כשקיבל ב-2016 את תפקיד מאמן נבחרת ברזיל, צ’יצ’י, אז בן 55, היה מאמנה של קורינתיאנס ושם לא מוכר באופן יחסי לחובבי הכדורגל מחוץ למדינה. למרות זאת, הוא קיבל את אחד התפקידים הכי מלחיצים בכדורגל העולמי, ואם זה לא מספיק, גם הגיע אליו על תקן מושיע, בשיא השפל של הסלסאו, כשכמעט ולא נותר דבר מהאמון שהאוהדים רוכשים לנבחרת. הערב (שישי, 21:00), ברזיל תפגוש את בלגיה ברבע גמר המונדיאל, וכבר עכשיו ברור שהמהפכה של צ’יצ’י עברה בהצלחה.

ההפסד לגרמניה – עונש על הבגידה בסגנון

קצת הזוי להגיד על נבחרת ברזיל, נבחרת שבשבילה כל דבר פרט לזכייה במונדיאל הוא כשלון מוחלט, שגם הדחה ברבע הגמר לא תפגע במעמד המאמן, אך זה המצב כרגע אצל הסלסאו. צ'יצ'י קיבל את הנבחרת במצב כל כך גרוע, מקצועי ותדמיתי, שהברזילאים רואים בו פשוט כסוג של משיח. מעבר לתוצאות, הוא החזיר להם את שמחת החיים, את הכבוד ואת ההנאה. הם משוכנעים שיחד עם זה, תגיע בטורניר הזה גם הזכייה והולכים איתו באש ובמים.

דונגה. היה האיש הלא נכון בזמן הלא נכון (רויטרס)דונגה. היה האיש הלא נכון בזמן הלא נכון (רויטרס)

שיא השפל של ברזיל הגיע כמובן באותו 7:1 נגד גרמניה בחצי הגמר, אבל בעייני רבים, אותו משחק סימל את העונש האולטימטיבי על ה"בגידה" במורשת הכדורגל של המדינה. מאמנים כמו פליפה סקולארי, קרלוס אלברטו פריירה וכמובן דונגה, ייצגו את הקו אליו הכדורגל הברזילאי הלך, קו שבו הניצחון חשוב יותר מהכל. העובדה שדווקא נבחרת גרמניה, זאת שהתפרסמה בזכות הסגנון הזה, ידעה לעשות את המהפך ולהנחיל לברזיל את ההפסד הכי גדול שלה אי פעם, הייתה שיא הסמליות.

צ'יצ'י. הגיע בתור מושיע (רויטרס)צ'יצ'י. הגיע בתור מושיע (רויטרס)

אך בברזיל לא למדו מהר מהכישלון במונדיאל. במקומו של סקולארי שהיה אחראי לביזיון מונה דונגה, והביקורות הכי קטלניות כבר מההתחלה. שחקן העבר שכבר הוכיח את עצמו כמאמן מקובע ואפור, היה הדבר האחרון שהסלסאו היו צריכים, ואכן, שנתיים בלבד אחרי הפיאסקו בגביע העולם ולאחר הדחה כבר בשלב הבתים בקופה אמריקה סנטריו, הוא הודח מהתפקיד. לברזילאים נמאס, הם הרגישו שהם מבזבזים את הדור הנהדר שגדל אצלם, והלכו על סגנון שונה.

הימר על ז’סוס, האמין בקוטיניו

ההשפעה של צ'יצ'י הייתה מיידית. ברזיל שחששה שלא תעלה למונדיאל לאחר שהשיגה שתי ניצחונות בלבד בששת המשחקים הראשונים, טסה למסע ניצחונות שהבטיח לה את ראשות הבית במוקדמות דרום אמריקה, כשהיא מפסידה משחק אחד בלבד מתוך 18 ומסיימת עם יחס שערים אדיר של 30+. לא רק שהיא כבשה 41 שערים, יותר מכל נבחרת אחרת, היא גם ספגה 11 בלבד.

גבריאל ז'סוס מנסה לשמור על הכדור. מקבל קרדיט מוגזם? (רויטרס)גבריאל ז'סוס מנסה לשמור על הכדור. מקבל קרדיט מוגזם? (רויטרס)

תרומתם של מאמנים בנבחרות לא תמיד ברורה, והיא בוודאי לא קרובה ברוב המקרים לזאת שיש להם בקבוצות. בנבחרות כמו ברזיל, הכוכבים מפוזרים מגיל צעיר ברחבי אירופה ולומדים טקטיקה וסגנונות משחק שונים. אך במקרה של צ'יצ'י, מדובר במקרה נדיר שבו מאמן הפך מהרגע הראשון גם את הסגנון, גם את הגישה וגם את הסגל.

הוא לא פחד להעניק אשראי בלתי מוגבל לגבריאל ז'סוס בהרכב כבר בגיל 19, באחד התפקידים הכי מחייבים שיש לנבחרת כמו ברזיל להציע, חלוץ מספר 9, תפקיד אותו איישו בעבר אגדות של המשחק כמו רומאריו וכמובן פלה. יכול להיות שהקרדיט שז'סוס מקבל דווקא בטורניר הנוכחי מעט מוגזם לאור הצבתו על הספסל של רוברטו פירמינו הנפלא, אבל הצורה שבה צ'יצי' סמך על ז'סוס הצעיר כבר מהיום הראשון, הוכיחה את האומץ האדיר שיש לו.

וישנו כמובן פיליפה קוטיניו, מי שהפך בינואר האחרון לרכש היקר בתולדות ברצלונה ונראה כשחקן הכי חשוב יחד עם ניימאר במערך הברזילאי. בתקופתו של דונגה, אוהדי הסלסאו ולמען האמת לא מעט אוהדי כדורגל ברחבי העולם פשוט לא יכלו להבין איך הקשר (בזמנו של ליברפול), לא מקבל את הקרדיט בהרכב הברזילאי, וצ'יצ'י, שראה כיצד קוטיניו משתלב בשיטה של יורגן קלופ, מזין את החלוצים ומאיים על השער מרחוק, נתן לו חופש פעולה גם בנבחרת.

וישנו כמובן ניימאר. קשה לחשוב על שחקנים שמושכים אש יותר מהברזילאי. אולי ליאו מסי במדי ארגנטינה, וראינו איך זה נגמר כשלא הייתה דמות ראויה וסמכותית מספיק על הקווים. על ניימאר מופעל לחץ פשוט עצום בברזיל. הוא סומן מגיל 17 כשחקן הכי טוב בדורו, ועם כל הכבוד לשאר הכוכבים בסגל, האשמה בכשלון תיפול קודם כל עליו. מעט מהלחץ הזה אפשר היה לראות בדמעות של ניימאר אחרי שכבש נגד קוסטה ריקה במשחק השני בשלב הבתים.

צ'יצ'י מדריך את ניימאר (רויטרס)צ'יצ'י מדריך את ניימאר (רויטרס)

אחת הדרכים שבה צ'צ'י ניסה להתמודד עם הלחץ הזה הייתה באמצעות סרט הקפטן. לקיחת התפקיד מכוכב במעמדו של ניימאר יכולה הייתה להתפרש כפגיעה עצומה בכבוד שלו, אבל השחקנים מעריכים את המאמן כל כך שההחלטה שלו לא למנות קפטן קבוע, גרמה לשחרור עול עצום מניימאר. גם בזמן שהוא סופג ביקורות על ההתנהגות שלו ועל ההתחזויות, הוא מקבל גיבוי מוחלט מהמאמן שלו. הוא יודע שהוא חייב את השחקן הטוב ביותר בסגל שלו בפוקוס מלא.

טביעת האצבע – במשחק ההגנה

אבל אם אנחנו באמת רוצים להבין את יכולות האימון וההשפעה של צ'יצי', כדאי לחזור להגנה. זאת שספגה 11 שערים בלבד בשלב המוקדמות ועושה את העבודה שלה נאמנה גם במונדיאל. ברזיל ספגה שער 1 בלבד בארבעה משחקים עד כה, כשרק חמישה כדורים נבעטו לעבר המסגרת שלה בכל משחקים גם יחד, פחות מכל קבוצה אחרת. עוזר המאמן סילביניו הסביר: "המודל שלנו הוא יובנטוס. היא זכתה ב-7 אליפויות ברציפות בגלל האיזון שלה בהגנה. נאפולי הייתה לא פחות טובה התקפית, אבל אתה לא זוכה בתארים אם אתה סופג שערים מטופשים. מבחינתנו, זאת טביעת האצבע שלנו, בהגנה".

ב’גארדיאן’ האנגלי הגדירו את צ'יצ'י לקראת המשחק נגד בלגיה כ"מאמן עם רמת אינטילגנציה שאין אולי לאף מאמן אחר מאלו שנשארו בטורניר. העבודה שהוא עשה עם ההגנה של ברזיל באה לידי ביטוי בכל משחק, והעובדה שהוא זה שמנהל את הנבחרת עשוי להיות זה שיכריע את המאבק על התואר", והשוו גם הם את אינטילגנציית המשחק של ברזיל בהגנה לזאת שמאפיינת את הכדורגל האיטלקי.

אז איך זה עובד? צ'יצ'י הסביר. "אנחנו מסמנים אזורים במגרש, לא שחקנים באופן אישי. אתה לא יכול להתרוצץ במגרש ולרדוף אחרי כל אחד. אנחנו מסמנים איזורים וסוגרים אותם ובגלל זה אנחנו חוסמים כל כך הרבה ניסיונות מסירה לרחבה שלנו ומונעים בעיטות למסגרת. כששחקני ההגנה דואגים לאיזור שלהם במגרש, אתה מצמצם את האפשרויות של היריב שלך".

אליסון. מרגיש רגוע עם ההגנה שלפניו (רויטרס)אליסון. מרגיש רגוע עם ההגנה שלפניו (רויטרס)

עוד הוסיף צ'יצ'י על האג'נדה ההגנתית שלו: "אתה שומר על הכדור, לא על הבן אדם. אתה צריך להסתכל קודם כל על הכדור ורק אז על מי שמנסה לקבל אותו. זה גם עוזר לנו להתכונן לכל משחק בצורה שווה. אנחנו לא צריכים להתכונן לשחק ספציפי, אנחנו צריכים להתכונן לסגנון משחק. אנחנו הימרנו על אסטרטגיה ואנחנו מתאמנים עליה. זה מוריד את הלחץ מהשחקנים כי הם יודעים מה אני מצפה מהם לעשות בהגנה בכל משחק".

עכשיו, הפרויקט של צ'יצ'י יגיע לרגע האמת שלו. עם כל הכבוד לקוסטה ריקה, שווייץ ומקסיקו, לא בטוח שהסלסאו התמודדו בקדנציה שלו מול קבוצה עם רמת הכשרון והגיוון של בלגיה. אם הם יצליחו לסגור באותה צורה גם את דה בראונה והזארד ולמנוע מהם לספק כדורים ללוקאקו, הגביע השישי יהיה קרוב מתמיד והעבודה של המאמן שהגיע בתור מושיע, תושלם במלואה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה