שנה בדיוק נותרה לפתיחת משחקי מונדיאל 2018 ברוסיה (14.6.18), וכעת, כשאנחנו בעיצומם של משחקי המוקדמות ביבשות השונות בעולם, זה בדיוק הזמן להסתכל על תמונת המצב ולנסות להבין איזה נבחרות ישחקו ברוסיה בקיץ הבא. לצערנו, ישראל שלנו לא תהיה שם ככל הנראה, אבל ברחבי אירופה, אמריקה, אסיה ואפריקה מתנהלים מאבקים עיקשים על הזכות לעלות למונדיאל.

מבנה הטורניר

קודם כל, בואו נבין את מבנה המונדיאל הבא ואת מבנה טורניר המוקדמות. בגביע העולם ב-2018 ישתתפו 32 נבחרות. כמובן שאת החלק העיקרי של המשחקים ירכיבו קבוצות יבשת אירופה שמקבלות 13 מקומות, עליהם מתחרות 54 נבחרות. מיד לאחר מכן מגיעה דרום אמריקה עם 4-5 מקומות, צפון/מרכז אמריקה והקריביים עם 3-4 מקומות, אפריקה עם 5 מקומות, אסיה עם 4-5 ואוקיאניה עם 0-1 מקומות.

מי כבר שם? כרגע שלוש נבחרות בלבד כבר הבטיחו את עלייתן למונדיאל הבא. מדובר כמובן במארחת רוסיה, ברזיל שהבטיחה עליה מהבית הדרום אמריקאי, ואיראן שהבטיחה את עלייתה מהבית האסייתי ותשחק בפעם השנייה ברציפות בטורניר. עכשיו, בואו נסתכל על תמונת המצב העדכנית בשאר הבתים.

ג'ימי דורמאז. חגג מול צרפת (רויטרס)ג'ימי דורמאז. חגג מול צרפת (רויטרס)

אירופה

יבשת אירופה מחולקת לתשעה בתים. תשעת המקומות הראשונים בכל בית עולים אוטומטית, ושמונה המקומות השניים הטובים ביותר יתחרו בפלייאוף ממנו יעלו ארבעה קבוצות – סך הכל 13.

בית 1
ככל הנראה הבית המסובך ביותר. שבדיה וצרפת נמצאות כל אחת עם 13 נקודות, בעוד הולנד דולקת אחריהן עם 10 בלבד, מה שאומר שאחת משלושת הנבחרות האלה תמצא עצמה אפילו ללא מקום בפלייאוף. הניצחון של השבדים 1:2 במחזור האחרון על צרפת בזכות שער מחצי מגרש, מעניק לה כרגע את המקום הראשון בזכות שער זכות אחד יותר, וצפוי לנו מאבק איתנים עד המחזור האחרון.

פול פוגבה. כרגע רק במקום השני (רויטרס)פול פוגבה. כרגע רק במקום השני (רויטרס)

בית 2
שווייץ ואלופת אירופה פורטוגל נאבקות על שני המקומות הראשונים בפער גדול משאר הבית. השווייצרים מובילים עם 18 נקודות, בעוד לפורטוגלים 15 בלבד. מוליכת הבית גברה על פורטוגל 0:2 בחודש ספטמבר האחרון, ואם כריסטיאנו רונאלדו רוצה להימנע מפלייאוף, הוא ו”הסלסאו” יהיו חייבים לנצח את השוויצרים במשחק שייערך ב-10 לאוקטובר.

בית 3
כמו בכל טורניר מוקדמות שבו גרמניה (אלופת העולם למי ששכח) משתתפת, העניינים בדרך כלל מאוד פשוטים. לאחר שישה משחקים, ל”מאנשאפט” מאזן מושלם עם 18 נקודות ומאזן שערים מפלצתי של 1:27. הם יהיו במונדיאל הבא, כשנראה שצפון אירלנד היא זאת שתעלה מהמקום השני.

שחקני פורטוגל עם 15 נק' בקופה (רויטרס)שחקני פורטוגל עם 15 נק' בקופה (רויטרס)

בית 4
סרביה ואירלנד הצנועות חולקות את הפסגה עם 12 נקודות כל אחת, בעוד וויילס, שהגיעה לחצי הגמר ביורו האחרון, נמצאת במקום השלישי עם שמונה נקודות בלבד. שתי המוליכות נפגשו בשנה שעברה וסיימו ב 2:2, ולאירים תהיה הזדמנות לעשות צעד גדול אל עבר רוסיה 2018, כשיארחו את הסרבים בחודש ספטמבר הקרוב.

בית 5
רוברט לבנדובסקי ונבחרתו עם טורניר מוקדמות נפלא, מובילים את הבית עם 16 נקודות ונראים בדרכם הבטוחה אל עבר העליה. על המקום השני יתחרו דנמרק ומונטנגרו כאשר לכל אחת 10 נקודות בשלב זה.

מאזן שערים מפלצתי 1:27 (רויטרס)מאזן שערים מפלצתי 1:27 (רויטרס)

בית 6
אנגליה מוליכה את הבית עם 14 נקודות, כשבעקבותיה סלובקיה עם 12 וסלובניה עם 11. למרות שפער הנקודות לא גדול קשה לראות את האנגלים, שלא הפסידו 35 משחקים רצופים בטורנירי מוקדמות, מפסידים בעיקר כשמבט בלוח המשחקים מראה לנו שהם עוד צריכים לארח את שתי  נבחרות שמתחרות איתן בבית.

בית 7
“הבית הישראלי”. איטליה וספרד עם 16 נקודות כל אחת יתחרו כמובן על העליה, כשבחודש ספטמבר, ה”לה רוחה” יארחו את הנבחרת מארץ המגף בסנטיאגו ברנבאו לקרב ענק. ישראל? היא תנסה לסיים במקום השלישי בבית.

נבחרת ישראל. תצוגת נפל מול אלבניה (אחמד מוררה)נבחרת ישראל. תצוגת נפל מול אלבניה (אחמד מוררה)

בית 8
בלגיה עם 16 נקודות בדרך הבטוחה אל עבר המקום הראשון, בעוד יוון עם 12 ובוסניה עם 11, יילחמו על המקום השני בבית.

בית 9
קרב ענק בין קרואטיה ואיסלנד (ההפתעה הגדולה של היורו האחרון) על המקום הראשון, כשלכל נבחרת 12 נקודות, כשגם אוקראינה וטורקיה עם 11 נקודות כל אחת לא אמרה את המילה האחרונה. אולי הבית המרתק והמסובך ביותר שעשוי לספק לנו דרמות עד למחזור האחרון.

איסלנד. לא מפסיקה להפתיע (רויטרס)איסלנד. לא מפסיקה להפתיע (רויטרס)

אסיה

46 נבחרות התחילו את דרכן בטורניר המוקדמות, מתוכן 12 הגיעו לסיבוב האחרון וחולקו לשני בתים, כששתי הראשונות בכל בית עולות אוטומטית, ושתי הקבוצות מהמקום השלישי ישחקו ביניהן על הזכות להשתתף בפלייאוף נגד הרביעית בצפון ומרכז אמריקה. כן, אנחנו יודעים, זה מסובך. כאמור, איראן כבר הבטיחה את עלייה, כשדרום קוריאה ואוזבקיסטן נאבקות על המקום השני. בבית המקביל, יפן, ערב הסעודית ואוסטרליה עם 16 נקודות כל אחת, מנהלות מאבק איתנים על הזכות לסיים בשני המקומות הראשונים.

אפריקה

53 נבחרות התחילו את דרכן, כשבסופו של דבר נשארו רק 20 שחולקו לחמישה בתים, והקבוצה מהמקום הראשון עולה. בשלב זה, ניגריה, חוף  השנהב ומצרים נראות כנבחרות שיבטיחו כבר בקרוב את עלייתן, בעוד בבתים האחרים מתנהל עדיין קרב צמוד.

אחד במונדיאל, השני עדיין לא (רויטרס)אחד במונדיאל, השני עדיין לא (רויטרס)

דרום אמריקה

אחד הבתים המרתקים ביותר. ברזיל הבטיחה את עלייתה כבר בחודש מרץ, כשהסיפור המעניין ביותר כמובן הוא ארגנטינה של ליאו מסי, שבשלב זה נמצאת במקום החמישי בלבד עם 22 נקודות, אחת פחות מצ'ילה ותאלץ להתמודד על כרטיס נגד נציגת אוקיאניה (ככל הנראה ניו זילנד או איי שלמה) על הזכות לשחק במונדיאל. אגב, אקוודור השישית רחוקה שתי נקודות בלבד מהאלביסלסטה.

צפון אמריקה

35 נבחרות החלו את דרכן ב-CONCACAF, כשבסופו של דבר הן הצטמצמו לבית של 6. שלושת הראשונות יעלו אוטומטית, בעוד הרביעית תפגוש את המדורגת חמישית באסיה. בשלב זה, נראה שמקסיקו בדרכה הבטוחה להבטיח את המקום הראשון, בעוד קוסטה ריקה, ארה"ב ופנמה מתחרות על המקומות הנותרים.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה