כל אוהד כדורגל בעולם, עוד לפני שהוא אוהד קבוצה כזו או אחרת, קודם כל אוהב כדורגל. את המשחק. יש כאלה שמעריצים את האנשים שבין הקורות, את הזינוקים האקרובטיים, האינסטינקטים החייתיים והשיגעון שמאפיין כל שוער. יש את אלו שנהנים לצפות בלוחמי ההגנה הבלתי מתפשרים, הפיזיים, האגרסיביים, שיצילו את הכדור מקו השער בגליץ' התאבדותי או ישתמשו באותו הגליץ' כדי לסכל התקפת יריב. ואי אפשר כמובן בלי הסקוררים הגדולים, שיודעים להוציא לפועל בצורה המיטבית את המטרה שלשמה נועד המשחק, לכבוש – עם הראש, עם הרגל, עם הלב – בנגיעה או בנגיחה.

אבל כולם, חובבי השוערים או אוהדי החלוצים, אוהבים כמקשה אחת סוג אחד של שחקנים – את הקוסמים. אלו שיודעים לקחת את הכדור ובמן תנועת ריחוף שכזו להתקדם איתו אל עבר השער, להשאיר מאחור את שחקני ההגנה, “להשכיב” אותם על הרצפה, להשחיל בין רגליהם ולסיום, לתת את הפס המדויק, בין המגן לבלם, במהירות ובעוצמה הנחוצים, כדי להעמיד את שחקן ההתקפה בעמדה האידיאלית. הקוסמים הגדולים ביותר יודעים גם לסיים את ההתקפות בעצמם ולא רק לייצר לאחרים. המשותף לכל אותם קוסמים, ומה שגורם לכל אוהדי הכדורגל לאהוב אותם כמעט ללא יוצא מן הכלל, הוא שהם הופכים את הכדורגל לרגש. הם עושים אותו שמח.

בשקט בשקט: 1:2 לריאל סוסיאדד על אייבר

ריאל סוסיאדד מודל 2019/20 היא, קודם כל, קבוצה שמחה. היא סובלת מחוסר יציבות בין הקורות, ההגנה שלה רחוקה מלהיות הרמטית, אבל אם תרצו לחזות בכדורגל התקפי משובח, בצירופי מסירות, בתנועה ללא כדור ובכדור אחד שנע במהירות עד שפוגש את הרשת – הכחולים-לבנים מחבל הבאסקים הם הקבוצה לצפות בה בליגה הספרדית.

בארסנל של אימנול אלגואסיל, המאמן שמנצח על הלהקה שכבשה הכי הרבה שערים בלה-ליגה אחרי ברצלונה וריאל מדריד, אפשר למצוא את הקפטן והסקורר הצעיר, מיקל מיקל אויארסבאל, את פורטו התזזיתי שנרכש מג'ירונה בקיץ ושורף את הקו, את "זלאטן השחור"  אלכסנדר איסאק, שהולך ומתפתח לחלוץ אימתני, את וויליאן ז'וזה שהיה מועמד בינואר לברצלונה ולטוטנהאם ומיקל מרינו, המנוע במרכז השדה.

שחקני ריאל סוסיאדד חוגגים (La Liga)שחקני ריאל סוסיאדד חוגגים (La Liga)

אבל האיש שהופך את ריאל סוסיאדד לכזו ששווה צפייה הוא דווקא זה שלא שייך לה וייתכן שלא ישחק בשורותיה בעונה הבאה, הנורבגי של ריאל מדריד, מרטין אודגור. ב-23:00, הוא וסוסיאדד יפגשו את הבלאנקוס, ולנורבגי (אם ישחק) תהיה עוד הזדמנות להוכיח את עצמו מול זינדין זידאן, שיודע שניצחון שווה מקום בפסגה.

המשחק, כמו כל משחקי הליגה הספרדית, ישודר בערוץ ONE למנויי yes ,HOT סלקום TV ופרטנר TV.

השאלה זה רע?

כמעט בכל ליגה, מישראל ועד לספרד, הקבוצות הגדולות אוהבות להחזיק בשחקנים רבים. הן לא מסתפקות בסגלים עבים של 25-26 שחקנים, על מנת להצליח במספר מסגרות במקביל, אלא מחזיקות על הפיי-רול לפעמים עוד עשרות של טאלנטים צעירים, חלקם תוצרת מחלקות הנוער וחלקם שחקני רכש עליהם אנשי הסקאוטינג שמו את העין ודאגו להביא לידיעת הצוות המקצועי.

אחת התפיסות הרווחות בכדורגל העולמי היא שסיכויו של שחקן צעיר, שלא מקבל הזדמנות בקבוצה הבוגרת ויוצא להשאלה, לחזור לקבוצת האם המשאילה – נמוכים. הסטטיסטיקה תומכת בכך. רוב הצעירים הללו, גם אם הוגדרו ככישרונות ענק, מוצאים את עצמם לבסוף נמכרים לקבוצה אליה הושאלו במקרה הטוב, או מסיימים את החוזה עם הקבוצה הגדולה אליה השתייכו, עוזבים את הקבוצה ששאלה אותם ומחפשים למצות את הפוטנציאל שכולם אמרו שיש להם במקום אחר. המקרה של מרטין אודגור, לפחות עד כה, כאילו נלקח מתוך ספר ההדרכה להתפתחות הכדורגלן הכישרוני הצעיר.

מיקל אויארסבאל חוגג עם מרטין אודגור (La Liga)מיקל אויארסבאל חוגג עם מרטין אודגור (La Liga)

בימים בהם ריאל מדריד רוכשת כישרונות צעירים מברזיל בסכומים הנעים סביב 40-50 מיליון אירו, לא פחות ממדהים סיפורו של אודגור, שנרכש ע"י הבלאנקוס זמן קצר לאחר שחגג 17 חורפים תמורת – תחזיקו חזק – 2.8 מיליון אירו. פחות מ-3 מיליון אירו עבור מי שהיה לשחקן הצעיר ביותר בהיסטוריה לשחק בליגה המקומית, ולאחר מכן בנבחרת הלאומית של ארצו, בגיל 15 ו-253 ימים.

אלא שהסכום הזעום במונחי הכדורגל הוא רק ההתחלה המוצלחת של המסע המתוכנן בקפידה של הנורבגי. לאחר שנה בקבוצת המילואים של הבלאנקוס, תחת אחד שעשויה להיות לו השפעה ניכרת על עתידו בקרוב – זינדין זידאן, שנה במהלכה הפגין את יכולות הבישול שלו בעיקר, נשלח אודגור ליעד ההשאלה הראשון – הירנביין הצנועה מהליגה ההולנדית, ליגה שידועה בסגנון המשחק ההתקפי הנהוג בה. במדינה חדשה, ובגיל 18 בלבד, הפך הקשר לשחקן הרכב משמעותי, בעיקר לאחר חצי עונת ההסתגלות הראשונה, ולמרות שהמספרים לא נראו יוצאי דופן (3 שערים ו-5 בישולים ב-43 הופעות), התרשמה ממנו ויטסה ארנהיים וזכתה לקבל אותו, בהשאלה כמובן, בעונה החולפת.

במדים הצהובים-שחורים הדברים התחילו להתחבר עוד יותר עבור אודגור, ובעיקר, הגיעו המספרים. 11 שערים בכל המסגרות, 12 בישולים, ומקום ראשון בוויטסה לא רק בקטגוריה האחרונה, אלא גם ביצירת מצבים מסוכנים ובהשלמת דריבלים מוצלחים. קבוצתו אמנם החמיצה בגמר הפלייאוף את הכרטיס לליגת האירופית, אבל הכרטיס ליעד הבא של אודגור עצמו כבר היה מוכן.

חואן ברנאט מול מרטין אודגור (רויטרס)חואן ברנאט מול מרטין אודגור (רויטרס)

מסי של סוסיאדד

לא מעט קבוצות הביעו עניין בשירותיו של הקשר, אז בן 20, אבל אותו ואת סביבתו עניין רק דבר אחד – להיות הכי קרוב שאפשר לריאל מדריד. המטרה, שלו ושל הבלאנקוס, הייתה שיגיע לליגה הספרדית, יקבל דקות משחק משמעותית בליגה הטובה בעולם, יראה האם הוא מסוגל לעשות בשלב זה של הקריירה את קפיצת המדרגה, וכמובן, יהיה תחת פיקוח צמוד של אנשי עיר הבירה. הפרויקט של אלגואסיל בחבל הבאסקים נבחר להיות זה בו ינסה אודגור להוכיח לקבוצת האם שהוא על המסלול הנכון בדרך חזרה למתחם ולדבבאס. והוא מוכיח.

הפוגה קטנה: ליאו מסי מוביל את הליגה הספרדית בכל אחת מ-4 הקטגוריות ההתקפיות הבולטות – שערים, בישולים, מסירות מפתח ודריבלים מוצלחים. ועכשיו, אחרי שסיימנו לרגע לעסוק בחוצנים, נחזור לבני האנוש, ובעולמם – בין שלל שחקני ההתקפה אדירים המכדדרים בליגה הספרדית – יש רק שני שחקנים שנמצאים בטופ-5 בליגה הספרדית של שתיים מארבע הסטטיסטיקות ההתקפיות החשובות. לואיס סוארס, עם 11 שערים ו-7 בישולים, וניחשתם נכון – מרטין אודגור.

ליאו מסי ולואיס סוארס. אודגור יחד איתם בטופ (רויטרס)ליאו מסי ולואיס סוארס. אודגור יחד איתם בטופ (רויטרס)

בשונה מסוארס, פינישר יוצא מן הכלל ושחקן רחבה אדיר, הנורבגי מצפון ספרד בולט העונה בעיקר בכל מה שקשור לקידום המשחק של קבוצתו בצורה יעילה ומסוכנת לעבר שער היריבה. הוא ניצב במקום הרביעי בליגה הספרדית כולה בדריבלים מוצלחים בממוצע למשחק, עם 2.4 במספר, אבל הוא לא "מכדרר את עצמו לדעת" ללא תכלית, אלא גם מייצר לחבריו, בכל משחק, לא פחות מ-2.3 הזדמנויות הבקעה. שני רק ל-חוצן מהפסקה הקודמת. המשמעות היא שאודגור לא יודע רק להשאיר את שחקן ההגנה מאחוריו, אלא גם לשים את הכדור ברגל או בראש של שחקן ההתקפה שלפניו.

צריך לומר בכנות שיש גם מקום לשיפור: כדי לזכות באמת בכבוד להיחשב ל-"מסי של...", צריך אודגור לשדרג את יכולת הכיבוש שלו. 9 שערי ליגה בהולנד בעונה החולפת ו-4 נוספים בכשני שליש עונה בספרד, בתחילת שנות ה-20 לחייו, הם לא נתונים רעים כמובן, אבל החבילה השלמה היא מה שהופך את מסי למפלצת ההתקפה שהוא. היכולת גם לעבור שחקן, גם לייצר מצבים וגם לסיים מול השער. לאודגור, בניגוד ללא מעט קוסמי כדורגל, יש את יכולת הסיום הטובה, כולל רגל שמאלית עוצמתית מאוד שהופכת אותו לאיום גם מחוץ לרחבה, אבל היא מתאפיינת בחוסר יציבות ולעתים גם באובר-פרגון לחבריו. 

באיזו ריאל בעונה הבאה?

לאחר 23 הופעות ליגה, מרשימות ברובן, במדי ריאל סוסיאדד העונה, התחילו כבר הדיבורים לקראת העונה הבאה בקריירה של אודגור. ההסכם בין הבאסקים לבין ריאל מדריד, שמשאילה אותו כזכור כבר למעלה משלוש שנים תמימות, מדבר על זמן התאקלמות של שנתיים בליגה הספרדית.

על פי התכנון המקורי, גם את העונה הבאה אמור להתחיל אודגור בשורות סוסיאדד, אלא שהדבר כבר רחוק מלהיות ודאי. בזמן שלא מעט קולות בספרד קוראים לבלאנקוס לאפשר לאודגור להשתפשף עוד קצת בלה ליגה לפני שישוב מהדלת הראשית לברנבאו, בריאל גוברות ההערכות שייתכן והתוכנית המקורית תיגדע לטובת שובו של הנורבגי כבר הקיץ. למרות ההסכם בין הצדדים, היחסים הטובים בין שני המועדונים צפויים לאפשר את המעבר, אם וכאשר יחליטו במדריד שהתבשיל מוכן.

מרטין אודגור חוגג (La Liga)מרטין אודגור חוגג (La Liga)

בתקשורת הספרדית מדברים על כך שהמפתח נמצא בעתידו של קשר אחר, לוקה מודריץ'. אם הקרואטי יעזוב את הקבוצה, כך נטען, תתפנה המשבצת לקשר בן ה-21. חשוב לומר שהעמדה בה משחק כיום אודגור, עמדה מספר 10 מאחורי חלוץ השפיץ, היא לא העמדה אותה עשוי לפנות מודריץ', שכן זוהי עמדה שרוב הזמן לא קיימת ב-4:3:3 של זידאן.

אם יוחזר הנורבגי לריאל וישוב לשחק תחת זידאן, מאמנו בקבוצת המילואים, יהיה מסקרן מאוד לראות האם המערך ישתנה על מנת להיטיב עם יכולותיו של המושאל הנצחי, או שאולי יוסט אודגור לכנף ימין של הלבנים, בה לא צפוי להיות שחקן בכיר עם עזיבתו האפשרית של בייל, ממנה יוכל לבצע את הכניסות המוכרות שלו למרכז, עם רגל שמאל, כפי שנהג לעשות לרוב מספר 10 של היריבה הקטאלונית בגילו של אודגור, לאיים על השער או לתת את הפס החכם.

זינדין זידאן (רויטרס)זינדין זידאן (רויטרס)

אך עוד לפני השאלה לגבי ההשאלה ועוד לפני המעמד והעמדה, ניצבת בפני אודגור משימה חשובה מאין כמוה: ריאל סוסיאדד יצאה לפגרה כשהיא במקום הרביעי בטבלה, המוביל בסיום העונה היישר לשלב הבתים של ליגת האלופות, שלב בו הבאסקים שיחקו רק פעם אחת ב-15 השנים האחרונות. הכוכב וחבריו הם, כאמור, הקבוצה עם הכדורגל הכי שמח בספרד, אבל כדי שגם הקהל ישמח עם שריקת הסיום של העונה, הם יצטרכו להביא לו את הכרטיס הנכסף.

מבחינת אוהדי ריאל מדריד, שנהנים העונה ממאבק אליפות צמוד עם ברצלונה, אבל מרגישים שחסר ברק בחלק הקדמי, התסריט המועדף די ברור: אודגור יחזור לשורות הבלאנקוס בקיץ, יקבל את הצ'אנס במרכז הקישור או בכנף השמאלית, המקבילה לאדן הזאר, ויוכיח שההמתנה לו, עוד מינואר 2015, הייתה שווה. אז יהיה לאפשר להכריז שהתהליך הושלם בהצלחה. אך כדי שהסנריו יהיה מושלם מבחינת יושבי הברנבאו, עוד לפני שהנורבגי ילבש את מדיהם לראשונה בליגה האלופות, הוא צריך לדאוג שריאל סוסיאדד תשמע באנואטה את ההמנון המפורסם בעונה הבאה – על חשבונה של אתלטיקו מדריד.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה