מכירות משחקים בטניס העולמי זה כבר לא משהו חדש, כל כמה חודשים מתפרסם דוח הסנקציות על ההרחקות השונות של שחקנים ושחקניות מסבבי הגברים והנשים. אז איך זה עובד, איזה שחקנים נכנסו לרשימה ומה הם הגורמים העיקריים לכך? באתר “קלארין” בארגנטינה פרסמו לאחרונה תחקיר מעמיק על הנושא: “הם תופסים אותך ופונים אליך ברגעים הכי קשים, עכשיו בעידן הרשתות החברתיות זה כבר הרבה יותר נגיש”.

הפערים הכספיים בעולם הטניס הם עצומים, לשחקן מחוץ לטופ 100 מאוד לא פשוט לייצב את עצמו מבחינה כלכלית. הרווחים בטורנירים הקטנים יותר הם יחסית מינוריים, ולדוגמה ניקח את סבסטיאן באאז (111 בעולם), מי שנחשב לדבר הבא של ארגנטינה בעולם הטניס, אך גם הוא למשל זכה בטורניר בבואנוס איירס, ואחרי ניקוי המסים המקומיים הרוויח בסך הכול 1,000 דולר על ניצחון. סכום שדי קשה להתקיים ממנו ולטוס לטורנירים ברחבי העולם, וזה עוד סכום ממוצע שמקבלים על זכייה בתואר.

סבסטיאן באאז (רויטרס)סבסטיאן באאז (רויטרס)

במקביל, בעולם ההימורים על מכירת משחק לדוגמה בטורניר הכי זניח, אפשר להרוויח סכום של פי שלושה, 3,000 דולר, ובתחרויות הגדולות יותר הרווח של שחקן שימכור יכול אף להגיע לסכום של יותר מ-50 אלף דולר. “הטור (התחרויות במשך השנה) הוא קשה במיוחד, אתה לבד ומתקשה לעמוד בסכומים ובהוצאות הכלכליות. אם אתה מפסיד בסיבוב ראשון לדוגמה כבר הפסדת כסף עם הגעתך לטורניר”, מספר גונסאלו וילאנובה, המדורג 453 בעולם, שהרוויח עד כה 9,768 דולר בסך הכול, והוא כבר בן 26.

המשמעות במילים פשוטות? אם אתה לא עילוי יוצא דופן, יהיה לך קשה מאוד לשרוד בסבב. “אני לא מצדיק מי שמוכר משחקים, אבל אני לגמרי יכול להבין זאת. משחק אחד לפעמים שווה יותר מזכייה בטורניר שלם”, מספר וילאנובה. עוד מצאו במחקר הארגנטינאי שבדרך כלל השחקנים הללו לא בולטים, הם נראים רגיל לגמרי. לבושים היטב, מלומדים, לא כאלה שיפחידו במראה שלהם, אבל כשמתחיל המשחק או לפני ייתכן וייראו יותר לחוצים, יתעסקו יותר בסמארטפון וכדומה.

ברוב המקרים מי שבטופ 100 יכול להתקיים מטניס, מי שלא – נמצא במלחמה יומית בצד הכלכלי. צריך לחשב כל הוצאה, כל נסיעה, כל השתתפות בטורניר כזה או אחר, דבר שכמובן מקשה על ההתפתחות של הטניסאי, ובפרט אם האמצעים העומדים לרשותו הם דלים. מול סוכני ההימורים עומדת הרשות למניעת מכירות משחקים בטניס, ITIA, שמטרה היא למנוע את המקרים הללו ולהשאיר את תחרויות הטניס נקיות ממכירות, עד כמה שמתאפשר. לא במקרה בארגנטינה פרסמו את התחקיר, שכן הנושא קרוב אליהם ולא מעט שחקנים דרום אמריקאים הושעו עקב מכירות.

כסף (geralt)כסף (geralt)

רק עד חודש ספטמבר האחרון היו סנקציות על 15 שחקנים ושחקניות, ביניהם פרנקו פייט, שלא מורשה להשתתף יותר בטניס, וניקולאס ארצ’ה, שניהם מארגנטינה. מתחילת השנה עד חודש זה היו 72 התראות על מכירות משחקים, שהובילו בסופו של דבר לסנקציות הללו. לפעמים המידע מגיע מהרשתות החברתיות, אך לפעמים קשה הרבה יותר להגיע למשחקים הללו, שכן זה לרוב בטורנירים היותר קטנים”, סיפר ראש ארגון ה-ITIA, אדריאן באסט. לורדס קלארה, הארגנטינאית מהמקום ה-261 בעולם, מספרת: “זה קורה בעיקר בטורנירים שהמשטחים לא משהו, שהכדורים לא ברמה הכי גבוהה, ולא ברמות שאתה מתארח במלון ומשחק בתנאים איכותיים, זה כבר הבדל עצום”, זו עוד המחשה לפערים הגדולים שקיימים בענף.

“בהרבה טורנירים גם מקבלים כרטיסים חופשיים וכך יותר קשה לפקח”, מוסיף וילאנובה וממשיך: “אני לא אעשה את זה לעולם כי חונכתי אחרת, אבל אני יכול להבין איך זה קורה. הרווחים נמוכים, אתה לבד בעולם, הם תופסים אותך ברגעים הקשים שלך ומצליחים לשכנע אותך. בעידן הזה עם הרשתות החברתיות הרבה יותר קל למצוא אותך, כמו אלה שרוצים להעליב אותך על רמת המשחקים, כך גם המהמרים שהפסידו כסף בגללך או סוכני ההימורים, שמחפשים גישה אליך”.

אז מי “מככבים” ברשימה בינתיים? ניקולאס קיקר, 78 בשיאו בעולם ומי שייצג את נבחרת הדייויס של ארגנטינה. ניקולאס ארצ’ה גם נתפס והורחק, ומנגד מרקו טרונגליטי (112 בעולם בשיאו) ופדריקו קורייה (67 בעולם כרגע) קיבלו הצעות, אך דיווחו על כך ולפחות כאן מנעו הטיות נוספות. גם פייט שהוזכר קודם הורחק לכל החיים. רוברטו מאייטין מוונצואלה הורחק ל-14 שנים, בוקולוה פופולה הניגרי הורחק לכל החיים. בצד הרוסי ניקיטה גודז’ינקוב (30 חודשים), סופיה דמיטרייבה (992 בעולם בעברה) ואלייה מרדיבה (1234 בעברה) קיבלו גם הרחקה לכל החיים. ברבורה פלאקטובה (סלובקיה), רומיין בארבוסה (הבלגי שדורג 403 בעולם בעברו), ארתור דה גריף (בלגי, 113 בשיאו) ואלכס ויטמאור (בלגי, 1039 בעולם) הואשמו במכירות משחקים.

ניקולאס קיקר (רויטרס)ניקולאס קיקר (רויטרס)

בשלושת החודשים האחרונים הוטלו סנקציות על חמישה שחקנים נוספים, כשבין חודשים יולי לספטמבר התקבלו 38 התראות על אי כשירויות המשחקים, שניים מהן אפילו בגראנד סלאם, בווימבלדון ובאליפות ארצות הברית הפתוחה, כך שזה מגיע אפילו לרמות הגבוהות ביותר. לא כל התראה היא בהכרח מכירת משחק, יש הרבה דברים שקשורים לטעויות ביחסי ההימורים, למצב של השחקן או לבעיות פיזיות, אך כל מקרה כזה נחקר. האם העונשים הקשים ייגדעו את התופעה? נראה שכל עוד יישארו הפערים העצומים בפרסים, זו תמשיך להיות משימה קשה ביותר.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה