לאחרונה תקציב המדינה והרפורמה בחלוקת כספי התמיכה אושרו, כך שכספי התמיכה אמורים להתחיל לזרום לספורט הישראלי באופן סדיר. לפני שבוע, סגן ראש מינהל הספורט דודו מלכא הודיע בכנסת כי הנתונים באתר הטוטו יעודכנו כך שכל קבוצות יידעו כמה תקציבים יגיעו אליהן במדויק בתוך יומיים - והם אכן עודכנו, אלא שקבוצות הכדורגל והכדורסל בארץ נדהמו לגלות כי התקציבים שהן אמורות לקבל מהמדינה בשנת 2021 לכאורה נחתכו בעשרות אחוזים בהשוואה למה שקיבלו שנה קודם לכן.

כזכור, ב-24 בנובמבר הצהיר דודו מלכא בדיון בוועדת החינוך, התרבות והספורט בכנסת: “בתוך יומיים יידעו כל האגודות והאיגודים את הסכומים שהם מקבלים בשנת 2021. עוד בדצמבר כל אגודה תדע מה התקציב לשנה הבאה שלה”. ואכן, הקבוצות פנו לאתר הטוטו והמתינו לראות אילו סכומים יופיעו בהקצבות של המדינה לאגודות הספורט לשנת 2021, שעומדת להסתיים בעוד כחודש. ואכן, השבוע הנתונים באתר הטוטו עודכנו, אלא שאז הקבוצות הבינו כי הסכומים שהן יקבלו עד לסוף השנה קוצצו משמעותית - למרות שאמורה להיות הגנה על תקציביהן בגובה של עד 75% לשנה זו.

דודו מלכא (אורן בן חקון)דודו מלכא (אורן בן חקון)

כך לדוגמה, מהנתונים שהגיעו ל-ONE, קבוצת כדורגל מליגת העל שקיבלה ב-2020 סכום של 174,569 שקלים לכאורה תקבל ב-2021 רק 91,652 שקלים. גם בלאומית יש ירידה, מ-87,284 שקלים ל-45,826 שקלים בתוך שנה. קבוצות ליגה א’ שקיבלו בשנה שעברה 43,642 שקלים צפויות לקבל כעת סכום של 22,913 שקלים בלבד. למעשה, מדובר לכאורה בקיצוץ בגובה של 47% לכל קבוצה בארבע הליגות הראשונות, כאשר גם תקציבי קבוצות הליגה החמישית קוצצו ב-48%.

גם בכדורסל נוצר פער משמעותי על פי הנתונים. קבוצות הליגה הבכירה שקיבלו מהמדינה בשנה שעברה 111,358 שקלים לכאורה יקבלו השנה 69,822 שקלים בלבד, על פי הנתונים המעודכנים. מדובר בקיצוץ של 37%, שיחול גם על יתר הליגות בשיעור דומה, במידה ואלה אכן הנתונים הסופיים לשנת 2021. אם זה אכן יקרה, מדובר בפגיעה משמעותית בתקציבים של קבוצות הכדורסל הישראלי, שנחשב לענף פופולרי מאוד במדינה.

חילי טרופר (מיכה בננו)חילי טרופר (מיכה בננו)

על הנייר, גם בענפי כדור קבוצתיים נוספים יספגו קיצוצים. קבוצת כדורעף בכירה מליגת העל שקיבלה בשנת 2020 תקציב של 54,233 שקלים, תיאלץ להסתפק בסכום של 46,029 שקלים לכל שנת 2021. בכדוריד, אחרי שקיבלו 91,939 שקלים אשתקד, השנה ייכנס לחשבונות הבנק של הקבוצות המובילות סכום כולל של 78,359 שקלים. אגב, מדובר בירידה של 15% וזוהי עוד ירידה מקובלת, הרי שלפי ההבטחות הקיצוצים יהיו כאמור עד לגובה של 75%.

בגלל שמדובר באותה עוגה תקציבית ולכן עולה השאלה, לאן הולך הכסף? על פי הנתונים, יותר תקציבים הופנו לקבוצות הנוער, שם לעתים הם אף הוכפלו. לפי הנתונים הקיימים, קבוצת נוער בכדורגל הישראלי תזכה לגידול של 110% בתקציב שלה בשנה הנוכחית, הרי שתקבל 45,926 שקלים לעומת 21,821 השקלים שקיבלה בשנה שעברה. קבוצת נוער בכדורסל תרשום עלייה של 151% לעומת מה שקיבלה בשנה שעברה, לאחר שהסכום שלה קפץ מ-13,920 ל-34,911 שקלים ברישומים. גם בכדורעף יש עלייה של 70% לקבוצות הנוער.

נתנאל ארצי (איציק בלניצקי)נתנאל ארצי (איציק בלניצקי)

אומנם יש שיאמרו שהעלייה הזו בתקציבי מחלקות הנוער היא מבורכת כי הגיע הזמן שהמדינה תדאג לפיתוח דור העתיד, אלא שמנגד, באופן תמוה דווקא תקציבי קבוצות הילדים והילדות לכאורה ייפגעו גם הן על פי הנתונים הקיימים. כך לדוגמה, תקציבי קבוצת ילדות בכדורגל פחתו ב-65% ובכדורסל ב-58% על פי הנתונים הקיימים.

במשרד התרבות והספורט טוענים כי הסכומים אינם סופיים, וזה בניגוד להבטחות, אך בכל אופן הובהר כי הם מתקצבים אגודות ולא קבוצות - כך שהן לא אמורות להיפגע כי בכל אופן הסכום הכללי שמקבלת כל אגודה נשאר כפי שהוא, פחות או יותר. אך מה קורה כאשר לאגודה אין קבוצת נוער?

סער פדידה מול קוואס (עמרי שטיין)סער פדידה מול קוואס (עמרי שטיין)

הכספים הללו מחולקים לפי ניקוד שצוברת כל אגודה, בהתאם לנתוני הענף והליגה שלה, כך שבפועל כל קבוצה מקבלת כסף לפי חישוב של ערך הנקודות שנצבר בהתאם לקריטריונים שונים. לאחרונה במשרד התרבות והספורט ביצעו רפורמה בחלוקת התקציבים לספורט הישראלי, כך שהוחלט לחלק לקבוצות והענפים ניקוד גבוה יותר להישגים על חשבון כמות הספורטאים. זה, כנראה, מה שהוביל לסיטואציה הנוכחית בה הקבוצות מהענפים החזקים והפופולריים ירדו בתקציביהם.

הקבוצות בענפי הכדור, שלא ידעו מה הסכום שיגיע להן מהמדינה בסיום השנה הנוכחית ובנו על כך שיקבלו פחות או יותר את אותם הסכומים מהשנה שעברה בעדכון האחרון, חוששות כי הן עלולות להיות בבעיה במידה לאחר שכבר הוציאו כסף מחשבונות הבנק שלהן, משום שהן יידרשו כעת להחזיר כספים בגובה הקיצוץ בתוך זמן קצר של חודש ימים כדי שיוכלו לסיים את השנה עם תקציב מאוזן ולהימנע מגירעון. ושוב, הכל במידה ואלה אכן יהיו הסכומים שיקבלו בשורה התחתונה. אבל זה רק פלסטר, כי הפגיעה בפעילות שלהן בשנת 2022 עלולה להיות גדולה יותר הרי שהחל מהשנה הבאה לא יהיו לאגודות הגנות, ולאף קבוצה עדיין אין מידע לגבי גובה התקציבים שיחולקו להן בהמשך.

חילי טרופר (איציק בלניצקי)חילי טרופר (איציק בלניצקי)

בקבוצות התרעמו על התקציבים שקיבלו ואמרו: “אלה הסכומים אחרי העדכון שבוצע השבוע באתר הטוטו. האם הקבוצות החלשות צריכות להחזיר עכשיו אלפי שקלים אחרי שכבר הוציאו את הכסף? כל שיטת החלוקה החדשה תמוהה. חיכינו הרבה זמן כדי שיהיה תקציב מדינה ותהיה ודאות כלכלית, אבל בסוף נשארנו יותר מבולבלים ומתוסכלים ממה שהיינו קודם לכן”.

גם בקבוצות מספורט הנשים זעמו: “קיבלנו את התקציבים המעודכנים מהטוטו וגילינו שהסכומים ירדו משמעותית. זה מביך. העלו את התקציבים לנערות א’ אבל קיצצו בכל השאר. כל המעורבים בחשיבה לתקצוב של נשים, נערות וילדות, נרדמו בשמירה. בפועל העלו תקציבים לקבוצות הנוער ונערות א’, אבל זו רק ‘הסחת דעת’ כי הורידו לכל שאר הקבוצות באחוזים משמעותיים כולל מחלקות הנערות והילדות. הבעיה היא שמספר הקבוצות בגילים הצעירים היא גדולה משמעותית מכמות הקבוצות של נערות א’. מקבלי ההחלטות לא רוצים שיהיה פה ספורט נשים?”.

ממשרד התרבות והספורט נמסר: “המשרד חילק וממשיך לחלק תמיכות בגובה של מאה אחוזים לכלל האיגודים והאגודות אשר כוללים בתוכם את ענפי הספורט השונים. בנוסף, האיגודים והאגודות קיבלו הגנה של 90 אחוזים ומעלה בתקופה זו. כל תקציב שניתן לאגודה נבחן על בסיס מספר הקבוצות שהיא מאגדת תחתיה ובחתך לכלל הגילים השונים. כך לדוגמה, תקציב כלל אגודות הכדורגל אף עלה ביחס לשנה קודמת, וכך הנתונים אודות ענפי הכדור אינם סופיים. הניקוד לקבוצות בגיל ילדים עד נוער עלה מתוך מדיניות ברורה לחיזוק קבוצות הנוער למצוינות. המשרד יציג בשבועות הקרובים, בשקיפות, את הנתונים והנימוקים המלאים לתקציבי האגודות והאיגודים”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה