עונת 2011/12 בכדורגל העולמי עמדה בעיקר בסימן הקרב המתמשך בין כריסטיאנו רונאלדו וליונל מסי ובין ריאל מדריד וברצלונה. מעבר ליריבות, גם השנה המשיכה ההתפתחות ההתקפית של שתי הקבוצות האלה ובעיקר של שני השחקנים האלה. שיאים נשברו בזה אחר זה, שערים היו באוויר בכל רגע נתון ופתאום נראה כי כל מה שחלמו עליו אוהדי הכדורגל מתגשם: משחק התקפי רווי שערים.

רוצים לזכות במנוי ל-yes לשנה מתנה? במנוי לליגת העל? ואולי בחבילת הספורט לשנה? הכנסו עכשיו לטריוויית היורו ואתם בדרך לפרסים מדהימים! לחצו כאן

מעבר ליכולת הפנומנאלית של שני השחקנים האלה וחבריהם, קשה שלא לייחס את העליה בכיבוש השערים גם להתפתחות הפיזית של השחקן בשנים האחרונות וכן גם לאביזרים הנלווים. עדיין לא ברור איך, אם בכלל, ניתן לכמת את החלק של הנעל או הכדור בכל הקשור לזה, אבל ברור שהוא קיים. האנשים הסובבים את הכדורגל הבינו כי האוהדים באים לאצטדיון, יושבים בפאב המקומי או לבד בחדרם על מנת לראות שערים ושמו את כל יהבם לטובת מטרה זו.

כחלק מההתפתחות הזו, הושק לקראת מונדיאל 2010 הכדור שהפך במהרה לסלע המחלוקת של הטורניר היוקרתי: הג'בולאני. הכדור הזה גנב את ההצגה בדרום אפריקה, טוב נו, ביחד עם הוובוזלות המעצבנות, ולא בהקשרים חיוביים. עם כל הרצון הטוב לראות שערים, אדידס, שייצרה את הכדור, לקחה את העניין צעד קדימה והפכה אותו לכמעט בלתי עציר. השוערים סבלו והתלוננו ואפילו שחקני השדה המוכשרים לא אהבו אותו וטענו כי קשה לשלוט עליו.

"בהשראת העבר, עם הצרכים של היום"
אדידס נפגעה, לפחות בכל הקשור ליחסי הציבור שלה, אך זכתה להזדמנות נוספת לתקן את הרושם. לטובת כך, ייצרה החברה את ה"טנגו 12" לקראת היורו העומד בפתח. הכדור החדש, שמזכיר בעיצוב שלו את הכדור מטורנירים בשנות ה-80, וכך גם בשמו, פותח במשך שנתיים תחת הכותרת: "בהשראת העבר, עם הצרכים של היום". סדרת טנגו כבר יוצרה על ידי אדידס בטורנירי עבר וכעת חזרו בחברה למקורות.

ג´בולאני (GettyImages)
הג´בולאני במונדיאל. הפעם אדידס תצליח יותר? (GettyImages)
 

העיצוב המודרני כולל את דגלי שתי המדינות המארחות, פולין ואוקראינה עליו. היצרנים הקפידו להעניק לו מאפיינים של אחדות, תשוקה ורוח לחימה, בדומה לאלה שזקוקים להם השחקנים עצמם. בנוסף, קיבל הכדור גם גוון אותנטי. חלק מהעיצוב הוקדש לאומנות חיתוכי הנייר שידועה מאוד ומושרשת היטב במסורת באיזורים הכפריים בשתי המדינות המארחות. בכלל, נראה כי אדידס ניסתה ככל שרק ניתן להתקרב להמונים ולהתחבר לעבר, לרוח הנוסטלגיה. יחסי ציבור כבר אמרנו?

בשנתיים בהן נבחן הכדור החדש, לקחו חלק שחקנים משמונה מדינות שונות, מחובבנים עד כאלה מקצוענים ברמה הגבוהה ביותר שהביעו את דעתם עליו. באדידס הפיקו לקחים מהמונדיאל בדרום אפריקה וכעת הכפילה החברה את הבדיקות שלה. הבוחנים הגיעו כמעט לכל חור בעולם, למדינות קרות וחמות, גשומות ויבשות והכל כדי לקבל משוב על התוצר החדש. בחלק מהפעמים, הכניסו הבוחנים כדור אחד לאימון מבלי ידיעת השחקנים והתוצאה הייתה, לפחות על פי דוברי החברה, תמימות דעים אוניברסלית לגביו.

הניסויים האובססיבים והתכונות המרשימות
הכדור בטכנולוגיה החדשה הוא המשך של שיתוף הפעולה בין אדידס ל-Bayer material science, שיתוף פעולה שהחל במקסיקו 1986. מבחוץ,  המרקם מזכיר קצת מכנסי ג'ינס עם משושים קטנים עליו שמעניקים לו חספוס, לעומת הג'בולאני שהיה מהיר מאוד אך מתעתע, הטנגו 12 מהיר לא פחות אך לא סוטה מדרכו.

עד כמה הירידה לפרטים הקטנים הייתה חשובה ביצור הכדור הזה? ב-16 נקודות שונות נבדקים הקטרים של כל כדור כשההבדל בין הקטן ביותר לגדול לא יכול לעלות על סטייה של אחוז אחד.

השקת כדור הטנגו 12 (GettyImages)
השקת כדור הטנגו 12 (GettyImages)
 

המאפיינים של כדור הכדורגל השתנו והשתפרו עם השנים אך תפסו תאוצה מאז החלו להשתמש בחומרים סינטטים ליצירת הכדור. "המעטפת החיצונית של הטנגו 12 כוללת חמש שכבות של פוליאוריטן", הסביר תומאס מיכליס, מנהל הפרוייקט ב-Bayer material science, "שכבות אלה מספקות את הקשר הטוב ביותר עם רגל השחקן ואת השליטה הטובה ביותר בכל תנאי מזג אוויר".

מה שמעניק לכדור את היכולת האווירודינמית הטובה ביותר היא שכבת קצף בערך בעובי של מילימטר, המורכב ממיליוני תאים מלאים בגז שגורמים לכדור לחזור לצורתו הטבעית והעגולה מיד לאחר הבעיטה ולהשלים מעוף מהיר לכיוון השער. השכבות השונות מחוברות באמצעות פטנט טכנולוגי חדיש שמונע מהכדור לספוג לחות. כתוצאה מכך הוא כמעט אטום לחלוטין וכבד יותר בזמן גשם בלא יותר מ-0.1 אחוזים.

"אין כדור שעבר בדיקות ומבחנים כל כך מקיפים כמו הטנגו 12", אמר הרלד קורגר, האחראי על בדיקות הכדורים באדידס. בנוסף, כיוונו באדידס שהכדור יהיה כמה שיותר עגול וישמור על הצורה שלו. העקמומיות שלו שואפת לאפס מה שאומר שעל המעטפת נראה מספר מינימלי של תפרים וחיתוכים.

טנגו 12 (GettyImages)
הכדור החדש מחכה באצטדיון בקייב (GettyImages)
 
במהלך הניסויים המקיפים במעבדה נבעטו מאות כדורים על ידי רגל מכנית שמדמה רגל של כדורגלן. הכדור הראה יכולות מרשימות שבדקו את ההאצה שלו, הלחץ, העיוות, עקביות המעוף והסיבוב שלו. מאות חיישנים עקבו אחר כל פעולה ותזוזה וכשהבודקים בדקו את הסטייה בבעיטה על ידי המכונה, 40 ס"מ בלבד היה ההבדל בין מאות הבעיטות השונות.

מתיאס מקינג, מנהל החומרה באדידס, יודע כי אחרי הג'בולאני גם מאות בדיקות הן לא תעודת ביטוח: "רגע האמת הוא כשהמאמנים והשחקנים ישתמשו בכדור ויגידו אם הוא טוב או לא. אחרי הג'בולאני, הבנו שצריך להיעשות שינוי. מצד אחד ניסינו ליצור את הכדור שיהיה הקל ביותר לשליטה לשחקנים המוכשרים כמו צ'אבי למשל ומצד שני רצינו להגביר את התחושה של השוערים. שני הדברים האלה סותרים אחד את השני ולכן ייצרנו כדור שמהווה את האמצע של שניהם. בכל מקרה אנחנו מאמינים כי אנחנו כבר קרובים לכדור המושלם. עד כה, זהו ללא ספק הכדור הטוב ביותר שייצרנו".

ג'בולאני נוסף או פריצת דרך?
אז אחרי שנתיים של עבודה קדחתנית ואחר שראו אותו, נגעו בו, טיפלו בו והתייחסו אליו כבן מלוכה, הגיע רגע האמת של הטנגו 12. הכדור כבר החל את דרכו במספר משחקים כשהראשון שבהם היה דווקא בליטא. כל נבחרת שתיקח חלק בטורניר קיבלה 30 כדורים מהסוג הזה כדי להתאמן ולהיות מוכנה אליו ובינתיים הביקורות טובות.

דל בוסקה (GettyImages)
דל בוסקה. לא מודאג (GettyImages)
 

"אני ממש אוהב את הכדור הזה כי הוא מספק אחיזה טובה. גם המשקל שלו אופטימלי מה שעוזר לשלוט עליו", אמר יוהאן אלמנדר השבדי. אז אלמנדר בתור חלוץ כבר התאהב, קסיאס היה מבין אלה שהשיקו אותו וללא ספק השניים עזרו ביחסי הציבור שלו, אך המבחן האמיתי שלו יהיה בטורניר עצמו.

מי שמודע להתפתחות בכדורגל העולמי ולא נשמע כמי שמפחד מכדור שטוב לשחקני ההתקפה הוא מאמן אלופת העולם ספרד, ויסנטה דל בוסקה: "יש הרבה דברים חשובים מאוד שעוזרים לפתח שחקני כדורגל וכמובן איכות הכדור הוא אחד מהם". אחרי התוצאות של נבחרתו עם הג'בולאני, העניין מובן.

מאות אלפי הצופים שיעשו דרכם לאצטדיונים ואלה שיצפו בבית בהחלט ירצו לראות שערים אך לא בכל מחיר. אם גם הפעם חובבי הכדורגל ייאלצו לראות כדורים שיוצאים מהרגל ולא ברור היכן ינחתו, לאדידס תהיה בעיה כי פעם שלישית כנראה שלא תהיה.

רוצים לזכות במנוי ל-yes לשנה מתנה? במנוי לליגת העל? ואולי בחבילת הספורט לשנה? הכנסו עכשיו לטריוויית היורו ואתם בדרך לפרסים מדהימים! לחצו כאן.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה