע הקשר 
 
 
 

את העונה הנוכחית התחילו שני הקשרים, ייראצ'ק בן ה-26 ופילאר בן ה-23 בוויקטוריה פלזן. השניים עזרו לקבוצתם לסיים במקום השלישי בליגת האלופות בבית שכלל את ברצלונה, מילאן ובאטה בוריסוב, כשבין היתר סיימו ב-2:2 מפתיע עם הרוסונארי.

בינואר החליטה וולפסבורג לרכוש את ייראצ'ק, ששותף עד לתום העונה ב-13 משחקים בהם כבש 2 שערים. רגע לאחר שרכשו אותו, הזאבים החליטו שאין סיבה שלא לצרף גם את חברו לקישור, ושילמו על פילאר מיליון יורו כדי שיצטרף אליהם בתחילת 2012/13: "אני שמח לעשות את הצעד הזה. זאת קבוצה מעולה והם הבהירו שהם רוצים אותי. בגלל זה הצטרפתי".

ייראצ´ק ופילאר חוגגים מול באטה במדי פילזן (GettyImages)
ייראצ´ק ופילאר חוגגים מול באטה במדי פילזן (GettyImages)
 

גיבורים לאומיים לרגע
בנובמבר 2011, רגע לפני שקיבלו את ההצעה מגרמניה, השניים קנו את עולמם. הצ'כים הוגרלו במשחקי הפלייאוף לעלייה ליורו מול מונטנגרו והיכולת החלשה בשלב הבתים, מול האנרגיות החדשות שהביאו איתם ווצ'יניץ' וחבריו, העמידה את הצ'כים בעמדת האנדרדוג.

מחצית מאופסת לעיני 15 אלף צופים בפראג גרמה ללחץ רב בנבחרת, אך שער של פילאר מכ-35 מטרים, הראשון שלו בנבחרת ושער של סיבוק בתוספת הזמן נתנו יתרון מבטיח לצ'כים לפני הגומלין. שם, כשהמארחים תוקפים בחמת זעם כדי לנסות ולכבוש, הצליח ייראצ'ק לכבוש את הבכורה שלו במדי האדום-כחול ולסדר 0:1 יקר בדקה ה-81 בדרך ליורו.

פילאר חוגג מול מונטנגרו (GettyImages)
פילאר חוגג מול מונטנגרו (GettyImages)
 

לכולם היה ברור אחרי הפלייאוף שצמד קשרי פלזן/וולפסבורג יהיו בסגל של מיכל בילאק ביורו, אך אף אחד לא ממש העריך עד כמה הם יהיו חשובים.

אז מי יהיה הפובורסקי הנוכחי?
וצ'אלב פילאר, למרות גילו הצעיר, הוא כישרון ידוע בצ'כיה. הקשר המוכשר הצליח להוביל בעונת 10/11 את הראדץ קראלובה למקום השמיני למרות שכולם ינבאו לה ירידת לידה, כשהוא זוכה לכינוי 'מסי של קראלובה'. באמת מזמן לא שמענו שמשווים שחקן כלשהו, לרוב נמוך וזריז, למסי.

פילאר וייראצ'ק, שני הקיצוניים של הנבחרת, יפגשו על המגרש שני קיצוניים מהטובים בעולם, אולי השניים הכי טובים במשחקים בנבחרת אחרת – רונאלדו ונאני. פילאר נותן כבוד, אך מסייג: "אני מוריד את הכובע בפני רונאלדו על היכולת הגבוהה שלו, אך אני מעדיף את הסגנון של מסי".

פילאר לצד מסי. ההשוואות ראויות? (רויטרס)
פילאר לצד מסי. ההשוואות ראויות? (רויטרס)
 

ואם את פילאר משווים למסי, חברו ייראצ'ק זוכה להשוואה צנועה יותר, אך לא פחות מלחיצה כשמדובר בצ'כים – פאבל נדבד. בגלל השיער הארוך, הנתונים הפיזיים וסגנון המשחק. "ברור שזה כבוד גדול, אבל אני בטוח שנדבד היה שחקן הרבה יותר טוב ממה שאני כיום", הצטנע הקשר.

עכשיו, כשהמשחק מול פורטוגל מתקרב בצעדי ענק, השניים צריכים לשים את כל ההשוואות בצד, לשכוח את השערים שכבשו עד כה ולנסות להמשיך את הסנסציה הצ'כית ביורו הנוכחי. פובורסקי, נדבד וברגר הצליחו להגיע עד הגמר והפכו לכוכבים בכל היבשת, מה יהיה עתידם של פילאר וייראצ'ק?

נדבד ושמיצר מאוכזבים בסוף הגמר (GettyImages)
נדבד ושמיצר מאוכזבים בסוף הגמר (GettyImages)
 
        

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה