בשנת 2021 צפינו במספר קאמבקים מסקרנים של שחקנים ומאמנים ששבו למקומות אותם עזבו כבר מזמן. חלקם היו צפויים, חלקם הרבה פחות. הנה 10 כאלה שחזרו לקדנציה נוספת בשנה החולפת.

כריסטיאנו רונאלדו

טוב, איך שלא תסתכלו על זה, מדובר בקאמבק של השנה. מעטים הם אוהדי מנצ'סטר יונייטד שהאמינו כי זה אפשרי, וגם המועדון עצמו לא חשב בכיוון עד שלהי הקיץ, אבל ההחלטה של הכוכב הפורטוגלי לעזוב את יובנטוס והדיווחים שהפיץ סוכנו, ז'ורז'ה מנדש, על משא ומתן מתקדם עם מנצ'סטר סיטי, עשו את שלהם. כריסטיאנו בחולצת תכלת במערך של פפ גווארדיולה? זה היה ביזארי ולא הגיוני מכל הבחינות. רונאלדו במדי השדים האדומים אחרי 12 שנה? זה כבר תסריט שכולם – אפילו יריביו הגדולים ביותר – יכולים להזדהות איתו.

בינתיים, עדיין מוקדם לשפוט עד כמה המהלך נכון מבחינת מנצ'סטר יונייטד מבחינה מקצועית, אבל רונאלדו בהחלט העלה אותה לשמינית גמר ליגת האלופות עם 6 שערים קריטיים בשלב הבתים. יש פרשנים שטוענים כי החתמתו גורמת למועדון לחיות בעבר, אולם נוסטלגיה יכולה להיות גם מועילה, קל וחומר מבחינה כלכלית – שובו של כריסטיאנו הפך למכונת מזומנים בכל הקשור למרצ'נדייז. עם מינויו של ראלף ראנגניק למאמן (גם אם זמני), יהיה מעניין מאוד לראות כמה זמן יחזיק מעמד הרומן המחודש הזה.

הקאמבק של השנה. כריסטיאנו רונאלדו (אינסטגרם)הקאמבק של השנה. כריסטיאנו רונאלדו (אינסטגרם)

צ'אבי

והנה קאמבק צפוי לחלוטין, רק העיתוי לא היה ידוע מראש. צ'אבי כבר סירב פעמיים להתמנות למאמן ברצלונה – תחילה בינואר 2020 כאשר המועדון חיפש מחליף לארנסטו ואלוורדה, ואז גם באוגוסט 2020 כאשר הקבוצה של קיקה סטיין הובסה 8:2 על ידי באיירן מינכן ברבע גמר ליגת האלופות. הוא לא רצה לעבוד עם ההנהלה הקודמת בראשות הנשיא ז'וספ מריה ברתומאו, ולא מיהר לחזור הביתה מקטאר גם כאשר ז'ואן לאפורטה זכה בבחירות, אבל הפעם היה הרבה יותר קשה להשיב בשלילה כאשר נעשתה פניה נחרצת.

אז החל מתחילת נובמבר, צ'אבי הוא האיש החזק בברצלונה. הוא קיבל את התפקיד ללא ניסיון קודם באירופה, בגיל 41 בלבד, והמשימה שעומדת בפניו כבירה. מנגד, הוא מכיר את המערכת, נהנה מתמיכה בלתי מסוייגת מצד הקהל שמעריץ את האדמה עליה הוא דורך, ויש לו חזון ברור ומובנה מאוד. אי אפשר להעריך את סיכויי הצלחתו בשלב זה, אך מבחינת האוהדים המתוסכלים שידעו הרבה מאוד אכזבות מרות לאחרונה, הוא מהווה את נקודת האור הבולטת ביותר.

צ'אבי חוזר לקאמפ נואו ושר עם האוהדים

קארים בנזמה

ההודעה הזו הגיעה כרעם ביום בהיר. כולם השלימו כבר מזמן עם העובדה כי בנזמה לא ישחק בנבחרת צרפת כל עוד דידייה דשאן אוחז בהגה, והמאמן עצמו הצהיר חודש בלבד לפני יורו 2020: "לא יהיו הפתעות, כי אני לא סנטה קלאוס". אז הנה לכם – הוא הפך לסנטה קלאוס וכלל את החלוץ השנוי במחלוקת בסגל לאליפות אירופה. דווקא בשנה בה הורשע בפרשת הסחיטה של מתיו ולבואנה, בגינה הודח מהנבחרת מלכתחילה ב-2015, הוא שב לבמה המרכזית, שולב בטריו אימתני עם אנטואן גריזמן וקיליאן אמבפה, וכבש 4 שערים ביורו.

אלופת העולם הודחה באופן סנסציוני בשמינית הגמר בידי שווייץ, אבל בנזמה המשיך להיות הכוכב הגדול גם בהמשך, והוביל את הטריקולור לזכייה בליגת האומות באוקטובר, עם שער מרהיב לרשת של ספרד בגמר. זו הייתה השנה הטובה בקריירה של בנזמה בן ה-34, והחזרה למדים הלאומיים עשתה לו רק טוב. כעת הוא יכול להתחיל להתכונן למונדיאל השני בחייו.

במוקד. בנזמה עם אמבפה אחרי הזכייה בליגת האומות (רויטרס)במוקד. בנזמה עם אמבפה אחרי הזכייה בליגת האומות (רויטרס)

זלאטן איברהימוביץ'

גם החזרה של זלאטן לנבחרת לא הייתה צפויה. הוא פרש ממנה (בפעם המי-יודע-כמה) אחרי יורו 2016, והמאמן יאנה אנדרסון בנה סגל מגובש ומלוכד הרבה יותר בהיעדרו. שבדיה העפילה לרבע גמר גביע העולם ברוסיה, עלתה ליורו 2020 ללא בעיות מיוחדות, והבוס הדגיש בהזדמנויות רבות כי אין כל סיבה להחזיר את הגלגל לאחור. ואז הוא עשה בדיוק את ההיפך, ובמרץ זומן לפתע הכוכב הוותיק לקראת המשחקים במוקדמות המונדיאל, במטרה מוצהרת לנסוע ליורו 2020.

החלום הזה התרסק במהרה, וזלאטן החמיץ את אליפות אירופה בגלל פציעה. הוא גם לא הועיל בשלבים האחרונים במוקדמות גביע העולם, במיוחד בהפסד 2:0 מביך בגאורגיה שהותיר את שבדיה במקום השני בבית אחרי ספרד וחייב אותה להשתתף בפלייאוף באביב. איברהימוביץ', שחגג בינתיים את יום הולדתו ה-40, רוצה להיות שם, אולם כלל לא בטוח שנוכחותו תועיל, והקאמבק הזה עלול להסתיים בפיאסקו מהדהד.

הקאמבק יוכיח את עצמו? זלאטן במדי שבדיה (רויטרס)הקאמבק יוכיח את עצמו? זלאטן במדי שבדיה (רויטרס)

האנסי פליק

הנה מישהו שיודע הכל על גביע העולם. האנסי פליק כיהן כעוזרו של יואכים לב בנבחרת גרמניה במשך 8 שנים, ועזב אחרי הזכייה במדליות הזהב במונדיאל 2014. מאז, העסק רק הלך והידרדר בממלכתו של יוגי, ולבסוף הוא הודיע באיחור רב על עזיבתו בתום יורו 2020. פליק, שהוכיח את עצמו בינתיים כמאמן עצמאי פנטסטי על הספסל של באיירן מינכן, היה הבחירה הטבעית לרשת את הבוס לשעבר, ומינויו התקבל בהתלהבות עצומה ברחבי המדינה – אולי פרט לאוהדי הבווארים שהיו מאוכזבים לראות אותו נוטש את המשרה. היה זה הקאמבק האולטימטיבי לאיש שלא קיבל את ההערכה הראויה מהתקשורת בתפקידו הקודם.

אחרי שהחזיר את הקריירה של תומאס מולר לפסים הנכונים במינכן, קיבל כעת פליק את הכוכבים הגרמנים שלו בנבחרת, ובחודשים הראשונים לכהונתו זה נראה מצוין. המשימה הראשונה תהיה במונדיאל בשלהי 2022, ואתגר חשוב עוד יותר צפוי לו באליפות אירופה הביתית ב-2024. יש יסוד סביר להניח כי הגרמנים יהיו פייבוריטים לזכייה בשני הטורנירים.

חזר מהדלת הראשית. פליק (רויטרס)חזר מהדלת הראשית. פליק (רויטרס)

קרלו אנצ'לוטי

כריסטיאנו רונאלדו התחנן בפני נשיא ריאל מדריד, פלורנטינו פרס, לא לפטר את קרלו אנצ'לוטי בתום עונת 2014/15, אך לשווא. כעת, בחלוף 6 שנים, הוחזר המאמן האיטלקי לתפקידו בסנטיאגו ברנבאו, אחרי שהספיק בינתיים לעשות סיור בבאיירן מינכן, נאפולי ואברטון. הוא כבר לא פגש במדריד את הכוכב הפורטוגלי, אבל רבים מחניכיו עדיין שם, כולל הטריו במרכז המגרש עם לוקה מודריץ', טוני קרוס וקאסמירו.

יציבות היא שם המשחק מבחינתו, ואנצ'לוטי ידוע כמאמן גמיש וידידותי שלא נלחם בכוכבים, אלא מתאים את עצמו אליהם. הוא יודע להרגיע את המערכת, ופרס סבר שזה הדבר החשוב ביותר עם תום הקדנציה השנייה של זינדין זידאן. בעוד ברצלונה שרויה במשבר עמוק, ואתלטיקו מדריד נקלעה אף היא לתקופה קשה, מצעיד קרלו את הקבוצה בדרך הבטוחה לאליפות, וגם בליגת האלופות הכל בסדר בינתיים, למרות ההפסד הביתי התמוה לשריף טירספול. האיש שזכה בדסימה המיתולוגי ב-2014, חולם על הנפת גביע נוספת – רביעית במספר מבחינה אישית כמאמן.

יציבות היא שם המשחק. קרלו אנצ'לוטי (רויטרס)יציבות היא שם המשחק. קרלו אנצ'לוטי (רויטרס)

אנטואן גריזמן

אם כבר מדברים על בארסה ואתלטיקו, הרי שגריזמן שב בשלהי הקיץ בהשאלה לבית החם של דייגו סימאונה, אחרי שנתיים לא פשוטות בקאמפ נואו. המעבר אורגן ברגע האחרון, בעיקר על מנת להקל על המצוקה הפיננסית של בלאוגרנה, ודווקא בתום התקופה בה נדמה היה כי גריזו מוצא את השפה המשותפת עם ליאו מסי. ואולם, מסי כבר לא בקטלוניה, וכעת גם הצרפתי חזר לקבוצתו הקודמת, אשר אוהדיה לא סימפטו במיוחד את הדרך בה בחר לעזוב אותה ב-2019.

4 שערים בליגת האלופות שיכנעו אותם שמשתלם לסלוח לו. גריזמן לבדו כבש בשלב הבתים מנה כפולה בהשוואה לכל ברצלונה, ויש לו מניות רבות בכך שאתלטיקו העפילה במחזור האחרון לשמינית הגמר. הצרפתי מכיר היטב את הדרישות ואת הסגנון של צ'ולו, וניכר כי קל לו יותר לשחק במדריד. הוא מצטער על כך שהחמיץ את הזכייה באליפות בעונה שעברה, אבל בגיל 30 אולי הטוב ביותר עוד לפניו.

כבש בשלב הבתים פי שניים מברצלונה. גריזמן (רויטרס)כבש בשלב הבתים פי שניים מברצלונה. גריזמן (רויטרס)

מסימיליאנו אלגרי

חזרה עגומה הרבה יותר חווה בינתיים אלגרי, שהוחזר לכיסא החם ביובנטוס אחרי שהניסיונות עם מאוריציו סארי ועם אנדראה פירלו הוגדרו ככושלים. ב-2019 החליטה הגברת הזקנה להיפטר ממנו במטרה להפוך את הסגנון למשעמם פחות, אך אז הבינה כי היציבות של אלגרי הייתה ברכה, עם חמש אליפויות רצופות ושתי העפלות לגמר ליגת האלופות. ובכן, יציבות ממש לא נראית באופק בתחילת הקדנציה השנייה, אבל הכדורגל משעמם עוד יותר אפילו בהשוואה לשלהי הקדנציה הראשונה. נכון לעכשיו, ניכר כי כל הצדדים מתוסכלים מהאיחוד המחודש, והקאמבק הזה עלול להיות צורם במיוחד. 

לא לזה הוא ציפה. אלגרי (רויטרס)לא לזה הוא ציפה. אלגרי (רויטרס)

לואי ואן חאל

את ההתפתחות הזו לא היה קל לחזות. ואן חאל פרש לגמלאות עוד ב-2016 כאשר הועזב בניגוד לרצונו ממנצ'סטר יונייטד, אך שב בגיל 70 לקדנציה שלישית בנבחרת הולנד. אחרי ההתרסקות בשמינית גמר יורו 2020, היה ברור להתאחדות הכתומה שחייבים להחליף את פרנק דה בור, ולא נצפו אלטרנטיבות רבות בשוק, במיוחד לנוכח העובדה כי מאמן אייאקס, אריק טן האח, עדיין רחוק מאוד מהמחשבות על נבחרת. 

אז ואן חאל היה ברירת המחדל, אבל לא במובן הרע של המילה. הקהל התגעגע לדמותו הססגונית, השחקנים הצעירים היו שמחים שנפל גם בחלקם לעבוד עם איש המקצוע האגדי והדגול, והאווירה במחנה הלאומי השתנתה באופן מהותי מאוד לחיוב. ואן חאל זכור כמי שכשל במוקדמות מונדיאל 2002, אבל את החרפה הזו הוא מחק כאשר עלה לחצי גמר גביע העולם ב-2014, וכעת יש לו הזדמנות שלישית. מי יודע, אולי הגורל זימן לו את הטורניר המרתק מכולם דווקא בתפקידו האחרון בחייו. משעמם זה לא יהיה, אין שום ספק בכך.

קדנציה שלישית בנבחרת הולנד. ואן חאל עם ויינאלדום (ההתאחדות ההולנדית)קדנציה שלישית בנבחרת הולנד. ואן חאל עם ויינאלדום (ההתאחדות ההולנדית)

קווינסי פרומס

פרומס אולי לא ממש הולם את הרשימה הזו, אבל המקרה שלו מעניין במיוחד – הוא בחר לחזור לאקסית בעיקר מסיבות פליליות. נגד הכוכב הגדול של ספרטק מוסקבה במהלך זכייתה באליפות ב-2016, נפתחה בשלהי השנה שעברה חקירת משטרה הולנדית בחשד לדקירה. אייאקס לא רצתה בו בנסיבות אלה, אבל המועדון הרוסי קיבל אותו בזרועות פתוחות, ואיפשר לו להתרחק ככל הניתן לאור הזרקורים הבעייתי במולדת.

אז קווינסי חזר לבירת רוסיה בפברואר תמורת 8.5 מיליון אירו, ומלהטט להנאתו, גם אם ספרטק לא עונה על הציפיות המינימליות ושקעה במרכז הטבלה. בינתיים, הוחלט בפרקליטות הולנד בנובמבר להגיש נגדו כתב אישום, ויהיה מעניין כיצד – אם בכלל – אפשר לנהל את המשפט בעודו משחק במדינה אחרת.

ברח מאור הזרקורים. קווינסי פרומס (רויטרס)ברח מאור הזרקורים. קווינסי פרומס (רויטרס)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה